att 07.09.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Dzień dobry.Stałem się właścicielem ruinki. Dokładniej to sporego, zdewastowanego mieszkania na parterze przedwojennej kamienicy. Jednym z nierozwiązanych zagadnień budowlano-remontowych jest rozwiązanie kwestii piecowej.Otóż jest stary, ale czynny i (podobno) eksploatowany do niedawna piec kaflowy. Wizualnie w niezłym stanie. Za kilka dni będę mógł w nim kontrolnie napalić drewnem. Ale piec nie jest ładny (klocek, jakieś 80x80x200), kafle bez zdobień. I stoi nie do końca tam gdzie nam by pasowało. Pozbyć się pieca, a dokładniej przewodu dymowego, nie chcę. I teraz nie bardzo wiem jak mam odnieść do przepisów prawa takie stwierdzenia, bo nie wiem, czy są prawdziwe:1 - mam piec i mogę sobie używać, póki jest sprawny i prawidłowo działa przewód dymowy - wydaje się prawdziwe i nie muszę się nikomu spowiadać.2 - mam piec i mogę go modernizować/naprawiać/konserwować a nawet przestawić za pomocą siły fachowej i oczywiście dalej eksploatować po jakimś odbiorze, inspekcji czy coś - wystarczy zgłoszenie do administracji budowlanej? 3 - mam piec, który mi się nie podoba, więc kupuję inny, wybieram miejsce, instaluję za pomocą siły fachowej inny piec - jw?4 - mam piec, a chcę mieć kominek - wymaga pozwolenia na budowę (?) ale przepisy nie pozwalają na projektowanie kominków (a na piece pozwalają?) w budynkach wyższych niż 2 kondygnacje? Te powyższe twierdzenia to różne zasłyszane opinie i być może niezbyt precyzyjnie je spisałem. Jeśli zapytacie o opinię/inwentaryzację kominiarską przewodu i całego komina to jeszcze jej nie mam. Będzie za 2-3 a może więcej tygodni. Wiem tylko, że do "mojego" przewodu MOGĄ być aktualnie podłączone inne piece na co drugiej kondygnacji, czyli w moim przypadku na piętrze drugim. Tak się kiedyś budowało. A dziś już się tak nie projektuje i nie buduje. A ja chciałbym mieć jednak pełgające światełko od ognia w domu i alternatywne źródło ciepła na stare lata, jak mi na prąd kasy nie starczy.Ale jako się rzekło - opinii jeszcze nie mam, a ruszają za niedługo "brudne" i ciężkie prace - skuwanie tynków, zrywanie podłóg etc a ja chciałbym wiedzieć, co mogę, co powinienem, co muszę, a czego mi nie wolno. Czytając to i okoliczne fora zapoznałem się z grubsza z konstrukcyjnymi różnicami pomiędzy piecem a kominkiem, pomiędzy sposobami palenia w jednym i drugim, że tu będziemy ciepło kumulować, a że tam powolutku spalać etc... Chciałbym te niuanse zostawić fachowcom. Natomiast ja sam pragnę wiedzieć co mogę chcieć i próbować to zrealizować. Proszę o życzliwe spojrzenie i kaganek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliciel1719512194 09.09.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Att: Generalnie nie ma możliwości montowania kominków w kamienicy, ale zawsze jest jakieś ale. Powinieneś się złości do administracji budynku i oni po zasięgnięciu opinii kominiarskiej mogą wydać Ci zezwolenie na montaż kominka po spełnieniu odpowiednich warunków lub zabronią montażu takiego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 09.09.2014 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Opinię "ustną" kominiarza mam i innej nie będzie. Znalazłem w "Warunkach technicznych..." zapisy rozróżniające kominki i wkłady kominkowe od pieców - z punktu widzenia tych zapisów zasadnicza różnica to chyba to, że piece są szczelnie zamknięte. Może ta szczelność to nie jest jakaś ekstremalna. Mniemam patrząc na konstrukcję starych drzwiczek, że chodzi tu o to, by drzwiczki wytrzymały nawet w razie jakiegoś wypadku. Kominkowa szybka chyba nie daje tej pewności. Z przepisami bezpieczeństwa się nie dyskutuje. Dziś będę się widział ze zdunem, a zdun będzie się widział z piecem i może ustalimy co się da a co nie. Ale dalej czekam na ja podpowiedzi co do kierunku w którym mogę brnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.09.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Witam. Opinię "ustną" kominiarza mam i innej nie będzie Niestety ale będzie musiała być inna ... czyli pisemna. To po pierwsze. Po drugie, w przypadku wykonania kominka w miejscu pieca (to nie prawda że w kamienicach nie można budować kominków) będzie musiała być zgoda właściciela budynku. Bo ten - pierwsze co zażąda to właśnie pisemnej opinii kominiarskiej ... Teraz co do można / nie można w kwestii komnka w kamienicy ... Wszystko zależy od ... pisemnej opinii kominiarskiej w temacie komina. Jeżeli komin jest na tyle spory żeby pomieścić dodatkową, stalową wkładkę kominową, to podsyń ten pomysł kominiarzowi i niech siędo tego ustosunkuje. W przypadku jeżeli komin będzie za mały i kominiarz powie "nie", to pewnie będziesz mógł zrobić nowy piec, albo wyremontować aktualny. Technologii budowy pieca kaflowego jest mnóstwo. Łącznie z tym że wcala nie musi on być ... kaflowy i będzie wręcz wyglądał jak nowoczesny kominek. Tutaj w dużej mierze zależy wszystko od tego z jaką firmą wykonawczą będziesz miał do czynienia ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 09.09.2014 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Oczywiście, że do realizacji będzie MUSIAŁA być pisemna opinia. Mam taką np. na ogrzewanie gazowe w tym samym lokalu, także na wentylację łazienek etc. Ale kaflaki to jest odrębny temat. Kominiarz twierdzi, że na 99% NIE wyda pozytywnej opinii o podłączeniu kominka. Sytuacja w tym kominie wygląda mniej więcej tak:Na "co drugich" piętrach mogą być podłączone piece czy inne rzeczy, a w dodatku na strychu dwa kominy (z dwóch połówek kamienicy) "skręcają" czy raczej się przechylają i łączą, więc przewody łamią się po drodze co najmniej dwukrotnie i będzie piekielnie trudne włożenie wkładu, chociaż na pewno nie niemożliwe. Tym niemniej, gdyby się tak dało, to cały ten proces musiałby zostać włączony w pozwolenie na budowę, zgodę wspólnoty etc. I może tak będzie. Ale mnie bardziej interesuje zrobienie tej akcji w ramach konserwacji/remontu/wymiany/przestawienia i aby te czynności zawarły się w definicji remontu (art. 3 ust. 8 Prawa Bud.). Chociaż logika podpowiada, że nawet naprawa pieca i przestawienie go "na drugą stronę komina" już wykracza poza tą definicję. Przecież np. strop, albo wentylacja, albo cokolwiek po drugiej stronie komina może być inne i nie odpowiadać wymogom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 09.09.2014 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 No to jestem o tyle mądrzejszy, że wiem ile zdun mnie skasuje za przestawienie, naprawy i korektę konstrukcji pieca, tak, żeby polano ze 40 cm wlazło. Jedno. Muszę zakupić "przeszklone" drzwiczki i dokładnie ustawienie pieca przemyśleć, w tym późniejsze jego otoczenie. Ale już wiem, że palenie drewnem w tym piecu to będzie utrapienie. Na drzazgi prawie trzeba będzie łupać, żeby przez te małe drzwiczki coś powpychać. Drobnym węglem byłoby łatwiej. Na wąską szufelkę i dawać do pieca. Bo paleniska powiększyć kosztem kanałów wiele się nie da. A i drzwiczki mają rozmiar typowy, nawet takie przeszklone z łukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 11.09.2014 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Zadałbym jeszcze jedno pytanie, pominąwszy "tonaż" i zdolność do akumulacji, sprawność i takie tam cechy eksploatacyjne. Czy takie cuda o nazwie "piece kominkowe" sprzedawane w marketach spełniają warunki niezbędne do bycia piecem a nie kominkiem/wkładem kominkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.09.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Zadałbym jeszcze jedno pytanie, pominąwszy "tonaż" i zdolność do akumulacji, sprawność i takie tam cechy eksploatacyjne. Czy takie cuda o nazwie "piece kominkowe" sprzedawane w marketach spełniają warunki niezbędne do bycia piecem a nie kominkiem/wkładem kominkowym? Czytać! Forum jest głównie do czytania. Im więcej zadajecie pytań , tym trudniej przez to przebrnąć, a czasem wystarczy się rozejrzeć po bokach ... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229849-Jaka-koza-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-pouk%C5%82adaniu-w-g%C5%82owie&p=6604867&viewfull=1#post6604867 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 11.09.2014 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Panie Piotrze,Forum czytałem acz zapewne nie całe. I między innymi widziałem sporo Pana wpisów, więc mniemam że jest Pan specjalistą, w przeciwieństwie do mnie. Jednak ja poprosiłem o odpowiedź z pominięciem aspektów akumulacji, wydajności, sprawności etc. Prawdziwym piecem zajmie się zdun. Jeśli oczywiście się na to zdecyduję biorąc pod uwagę koszty i estetykę w osiągalnym zakresie. Alternatywą jest kupienie takiej działającej atrapy, która może i nie grzeje ale płomyczek widać. A najważniejsze jej cechy jako atrapy to: bezpieczeństwo i spełnienie formalnego wymogu bycia piecem nie kominkiem i... zajęcie przewodu/ów dymowych. Da mi to czas i możliwość znalezienia w przyszłości lepszego rozwiązania. Wklejony link niestety tego zagadnienia nie rozwiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.09.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Cóż, wobec tego nie rozumiem pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 12.09.2014 03:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Wobec tego spróbuję zadać je inaczej. Rozdział 5 "Warunków..." § 145.1 i 2 - czy te atrapy są bardziej kominkiem z zamkniętym wkładem kominkowym [...] czy raczej piecem na paliwo stałe, posiadającym szczelne zamknięcie [...] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.09.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 O to Ci chodzi.... Na ten temat można się w Polsce doktoryzować. Interpretacja prawna w zasadzie zależna od potrzeb:D No i od tego kto będzie miał większą gębę w sądzie. Na dobrą sprawę, wszystkie kominki z PW są nielegalne. Są to piece CO na paliwo stałe i ich pobyt w naszych salonach jest dość wątpliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 12.09.2014 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Nie wiem co to PW. Doktoratu tym bardziej nie chcę robić, chociaż.... interesująco brzmi No więc tak czy siak zbliżamy się do rozwiązania problemu: http://www.leroymerlin.pl/kominki/kominki-piece-kominkowe/piece-wolnostojace/piec-kominkowy-w5c-ackerman,p266072,l905.html - wygląda na piec szczelnie zamykany http://www.leroymerlin.pl/kominki/kominki-piece-kominkowe/piece-wolnostojace/piec-kominkowy-la-borne-invicta,p46965,l905.html - a takie coś widziałem w Danii - też ma szanse aby być szczelnym w ujęciu "Warunków..."? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.09.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 PW - płaszcz wodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 12.09.2014 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 No to płaszcza nie będzie na 100%. Na pewno nie teraz. W sumie bardziej piec/piece mają teraz pełnić funkcję ozdobną, jednak muszą móc działać bezpiecznie i zgodnie z przepisami w połączeniu z istniejącym układem przewodów dymowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 12.09.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Witam, żaden z piecy przez Ciebie pokazanych nie jest szczelny. Oba ciągnią powietrze z pomieszczenia do spalania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 12.09.2014 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ktototaki,A mój czynny kaflak skąd zasysa? Przecież też z pomieszczenia... I jest bezpieczny Ech... dosyć mam. Zbuduję najmniejszego kaflaka, tzn takiego wielkości drzwiczek, 2 cegły w głąb, bez kanałów, będzie bez sensu, bez akumulacji, bez sprawności, ale aganiok będzie pełgał, miejsca dużo nie stracę, przewód dymowy zatrzymam, szpanu zadam, fundament niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.09.2014 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 I tutaj trafiłeś w sedno! Kaflak funkcjonował, funkcjonuje i funkcjonować będzie....Prosto, po dziadkowemu...Teraz takie czasy są, że jak nie zrobisz podłogówki, GWC, RECU, solarów i wentylacji mechanicznych, to Twój dom się nie liczy. Tak jakby go nie było, a dni życia domowników są policzone. Umrą w kapciach i wielkich męczarniach! Do tego idiotyczne prawo, które zamiast coś porządkować, tworzy się jak sztukę dla sztuki, lub pod naciskiem wpływowych lobby. Zakaz palenia paliwami stałymi, kominek do drugiego piętra (jak będzie na trzecim - kamienica się rozpadnie?)...itp...itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.09.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Witam. A mój czynny kaflak skąd zasysa? Przecież też z pomieszczenia... I jest bezpieczny Twój "kaflak" i tysiące jemu podobnych są bezpieczne ... do czasu aż w mieszkaniu wymieni się wszystkie okna skrzynkowe na szczelne plastiki, stare, drewniane drzwi na nowe - z dwiema albo trzema uszczelkami w skrzydle drzwiowym i ościeżnicy ... i pozatyka lub polikwiduje się wszelkie otwory wentylacyjne z których w takim domu zaczyna wiać do środka zimne powietrze zamiast wywiewać powietrze zużyte ... Teraz już wiesz na czym polega różnica i o czym tutaj cały czas "trąbimy" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 13.09.2014 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Teraz już wiesz na czym polega różnica i o czym tutaj cały czas "trąbimy" Pozdrawiam. No niestety nie wiem o czym trąbicie . Znaczy wiem, ale konkluzji nie łapię. Szczelne okna, prawidłowa wentylacja, napowietrzenie pomieszczenia z piecem z poziomu podłogi lub niższego - kaflak działa, tak? W tych samych warunkach jednak nie zadziała pseudo piec z jednego czy drugiego linka a kominek to już w ogóle... Czy mam rozumieć, że przeprowadzając remont polegający między innymi na wymianie okien powinienem kaflaki wyłączyć z eksploatacji? O ile rozumiem opór przed kominkami otwartymi - podatne na wiatr, czy nawet gwałtownie otwarte drzwi, czy wysypujące się iskierki a nawet wytaczające się polana, potencjalnie gorące spaliny przez dłuższy czas- to wszystko może stanowić zagrożenie. Ale wyinterpretowanie, co ustawodawca a w konsekwencji projektanci, kominiarze, administracja budowlana etc. mają na celu tak komplikując i różnicując różne piece, nie definiując ich jednak jednoznacznie, przekracza moje możliwości poznawcze. Intuicja mi mówi, że każde z tych urządzeń w zastanych warunkach mogę eksploatować (w ujęciu statystycznym) bezpiecznie. Również KAŻDE z nich mogę eksploatować w sposób urągający bezpieczeństwu i wtedy rodzaj drzwiczek raczej niewiele zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts