mateos2 09.09.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 w zalaczeniu projekt kotlowni ktory chce zrealizowac w przyszlym roku dom 128m2 2 uzytkownikow - dzienne zuzyie wody CWU ca 200litrow moc grzewcza wymagana przy -20 = 9kW zalozenia to grzanie pompa ciepla (powietrze woda) do temp zewn. 5 stopni (pompa 4 kW) ponizej 5 stopni grzanie piecem gazowym caly rok dogrzewanie bufora ile wlezie panelami fotowoltaicznymi (male ogniwa 2*200W od wschodu i 2*200W od zachodu) zasadniczo licze na moc ok 200-300W czyli tyle zeby utrzymac temp bufora bez koniecznosci okresowego dogrzewania (wymiennik cwu juz mam - dobowa strata to ok 1kW) czy toto ma sens? bede wdzieczny za wszelkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.09.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 czy toto ma sens? bede wdzieczny za wszelkie uwagi Moim zdaniem nie ma:no: Ten sam efekt osiągniesz stosując po prostu pompę 9kW, przy czym instalacja wyjdzie Cię taniej, a eksploatacja pewnie podobnie, bo to co zaoszczędzisz na FV stracisz na gazie;) No i ważna jest tez prostota - przy pompie ciepła może się popsuć tylko pompa, a tu masz potencjalnie kilka elementów mogących się zepsuć i wymagających serwisu. FV to wg mnie śpiew przyszłości - muszą wytwarzać trochę więcej energii, przy mniejszych rozmiarach. Na tą chwile szkoda by mi było oszpecać dach tak nisko wydajną instalacją. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 09.09.2014 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 no wlasnie pompa ciepla 9kW jest po pierwsze droga, po drugie wymaga zasilania 3 fazowego (musialbym kuc sciany) dodatkowo pompa powietrze-woda ekonomicznie jest oplacalna do +5 stopni, wiec te 9kW to juz za duzo zeby cos z tym zrobic odwiertow nie bede robil (musialbym na srodku zagospodarowanej dzialki robic)poziomego wymiennika tez nie bo szkoda mi poswiecac trawnik pompe ciepla juz mam i uzytkuje wiec na pewno na wieksza nie bede zmienial bo to ekonomicznie nieuzasadnione zasobnik 120l tez juz mam (i do przyzwoity) i tez nie widze sensu go zmieniac co do niskiej wydajnosci - te 200 czy 400W w zupelnosci mi wystarcza , po co mi wiecej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.09.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) Masz gościu fantazje Czy 1900kWh za sezon grzewczy powietrzną pompą w domu jak w stopce uważasz za dużo ? Do tego dochodzi 1350kWh na cwu za rok. Edytowane 9 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.09.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 no wlasnie pompa ciepla 9kW jest po pierwsze droga, po drugie wymaga zasilania 3 fazowego (musialbym kuc sciany) Nieprawda:no: Możesz kupić pompę nawet 16kW z zasilaniem 1-fazowym, a 9kW to jest na pęczki. dodatkowo pompa powietrze-woda ekonomicznie jest oplacalna do +5 stopni, wiec te 9kW to juz za duzo zeby cos z tym zrobic A, to nie wiedziałem;) Moja działała i przy -19st, a jej COP przy -15 to 2,55, więc jest opłacalna zarówno do czystego prądu jak i gazu. odwiertow nie bede robil (musialbym na srodku zagospodarowanej dzialki robic) poziomego wymiennika tez nie bo szkoda mi poswiecac trawnik To akurat jak najbardziej rozumiem:yes: Też bym nie robił. pompe ciepla juz mam i uzytkuje wiec na pewno na wieksza nie bede zmienial bo to ekonomicznie nieuzasadnione zasobnik 120l tez juz mam (i do przyzwoity) i tez nie widze sensu go zmieniac Zasobnik 120l nawet najwyższej klasy to nieporozumienie, chyba, że bierzecie tylko prysznic. Pompę ciepła zakładam, że masz jakąś starą, lub tylko do CWU skoro twierdzisz, że "płaca się" jej używać tylko do +5st:eek: o do niskiej wydajnosci - te 200 czy 400W w zupelnosci mi wystarcza , po co mi wiecej ? Nie komentuję Skoro wystarcza to OK:) Prosiłeś o wszelkie sugestie i ocenę Twoich pomysłów, więc się wypowiedziałem co JA o tym sądzę. Być może ktoś inny się z Tobą zgodzi, ale jak dla mnie to po prostu nie ma sensu i tyle. Pompę 9kW możesz mieć w cenie 20-30 tys. (porządną i markową, która "opłaca się" i do -20st), a ile zapłacisz za: kocioł gazowy, bufor, FV i sterowanie do tego?, bo pompę i porządny zasobnik już masz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 09.09.2014 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 wiec moze po kolei piec gazowy - mam pompe - mam, stara konstrukcja , 4kW, COP 3.0 przekracza przy temp zewn ok 7 stopni i temp zasobnika 45 zasobnik 120l - mam - woda idzie tylko na prysznic + krany , wanny nikt nie uzywa ogniwa fotowoltaiczne - startowo chce zalozyc 2+2 i wykorzystac tylko do grzania wody - jesli bedzie nieekonomiczne, to zarzuce pomysl jesli bedzie troche za malo doloze jeszcze 2 zalozenie jest takie ze ogniwa grzeja tylko wode w buforze i praktycznie ZERO elektroniki sterowanie tego wszystkiego przez maly komputer wlasnej konstrukcji wiec koszt zero zl pompa ciepla za 20 000 zl w stosunku do tego co mam zwroci mi sie w c.a. 8 lat wiec jak dla mnie to slaba inwestycja - moze jak dostane jakas mega premie to sie skusze na razie chce optymalnie wykorzystac to co mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 09.09.2014 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Masz gościu fantazje Czy 1900kWh za sezon grzewczy powietrzną pompą w domu jak w stopce uważasz za dużo ? Do tego dochodzi 1350kWh na cwu za rok. szczerze? szalu nie robi ... znajomy budowal od zera dom z mysla o szczedzaniu i najwyzsze miesieczne zuzycie gazu do ogrzania domu 260m2 mial ok 200m3 czyli 400zl niestety kupilem dom na rynku wtornym wiec musze sie poruszac w ramach tego co moge i co sie da zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.09.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 I nowy dom ok.130m2 przy -20 potrzebuje 4-4,5kW a nie 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.09.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 dom 128 m2 i zapotrzebowanie 9kw- szczerze podziwiamMAdrA linie ma nasza partiamoże tutaj poszukać realnych oszczędności zamiast wstawiać napęd z promu kosmicznego do aut dostawczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 09.09.2014 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 I nowy dom ok.130m2 przy -20 potrzebuje 4-4,5kW a nie 9kW. cytat : "niestety kupilem dom na rynku wtornym wiec musze sie poruszac w ramach tego co moge i co sie da zrobic" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.09.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 a da się poprawić izolację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 09.09.2014 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 dom 128 m2 i zapotrzebowanie 9kw- szczerze podziwiam MAdrA linie ma nasza partia może tutaj poszukać realnych oszczędności zamiast wstawiać napęd z promu kosmicznego do aut dostawczych dom budowany nascie lat temu i jak na tamte czasy byl energooszczedny poniewaz wszystko jest w bardzo dobrym stanie niespecjalnie widzi mi sie remont elewacji czy odkopywanie fundamentow (czy tez wymiana stolarki) jedyne co na pewno musze to docieplic dach poddasza nieuzytkowego , ale to nie jest powazny remont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 09.09.2014 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 a da się poprawić izolację? czekam na wieksz spadki temperatury i wtedy z pomoca kamery termowizyjnej zobacze co i gdzie sie da zrobic aktualnei sciany ocieplone 12cm styro + podloga poddasza nieuzytkowego 15cm welna - jak wyzej napisalem docieple dach 10cm welny (tyle wejdzie miedzy krokwie zeby zostawic wentylacje ) a jak bedzie malo to na krokwie doloze kolejna wartswe welny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 09.09.2014 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 wlasnie o solarach ciagle mysle, ale problemem jest u mnie poprowadzenie orurowania dach <--> kotlownia zasobnik i tak wiekszy potrzebuje kupic, poniewaz jak mam gosci to te 120l to malo na kilka osob kapiacych sie (a dolozenie bufora da mi zapas ciepla dostepnego szybko) co do fotowoltaiki to ma byc to swoisty eksperyment na wlasnej skorze dlatego malutka instalacja za symboliczne pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 09.09.2014 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 a w temacie solarow - konkretne pytanie jak dobrac ew solar tak azeby byl w stanie w 5-6 godzin (wchodnia polac dachu) oddac w sloneczny dzien cieplo zdolne podniesc temp zasobnika 200-300 litorw o 40 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 09.09.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 a w temacie solarow - konkretne pytanie jak dobrac ew solar tak azeby byl w stanie w 5-6 godzin (wchodnia polac dachu) oddac w sloneczny dzien cieplo zdolne podniesc temp zasobnika 200-300 litorw o 40 stopni ? masz PC PW 4KW do CWU co działa +/- 7 do 8 msc i plus 5 stopni potem grzejesz gazem - z ziemi? teraz chcesz kupić solar, żeby .... nie grzać CWU PC PW i obniżyć rachunki w 7-8 msc o .... ile złotych teraz chcesz kupić solar, żeby .... nie grzać CWU gazem i obniżyć rachunki w 4 msc o .... ile złotych zakładając że słońca w zimie najmniej. Bo abonament płacisz cały czas - cały rok? A inwestycja to za ile ma być w te solary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 09.09.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 myslalem zeby solar zaprzac tez do pomocy w CO szczerze mowiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.09.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 może kwestia wydajności wężownicymoże zasobnik wiszący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 10.09.2014 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 czyli masz coś pochlastane w sterowniku kotła gazowego, bo ja osobiście jeszcze nie widziałem kociołka gazowego który by sobie nie radził z przygotowywaniem CWU napisalem ze grzeje pompa ciepla 4kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateos2 10.09.2014 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Pompę 9kW możesz mieć w cenie 20-30 tys. (porządną i markową, która "opłaca się" i do -20st), a ile zapłacisz za: kocioł gazowy, bufor, FV i sterowanie do tego?, bo pompę i porządny zasobnik już masz;) a mozesz mi podac producenta i model tej pompy ? szukalem i nie znalazlem zadnej pompy co by przy roznicy g/d zrodlo 60 stopni miala COP >3 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts