Myśliciel1719512194 16.09.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Att: Widzę, że im głębiej w las tym zaczyna się robić gęściej, ciemniej i niebezpiecznie. Wszyscy koledzy, którzy się wypowiadają mają 100% racji to, że czegoś nie jesteś w stanie pojąć wynika z Twojego braku doświadczenia. 1. Tak jak wspomniałem w swoim poście musisz mieć zgodę administracji (administracja żąda papieru od kominiarza i często też dużo mają do powiedzenia mieszkańcy) 2. Jak już wszyscy święci zezwolą Ci na montaż wkładu to pozostaje pytanie czy on będzie funkcjonował? Jak wspomniał Forest do prawidłowego palenia jest potrzebny tlen czytaj świeże powietrze z zewnątrz. Jeśli tego nie zapewnisz to możesz mieć niemiłą niespodziankę że nie chce się Palić albo co gorsza wylądujesz w szpital albo u Świętego Piotra 3. Czasami warto posłuchać mądrych ludzi z forum zamiast jakiegoś tam człowieczka który będzie montował urządzenie, bo on często chce zwyczajnie zarobić, a my radzimy co zrobić żebyś był zadowolony i nie popełnił przy tym błędów, a co najważniejsze nie bierzemy za to pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
att 16.09.2014 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 @myślicielNie mam doświadczenia, ale mam rozum, dlatego pytam. Bo zabawa z ogniem i dymem bywa niebezpieczna. Pytałem jednego kominiarza, pytałem zduna, dziś spytam innego kominiarza. I będę podejmował decyzję. A teraz po kolei.1) Zgoda administracji na co? Na remont pieca? Na wymianę na taki sam? Na wymianę na inne urządzenie z tej samej grupy? 2) Ja się absolutnie na wkład kominkowy nie upieram. Ale chcę widzieć jaka jest różnica między piecem a wkładem i podałem przykłady, na które usłyszałem autorytarne - to nie są piece. Oczywiste jest, że do palenia jest potrzebne świeże powietrze. Do palenia w KAŻDYM z popularnych urządzeń, także w kaflaku. Ale do tematu zasilenia w powietrze nawet nie doszliśmy. Forest napisał, że kaflak TAKŻE przestanie prawidłowo działać przy szczelnym pomieszczeniu i to jest oczywiste. 3) Jeszcze nie wybrałem technologii więc tym bardziej dostawcy/usługodawcy. Z forum jedyny wniosek jaki wyciągnąłem do tej pory jest taki:Piec TAK - kominek/wkład - NIE. Ale nie potrafię doczytać gdzie przebiega ta różnica między PIECEM a ZAMKNIĘTYM wkładem. Poza sprawnością, kumulacją etc. No i dość pokrętną sugestią, że kaflak w przeciwieństwie do kominka czy innego żeleźniaka, nie potrzebuje tlenu i dlatego mnie nie odeśle do szpitala ani do św. Piotra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts