skunk 05.09.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witam Sprawa wygląda następująco i proszę o podpowiedź co robić. Sąsiad będzie ciągnął za 2 tygodnie w drodze gazociąg do swojej posesji. Jako, że moja działka jest wcześniej zaproponował mi, abym zrobił wcinkę zakończoną zaworem jakbym w przyszłości chciał coś na działce budować.Wspominał , że koszty wcinki nie będą duże (do 1000 zł, do 10 m rury) , a już będę miał gaz w działce. Twierdzi, że wcinkę do wodociągu mogę zrobić w każdej chwili bez problemu natomiast wcinka do gazu będzie w przyszłości trochę bardziej skomplikowana. Sąsiad ma umowę przyłączeniową z gazownią, ja oczywiście nie (zostałaby tylka ta wcinka na przyszłość) Co o tym myślicie czy warto? Bo jeśli koszty za klika lat mają być podobne to może szkoda kasy teraz jak i tak nic tam nie buduje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Koszt przyłącza do 10m jest zryczałtowany, rózni się w zależności od rejonu.Sprawdź ile wynosi w oddziale PGNiG (czy kto tak zarządza siecią u Ciebie) Być może teraz bedzie jakaś bonifikata, z uwagi na to, ze beda to robić przy okazji.Jednak zrobienie przyłacza wiąże sie, o ile mi wiadomo, z zawarciem umowy i określeniem terminu pobierania paliwa. Edytowane 5 Września 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.09.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Nie no, zawsze podnosi to o wiele wartość działki ) bzdury, bzdury, bzdury. nie podlaczaj teraz bo wywalisz kase w bloto. juz tlumaczd dlaczego. jak teraz nie masz umowy przylaczeniowej to ta podpinke robisz na wlasna.reke, czyli na dziko. jak gazownia by zobaczyla ze u ciebie wychodzi rura a jej nie powinno byc to ladnie wezma cie za d... i wtedy mozesz sobie tlumaczyc ze nie ciagniesz na lewo gazu. to raz, dwa zebh zrobic przglacze to podpisujesz umowe przylaczeniowa w ktorej okreslasz kiedy bedzie pobor gazu, i placisz oplate przylaczeniowa, i gazownia grzecznie podlacza gaz. trzy po podlaczenij do glownego gszociagu jest robiona proba szczelnosci i inwentaryzacja przez geodete. zaden geodeta ani gazownik nie podbije tuty ktorej tam nie powinno byc. teoretycznie bedziesz mial gaz na dzialce a praktycznie wywalisz tysiaka na 10m rury ktora bedzie lewa i jak bedziesz chcial gaz to jeszcze raz bedziesz robil przylacze. a rura ktora sasiad robi to nie jego a gazowni, i on nie ma prawa od ciebie brac kasy za przylacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 03.11.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jesli chciałabym podciągnąc sobie gaz tylko do skrzynki i go nie uzywać, ale miec skrzynke na domu w razie W to jak to wyglada? Czy musze podawac date korzystania przyblizona, jesli korzystac nie bede? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 03.11.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jesli chciałabym podciągnąc sobie gaz tylko do skrzynki i go nie uzywać, ale miec skrzynke na domu w razie W to jak to wyglada? Czy musze podawac date korzystania przyblizona, jesli korzystac nie bede? Gaz w skrzynce możesz mieć dopiero wtedy kiedy będziesz niego korzystać,musisz mieć opócz podpisanej umowy jeszcze całą instalację wewnetrzną taką gotową do użytkowania wykonaną zgodnie z projektem,oraz odebraną przez gazownię.To tak jak gdy na działce stoi skrzynka elektryczna to nie ma w niej licznika i napięcia sama stawiasz(tzn elektryk z Papierami,ale na twoje zlecenie) skrzynkę tzw erbetkę i tam gniazdka i bezpieczniki do własnego użytku.Z gazem jest tak że nie ma mozliwości posredniego wykonania instalacji-musi być docelowa od razu w całości.W warunkach tech-które będą ważne będzie data do kiedy możesz zawrzeć umowe i od kiedy musisz zacząc pobierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 12.01.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Jednak nie bede uzywac gazu, czyli nie musze do nich wystepowac o wydanie warunków technicznych dostawy gazu mimo ze na wniosku o WZ wpisałam ze gaz bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 12.01.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Jednak nie bede uzywac gazu, czyli nie musze do nich wystepowac o wydanie warunków technicznych dostawy gazu mimo ze na wniosku o WZ wpisałam ze gaz bedzie? A masz już WZ?Jeżeli we wniosku o wyd.war.zabud. okresliłaś sposób ogrzewania gazem-to możesz dostać takie watunki i trzeba bedzie zmieniać.U mnie gaz jest w drodze-gmina nie wydaje zgody na paliwa stałe tylko gaz lub prąd-czym chcesz ogrzewać?Czy zapewnienie lub warunki tech-z gazowni dołączyłaś do WZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 12.01.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Tak mam WZ. We wniosku nie trzeba było okreslac sposobu określania ogrzewania. Chce ogrzewać na paliwo stałe. Żadnych zapewnień i warunków technicznych z gazowni nie trzeba było dołanczac do wniosku. Ogólnie napisałam ze budowa budynku wraz z niezbedna infrastruktura techniczna w tym woda, prad, kan. ,gaz. Nie okresliłam do czego mi to potrzebne (ten gaz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 12.01.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 W ubiegłym tygodniu podpisywałem umowę z "gazownikami" na Olszewskiego w Lublinie. Żeby pan w ogóle dał mi cokolwiek do wypełnienia i podpisania musiałem przedstawić 2 swoje dokumenty: Plan przyłącza gazowego (oczywiście uzgodniony w zurdzie) oraz plany instalacji wewnątrz budynku. Plan przyłącza pan pracownik oczywiście mi zabrał i oświadczył, że gazownia za niego zwróci pieniążki. Na podpisanej umowie o przyłącze musiałem zadeklarować się kiedy zacznę fizycznie korzystać. Polityka jest chyba taka, że jak chcesz mieć skrzynkę z licznikiem na ścianie domu lub w linii działki to musisz mieć odbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 13.01.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Tak mam WZ. We wniosku nie trzeba było okreslac sposobu określania ogrzewania. Chce ogrzewać na paliwo stałe. Żadnych zapewnień i warunków technicznych z gazowni nie trzeba było dołanczac do wniosku. Ogólnie napisałam ze budowa budynku wraz z niezbedna infrastruktura techniczna w tym woda, prad, kan. ,gaz. Nie okresliłam do czego mi to potrzebne (ten gaz) W takim razie jeżeli w WZ gmina wyrazi zgodę na paliwa stałe to nie musisz występować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 15.01.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 A jak to jest w przypadku gdy jestem na etapie projektu domu. Chce mieć ogrzewanie gazowe i kuchenkę gazową. Muszę wypełnić wniosek o określenie warunków przyłączenia. Ale teraz nie jestem pewny, bo nie wiem w jakim czasie uda mi się zbudować dom i co mam wtedy zakreślić jeśli idzie umowę o przyłączenie do sieci. Czy ma być to określone w terminie późniejszym czy niezwłocznie po otrzymaniu warunków przyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts