Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Przedstawię sytuację, w której się znajduję licząc na pomoc kolegów.

Jestem zainteresowany kupnem działki. Działka ta leży przy 5-metrowej prywatnej drodze. W przypadku kupna właściciel przepisze mi nieco udziałów w niej (udziały w niej ma wielu ludzi). Problem w tym że ta droga nagle się kończy. Tzn. idzie dalej, ale jej dalszej części właścicielem jest człowiek, który pozostaje z ludźmi sprzedającymi mi działkę w konflikcie.

Problemem jest to, że z "dobrą" drogą działka styka się na odcinku 6 metrów. Na odcinku z tą "złą" drogą jest to ponad 30 metrów. Działka jest dość smukłym prostokątem a dodatkowo z pewnych względów dom musi stać po drugiej stronie działki niż brama wjazdowa.

Stąd kilka pytań:

1) czy może być problem z pozwoleniem na budowę?

2) jest MPZP, które przewiduje 60% działki jako biologicznie czynne. Czy dojazd brama-garaż idący przez całą działkę nie będzie automatycznie terenem muszącym należeć do tych pozostałych 40%?

Jak widzicie sytuacja nie jest idealna. Problem z dojazdem pojazdów budowlanych itp, ale cena jest z tego powodu bardzo kusząca. Bardzo proszę o radę.

https://forum.murator.pl/topic/193262-pozwolenie-na-budow%C4%99-a-lokalizacja-wjazdu-na-dzia%C5%82k%C4%99/