Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie do gazu - czy warto ?

skunk

Recommended Posts

Witam

Sprawa wygląda następująco i proszę o podpowiedź co robić.

Sąsiad będzie ciągnął za 2 tygodnie w drodze gazociąg do swojej posesji. Jako, że moja działka jest wcześniej zaproponował mi, abym zrobił wcinkę zakończoną zaworem jakbym w przyszłości chciał coś na działce budować.

Wspominał , że koszty wcinki nie będą duże (do 1000 zł, do 10 m rury) , a już będę miał gaz w działce.

Twierdzi, że wcinkę do wodociągu mogę zrobić w każdej chwili bez problemu natomiast wcinka do gazu będzie w przyszłości trochę bardziej skomplikowana.

Sąsiad ma umowę przyłączeniową z gazownią, ja oczywiście nie (zostałaby tylka ta wcinka na przyszłość)

Co o tym myślicie czy warto? Bo jeśli koszty za klika lat mają być podobne to może szkoda kasy teraz jak i tak nic tam nie buduje?

Pozdrawiam

Koszt przyłącza do 10m jest zryczałtowany, rózni się w zależności od rejonu.

Sprawdź ile wynosi w oddziale PGNiG (czy kto tak zarządza siecią u Ciebie)

Być może teraz bedzie jakaś bonifikata, z uwagi na to, ze beda to robić przy okazji.

Jednak zrobienie przyłacza wiąże sie, o ile mi wiadomo, z zawarciem umowy i określeniem terminu pobierania paliwa.

Edytowane przez fotohobby

Nie no, zawsze podnosi to o wiele wartość działki ;))

bzdury, bzdury, bzdury. nie podlaczaj teraz bo wywalisz kase w bloto. juz tlumaczd dlaczego.

jak teraz nie masz umowy przylaczeniowej to ta podpinke robisz na wlasna.reke, czyli na dziko. jak gazownia by zobaczyla ze u ciebie wychodzi rura a jej nie powinno byc to ladnie wezma cie za d... i wtedy mozesz sobie tlumaczyc ze nie ciagniesz na lewo gazu. to raz, dwa zebh zrobic przglacze to podpisujesz umowe przylaczeniowa w ktorej okreslasz kiedy bedzie pobor gazu, i placisz oplate przylaczeniowa, i gazownia grzecznie podlacza gaz. trzy po podlaczenij do glownego gszociagu jest robiona proba szczelnosci i inwentaryzacja przez geodete. zaden geodeta ani gazownik nie podbije tuty ktorej tam nie powinno byc. teoretycznie bedziesz mial gaz na dzialce a praktycznie wywalisz tysiaka na 10m rury ktora bedzie lewa i jak bedziesz chcial gaz to jeszcze raz bedziesz robil przylacze.

a rura ktora sasiad robi to nie jego a gazowni, i on nie ma prawa od ciebie brac kasy za przylacze.

• 1 month później...
Jesli chciałabym podciągnąc sobie gaz tylko do skrzynki i go nie uzywać, ale miec skrzynke na domu w razie W to jak to wyglada? Czy musze podawac date korzystania przyblizona, jesli korzystac nie bede?

Gaz w skrzynce możesz mieć dopiero wtedy kiedy będziesz niego korzystać,musisz mieć opócz podpisanej umowy jeszcze całą instalację wewnetrzną

taką gotową do użytkowania wykonaną zgodnie z projektem,oraz odebraną przez gazownię.To tak jak gdy na działce stoi skrzynka elektryczna to nie ma w niej licznika i napięcia sama stawiasz(tzn elektryk z Papierami,ale na twoje zlecenie) skrzynkę tzw erbetkę i tam gniazdka i bezpieczniki do własnego użytku.Z gazem jest tak że nie ma mozliwości posredniego wykonania instalacji-musi być docelowa od razu w całości.W warunkach tech-które będą ważne będzie data do kiedy możesz zawrzeć umowe i od kiedy musisz zacząc pobierać.

• 2 months później...
Jednak nie bede uzywac gazu, czyli nie musze do nich wystepowac o wydanie warunków technicznych dostawy gazu mimo ze na wniosku o WZ wpisałam ze gaz bedzie?

A masz już WZ?Jeżeli we wniosku o wyd.war.zabud. okresliłaś sposób ogrzewania gazem-to możesz dostać takie watunki i trzeba bedzie zmieniać.U mnie gaz jest w drodze-gmina nie wydaje zgody na paliwa stałe tylko gaz lub prąd-czym chcesz ogrzewać?Czy zapewnienie lub warunki tech-z gazowni dołączyłaś do WZ?

Tak mam WZ. We wniosku nie trzeba było okreslac sposobu określania ogrzewania. Chce ogrzewać na paliwo stałe. Żadnych zapewnień i warunków technicznych z gazowni nie trzeba było dołanczac do wniosku. Ogólnie napisałam ze budowa budynku wraz z niezbedna infrastruktura techniczna w tym woda, prad, kan. ,gaz. Nie okresliłam do czego mi to potrzebne (ten gaz)

W ubiegłym tygodniu podpisywałem umowę z "gazownikami" na Olszewskiego w Lublinie. Żeby pan w ogóle dał mi cokolwiek do wypełnienia i podpisania musiałem przedstawić 2 swoje dokumenty: Plan przyłącza gazowego (oczywiście uzgodniony w zurdzie) oraz plany instalacji wewnątrz budynku. Plan przyłącza pan pracownik oczywiście mi zabrał i oświadczył, że gazownia za niego zwróci pieniążki. Na podpisanej umowie o przyłącze musiałem zadeklarować się kiedy zacznę fizycznie korzystać. Polityka jest chyba taka, że jak chcesz mieć skrzynkę z licznikiem na ścianie domu lub w linii działki to musisz mieć odbiornik.

Tak mam WZ. We wniosku nie trzeba było okreslac sposobu określania ogrzewania. Chce ogrzewać na paliwo stałe. Żadnych zapewnień i warunków technicznych z gazowni nie trzeba było dołanczac do wniosku. Ogólnie napisałam ze budowa budynku wraz z niezbedna infrastruktura techniczna w tym woda, prad, kan. ,gaz. Nie okresliłam do czego mi to potrzebne (ten gaz)

W takim razie jeżeli w WZ gmina wyrazi zgodę na paliwa stałe to nie musisz występować.

• 1 year później...
A jak to jest w przypadku gdy jestem na etapie projektu domu. Chce mieć ogrzewanie gazowe i kuchenkę gazową. Muszę wypełnić wniosek o określenie warunków przyłączenia. Ale teraz nie jestem pewny, bo nie wiem w jakim czasie uda mi się zbudować dom i co mam wtedy zakreślić jeśli idzie umowę o przyłączenie do sieci. Czy ma być to określone w terminie późniejszym czy niezwłocznie po otrzymaniu warunków przyłączenia.