Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką pompę cyrkulacyjną wybrać?

hmepg

Recommended Posts

Mój instalator poleca mi taką pompę Pompa AQUART 04-15 c.w.u. cyrkulacyjna.

Patrząc jednak na zużycie prądu 28W to całkiem sporo. Widziałem takie co zużywają 3-5 czyli kilkukrotnie mniej.

Czy możecie polecić mi jakiś konkretny model?

Ja mam taką :)

Pompa C.W.U. LFP 3 W ERGA i dodatkowo układ czasowy w zupełności wystarcza i spełnia moje oczekiwania

lfp-erga-230v-pompa-cyrkulacyjna-cwu.jpg

Edytowane przez CityMatic

Pompa cyrkulacyjna dziala u mnie 4.6 godziny na dobę.

W roku to 1680 godzin

Ta, zuzywająca 28w zuzyje rocznie 47kW (jakieś 26zl)

Ta, zuzywająca 4x mniej zuzyje 12kW (8,5zł)

Różnica - 17, 5 zł.

Róznica w cenie pomp około 150-200 zł, więc okres zwrotu 10 lat, o ile pompy się nie posypią.

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale mam zestaw Virodens 200-w + Vitocell. Do tego potrzebuję dobrą oszczędną, pompę w rozsądnej cenie.

Dom 150m2.

W takim razie co polecacie? Czy warto dopłacać?

Moje zdanie znacie, a czy jest opłacalna? kolega wcześniej wyliczył oszczędności ok....ale czy ta tańsza wytrzyma równie długi okres eksplantacji? zachowując swoje parametry?

Nigdy tego nie wiadomo, może okazać się tak, że kupując tańszą narazimy się że w czasie jej eksplantacji będzie ona na tyle głośna w swej pracy, że będzie uciążliwa pomimo tego ze jest dobra.

Ta mała jest naprawdę cicha, u mnie działa już 3 lata - i naprawdę nie wiem, że jest. Spełnia swoje zadanie, dodatkowo można by się pokusić o rozbudowaną automatykę np. "stop" przy odpowiedniej temperaturze na powrocie, ale jakoś nie chce się bo przy jej zużyciu e. elektrycznej jest to nieekonomiczne.

Pozdrawiam

:)

Spróbuję wyjaśnić.

Podczas cyrkulacji wody powstają straty energii wynikające z oddawania ciepła z wody na rury a z rur na zewnątrz. Im dłuższa instalacja tym większe straty.

I teraz pytanie. Czy pompa cyrkulacyjna ma wpływ na ilość tych strat np. przez szybsze transportowanie wody ciepłej do punktu poboru? im szybciej przepłynie woda tym mniejsze straty. Chyba :)

:)

Spróbuję wyjaśnić.

Podczas cyrkulacji wody powstają straty energii wynikające z oddawania ciepła z wody na rury a z rur na zewnątrz. Im dłuższa instalacja tym większe straty.

I teraz pytanie. Czy pompa cyrkulacyjna ma wpływ na ilość tych strat np. przez szybsze transportowanie wody ciepłej do punktu poboru? im szybciej przepłynie woda tym mniejsze straty. Chyba :)

To raczej fikcja "im szybciej przepłynie tym mniejsze straty" rury zarówno CWU jak i cyrkulacji trzeba izolować, bez względu czy rurociąg ma 1m czy 100m. Straty na cyrkulacji będą - zimą oczywiście ogrzeją pomieszczenia latem biją po kieszeni. Ale jeśli chcemy mieć komfort ciepłej wody po odkręceniu kurka trzeba ponieść koszty.

• 2 months później...