Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vetrex - okna jakie macie odczucia?

Recommended Posts

zmień żonę skoro z takiego bzdetu, na który już po tygodniu nie zwrócisz uwagi i będzie bez znaczenia, rozwodem Ci grozi (Żart)

Wszędzie tam, gdzie pojawia się powłoka niskoemisyjna pojawia się jakaś barwa, mniejsza bądź większa. Niektórzy nawet w szybach "clear" ją widzą więc nie dajmy się zwariować. Wystarczy w punkcie zaznaczyć - chcę szyby bezbarwne i masz. czasem w tej samej cenie, czasem nawet taniej ale najczęściej drożej i wchodzimy w kolejny temat - "czytanie" otrzymanych ofert i na co klienci (poza Tobą) zwracają uwagę.

I możesz wierzyć bądź nie - dalej króluje cena i tylko cena.

Doktorantów w temacie okien jak Ty ;) można policzyć na palcach jednej ręki w skali całego roku

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zmień żonę skoro z takiego bzdetu, na który już po tygodniu nie zwrócisz uwagi i będzie bez znaczenia, rozwodem Ci grozi (Żart)

nie zawsze dlatego mówię o paranoi w jaką zaczynacie popadać

Na serio - zostaw mnie i mojej polowicy ocene co jest bzdetem. I do czego JA (MY) sie przyzwyczaje a do czego nie. Bo gustibus non est disputandum

Powiem tak: nawet najlepszy montaz nie zrekompensuje mi poswiaty ktora by mnie doprowadzala do szewskiej pasji.

Wiec jaki wymog postawic najlepiej ? Bezbarwny ?

Wiec jaki wymog postawic najlepiej ? Bezbarwny ?

W tej kwestii trudno "stawiać wymagania". Myślę, że rozsądniej jest przed podpisaniem umowy zapytać który z dostępnych pakietów szkła spełniających pozostałe oczekiwania posiada najwyższą wartość współczynnika oddawania barw i zwyczajnie zamówić okna właśnie z takim pakietem szkła. Współczynnik oddawania barw podawany jest jako wartość procentowa. Im wyższy, tym kolory obiektów widzianych przez przeszklenie będą bardziej naturalne i ostre. 100% jest nieosiągalne to tak dla jasności poglądów i szyb:-).

A tak przy okazji Panów debaty od stanie rynku okiennego, to nasuwa mi się kilka refleksji. Po pierwsze, branża okienna nie robi nic by wpłynąć skutecznie na branżę projektową, aby ta robiła swoje jak należy, W części okiennej projekty były, są i będą jeszcze długo do niczego. Po drugie, nabywcy okien od lat twierdzą w badaniach rynku, że ich głównym źródłem wiedzy o oknach są na pierwszym miejscu sprzedawcy, na drugim internet. Wstyd przyznać, ale znaleźć w jednym czy drugim źródle informację techniczną pełną i poprawną jest bardzo trudno o czym świadczą posty tych co szukają. Z pewnością nie jest to wina poszukujących. Po trzecie, jeśli sprzedawcy zachwalają powszechnie swoje "doradztwo", to chyba jednak wcześniej powinni nabyć nieco wiedzy na temat zagadnień, w których chcą być doradcami. A że zagadnienie nie jest takie proste jak im się wydaje po lekturze ulotek produktowych, w których wiedzy akurat na lekarstwo albo kilkugodzinnym kursie, to przekonują się boleśnie napotykając klienta "doktoranta". Takiemu w braku argumentów wytyka się, że się "naczytał". Jak sprzedawcom czytać się nie chce, to ktoś musi, we własnym interesie, czyż nie tak? Edytowane przez T12345T

W tej kwestii trudno "stawiać wymagania". Myślę, że rozsądniej jest przed podpisaniem umowy zapytać który z dostępnych pakietów szkła spełniających pozostałe oczekiwania posiada najwyższą wartość współczynnika oddawania barw i zwyczajnie zamówić okna właśnie z takim pakietem szkła. Współczynnik oddawania barw podawany jest jako wartość procentowa. Im wyższy, tym kolory obiektów widzianych przez przeszklenie będą bardziej naturalne i ostre. 100% jest nieosiągalne to tak dla jasności poglądów i szyb:-).

Szlag by trafil....No i wez sie tu nie doktoryzuj :(

To jaki poziom tego Ra, jest przez 95% populacji odbierany jako bezbarwny/clear/neutralny ?

To jaki poziom tego Ra, jest przez 95% populacji odbierany jako bezbarwny/clear/neutralny ?

Nie potrafię na to odpowiedzieć. Ta właściwość optyczna wydaje się być zbliżona do oceny natężenia hałasu. W danych konkretnych warunkach dla każdego może być inna. Stąd moja sugestia, szukać najwyższej dostępnej wartości wśród asortymentu szkła występującego u wybranego producenta okien. A co do treści zamówienia, to oczywiście zamawiać neutral, clear i bezbarwne jednocześnie. Pojęcia nie są zdefiniowane i każdy może sobie stworzyć własne. Najważniejsze, by Pańskie oczekiwanie było wyrażone w sposób zrozumiały dla sprzedawcy. Ma nie być "zielonych ludzików" i... już:-).

Edytowane przez T12345T

Stąd moja sugestia, szukać najwyższej dostępnej wartości wśród asortymentu szkła występującego u wybranego producenta okien.

Takoz i zrobilem - w miedzyczasie wyslalem stosownego maila do producenta okien. Opierajac sie na dotychczasowych doswiadczeniach nie watpie, ze dostane odpowiedz :)

Jutro podpisuję umowę:

już zaznaczyłem, że szyby mają być od Pilkingtona...., kolor bezbarwny/clear/neutralny :lol2: i taki zapis będzie na umowie:yes:

http://www.expressglazingcontractors.co.uk/assets/Pilkington_Glass_Range-51f7dd691664c.pdf

na str 23/Table 5 sa pakiet szybowe z clear i neutral w nazwie. Roznice olbrzymie na niekorzysc neutral-a. Trzeba uwazac co sie pisze ;)

Wydaje mi sie ze sformulowanie bezbarwne jest najblizsze temu czego oczekuje od szyby ja i wiekszosc pozostalych inwestorow szukajacych po prostu "okien". Bo clear, neutral to juz moze byc jakis specyficzny pakiet ktory cos tam cos tam.

dopisz ze chcesz certyfikat na ta szybe ;)

A spytam co mi tam. Certyfikat na szybę? Niby jaki? Od kogo? Na jakiej podstawie? Co ma być w tym certyfikacie potwierdzone? Przestańcie Państwo nabywcy na siłę poszukiwać "certyfikatów" i innych kwitów, jak nie wiecie od kogo i kiedy można, co i dlaczego ma być w nich poświadczone. Potem otrzymujecie byle jaki papier z pieczątką, łykacie go w ciemno, a za plecami śmieją się z Was, że się naczytaliście, ale nie do końca. I coś prawdy w tym jest, niestety.

Edytowane przez T12345T

zapomniałeś kolego T12345T dodać - naczytali się głupot na Muratorze

Nie czytuję wersji drukowanej Muratora, bo redakcja mnie nie zaszczyca egzemplarzem, a kupować raczej nie mam po co. A jeśli brać pod uwagę to co na stronę podsuwają PR-owcy firm okiennych, to hm... coś w tym jest:-)

I niestety każda z ostatnich wypowiedzi w tym wątku do tego się sprowadza

Nie każda, tylko ta o certyfikatach na szyby. Dociekliwość i staranność karolek75 w pełni popieram. Jego dom, to i wiedzieć chce. Ma święte prawo pytać i wymagać odpowiedzi, a przynajmniej sensownej podpowiedzi. A że sprzedawcy wymiękają, jak ktoś posunie się w pytaniach poza ulotkę, to już nie moja wina. Szkoda tylko, że jak sami nie wiedzą, to nie szukają odpowiedzi, czy rozwiązania problemu, a uderzają w ton ironii albo wprost obelgi wobec klienta.

... uderzają w ton ironii albo wprost obelgi wobec klienta.
Mam nadzieję, ze to nie do mnie :)

Widzisz T12345T. W DWU podane są parametry wystarczające do określenia wymagań jakie chcemy by okna czy szyby spełniły. Pojecie "clear", "neutral" niby jednoznaczne a i tak, co trzeba karolkowi uświadomić, może okazać się, że bezbarwne zapisane w umowie jakiś tam minimalny odcień będzie mieć (czy to niebieski, zielony czy brązowy) którego sprzedawca nie dostrzeże a szanowna małżonka zaneguje. Powoli wchodzimy na grunt dość grząski i nieprzyjemny - subiektywnych odczuć kupującego - i jak te wymagania spełnić ? Zapisem w umowie - szkło bezbarwne ? Gdzie sprzedawca nie ma realnego wpływu ? Bo fabryka np. bierze szkło od dwu różnych dostawców i istotne są parametry zmierzalne a nie odczuwalne. Wbrew pozorom dwie szyby o takim samym Lt i g mogą się lekko różnić w odcieniu - i co zrobisz ? Przyjmiesz taki zapis w umowie realnie na samym początku się podkładają c?

istotne są parametry zmierzalne a nie odczuwalne.

...

Przyjmiesz taki zapis w umowie realnie na samym początku się podkładają c?

Piszesz o paranoi, a boli cie gdzie indziej. Wiec zamiast wytykac nam popadanie w paranoje znajdzmy jakis sensowny konsensus zabezpieczajacy obie strony: sprzedawcy i klienta. Ja doskonale wiem, ze szyba "bezbarwna", tak na prawde "bezbarwna" nie jest. Skoro ty chcesz sie bronic przed wkraczaniem na grzaski grunt, pozwol to samo zrobic nam, klientom. Wiem, ze taki ogolny zapis moze byc naduzywany przez klienta. Ale brak jakiegokolwiek, moze zostac naduzyty przez sprzedawce, albo raczej raczej przez fabryke ktora zaliczyla jakas wtope z pakietem. Co mam bez odpowiedniego zapisu reklamowac jak dostane okna juz nie z odcieniem ale wrecz barwione w masie? Przypadek skrajny, ale teoretycznie mozliwy.

Potrzebny pomysl na KONSENSUS.

Jak okreslilbys pakiety SunEnergy z okien Awilux-a? Jako bezbarwne, clear, wcale?

Edytowane przez karolek75

A spytam co mi tam. Certyfikat na szybę? Niby jaki? Od kogo? Na jakiej podstawie? Co ma być w tym certyfikacie potwierdzone? Przestańcie Państwo nabywcy na siłę poszukiwać "certyfikatów" i innych kwitów, jak nie wiecie od kogo i kiedy można, co i dlaczego ma być w nich poświadczone. Potem otrzymujecie byle jaki papier z pieczątką, łykacie go w ciemno, a za plecami śmieją się z Was, że się naczytaliście, ale nie do końca. I coś prawdy w tym jest, niestety.

Nie wiem co macie na mysli mowiac o certyfikacie, ale Vetrex zaproponowal, ze do zakupionych okien moge dostac deklaracje DWU pakietow szybowych. W przypadku PressGlass to mozna nawet samemu znalezc na ich stronie. Inna sprawa, ze w takim DWU ani slowa o oddawaniu barw.

Edytowane przez karolek75