kotylozaur 08.09.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Witam wszystkich! Nowy dom, mieszkamy od miesiąca i od samego początku problemy :/ Instalacja z cyrkulacją.Źródło CWU - PC Atlantic z zasobnikiem 200l, temperatura wody w zasobniku 45 stopni. We wszystkich kranach gdzie podpięta jest cyrkulacja nie ma gorącej wody, co najwyżej jest letnia. W jedynym kranie, w kotłowni, obok zasobnika woda ma docelową temperaturę - tam nie ma cyrkulacji.Włączenie pompy cyrulacyjnej nic nie dawało, tzn woda i tak ciągle letnia, więc na tę chwilę nie dość, że pompa jest wyłączona to jeszcze za pompą zamknąłem cyrkulację zaworem. Sytuacja bez zmian. Wygląda to tak jakby gdzieś mieszała się woda, bo nie ma znaczenia ile wody spuszczę, zawsze jest zbyt chłodna.Nie wiem co może być przyczyną, najgorsze, że hydraulik też chyba nie wie, chce teraz rozkuwać mi instalację i chyba trochę na czuja wkładać zawory zwrotne. Czy to coś da? Czy w prawidłowo wykonanej instalacji cyrkulacyjnej powinny być zawory zwrotne?Dodatkowo zachodzą jeszcze inne dziwne zjawiska, kiedy spuszczę kilka litrów "ciepłej" wody, krótka przerwa i po ponownym odkręceniu przez chwilę leci woda nieco cieplejsza, zaraz znów wraca do letniej. Kiedy pompa raz włączyła przegrzew i podgrzała wodę w zasobniku do 60 stopni, ta w kranie rzeczywiście była już bardzo gorąca. Liczę na pomysły i sugestie. Kucie eksploracyjne hydraulika, który co chwilę zmienia koncepcje mnie przeraża... Edytowane 8 Września 2014 przez kotylozaur literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 A rurki zaizolowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotylozaur 08.09.2014 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Plastikowe, położone w warstwie styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.09.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 być może hydraulik wykonywał podłączenie jednym pexem i masz gdzieś miejsce gdzie nie zamontowałeś kranów i pex jest połączony - zimna z ciepłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts