Ciolek23 08.09.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Jak to mówią koledzy zza zachodniej zagramanicy HILFE. Stoję przed wyborem PC i najlepsze oferty jakie do tej pory dostałem (chodzi o kompleksowość wykonania i montaż całości) są właśnie oparte na powyższych PC. Rozpatruje jeszcze NIBE Fighter 1245 8 kW. Jeżeli możecie udzielić informacji na temat powyższych PC byłbym wdzięczny. PozdrawiamR Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/193327-danfoss-dhp-h-vs-alpha-innotec-wzs-101h/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.09.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Jak to mówią koledzy zza zachodniej zagramanicy HILFE. Stoję przed wyborem PC i najlepsze oferty jakie do tej pory dostałem (chodzi o kompleksowość wykonania i montaż całości) są właśnie oparte na powyższych PC. Rozpatruje jeszcze NIBE Fighter 1245 8 kW. Jeżeli możecie udzielić informacji na temat powyższych PC byłbym wdzięczny. Pozdrawiam R Witam Zamierzalem zainwestowac w AIT, chyba ten sam model. Wydzwanialem do przedstawiciela z zapytaniami o rozne szczegoly. Niestety nie na wszystkie uzyskalem odpowiedzi np: moc i marki pomp obiegowych. Sprezarki obecnie we wszystkich modelach sa marki Sanyo, wczesniej w mocniejszych modelach byly montowane Copeland- y. Od instalatorow dowiedzialem sie, ze Sanyo jest dosyc wrazliwa sprezarka na skrajne warunki pracy. Dlatego tez dalem sobie z ta pompa spokuj + cena. O Nibe nie ma za wiele informacji na FM. Jesli chodzi o Danfosa to nic Ci pomoc nie moge. Myslalem wczesniej o powietrznej tej marki ale ta cena;( Wiesz juz jakie bedziesz mial obciazenie cieplne budynku? Patrzac na przedstawiona przez Ciebie moc Nibe 8 KW to budynek musi byc "mocno" energooszczedny. U mnie bedzie 9 KW. P.S. Poszukaj pompy z dobra sprezarka, energoszczednymi pompami obiegowymi. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/193327-danfoss-dhp-h-vs-alpha-innotec-wzs-101h/#findComment-6572113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciolek23 12.09.2014 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Witam Zamierzalem zainwestowac w AIT, chyba ten sam model. Wydzwanialem do przedstawiciela z zapytaniami o rozne szczegoly. Niestety nie na wszystkie uzyskalem odpowiedzi np: moc i marki pomp obiegowych. Sprezarki obecnie we wszystkich modelach sa marki Sanyo, wczesniej w mocniejszych modelach byly montowane Copeland- y. Od instalatorow dowiedzialem sie, ze Sanyo jest dosyc wrazliwa sprezarka na skrajne warunki pracy. Dlatego tez dalem sobie z ta pompa spokuj + cena. O Nibe nie ma za wiele informacji na FM. Jesli chodzi o Danfosa to nic Ci pomoc nie moge. Myslalem wczesniej o powietrznej tej marki ale ta cena;( Wiesz juz jakie bedziesz mial obciazenie cieplne budynku? Patrzac na przedstawiona przez Ciebie moc Nibe 8 KW to budynek musi byc "mocno" energooszczedny. U mnie bedzie 9 KW. P.S. Poszukaj pompy z dobra sprezarka, energoszczednymi pompami obiegowymi. Dziękuje za info. Z tego co Sie dowiedziałem to w alfie jest mitsubishi a w danfosie jest copeland. Obie raczej bedą pracowały długie lata jeżeli cała instalacja będzie dobrze zrobiona ? Wybrałem alfe z kilku względów 1. Kontrola przez internet bez żadnych abonamentów. 2. 5lat gwarancji w standardzie. 3. Kompleksowość usługi montażu. 4. Cena. Dla domu 200 m/KW Około 62k brutto z kotłownia , dolnym i górnym źródłem Ok"" pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/193327-danfoss-dhp-h-vs-alpha-innotec-wzs-101h/#findComment-6575833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.09.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Z ta sprezarka do AIT to masz racje. Pomylilem ta marke z polskim producentem pomp Ekontech, ktory wyposaza je w Sanyo.Czy masz zrobione OZC? Jaki zbiornik CWU CI zaproponowali? Jakiej powierzchni wymkennik w zbiorniku? Jakiej dlugosci odwierty, jakiej firmy sondy? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/193327-danfoss-dhp-h-vs-alpha-innotec-wzs-101h/#findComment-6575875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciolek23 13.09.2014 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Witam ponownie. Ciężko jest zrobić prawidłowe OZC jeżeli budynek jest nadal w budowie. Raczej na izolacji nie będę oszczędzał. Ściany Porotherm Dryfix 25, Styropian 20 na zewnątrz, Fundamenty ocieplone styrodurem 10. 2 stropy monolityczne jeden z nich ocieplony 30 cm wełna. Podłoga na gruncie ocieplona 20 cm. Wszystkie okna w domu <0,8 w/mkw, oczywiście wentylacja mechaniczna z reku. Zbiornika buforowego nie będę robił. Będę miał podłogówkę w całym domu więc bufor raczej jest zbędnym wydatkiem. Odwierty będą 3x70 metrów ale będę chciał, żeby mi dołożyli z 5 metrów w każdej dziurze Rura raczej standard bodajże 40. U mnie są dobre warunki gruntowe ze względu na to, że mam działkę w starym dorzeczy Wisły. Woda gruntowa raczej wysoko i praktycznie piasek. Co do sterowania to nie oczekuje od Pompy ciepła wodotrysków. Dla mnie ma pracować kiedy trzeba i żebym nie musiał do niej do kotłowni zaglądać. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/193327-danfoss-dhp-h-vs-alpha-innotec-wzs-101h/#findComment-6576241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts