Nani 15.12.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 link nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 15.12.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 chyba cos z forum, bo raz wyswietla zdjecie dodane, a raz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 15.12.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 tak, też to zauważyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 15.12.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Odysss też będziesz zamawiał okna z vetrexu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 15.12.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Mam taki zamiar, przydaloby sie wyjasnic sprawe tej szyby. Bo faktycznie to co podala IGALUKA jest zastanawiajace. Czy szyby sa specjalnie dla nich robione? Moze przedstawiciel Vetrexu sie tu wypowie. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 15.12.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Jakieś 3 tygodnie temu byliśmy oglądać montaż okien z Vetrexu właśnie w Radomiu i powiem szczerze, że nie widziałam żadnej jakiejś zielonkawej poświaty w tych oknach. Mało tego dzwoniłam dziś jeszcze do tych ludzi, u których byliśmy oglądać te okna i oni mówią, że ta zielona poświata to jakiś mit. Przerażać mnie to zaczyna, bo IGALUKA też jest z Radomia Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Nani . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 15.12.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Mozliwe ze uzywaja specjalnych pakietow szyb -niekoniecznie dostepnych na stronach producenta, w adnotacjach mozna znalezc ze sa to tylko wybrane produkty. Grubosc pakietu da sie sprawdzic czy to jest 44mm czy 48mm, tak samo przenikalnosc swiatla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.12.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Moze przedstawiciel Vetrexu sie tu wypowie. Jestem za! W sumie dobrze się dzieje, że czytelnicy FM, (a przynajmniej część z nich), wyzwolili się wreszcie z magii komór i innych bzdur, a zaczynają mówić i pisać o konkretnych właściwościach okien. Teraz pora, aby producenci i sprzedawcy sprostali Waszym oczekiwaniom. Zanim wypowie się jednak przedstawiciel Vetrex,u pamiętajcie Państwo, że oferta, czy informacja na stronie www dotyczy pewnych proponowanych rozwiązań standardowych w zakresie g i Lt i jest dla Was niewiążąca. To Wy jako użytkownicy powinniście określić pożądany poziom obu właściwości w waszych oknach. Przy dzisiejszych możliwościach konstruowania szyb zespolonych spokojnie możecie poruszać się w zakresie g od 0,35 do 0,8 i Lt 0,29 - 0,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 15.12.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 A czy są tu sprzedawcy okien vetrex, którzy w swojej karierze spotkali okna tego producenta z tajemniczą zielonkawą poświatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.12.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 A czy są tu sprzedawcy okien vetrex, którzy w swojej karierze spotkali okna tego producenta z tajemniczą zielonkawą poświatą? Producenci okien nie mają żadnego bezpośredniego wpływu na "zielonkawą poświatę". Owa poświata, to wynik mniejszej lub większej ilości tlenku żelaza w szkle float, a na to ma wpływ jedynie huta szkła. Chcąc sobie zapewnić jak najmniejszą "zieloność poświaty" wystarczy zaznaczyć w zamówieniu, że Pani życzeniem jest mieć szyby o zabarwieniu neutralnym albo inaczej clear. Różnie to może być nazywane przez różnych dostawców szyb. Czyli podobnie jak z g i Lt poświata lub jej brak są też... na zamówienie:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.12.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Producenci okien nie mają żadnego bezpośredniego wpływu na "zielonkawą poświatę". Owa poświata, to wynik mniejszej lub większej ilości tlenku żelaza w szkle float, a na to ma wpływ jedynie huta szkła. Chcąc sobie zapewnić jak najmniejszą "zieloność poświaty" wystarczy zaznaczyć w zamówieniu, że Pani życzeniem jest mieć szyby o zabarwieniu neutralnym albo inaczej clear. Różnie to może być nazywane przez różnych dostawców szyb. Czyli podobnie jak z g i Lt poświata lub jej brak są też... na zamówienie:-). Zapisalem po stronie "winien":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 15.12.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Z tymi zyczeniami to raczej tak prosto nie jest. Firmy zazwyczaj oferuja dwa rodzaje pakietow i jedyny parametr to jest U szyby Nani, jesli widzialas okna i nie zauwazylas zadnej poswiaty, to raczej nie ma co wpadac w panike. Znalazlem link, co prawda niemiecki, jednak przekonany jestem ze to taki pakiet szybowy jest w tych oknach: http://www.schuet-duis.de/jedopane/dreamsite/config_download.php5?Verzeichnis=ON_prod-waerme&Datei=Flyer.pdf Ug=0,5, LT=71% Swoja droga, na stronach ladnie prezentuja sie liczby Uw okna, np dla szyby ug=0,5 - Uw=0,77 (okno testowe), a u mnie najnizsze Uw dla okna to: 0,97 Spora roznica wychodzi w realnym swiecie. Ot taga dygresja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.12.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 ... Swoja droga, na stronach ladnie prezentuja sie liczby Uw okna, np dla szyby ug=0,5 - Uw=0,77 (okno testowe), a u mnie najnizsze Uw dla okna to: 0,97 Spora roznica wychodzi w realnym swiecie. Ot taga dygresja. Uw zalezy od rozmiaru okien. Jeśli masz małe okna - to "slabe" Uw. W oknach które montowałem w ub. tyg. mam Uw od 0,69 (duża suwanka) po 0,94 (małe okno uchylne gdzie większość powierzchni stanowią ramy). Ale to chyba jest oczywiste? Nie spotkałem się już dawno z "zielonkawymi" szybami. Jak się postawi w magazynie na stojaku kilka okien to wtedy faktycznie nabierają barwy szkła. Jak się otworzy suwankę i najedzie skrzydlem na część stałą, to także widać że jest ciemniej. Ale ideał o którym wiedzą wszyscy producenci to szkło maksymalnie "czyste" i takie wybierają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 15.12.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ale to chyba jest oczywiste? No ba ! oczywista oczywistosc. Taki marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.12.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 No ba ! oczywista oczywistosc. Taki marketing. Bądźmy sprawiedliwi, marketing to podawanie współczynnika dla "okna testowego" zwanego referencyjnym niezależnie od faktycznej konstrukcji okna będącego przedmiotem zainteresowania inwestora. A 0,69 dla "dużej suwanki" to raczej pobożne życzenie niż fakt możliwy do potwierdzenia w obliczeniach lub badaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 15.12.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 U nas już "po ptokach" jak to mówią, okna zamówione, okaże się na wiosnę jak to jest z tą "zieloną" poświatą, nie omieszkam napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.12.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 U nas już "po ptokach" jak to mówią, okna zamówione, okaże się na wiosnę jak to jest z tą "zieloną" poświatą, nie omieszkam napisać. Wydaje mi się, że akurat ta sprawa jest odwracalna. Z pewnością nikt jeszcze nie zaczął realizować Pani zamówienia, a zatem szkło nie jest zamówione. Co to szkodzi zwrócić się do sprzedawcy, aby dołączył do dokumentacji przesyłanej producentowi informację o pożądanym szkle neutral? Na cenę to nie ma wpływu, więc to tylko kwestia dobrej woli, jak sądzę. Może warto spróbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 16.12.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Pewnie, że warto, ten kto pyta nie błądzi Bardzo dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vetrex 16.12.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Informujemy, że podane w charakterystykach technicznych produktów wartości parametrów "Lt" oraz "g" dotyczące oszklenia (przykład: http://www.vetrex.com.pl/oferta/okna-premium/v90.html), są określone w przedziałach z uwagi na wykorzystanie w produkcji szyb zespolonych wykonanych ze szkła budowlanego pochodzącego od różnych dostawców i powstającego w różnych hutach. Dostępne na rynku szyby zespolone posiadają różne powłoki, odpowiadające za ochronę termiczną (Ug), transmisję światła (Lt) oraz przenikalność energii słonecznej (g). Z tego tytułu, w stolarce o standardowym wyposażeniu z szybami zespolonymi ze szkła od różnych producentów, przy zachowaniu takiej samej wartości jednego z parametrów np. Ug, pozostałe parametry g i Lt mogą się różnić i posiadać wartości mieszczące się w podanych przez nas w specyfikacji przedziałach.Istnieje również możliwość zastosowania szkła o parametrach spoza standardowej charakterystyki, gdzie parametry: Ug, Lt oraz g będą niższe lub wyższe od wartości podanych na naszej stronie. Są to jednak rozwiązania niestandardowe, projektowane indywidualnie jako wyposażenie dodatkowe okien. Przy okazji pragniemy nadmienić, że wymagania dotyczące oszklenia powinny być sprecyzowane przez Zamawiającego już na etapie ofertowania. To Klienci powinni określić wymagania dla stolarki, która powinna być odpowiednio zaprojektowana, z uwzględnieniem odpowiedniej statyki, parametrów cieplnych oraz transmisji światła słonecznego i innych wymagań np. akustyki, technologii montażu itp. Producent stolarki lub jego przedstawiciel może oczywiści pomóc w tej kwestii, ale z pewnością nie będzie posiadał wszystkich danych jakimi dysponuje projektant budynku przy realizacji indywidualnego projektu odpowiadającemu potrzebom inwestora. VETREX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.12.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 I wszystko jasne:-). Najbardziej podoba mi się ostatni akapit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts