Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vetrex - okna jakie macie odczucia?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jedno z okien zostało zamontowane wyże o 1 cm niż pozostałe , biorąc pod uwage fakt że w salonie mam 3 okna do samej podłogi to chyba troche kwas , nie sądzicie ... w sumie to sama nie wiedzałm za bardzo czy to jest równo .. ale ci od tarasu na zewnątrz też to potwierdzili .. Vetrex ze Stargardu ...

U mnie przy v82 biorąc ukryte zawiasy i inne wodotryski to różnica w cenie wynikająca z samego profila wyniosła dokładnie 3% ceny okien. A poniżej jedno z uzasadnień, które przekonało mnie do V82:

"Tak, potwierdzam że 82 jest sztywniejszy. Jest też lepiej przemyślany konstrukcyjnie. Wzmocnienie stalowe w ramie jest umiejscowione bliżej osi ciężkości wyznaczanej przez szybę. Szyba jest bardziej zagłębiona w profilu skrzydła co pozwala ograniczyć powstawanie mostka termicznego przy listwie przyszybowej. 82-ka jest też profilem bardziej rozbudowanym. Znajdziemy tu na przykład profile drzwiowe których nie ma w 90-tce. Veka bardzo szybko zrezygnowała ze wspieranie 90-tki i zajęła się rozwojem 82-ki. Co też o czymś świadczy".

Ale generalnie uważam, że profilowi 90 też nic raczej nie brakuje. Sam używam w obecnym domu okna na tym profilu z tym, że nie są to okna Vetrexu i jestem z nich zadowolony.

"Tak, potwierdzam że 82 jest sztywniejszy. ".

Ciekaw jestem kto i na jakiej podstawie tak twierdzi? Jak to zostało ustalone i przez kogo? Dla mnie "sztywność" to ciągle iloczyn modułu Younga i momentu bezwładności. To się daje wyliczyć. Czy osoba pozwalająca sobie na takie stwierdzenie coś liczyła, czy jedynie liczy na coś? Jak widać z dobrym skutkiem:-). Osobiście nie wiem jaka jest "sztywność" samych kształtowników i niewiele mnie to obchodzi, bo specjalnego wpływu na właściwości użytkowe konstrukcji okiennej to nie ma. A jedyny cel jaki może przyświecać takim obliczeniom, to uwzględnienie "sztywności" kształtowników z PVC-U w obliczeniach statycznych prowadzące wprost do ograniczania momentów bezwładności wzmocnień stalowych, co wcale zdrowe dla okien być nie musi o czym nie jeden już się przekonał.

Czy osoba pozwalająca sobie na takie stwierdzenie coś liczyła, czy jedynie liczy na coś? Jak widać z dobrym skutkiem:-).

Ta osoba nie miała żadnego interesu ponieważ z dostarczeniem okien dla mnie nie miała żadnego związku :) Więc i żadnego interesu w tym nie miała, żeby mi cokolwiek sugerować.

Nie wiem, 3 niezależnych montażystów czy osób zajmujących się sprzedażą i montażem okien zgodnie twierdziło, żebym brał profil v82. Firma, w której kupiłem okna też skłaniała się do tego profilu. Natomiast nikt nie dezawuował profilu 90. Myślę, że zarówno jeden jak i drugi spełni oczekiwania.

Witam

Powoli staje się również szczęśliwym? posiadaczem okien vetrex. Okna montowane razem z roletami. Mam do Was pytanie o ciepły parapet. Otwór okienny wykończony pełną cegłą. Montażyści najpierw dopasowali parapet do otworu okiennego, potem zainstalowali na nim okno razem z puszką rolety, i na końcu przestrzeń pomiędzy parapetem o cegłą wypełnili pianą. Jak oglądałem filmy to parapet był najpierw przyklejany a dopiero potem okno montowane. Jutro będą kończyli montaż. Czy przypadkiem nie dali ciała z montażem ciepłego parapetu? Twierdzą, że inaczej nie mogli zrobić przez to, że jest puszka rolety.

Parapet leży na murze, z tym, że montażyści oblecieli go wkoło pianą (na styku muru i parapetu). Ale wcześniej nie został przyklejony do muru. Jutro zrobię zdjęcie to wkleję. Mam jeszcze dwa okna jutro do montażu na ciepły parapet i nie wiem czy mam wymusić na nich innych sposób montażu.

Dla mnie v90 jest duzo ladniejszym profilem jak v82.

Z zalet technicznych 90 to na pewno sa 3 uszczelki z epdm. Nieco wyższą szczelność oraz wyższą zgrzewalność narozy o ile przekłada się to na jakieś właściwości (wytrzymałość konstrukcji ?).

Edytowane przez ClNEK

Dla mnie v90 jest duzo ladniejszym profilem jak v82.

A czy profil ma wpływ na terminy w jakich Vetrex realizuje reklamacje (chodzi mi o dostępność części)?

Ja czekam już 3 miesiące na listwę maskującą bok ramy w HS.

Strach pomyśleć co będzie jak padnie jakiś mechanizm albo zawias......

Profil Hs to zupełnie inna bajka. Bardzo nietypowy w stosunku do klasycznych okien i raczej nie leży w zapasach magazynowych.

Jednak 3 miesiące to duzo i ja bym raczej zapytał w fabryce czy Twoja reklamacja tam trafiła (czy może jednak uszkodził pośrednik i to w jego gestii może leżeć zamówienie tego elementu).

Poza tym nie przesadzajmy - uszkodzenie bocznej listwy nie jest końcem świata. Jestem pewny, że w przypadku poważnej awarii (np. brak możliwości zamknięcia okna) każdy zareaguje szybko.

ja bym raczej zapytał w fabryce czy Twoja reklamacja tam trafiła

Faktycznie, sprawdzę. Do tej pory uważałem, że z takim detalem nie trzeba dobijać się aż do fabryki.

czy może jednak uszkodził pośrednik i to w jego gestii może leżeć zamówienie tego elementu

Uszkodził montażysta - co wpisaliśmy do protokołu odbioru. Podobno procedura jest taka, że to sprzedawca zamawia listwę na swój koszt. Potem przyjeżdża serwisant Vetrexu, odbiera od nich element i jedzie do klienta na montaż.

Poza tym nie przesadzajmy - uszkodzenie bocznej listwy nie jest końcem świata.

Jestem pewny, że w przypadku poważnej awarii (np. brak możliwości zamknięcia okna) każdy zareaguje szybko.

Końcem świata nie jest ale podejście do tematu ciekawe.

Analogicznie: jak w warsztacie samochodowym uszkodzą mi lakier podczas naprawy to też powinienem spokojnie siedzieć 3 miesiące?

Przecież jeździ.... świat się nie skończył a pomaluje się przy okazji...

Jakby zamknęli temat w miesiąc to bym się nie czepiał.

Trochę to skomplikowane:) Tak jak przypuszczałem - sprawa w dużej mierze leży w gestii sprzedawcy. Czyli fabrykę powinieneś pytać dopiero gdy ten zacznie mieć problemy z dotrzymaniem słowa. Chyba zwyczajnie wystarczy zadzwonić do niego, zapytać, jak przerzuci na fabrykę to poproś o kontakt do fabryki + namiar na sprawę /nr zamówienia, bo taka rzecz nie musiała trafić do serwisu. Tak samo jak wysyłanie do Ciebie serwisanta. To byłby miły gest, gwarantujący pewność wymiany, ale nie jest to ogólnie przyjęta rynkowa procedura.

Chcesz przyspieszyć ? Na poprzednich stronach pojawił się telefon do Biura Obsługi - po prostu zadzwoń i zapytaj.

sprawa w dużej mierze leży w gestii sprzedawcy. Czyli fabrykę powinieneś pytać dopiero gdy ten zacznie mieć problemy z dotrzymaniem słowa.

Moim zdaniem z fabryką klient nie powinien mieć do czynienia. Po coś ta autoryzowana sieć sprzedaży istnieje. Takie sprawy powinni załatwiać między sobą.

Co z tego, że w moim przypadku "piłka utknęła" po stronie fabryki (dowiedziałem się w BO).

Jeśli ja mogłem przyśpieszyć robiąc trochę szumu, to sprzedawca też mógł naciskać.

Jaką mam gwarancję jak się zachowa przy kolejnych zakupach, które muszę zrobić (wszystkie drzwi, brama garażowa)?

W efekcie sprzedawca też jest stratny, nawet jeśli wprost nie jest to jego wina.

Koniec wywodów... listwa podobno jedzie.