Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na płytę OSB

darass86

Recommended Posts

Cześć chciałbym się was poradzić w kwestii ocieplenia. Zabieram się właśnie za ocieplanie domu styropianem i sprawa byłaby bardzo prosta gdyby nie fakt, że w moim budynku ściany szczytowe poddasza wykonane są w konstrukcji lekkiej z płyty osb (jest tego łącznie ok 50 m2). Chcę dom ocieplić styropianem 15 cm. Czy na tych ścianach szczytowych muszę stosować jakieś specjalne zabiegi typu styropian na ruszcie albo ryflowany. Gdzieś wyczytałem kiedyś ze dla styro powyżej 10 nie trzeba się bawić w wiatroizolację bo ściana się nie wyziębi na tyle aby powstały skropliny. Co do rusztu albo ryflowanego mam mieszane uczucia zwłaszcza, że od fundamentu do wieńca tak czy inaczej będzie pełny styropian... a dopiero powyżej wieńca miałby wystartować ten ryflowany?

Poradzicie coś bo niewiem do czego namawiać ekipę.

z góry dzięki

• 4 weeks później...

15 cm to jest bardzo skromne minimum...

Tylko się cieszyć że ściana szczytowa jest z OSB, będzie można bez trudu połączyć z izolacją poddasza.

daj że sobie 30cm izolacji.

Jak wołasz ekipę to warto zrobić to dobrze, lub samemu na raty, a nie tylko aby sumienie uspokoić.

Przy 30cm izolacji temp płyty OSB będzie na tyle duża iż możesz mieć saunę w domu ... i tak się nie będzie kondesować ...

a wynalazki typu ryfle itp to można sobie darować ! wpuszczanie zimnego powietrza pod izolacje, jest zaprzeczeniem izolacji!