kowalt 08.09.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Czy ktoś z Was inwestuje może na funduszach ? Czy Waszym zdaniem da się na tym zarobić?Mam pewną ilość gotówki i zastanawiam się czy nie postawić właśnie na fundusz. Jakie aktualnie fundusze gwarantują dobre zyski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 08.09.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 To co wczoraj dawało zyski, dzisiaj może być stabilne a jutro przynieść straty. A resztę znajdziesz w prospektach emisyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.09.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Znam jeden doskonały fundusz. Podaje nr konta: 34 2002 0001 2323 0000 0000 0201 9654 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 08.09.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Znam jeden doskonały fundusz. Podaje nr konta: 34 2002 0001 2323 0000 0000 0201 9654 Eeee... nie ma siódemki, nie wchodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 09.09.2014 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Eeee... nie ma siódemki, nie wchodzę. Ja chyba również nie Jakiś czas temu generalnie dzwonili do mnie z banku z pytaniem czy nie chciałabym zainwestować w fundusz. Zrezygnowałam ale sama zaczęłam się tym interesować. Znalazłam takie porównanie: http://www.comperia.pl/fundusze_inwestycyjne i wynika z niego,że aktualnie dość dobre zyski można osiągnąć na funduszach azjatyckich WIOF . Ponoć stopa zwrotu w niektórych przypadkach wynosi kilkanaście procent co jest niezłe w porównaniu do lokaty jaką akurat posiadam ( muszę zrezygnować bo jest aktualnie na 2% tak wiec wysokości inflacji...). Czy taki zysk jest realny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polkau 10.09.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Z tymi azjatyckimi funduszami to prawda, znajomy mi o tym mówił a sam inwestuje juz pare lat. Znajdź sobie lepiej jakiegoś dobrego doradcę, nie ufałabym za bardzo opiniom ludzi na forum. Według mnie fundusze się opłacają, a mówię na podstawie obserwacji mojego znajomego. On zainwestował już pare lat temu w kilka funduszy i jak na razie zbiera same zyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 11.09.2014 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Z tymi azjatyckimi funduszami to prawda, znajomy mi o tym mówił a sam inwestuje juz pare lat. Znajdź sobie lepiej jakiegoś dobrego doradcę, nie ufałabym za bardzo opiniom ludzi na forum. Według mnie fundusze się opłacają, a mówię na podstawie obserwacji mojego znajomego. On zainwestował już pare lat temu w kilka funduszy i jak na razie zbiera same zyski Czy mogłabyś się dokładniej znajomego popytać w jaki fundusz obecnie inwestuje? Wszystkie informacje na pewno mogłyby być dla mnie przydatne Jak na chwilę obecną zostawiłam swój numer telefonu w comperii. Dzisiaj ma do mnie oddzwonić doradca w zakresie funduszy inwestycyjnych tak wiec sobie może porozmawiamy na ten temat. Oczywiście nie zamierzam od razu brać tego co mi poleci jednak chcę się nieco zorientować w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 14.09.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Z tymi azjatyckimi funduszami to prawda, znajomy mi o tym mówił a sam inwestuje juz pare lat. Znajdź sobie lepiej jakiegoś dobrego doradcę, nie ufałabym za bardzo opiniom ludzi na forum. Według mnie fundusze się opłacają, a mówię na podstawie obserwacji mojego znajomego. On zainwestował już pare lat temu w kilka funduszy i jak na razie zbiera same zyski Znajomy znajomego znajomego znajomego. Starych wróbli na plewy... sieroto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 14.09.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Ja od kilkunastu lat inwestuję w funduszach. Efekty różne - czasem miałam straty, nie raz zysk rzędu 15-20 procent w skali roku.ale ja inwestuję w fundusze agresywne. Dla początkującego inwestora nie radzę inwestowanie w tego rodzaju funduszach. tylko w bezpieczne, które dadzą zysk trochę wyższy jak na lokacie w banku, ale z pełną płynnością - czyli możliwością wypłaty środków w każdym momencie. jak już będziesz wiedzieć co z czym się je... wtedy można pokusić się o przeniesienie środków do innych funduszy, takich które w swoim portfelu xxx % akcji. Pozwolą zarobić więcej. No i nigdy nie wolno wrzucać wszystkich pieniędzy do jednego funduszu. warto stworzyć sobie 'portfel'. wtedy ryzyko jest zmniejszone, a potencjalne zyski mogą być pewniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 15.09.2014 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Ja od kilkunastu lat inwestuję w funduszach. Efekty różne - czasem miałam straty, nie raz zysk rzędu 15-20 procent w skali roku. ale ja inwestuję w fundusze agresywne. Dla początkującego inwestora nie radzę inwestowanie w tego rodzaju funduszach. tylko w bezpieczne, które dadzą zysk trochę wyższy jak na lokacie w banku, ale z pełną płynnością - czyli możliwością wypłaty środków w każdym momencie. jak już będziesz wiedzieć co z czym się je... wtedy można pokusić się o przeniesienie środków do innych funduszy, takich które w swoim portfelu xxx % akcji. Pozwolą zarobić więcej. No i nigdy nie wolno wrzucać wszystkich pieniędzy do jednego funduszu. warto stworzyć sobie 'portfel'. wtedy ryzyko jest zmniejszone, a potencjalne zyski mogą być pewniejsze. Właśnie tego zdania jestem - nie zamierzam wszystkich pieniędzy inwestować na jednym tylko funduszu ale zamierzam skupić się na kilku. Jest to w zasadzie logiczne ponieważ jeśli jeden fundusz nie da zysku do jednak jest niewielka szansa,że będzie tak we wszystkich. Ogólnie zapoznałam się już trochę z tematem. Widzę,ze posiadasz bardzo dużą wiedzę - dziękuję za rady. Czy mógłbyś polecić w miarę bezpieczny fundusz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia_t 16.09.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 A czy są jakieś fundusze bez ryzyka? Kiedyś mojej znajomej ludzie z banku wciskali, żeby założyła sobie fundusz inwestycyjny, na którym nie może nic stracić. Koniec końców najpierw straciła, ale potem odzyskała i nawet zarobiła, ale fakt faktem, że straciła. Moim zdaniem to jakiś przekręt był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 16.09.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Właśnie tego zdania jestem - nie zamierzam wszystkich pieniędzy inwestować na jednym tylko funduszu ale zamierzam skupić się na kilku. Jest to w zasadzie logiczne ponieważ jeśli jeden fundusz nie da zysku do jednak jest niewielka szansa,że będzie tak we wszystkich. Ogólnie zapoznałam się już trochę z tematem. Widzę,ze posiadasz bardzo dużą wiedzę - dziękuję za rady. Czy mógłbyś polecić w miarę bezpieczny fundusz? bezpieczne fundusze to te które w swoim 'składzie' nie mają żadnych akcji, obligacji, np. fundusze rynku pieniężnego - zero ryzyka, ale zyskowność na poziomie lokat terminowych. w porównaniu do lokat korzyść taka, że w każdej chwili można wyjść z funduszu, a przy lokacie trzeba dotrzymać terminu. kolejne bezpiecznie fundusze to fundusze skarbowe. Nie mogę polecić Ci konkretnego funduszu, bo wiele funduszy jest 'tożsamych' tylko zarządzane przez różne Towarzystwa/instytucje. Pisałaś, że rozmawiałaś z doradcą w banku, czyli rozumiem, że już ograniczasz sobie wybór do funduszy oferowanych przez konkretny bank. jaki? nie wiem, więc o konkretne rady trudno. A czy są jakieś fundusze bez ryzyka? Kiedyś mojej znajomej ludzie z banku wciskali, żeby założyła sobie fundusz inwestycyjny, na którym nie może nic stracić. Koniec końców najpierw straciła, ale potem odzyskała i nawet zarobiła, ale fakt faktem, że straciła. Moim zdaniem to jakiś przekręt był. tak, są. jak pisałam wcześniej fundusze rynku pieniężnego. Ten polega na tym, że (uproszczając Towarzystwo 'zbiera' pieniądze od inwestorów i wpłaca je np. w lokaty. dzieki temu, że dysponuje kwotą kilkudziesięciu milionów zł może wynegocjować wyższe oprocentowanie niż my tacy z kilkoma tysiącami złotych. tu ryzyka brak, zysk wyższy. zarabia i towarzystwo i klient. jesli fundusz początkowo był na stracie, potem odrobił i zarobił, to trzeba się cieszyć. to nie przekręt tylko wynik jakiejś strategii funudszu. każdy fundusz ma określony horyzont czasowy, zalecany dla klienta - oznaczający przez jaki czas powinna trwać inwestycja. I tego terminu warto się trzymać, by fundusz zdążył odrobić koszty inwestowania, by fundusz miał czas na zebranie zysków. Jeśli ktoś zarobi wcześniej niż jest oznaczony horyzont czasowy to super, ale to podchodzi pod spekulacje. i to jest tylko i wyłacznie ryzyko inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polkau 22.09.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Czy mogłabyś się dokładniej znajomego popytać w jaki fundusz obecnie inwestuje? Wszystkie informacje na pewno mogłyby być dla mnie przydatne Jak na chwilę obecną zostawiłam swój numer telefonu w comperii. Dzisiaj ma do mnie oddzwonić doradca w zakresie funduszy inwestycyjnych tak wiec sobie może porozmawiamy na ten temat. Oczywiście nie zamierzam od razu brać tego co mi poleci jednak chcę się nieco zorientować w temacie. Powiedział, że chodzi o ten fundusz- http://www.comperia.pl/szczegoly-fundusze-inwestycyjne,256-20000-3--1-1-1--4.html On sam zamierza w niego zainwestować. Pod wplywem rozmowy z nim i artykułów w internecie i ja postanowiłam zainwestować w jakiś fundusz. Nigdy tego nie robilam, ale do odważnych świat należy. Wybiorę kilka funduszy o niskim ryzyku. Wierka- bardzo przydatne informacje, na pewno ja skorzystam z tego co napisalaś. A czy istnieje jakaś minimalna kwota którą muszę zainwestować? Jeśli tak gdzie mogę to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 25.09.2014 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Powiedział, że chodzi o ten fundusz- http://www.comperia.pl/szczegoly-fundusze-inwestycyjne,256-20000-3--1-1-1--4.html On sam zamierza w niego zainwestować. Pod wplywem rozmowy z nim i artykułów w internecie i ja postanowiłam zainwestować w jakiś fundusz. Nigdy tego nie robilam, ale do odważnych świat należy. Wybiorę kilka funduszy o niskim ryzyku. Wierka- bardzo przydatne informacje, na pewno ja skorzystam z tego co napisalaś. A czy istnieje jakaś minimalna kwota którą muszę zainwestować? Jeśli tak gdzie mogę to sprawdzić? Ja właśnie jestem po rozmowie z doradcą w Comperii i w zasadzie powtórzył mi to co piszecie. No i trochę więcej szczegółowych informacji ale nie bedę się tutaj o nich rozpisywać. Sama wreszcie się zdecydowałam - na kilka różnych. Szczególnie,że kwota jaką trzeba obecnie wpłacić na fundusz nie jest duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts