nikt ważny 22.12.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 dla mnie SE jest bezbarwne, dla Twojej zony moze miec lekka poswiate morska-rozumiesz co mamna mysli?Taki zapis w umowie moim zdaniem jest totalnym podlozeniem sie wykonawcy dajacym dowolnosc interpretacji przez odbiorce tym samym dajac pretekst do nie zaplacania za zlecenie na podstawie niezgodnosci towaru z umowa.Piszac o paranoi stwierdzam ze Twe zainteresowanie wykracza poza zakres DWU i te parametry realnie nie maja zadnego wplywu na wlasciwosci uzytkowe okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.12.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 dla mnie SE jest bezbarwne, dla Twojej zony moze miec lekka poswiate morska-rozumiesz co mamna mysli? Taki zapis w umowie moim zdaniem jest totalnym podlozeniem sie wykonawcy dajacym dowolnosc interpretacji przez odbiorce tym samym dajac pretekst do nie zaplacania za zlecenie na podstawie niezgodnosci towaru z umowa. Piszac o paranoi stwierdzam ze Twe zainteresowanie wykracza poza zakres DWU i te parametry realnie nie maja zadnego wplywu na wlasciwosci uzytkowe okien. Rozumiem, co masz na mysli. I rozumiem twoje obawy. I mam swoje. Pomysl na rozwiazanie? Co do platnosci - bardzo czesta praktyka jest wplacanie zaliczki za okna nawet 100% przed zakupem, po to by dostac dodatkowy rabat. Wiec raczej niezadowolony klient ma wiekszy problem. Co do mojego zainteresowania - juz pisalem, zebys pozwolil mi decydowac co jest wazne dla mnie przy oknach a co nie. Wiec jak potraktujesz teoretycznego klienta takiego jak ja? Wyslesz na drzewo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 22.12.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Inna sprawa, ze w takim DWU ani slowa o oddawaniu barw. W kwestii "odcieni" trudno będzie o konkretną informację bowiem nawet producent szkła nie jest w stanie przewidzieć jakie formatki dostanie z huty w danym transporcie. Mimo, że procesy technologiczne (skład chemiczny szkła) powinny zapewniać powtarzalność cech produktu, to jednak trzeba brać pod uwagę pewne odchylenia. Poza tym huta określa pewnie wartość oddawania barw dla pojedynczej tafli szkła, a przy szybie float 4 mm bez powłoki LE będzie to z pewnością wartość bliska 99%. Co wyjdzie po złożeniu 3 x 4 mm z dwoma warstwami LE? Być może można to sprawdzić w pewnym przybliżeniu na "kalkulatorach" udostępnianych przez producentów szyb, w których po zestawieniu jakiejś kombinacji szyb "kalkulator" podaje właściwości pakietu. W każdym razie jest to zagadnienie, które wymaga konkretnych wyjaśnień, ale wszelkie możliwości w tej kwestii leżą po stronie producentów szkła, a nie producentach okien, chociaż oni zbierają cięgi więc w ich interesie leży wyjaśnienie zagadnienia i odpowiednia informacja dla nabywców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.12.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 nie, na drzewo bym Ciebie nie poslal, bez przesady.Zapisalbym wartosci z DWU w umowie skoro tego zapragniesz, zapisalbym Lt, g ale nigdy nie zapisalbym koloru szkla bo tego zagwarantowac, jako wartosci subiektynej, nie moge.Nie obawiam sie takich klientow jak Ty ale tez nie posloze sie subiektynym zapisem w umowie.Z innej beczki.Czy podobnie drazyles temat murowania scian? Masz je wykonane zgodnie z norma ? Zachowane tolerancje wymiarow? Odchylki od pionu? To wszystko co rzutuje na pozniejsza jakosc montazu? Watpie na podstawie wieloletnich doswiadczen na budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.12.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 i jeszcze Fakt ze dokonasz 1000%% przedplaty nie konczy tematu. Nawet wtedy mozesz dochodzic niezgodnosci z zamowieniem stad pozniejs£e szlajanie sie po sadach w zwiazku z subiektynym zapisem jest bez sensu . I uwierz mi, coraz wiecej jest takich sytuacji, bo cwaniacy sa po obu stronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.12.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 . Czy podobnie drazyles temat murowania scian? Masz je wykonane zgodnie z norma ? Zachowane tolerancje wymiarow? Odchylki od pionu? To wszystko co rzutuje na pozniejsza jakosc montazu? Watpie na podstawie wieloletnich doswiadczen na budowach Co do tolerancji wymiarow, w temacie drzwi wymagalem +/- 0,5 cm. I dostalem badz dostane bo czekam jeszcze na poprawki. W oknach nie bylem az tak pryncypialny, ale tez wyszlo niezle, ale nie mam przy sobie danych. Otwory sadze ze sa niezle przygotowane. Z oknami jest niestety inaczej niz twierdzisz w innych watkach - dla wiekszosci klientow to nie jest tylko "produkt budowlany". One sa "na wierzchu", patrzysz na nie i przez nie codziennie. To jest element wykonczenia. A tak sie sklada,ze nawet jak masz niemozliwie krzywe sciany, to slynne "przyjdzie tynk i wyrowna" jest egzekwowane. A najdalej na etapie gladzi. i jeszcze Fakt ze dokonasz 1000%% przedplaty nie konczy tematu. Nawet wtedy mozesz dochodzic niezgodnosci z zamowieniem stad pozniejs£e szlajanie sie po sadach w zwiazku z subiektynym zapisem jest bez sensu . I uwierz mi, coraz wiecej jest takich sytuacji, bo cwaniacy sa po obu stronach Wytlumacz mi, czemu tylko twoje interesy maja byc chronione poprzez brak jakiegokolwiek zapisu dotyczacego "kolorystyki" szyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 22.12.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 nie, na drzewo bym Ciebie nie poslal, bez przesady. Zapisalbym wartosci z DWU w umowie skoro tego zapragniesz, zapisalbym Lt, g ale nigdy nie zapisalbym koloru szkla bo tego zagwarantowac, jako wartosci subiektynej, nie moge. Nie obawiam sie takich klientow jak Ty ale tez nie posloze sie subiektynym zapisem w umowie. Z innej beczki. Czy podobnie drazyles temat murowania scian? Masz je wykonane zgodnie z norma ? Zachowane tolerancje wymiarow? Odchylki od pionu? To wszystko co rzutuje na pozniejsza jakosc montazu? Watpie na podstawie wieloletnich doswiadczen na budowach Dokładnie tak wytłumaczył mi to jeden ze sprzedawców. Co więcej, w pełni zautomatyzowanym procesie produkcji nikt nie będzie chodził i przyglądał się szybą jakie właśnie wjechały na taśmę. Tam jest plan rozkroju takiej szyby z uwagi na procent odpadu itd. Na wpływ barwy szkła mają też czynniki zewnętrze, mam tutaj na myśli usytuowanie wg stron świata ( kąt padania słońca ) oraz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 22.12.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Co do tolerancji wymiarow, w temacie drzwi wymagalem +/- 0,5 cm. I dostalem badz dostane bo czekam jeszcze na poprawki. W oknach nie bylem az tak pryncypialny, ale tez wyszlo niezle, ale nie mam przy sobie danych. Otwory sadze ze sa niezle przygotowane. Z oknami jest niestety inaczej niz twierdzisz w innych watkach - dla wiekszosci klientow to nie jest tylko "produkt budowlany". One sa "na wierzchu", patrzysz na nie i przez nie codziennie. To jest element wykonczenia. A tak sie sklada,ze nawet jak masz niemozliwie krzywe sciany, to slynne "przyjdzie tynk i wyrowna" jest egzekwowane. A najdalej na etapie gladzi. Wytlumacz mi, czemu tylko twoje interesy maja byc chronione poprzez brak jakiegokolwiek zapisu dotyczacego "kolorystyki" szyby? Nie pracuję w salonie sprzedaży jestem klientem, tutaj postawiłem się sytuacji sprzedawcy. Oni nie mają możliwości przełożenia tego zobowiązania na fabrykę okien bo albo fabryka nie ma przełożenia na producenta szyb lub ma fabrykę okien w nosie. Zapewnienie danej barwy mogłoby się odbić na wzrost kosztów całej produkcji ( dłuższy proces produkcji, większy odpad itd... ) Zacytuję tutaj stanowisko jednego z salonu: " jeżeli podam takie wymagania to mogą mnie zabić śmiechem " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.12.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Ja sobie zdaje sprawy ze zlozonosci tematu i problemow intepretacyjnych. I dlatego pytam o pomysl na konsensus w celu zadowolenia obu stron. edit: na poczatek - zapis o tym ze szklo nie jest barwione w masie chyba bylby akceptowalny dla wszystkich stron ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 22.12.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 A spytam co mi tam. Certyfikat na szybę? Niby jaki? Od kogo? Vetrex zaproponowal, ze do zakupionych okien moge dostac deklaracje DWU pakietow szybowych. cos w tym rodzaju. Rozumiem ze mozna parametrami zonglowac. Wg mnie pakiety powinny byc znormalizowane, tak jak pilkington ma okreslone parametry dla ramek 16mm, przy uzyciu roznych szkiel, to chyba mozna zrobic cos takiego (tabelke) dla ramek 18mm ? I jak igaluk napisala ze ma oznaczenie na szybie takie i takie, to powinna znalezc info co tam zostalo dokladnie uzyte i o jakich parametrach. Jesli nie da sie w necie znalezc tego, to producent okien wg mnie powinien dolaczyc karte produktu, w ktorej bedzie nazwa pakietu (taki jak na szybie) oraz jego dane. W salonach sprzedazy jakos nie informuja ze szyby mozna sobie dobierac, jaki to ma wplyw, itd. A jak sie okazuje ma to ogromne znaczenie. Nie tylko uszczelka czy profil, zawiasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 22.12.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Na wpływ barwy szkła mają też czynniki zewnętrze, mam tutaj na myśli usytuowanie wg stron świata ( kąt padania słońca ) oraz otoczenie. kurde, chyba pomiary dokonuje sie w takich samych warunkach ? oczywiscie ze nie u klienta w domu ! Zapewnienie danej barwy mogłoby się odbić na wzrost kosztów całej produkcji ( dłuższy proces produkcji, większy odpad itd... ) te zdanie jakby informuje nas ze wciskaja nam szyby jak leci ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 22.12.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Karolek75 ja mialam montowane okna z pakietem 3szybowym bodajże clear z powłoką termo z pressglassu Wszytkie duże szyby hartowane. I tylko ja jako jedyna widzialam zieloną poświatę i miałam wrażenie , że strasznie przyciemniają. Normalne szyby stwierdzili okniarze , mąż , elektryk i że się niby czepiam. (To mąż). Bylam wkurzona przez kilka dni. Mineło pół roku i już tego nie widzę. Okna , jak okna chwilowo mało przez nie widać bo są masakrycznie brudne,jak to na budowie. Jak podrążyłam temat to owszem można zamówić szyby kompletnie przejrzyste, ale cena była razy 2 takiego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.12.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Karolek, nie rozumiesz bądź nie chcesz zrozumiećSzkło barwione w masie to szkło barwione w masie Mylisz pojęciaZabarwienie szkła daje sam jego skład plus warstwa niskoemisyjna - już kolega T12345T dokładnie Ci odpowiedziałTu nie chodzi o bronienie interesów tylko zdrowy rozsądek. Nie mogę zgodzić się na zapis w umowie parametrów niemierzalnych. Już Ci pisałem, szkło o takim samym Lt i g może mieć minimalnie inny odcień czy zabarwienie czego ja nie dostrzegę zaś dla Twej małżonki może być nie do przyjęcia. I jest to ze strony sprzedawcy podpisanie się pod samobójczą umową.Nie wiem jak Ci to bardziej przystępnie wytłumaczyć byś zrozumiał o co chodzi.W umowie możesz jak koniecznie chcesz zawrzeć te parametry które są w DWU czy okien, czy szybSkoro nie rozumiesz - trudno, dalsze tłumaczenie nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.12.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Rozumiem. I nie jestem zadowolony. A okna i tak bede musial kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.12.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Ufffff..... Cieszę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 22.12.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Na wpływ barwy szkła mają też czynniki zewnętrze, mam tutaj na myśli usytuowanie wg stron świata ( kąt padania słońca ) oraz otoczenie. Jest dokładnie tak jak Pan pisze. Dla celów pomiarowych stosuje się pewne standaryzowane źródła światła. Dla ciekawych oznaczone są one literowo A,B,C i D65. Np. C odpowiada w przybliżeniu światłu słonecznemu (światło emitowane przez ciało czarne w temp. 4500°C). D65 odpowiada średniemu oświetleniu dziennemu przy zachmurzonym niebie o temperaturze barwy 6500K. Strasznie to mądre i raczej nijak się ma do barwy szkła oglądanego w punktach sprzedaży, czy na budowie. Zatem zaznaczenie przy zamówieniu owej "neutralności barwy" pożądane jak najbardziej, a subiektywna ocena efektu kolorystycznego szkła float przez dowolnego "oglądacza szkła" to już zagadnienie z pogranicza anatomii, optyki i estetyki razem do kupy złączonych. Według mnie powodem do reklamacji żadnym to nie było, nie jest i raczej nie będzie ze względu na trudność z uzyskaniem w warunkach naturalnych odwzorowania warunków badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.12.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 echhh.... ten język prawniczy - a nie można prościej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.12.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Dostalem informacje od producenta okien, ktory z kolei kontaktowal sie z dostawca pakietow. W kazdym razie parametry ( wybrane) pakietu to: Lt=74% g=53 % U=0,5 Glówny wskaznik oddawania barwy (transmisja): 96 Jak bedzie swiecic zonie na zielono, to jej kupie pefum we flaszce CrystalClear Taki wymyslilem KONSENSUS. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.12.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 konsensus to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 24.12.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 V90+ zamówione, od razu po majówce montaż...nie omieszkam wrzucić kilka fotek - dla sprawdzenia poprawności montażu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts