Slawko123 13.02.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 W moim przypadku każdy twierdził, żeby brać zdecydowanie V82. Też miałem ten sam dylemat i wziąłem V82. Ciekawi mnie dlaczego tak twierdzili. Sam mam V90+ ale chciałbym poznać wyższość tych V82. Oczywiście przez najbliższe 60 lat tego nie zmienię ale zawsze warto wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 13.02.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Ciekawi mnie dlaczego tak twierdzili. Sam mam V90+ ale chciałbym poznać wyższość tych V82. Oczywiście przez najbliższe 60 lat tego nie zmienię ale zawsze warto wiedzieć Tylko cena!!! Sam mam V90+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 13.02.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 w moi przypadku wg obecnych cen róznica wyceny stolarki w opcji V82 a V90+ to około 2 000 PLN wiec przy ogólnej cenie stolarki to znikoma różnica.. powoli skłaniam sie ku V90+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.02.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Pewnie jeszcze w tych 2 tys polowa roznicy to ukryte zawiasy za ktorecw V82 trzeba doplacic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 14.02.2016 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 jedno z okien zostało zamontowane wyże o 1 cm niż pozostałe , biorąc pod uwage fakt że w salonie mam 3 okna do samej podłogi to chyba troche kwas , nie sądzicie ... w sumie to sama nie wiedzałm za bardzo czy to jest równo .. ale ci od tarasu na zewnątrz też to potwierdzili .. Vetrex ze Stargardu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 14.02.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 U mnie przy v82 biorąc ukryte zawiasy i inne wodotryski to różnica w cenie wynikająca z samego profila wyniosła dokładnie 3% ceny okien. A poniżej jedno z uzasadnień, które przekonało mnie do V82: "Tak, potwierdzam że 82 jest sztywniejszy. Jest też lepiej przemyślany konstrukcyjnie. Wzmocnienie stalowe w ramie jest umiejscowione bliżej osi ciężkości wyznaczanej przez szybę. Szyba jest bardziej zagłębiona w profilu skrzydła co pozwala ograniczyć powstawanie mostka termicznego przy listwie przyszybowej. 82-ka jest też profilem bardziej rozbudowanym. Znajdziemy tu na przykład profile drzwiowe których nie ma w 90-tce. Veka bardzo szybko zrezygnowała ze wspieranie 90-tki i zajęła się rozwojem 82-ki. Co też o czymś świadczy". Ale generalnie uważam, że profilowi 90 też nic raczej nie brakuje. Sam używam w obecnym domu okna na tym profilu z tym, że nie są to okna Vetrexu i jestem z nich zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.02.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 "Tak, potwierdzam że 82 jest sztywniejszy. ". Ciekaw jestem kto i na jakiej podstawie tak twierdzi? Jak to zostało ustalone i przez kogo? Dla mnie "sztywność" to ciągle iloczyn modułu Younga i momentu bezwładności. To się daje wyliczyć. Czy osoba pozwalająca sobie na takie stwierdzenie coś liczyła, czy jedynie liczy na coś? Jak widać z dobrym skutkiem:-). Osobiście nie wiem jaka jest "sztywność" samych kształtowników i niewiele mnie to obchodzi, bo specjalnego wpływu na właściwości użytkowe konstrukcji okiennej to nie ma. A jedyny cel jaki może przyświecać takim obliczeniom, to uwzględnienie "sztywności" kształtowników z PVC-U w obliczeniach statycznych prowadzące wprost do ograniczania momentów bezwładności wzmocnień stalowych, co wcale zdrowe dla okien być nie musi o czym nie jeden już się przekonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 14.02.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Czy osoba pozwalająca sobie na takie stwierdzenie coś liczyła, czy jedynie liczy na coś? Jak widać z dobrym skutkiem:-). Ta osoba nie miała żadnego interesu ponieważ z dostarczeniem okien dla mnie nie miała żadnego związku Więc i żadnego interesu w tym nie miała, żeby mi cokolwiek sugerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.02.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Ta osoba nie miała żadnego interesu . Nie twierdziłem, że miała interes. Twierdziłem raczej, że wyszła poza swoje kompetencje w dziedzinie techniki okiennej, co podtrzymuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 14.02.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Nie wiem, 3 niezależnych montażystów czy osób zajmujących się sprzedażą i montażem okien zgodnie twierdziło, żebym brał profil v82. Firma, w której kupiłem okna też skłaniała się do tego profilu. Natomiast nikt nie dezawuował profilu 90. Myślę, że zarówno jeden jak i drugi spełni oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 15.02.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam Powoli staje się również szczęśliwym? posiadaczem okien vetrex. Okna montowane razem z roletami. Mam do Was pytanie o ciepły parapet. Otwór okienny wykończony pełną cegłą. Montażyści najpierw dopasowali parapet do otworu okiennego, potem zainstalowali na nim okno razem z puszką rolety, i na końcu przestrzeń pomiędzy parapetem o cegłą wypełnili pianą. Jak oglądałem filmy to parapet był najpierw przyklejany a dopiero potem okno montowane. Jutro będą kończyli montaż. Czy przypadkiem nie dali ciała z montażem ciepłego parapetu? Twierdzą, że inaczej nie mogli zrobić przez to, że jest puszka rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.02.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Podklad podparapetowy ma lezec cala powierzchnia na murze a nie na piance. Mozna to uzyskac klejac go na jakims kleju w zaprawie lub kleju w piance. Rolety nie maja tu zadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 15.02.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Parapet leży na murze, z tym, że montażyści oblecieli go wkoło pianą (na styku muru i parapetu). Ale wcześniej nie został przyklejony do muru. Jutro zrobię zdjęcie to wkleję. Mam jeszcze dwa okna jutro do montażu na ciepły parapet i nie wiem czy mam wymusić na nich innych sposób montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.02.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Dla mnie v90 jest duzo ladniejszym profilem jak v82.Z zalet technicznych 90 to na pewno sa 3 uszczelki z epdm. Nieco wyższą szczelność oraz wyższą zgrzewalność narozy o ile przekłada się to na jakieś właściwości (wytrzymałość konstrukcji ?). Edytowane 15 Lutego 2016 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 15.02.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Dla mnie v90 jest duzo ladniejszym profilem jak v82. A czy profil ma wpływ na terminy w jakich Vetrex realizuje reklamacje (chodzi mi o dostępność części)? Ja czekam już 3 miesiące na listwę maskującą bok ramy w HS. Strach pomyśleć co będzie jak padnie jakiś mechanizm albo zawias...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.02.2016 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Profil Hs to zupełnie inna bajka. Bardzo nietypowy w stosunku do klasycznych okien i raczej nie leży w zapasach magazynowych.Jednak 3 miesiące to duzo i ja bym raczej zapytał w fabryce czy Twoja reklamacja tam trafiła (czy może jednak uszkodził pośrednik i to w jego gestii może leżeć zamówienie tego elementu). Poza tym nie przesadzajmy - uszkodzenie bocznej listwy nie jest końcem świata. Jestem pewny, że w przypadku poważnej awarii (np. brak możliwości zamknięcia okna) każdy zareaguje szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 16.02.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 ja bym raczej zapytał w fabryce czy Twoja reklamacja tam trafiła Faktycznie, sprawdzę. Do tej pory uważałem, że z takim detalem nie trzeba dobijać się aż do fabryki. czy może jednak uszkodził pośrednik i to w jego gestii może leżeć zamówienie tego elementu Uszkodził montażysta - co wpisaliśmy do protokołu odbioru. Podobno procedura jest taka, że to sprzedawca zamawia listwę na swój koszt. Potem przyjeżdża serwisant Vetrexu, odbiera od nich element i jedzie do klienta na montaż. Poza tym nie przesadzajmy - uszkodzenie bocznej listwy nie jest końcem świata. Jestem pewny, że w przypadku poważnej awarii (np. brak możliwości zamknięcia okna) każdy zareaguje szybko. Końcem świata nie jest ale podejście do tematu ciekawe. Analogicznie: jak w warsztacie samochodowym uszkodzą mi lakier podczas naprawy to też powinienem spokojnie siedzieć 3 miesiące? Przecież jeździ.... świat się nie skończył a pomaluje się przy okazji... Jakby zamknęli temat w miesiąc to bym się nie czepiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.02.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Trochę to skomplikowane:) Tak jak przypuszczałem - sprawa w dużej mierze leży w gestii sprzedawcy. Czyli fabrykę powinieneś pytać dopiero gdy ten zacznie mieć problemy z dotrzymaniem słowa. Chyba zwyczajnie wystarczy zadzwonić do niego, zapytać, jak przerzuci na fabrykę to poproś o kontakt do fabryki + namiar na sprawę /nr zamówienia, bo taka rzecz nie musiała trafić do serwisu. Tak samo jak wysyłanie do Ciebie serwisanta. To byłby miły gest, gwarantujący pewność wymiany, ale nie jest to ogólnie przyjęta rynkowa procedura. Chcesz przyspieszyć ? Na poprzednich stronach pojawił się telefon do Biura Obsługi - po prostu zadzwoń i zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 16.02.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 U mnie montaż prawie zakończony. Niestety HS nie dojechał w całości i muszę jeszcze trochę poczekać. Jak narazie firma profesjonalnie podeszła do montażu. Wszystkie parapety przyklejone (okazało się, że oni je kleili tylko ja źle ich zrozumiałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 17.02.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 sprawa w dużej mierze leży w gestii sprzedawcy. Czyli fabrykę powinieneś pytać dopiero gdy ten zacznie mieć problemy z dotrzymaniem słowa. Moim zdaniem z fabryką klient nie powinien mieć do czynienia. Po coś ta autoryzowana sieć sprzedaży istnieje. Takie sprawy powinni załatwiać między sobą. Co z tego, że w moim przypadku "piłka utknęła" po stronie fabryki (dowiedziałem się w BO). Jeśli ja mogłem przyśpieszyć robiąc trochę szumu, to sprzedawca też mógł naciskać. Jaką mam gwarancję jak się zachowa przy kolejnych zakupach, które muszę zrobić (wszystkie drzwi, brama garażowa)? W efekcie sprzedawca też jest stratny, nawet jeśli wprost nie jest to jego wina. Koniec wywodów... listwa podobno jedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts