Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego stawia się ściany wewnętrzne?

Kamila 123

Recommended Posts

Witam, mam pytanie z czego stawia się teraz ściany wewnętrzne w mieszkaniach? Nie mam zielonego pojęcia o budowaniu i remontach. Kiedyś przychodził "Pan Henio" - targał ze sobą cegły czy pustaki, machał kielnią, brudził niemiłosiernie zaprawą ale po tygodniu stała wielka ściana ze schnącym tynkiem. Teraz ekipy proponują jakieś ściany z profilami z karton-gipsu. Podobno robi się szybko, taniej niż tradycyjnie tylko nie można wieszać szafek. Odziedziczyłam mieszkanie w bloku z 1982 r na Ursynowie (wielka płyta). Mieszkanie ma niefunkcjonalny układ i muszę przesunąć dwie ściany (nie są nośne). Jak to zrobić, z czego i ile to będzie kosztowało? Pewnie znów mnie naciągną bo się nie znam :oops: . Pomóżcie!

Co do scian dzialowych, nie nosnych, proponuje tak:

1. jezeli nie zalezy ci na wyciszeniu i na szafkach to karton-gips - bedzize szybko, w miare czysto, ale i glosno

2. jezeli zalezy ci na wyciszeniu pomieszczen albo na szafkach to tylko cos murowanego i najlepiej ciezkiego (palona cegla dziurawka) albo pustaki porowate typu Porotherm, nigdy SUPOREX bo to niesie jak diabli (niesie glos ;))

Cześć

Ściany z regipsu można wyciszyć. Jak wiesz, że coś ciężkiego chcesz powiesić to to miejsce można odpowiednio wzmocnić wstawiając stelaż.

Ja mam na takiej ścianie "powieszony" piec, -wewnątrz jest odpowieni stelaż.

Czy będzie szybciej i czyściej to zależy od wykonawcy.

Pozdrawiam

RysieK

• 4 months później...