Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka PUR czy wełna

Gryka

Recommended Posts

Witam,

Mam do ocieplenia poddasze - będzie użytkowa, dach dwuspadowy ok. 160 mkw do ocieplenia. Chciałbym abyście mi doradzili co lepiej wybrać i nie chodzi o aspekt cenowy, ale utrzymanie ciepła w budynku. Dom 360 mkw, wybudowany z Porothermu (25 cm) współczynnik przewodzenia 0,026 + styropian 17 cm współczynnik 0,031. Dach jest wykonany od zewnątrz: gont, papa, płyty PERI. Krokwie 16 cm.

I teraz pytania:

1. jak powinna być grubość ocieplenia

a) dla pianki PUR - chyba będzie otwarto komórkowa

b) dla wełny - o najlepszym współczynniku przewodzenia (jest chyba super mata 0,031)

2. czy piankę można natryskać bezpośrednio na płytę PERI

3. jak ewentualnie powinna wyglądać izolacja z wełny tj. jakie warstwy od zewnątrz

4. jak ma się grubość pianki do grubości wełny tzn. czy jest taka zależność że X grubości pianki odpowiada Y grubości wełny

Jeśli coś źle napisałem, to przepraszam i proszę o sprostowanie.

Witam,

Mam do ocieplenia poddasze - będzie użytkowa, dach dwuspadowy ok. 160 mkw do ocieplenia. Chciałbym abyście mi doradzili co lepiej wybrać i nie chodzi o aspekt cenowy, ale utrzymanie ciepła w budynku. Dom 360 mkw, wybudowany z Porothermu (25 cm) współczynnik przewodzenia 0,026 + styropian 17 cm współczynnik 0,031. Dach jest wykonany od zewnątrz: gont, papa, płyty PERI. Krokwie 16 cm.

I teraz pytania:

1. jak powinna być grubość ocieplenia

a) dla pianki PUR - chyba będzie otwarto komórkowa

b) dla wełny - o najlepszym współczynniku przewodzenia (jest chyba super mata 0,031)

2. czy piankę można natryskać bezpośrednio na płytę PERI

3. jak ewentualnie powinna wyglądać izolacja z wełny tj. jakie warstwy od zewnątrz

4. jak ma się grubość pianki do grubości wełny tzn. czy jest taka zależność że X grubości pianki odpowiada Y grubości wełny

Jeśli coś źle napisałem, to przepraszam i proszę o sprostowanie.

Czym bedziesz ogrzewal dom?

Im wczesniej tym lepiej. Zawsze po przeanalizowaniu obliczen mozesz cos ulepszyc w termoizolacji budynku. A po wstawieniu okien to juz ich nie wymienisz na takie o lepszym wspolczynniku. Od zlecenia do wynikow obliczen OZC mozesz czeakac nawet miesiac. Wszystko zalezy od natloku pracy zleceniobiorcy.

pianka otwarto komórkowa ma lambdę w okolicach 0,04 ale bywają tez 0,045 czyli wełna 0,031 jest ok 30% cieplejsza i można dać jest o 30% cieniej a będzie tak samo ciepło

do 17cm styropianu 0,031 pasowało by dać w poddasze 25cm wełny 0,031 albo 30cm pianki

zgoda

plus:

w kategorii cena/U dać 30 cm Super Maty

• 2 weeks później...
wełna dobrej jakości znanego producenta:)

A jakie znaczenie ma producent? Wartość na nalepce jest najważniejsza! No nie do końca... Cena jest ważniejsza!!! No i wszyscy zarobią. Producent WATY, monter WATY, za kilka lat aplikator piany a dekarz zarobi podwójnie (bo trzeba będzie odsłonić pokrycie żeby WATĘ "czule" wyjąć bez niszczenia zabudowy poddasza). Ogólnie rzecz biorąc jest to dobry interes dla wszystkich... no może oprócz Ciebie, Kolego Gryka :)

P.S.

Oczywiście, że piankę OK można aplikować bezpośrednio na płyty PERI. Jedynie powłoka polietylenowa i teflonowa dają zbyt słabą adhezję.

Problem jaki stanowi takie oszalowanie dachu to niemożność nieingerującej w zabudowę poddasza wymiany izolacji. Przemyśl dobrze decyzję bo widzę, że dach jest wykonywany wyjątkowo solidnie. Niech izolacja nie będzie gorsza od reszty. Z pełnym przekonaniem polecam piankę OK.

Edytowane przez mat3006

pianka droższa i zimniejsza

Moze i tak, ale piana ma jedna niezaprzeczalna zalete- szczelnosc o ktorej welna moze pomazyc.

Nie jest to moj, czy producenta piany wymysl. Tak twierdzi ekspert od badania szczelnosci budynku.

Takie badanie po natrysku piany (OK) odbylo sie ostatnio u mnie, wiec mialem o czym dyskutowac.

ad1. w liczbach wymiernych ta przewaga szczelności to konkretnie ile wynosi ??

ad2. Asolt ci dobrał 22cm pianki 0,045 w dachu kontra 25cm styro 0,031 na ścianach ??

ad3. a jak konkretnie Asolt kazał ci zniwelować mostki termiczne od balkonu wykusza i podcieni, bo na twoich fotach z ocieplania nie widać nic ??

ad4. po co ci ciepła łazienka nad zimnym garażem ??

ad5. po co ci w tak dziwnym projekcie ciepły montaż drzwi i okien ??

O liczbach wymiernych nie rozmawialismy, szczelnosc to nie tylko liczby wymierne to takze dokladnosc wykonania izolacji. Moze porownamy szczelnosc mojego budynku z budynkiem z 22cm welna na poddaszu bez zabudowy z karton gipsu i paroizolacji?

Pianka ma 0.038, po za tym dach bedzie jeszcze docieplony po skosach do strropiku jetkowego i pod nim.

Wykusz bedzie ocieplony piana pur 0.023 10 cm z felcem, pod nia folia paropszepuszczalna- reszta wedlug zalecen BASF-a.

Podcienie ocieplone 10cm frezonowanego styro 0.031. Sufit w garazu ocieplony 15 cm frezowanym styro 0.031.

http://images52.fotosik.pl/491/43d26fb7cf1e6a76gen.jpg

Zdjecia z ocieplenia poddcienie nie moge znalezc. Murek rozporowy nie styka sie ze sciana, dochodzi do powierzchni styro.

Cieply montaz okien to minimalny mostek liniowy, reszte mozesz nazwac fanaberja inwestora.

Co do mostkow termicznych to w sezonie grzewczym bedzie wykonana termowizja, mam nadzieje iz wtedy zaspokoje twoja ciekawosc.

Edytowane przez Tomaszs131

ad1. skoro nie rozmawiałeś o liczbach wymiernych to w jakich jednostkach określiłeś niezaprzeczalną przewagę szczelności ??

ad2. czemu w stopce nie wspomniałeś o dodatkowym ociepleniu dachu ?? jak na liczbach wymiernych wygląda zestawienie strat energii cieplnej ??

ad3. nie myślałeś żeby zgłosić swój domek do modelowego katalogu mostków termicznych ??