Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vetrex - okna jakie macie odczucia?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To co mnie zastanawia:

1. Mam pakiet 4/18/4/18/4 Therm Triple (LE)a w broszurach Pilkington takowy nie istnieje

2. W załączniku do umowy LT 70% i gn 49% szyba U 0,5.

3. W pilkington potrojna szyba Therm Triple U 0,5 ma Lt 55%

Okna ładne, dobrze wykonane,montaż też super ale kurcze ta zielona poswiata wpadająca w słoneczny dzień...

coś jakbym siedział w samochodzie z delikatnie przyciemnionymi szybami. Może to jakaś wadliwa partia?

No dobrze ale na stronie Pilkington http://www.pilkington.com/europe/poland/polish/products/bp/bybenefit/thermalinsulation/insulighttherm/default1.htm

wyraznie jest opisany pakiet 3 szybowy ( Insulight Therm Triple dokładnie taki sam jaki mam wydrukowny i naklejony na szybach) o przenikalności U=0,5 który Lt ma na poziomie 56%. Ja w umowie mam wyraznie napisane dla U=0,5 Lt 70%. Co Wy na to?

.....różnica miedzy LT 70% a LT 55% jest znaczna i przy zamawianiu wzialbym to pod uwagę......
Nawet jak obok siebie stoją dwie szyby o takich wartościach Lt musisz się długo wpatrywać by zauważyć różnicę. W umowie miałeś zawarty ten parametr ?

te 15% ma znaczenie jak łykasz napój ;) a nie jak na niego patrzysz ;)

Nawet jak obok siebie stoją dwie szyby o takich wartościach Lt musisz się długo wpatrywać by zauważyć różnicę. W umowie miałeś zawarty ten parametr ?

A jakbyś szedł przez pustynie i umieral z pragnienia i do wyboru sa 2 szklanki napoju a w jednej jest 15% wiecej płynu to ktora bys wybrał?

Myśle, że jakas różnica w tym temacie jest.

w umowie mam 70%. a z pakietu 4/18/4/18/4 gdzie u=0.5 wynika po dlugim przesledzeniu tematu, że Lt to ok55%

Każdy kolory widzi ponoć inaczej, ale wg. mnie różnica jest zauważalna bez jakiegokolwiek wpatrywania się.

Lt=74% jest bezwzględnie jaśniejsza.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

igaluka a w którym salonie zamawialiście okna z vetrexu?

Pytam bo wątek zielonkawych szyb z vetrexu przewijał się już przez to forum, ale to było już jakiś czas temu, od tamtej pory nikt nic nie pisał o żadnej zielonkawej poświacie.

I jeszcze jedno na stronie vetrexu jak wejdziesz w charakterystykę techniczną produktu http://www.vetrex.com.pl/oferta/okna-premium/v82.html , obojętnie jakiego, wyskakuje Ci ramka ze specyfikacją ich produktów - wszystkich, począwszy od VE60 skończywszy na VR90S. W tej specyfikacji najniższy wsp. Lt = 69 i jest to dla okien VR90S, najwyższy jest oczywiście dla tych najtańszych okien VE60 = 82 wiadomo 2 szyby, także ten zakres nie schodzi poniżej 69.

Natomiast jeśli chodzi o wsp. przenikania energii słonecznej g wtedy dla VE60 = 64, a dla VR90S = 45

Także coś jest nie tak, bo w żadnym oknie vetrexu nie ma Lt na poziomie 55%. Chyba, że ja tu czegoś nie rozumiem i coś poknociłam?

Edytowane przez Nani
edycja

No dobrze ale na stronie Pilkington http://www.pilkington.com/europe/poland/polish/products/bp/bybenefit/thermalinsulation/insulighttherm/default1.htm

wyraznie jest opisany pakiet 3 szybowy ( Insulight Therm Triple dokładnie taki sam jaki mam wydrukowny i naklejony na szybach) o przenikalności U=0,5 który Lt ma na poziomie 56%. Ja w umowie mam wyraznie napisane dla U=0,5 Lt 70%. Co Wy na to?

Ciekawe spostrzezenie, w tej chwili nie mozna wejsc w specyfikacje na tej stronie, ale znalazlem cos takiego:

pp.jpg

Moze sa inne osoby posiadajace okna tej firmy ? moglibyscie sprawdzic jakie macie oznaczenia na szybach ?

Edytowane przez Odysss