Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła + panele foto-v + bufor - projekt do oceny

mateos2

Recommended Posts

w zalaczeniu projekt kotlowni ktory chce zrealizowac w przyszlym roku

dom 128m2

2 uzytkownikow - dzienne zuzyie wody CWU ca 200litrow

moc grzewcza wymagana przy -20 = 9kW

zalozenia to grzanie pompa ciepla (powietrze woda) do temp zewn. 5 stopni

(pompa 4 kW)

ponizej 5 stopni grzanie piecem gazowym

caly rok dogrzewanie bufora ile wlezie panelami fotowoltaicznymi (male ogniwa 2*200W od wschodu i 2*200W od zachodu)

zasadniczo licze na moc ok 200-300W czyli tyle zeby utrzymac temp bufora bez koniecznosci okresowego dogrzewania

(wymiennik cwu juz mam - dobowa strata to ok 1kW)

czy toto ma sens? bede wdzieczny za wszelkie uwagi

kotlownia.jpg

czy toto ma sens? bede wdzieczny za wszelkie uwagi

Moim zdaniem nie ma:no:

Ten sam efekt osiągniesz stosując po prostu pompę 9kW, przy czym instalacja wyjdzie Cię taniej, a eksploatacja pewnie podobnie, bo to co zaoszczędzisz na FV stracisz na gazie;) No i ważna jest tez prostota - przy pompie ciepła może się popsuć tylko pompa, a tu masz potencjalnie kilka elementów mogących się zepsuć i wymagających serwisu.

FV to wg mnie śpiew przyszłości - muszą wytwarzać trochę więcej energii, przy mniejszych rozmiarach. Na tą chwile szkoda by mi było oszpecać dach tak nisko wydajną instalacją. Pozdrawiam

no wlasnie pompa ciepla 9kW jest po pierwsze droga, po drugie wymaga zasilania 3 fazowego (musialbym kuc sciany)

dodatkowo pompa powietrze-woda ekonomicznie jest oplacalna do +5 stopni, wiec te 9kW to juz za duzo zeby cos z tym zrobic

odwiertow nie bede robil (musialbym na srodku zagospodarowanej dzialki robic)

poziomego wymiennika tez nie bo szkoda mi poswiecac trawnik

pompe ciepla juz mam i uzytkuje wiec na pewno na wieksza nie bede zmienial bo to ekonomicznie nieuzasadnione

zasobnik 120l tez juz mam (i do przyzwoity) i tez nie widze sensu go zmieniac

co do niskiej wydajnosci - te 200 czy 400W w zupelnosci mi wystarcza , po co mi wiecej ?

Gość Arturo72

Masz gościu fantazje ;)

Czy 1900kWh za sezon grzewczy powietrzną pompą w domu jak w stopce uważasz za dużo ?

Do tego dochodzi 1350kWh na cwu za rok.

Edytowane przez Arturo72

no wlasnie pompa ciepla 9kW jest po pierwsze droga, po drugie wymaga zasilania 3 fazowego (musialbym kuc sciany)

Nieprawda:no: Możesz kupić pompę nawet 16kW z zasilaniem 1-fazowym, a 9kW to jest na pęczki.

dodatkowo pompa powietrze-woda ekonomicznie jest oplacalna do +5 stopni, wiec te 9kW to juz za duzo zeby cos z tym zrobic

A, to nie wiedziałem;) Moja działała i przy -19st, a jej COP przy -15 to 2,55, więc jest opłacalna zarówno do czystego prądu jak i gazu.

odwiertow nie bede robil (musialbym na srodku zagospodarowanej dzialki robic)

poziomego wymiennika tez nie bo szkoda mi poswiecac trawnik

To akurat jak najbardziej rozumiem:yes: Też bym nie robił.

pompe ciepla juz mam i uzytkuje wiec na pewno na wieksza nie bede zmienial bo to ekonomicznie nieuzasadnione

zasobnik 120l tez juz mam (i do przyzwoity) i tez nie widze sensu go zmieniac

Zasobnik 120l nawet najwyższej klasy to nieporozumienie, chyba, że bierzecie tylko prysznic. Pompę ciepła zakładam, że masz jakąś starą, lub tylko do CWU skoro twierdzisz, że "płaca się" jej używać tylko do +5st:eek:

o do niskiej wydajnosci - te 200 czy 400W w zupelnosci mi wystarcza , po co mi wiecej ?

Nie komentuję;) Skoro wystarcza to OK:)

Prosiłeś o wszelkie sugestie i ocenę Twoich pomysłów, więc się wypowiedziałem co JA o tym sądzę. Być może ktoś inny się z Tobą zgodzi, ale jak dla mnie to po prostu nie ma sensu i tyle. Pompę 9kW możesz mieć w cenie 20-30 tys. (porządną i markową, która "opłaca się" i do -20st), a ile zapłacisz za: kocioł gazowy, bufor, FV i sterowanie do tego?, bo pompę i porządny zasobnik już masz;)

wiec moze po kolei

piec gazowy - mam

pompe - mam, stara konstrukcja , 4kW, COP 3.0 przekracza przy temp zewn ok 7 stopni i temp zasobnika 45

zasobnik 120l - mam - woda idzie tylko na prysznic + krany , wanny nikt nie uzywa

ogniwa fotowoltaiczne - startowo chce zalozyc 2+2 i wykorzystac tylko do grzania wody - jesli bedzie nieekonomiczne, to zarzuce pomysl

jesli bedzie troche za malo doloze jeszcze 2

zalozenie jest takie ze ogniwa grzeja tylko wode w buforze i praktycznie ZERO elektroniki

sterowanie tego wszystkiego przez maly komputer wlasnej konstrukcji wiec koszt zero zl

pompa ciepla za 20 000 zl w stosunku do tego co mam zwroci mi sie w c.a. 8 lat wiec jak dla mnie to slaba inwestycja - moze jak dostane jakas mega premie to sie skusze :)

na razie chce optymalnie wykorzystac to co mam

Masz gościu fantazje ;)

Czy 1900kWh za sezon grzewczy powietrzną pompą w domu jak w stopce uważasz za dużo ?

Do tego dochodzi 1350kWh na cwu za rok.

szczerze? szalu nie robi ...

znajomy budowal od zera dom z mysla o szczedzaniu i najwyzsze miesieczne zuzycie gazu do ogrzania domu 260m2 mial ok 200m3 czyli 400zl

niestety kupilem dom na rynku wtornym wiec musze sie poruszac w ramach tego co moge i co sie da zrobic

dom 128 m2 i zapotrzebowanie 9kw- szczerze podziwiam

MAdrA linie ma nasza partia

może tutaj poszukać realnych oszczędności zamiast wstawiać napęd z promu kosmicznego do aut dostawczych

dom budowany nascie lat temu i jak na tamte czasy byl energooszczedny

poniewaz wszystko jest w bardzo dobrym stanie niespecjalnie widzi mi sie remont elewacji czy odkopywanie fundamentow

(czy tez wymiana stolarki)

jedyne co na pewno musze to docieplic dach poddasza nieuzytkowego , ale to nie jest powazny remont

a da się poprawić izolację?

czekam na wieksz spadki temperatury i wtedy z pomoca kamery termowizyjnej zobacze co i gdzie sie da zrobic

aktualnei sciany ocieplone 12cm styro + podloga poddasza nieuzytkowego 15cm welna - jak wyzej napisalem docieple dach 10cm welny

(tyle wejdzie miedzy krokwie zeby zostawic wentylacje )

a jak bedzie malo to na krokwie doloze kolejna wartswe welny

wlasnie o solarach ciagle mysle, ale problemem jest u mnie poprowadzenie orurowania dach <--> kotlownia

zasobnik i tak wiekszy potrzebuje kupic, poniewaz jak mam gosci to te 120l to malo na kilka osob kapiacych sie

(a dolozenie bufora da mi zapas ciepla dostepnego szybko)

co do fotowoltaiki to ma byc to swoisty eksperyment na wlasnej skorze :)

dlatego malutka instalacja za symboliczne pieniadze

a w temacie solarow - konkretne pytanie

jak dobrac ew solar tak azeby byl w stanie w 5-6 godzin (wchodnia polac dachu) oddac w sloneczny dzien cieplo zdolne

podniesc temp zasobnika 200-300 litorw o 40 stopni ?

masz PC PW 4KW do CWU co działa +/- 7 do 8 msc i plus 5 stopni

potem grzejesz gazem - z ziemi?

teraz chcesz kupić solar, żeby .... nie grzać CWU PC PW i obniżyć rachunki w 7-8 msc o .... ile złotych

teraz chcesz kupić solar, żeby .... nie grzać CWU gazem i obniżyć rachunki w 4 msc o .... ile złotych zakładając że słońca w zimie najmniej. Bo abonament płacisz cały czas - cały rok?

A inwestycja to za ile ma być w te solary?

Pompę 9kW możesz mieć w cenie 20-30 tys. (porządną i markową, która "opłaca się" i do -20st), a ile zapłacisz za: kocioł gazowy, bufor, FV i sterowanie do tego?, bo pompę i porządny zasobnik już masz;)

a mozesz mi podac producenta i model tej pompy ?

szukalem i nie znalazlem zadnej pompy co by przy roznicy g/d zrodlo 60 stopni miala COP >3 ...