hmepg 09.09.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Mój instalator poleca mi taką pompę Pompa AQUART 04-15 c.w.u. cyrkulacyjna. Patrząc jednak na zużycie prądu 28W to całkiem sporo. Widziałem takie co zużywają 3-5 czyli kilkukrotnie mniej. Czy możecie polecić mi jakiś konkretny model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.09.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) Mój instalator poleca mi taką pompę Pompa AQUART 04-15 c.w.u. cyrkulacyjna. Patrząc jednak na zużycie prądu 28W to całkiem sporo. Widziałem takie co zużywają 3-5 czyli kilkukrotnie mniej. Czy możecie polecić mi jakiś konkretny model? Ja mam taką Pompa C.W.U. LFP 3 W ERGA i dodatkowo układ czasowy w zupełności wystarcza i spełnia moje oczekiwania Edytowane 9 Września 2014 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.09.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Pompa cyrkulacyjna dziala u mnie 4.6 godziny na dobę.W roku to 1680 godzinTa, zuzywająca 28w zuzyje rocznie 47kW (jakieś 26zl)Ta, zuzywająca 4x mniej zuzyje 12kW (8,5zł)Różnica - 17, 5 zł. Róznica w cenie pomp około 150-200 zł, więc okres zwrotu 10 lat, o ile pompy się nie posypią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmepg 10.09.2014 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Nie wiem czy ma to znaczenie, ale mam zestaw Virodens 200-w + Vitocell. Do tego potrzebuję dobrą oszczędną, pompę w rozsądnej cenie. Dom 150m2.W takim razie co polecacie? Czy warto dopłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.09.2014 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Jakiej mocy ten vitodens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmepg 10.09.2014 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 19kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.09.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Tez celuję w taką moc tylko m2 mam trochę wiecej. Też sie dołaczam do pytania o tą pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.09.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Nie wiem czy ma to znaczenie, ale mam zestaw Virodens 200-w + Vitocell. Do tego potrzebuję dobrą oszczędną, pompę w rozsądnej cenie. Dom 150m2. W takim razie co polecacie? Czy warto dopłacać? Moje zdanie znacie, a czy jest opłacalna? kolega wcześniej wyliczył oszczędności ok....ale czy ta tańsza wytrzyma równie długi okres eksplantacji? zachowując swoje parametry? Nigdy tego nie wiadomo, może okazać się tak, że kupując tańszą narazimy się że w czasie jej eksplantacji będzie ona na tyle głośna w swej pracy, że będzie uciążliwa pomimo tego ze jest dobra. Ta mała jest naprawdę cicha, u mnie działa już 3 lata - i naprawdę nie wiem, że jest. Spełnia swoje zadanie, dodatkowo można by się pokusić o rozbudowaną automatykę np. "stop" przy odpowiedniej temperaturze na powrocie, ale jakoś nie chce się bo przy jej zużyciu e. elektrycznej jest to nieekonomiczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmepg 10.09.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Czy pompa cyrkulacyjna ma wpływ na straty ciepła na rurach wynikające z cyrkulacji?Jakie orientacyjnie są straty ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.09.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Ja chyba nie rozumiem pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hmepg 10.09.2014 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Spróbuję wyjaśnić. Podczas cyrkulacji wody powstają straty energii wynikające z oddawania ciepła z wody na rury a z rur na zewnątrz. Im dłuższa instalacja tym większe straty. I teraz pytanie. Czy pompa cyrkulacyjna ma wpływ na ilość tych strat np. przez szybsze transportowanie wody ciepłej do punktu poboru? im szybciej przepłynie woda tym mniejsze straty. Chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.09.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Spróbuję wyjaśnić. Podczas cyrkulacji wody powstają straty energii wynikające z oddawania ciepła z wody na rury a z rur na zewnątrz. Im dłuższa instalacja tym większe straty. I teraz pytanie. Czy pompa cyrkulacyjna ma wpływ na ilość tych strat np. przez szybsze transportowanie wody ciepłej do punktu poboru? im szybciej przepłynie woda tym mniejsze straty. Chyba To raczej fikcja "im szybciej przepłynie tym mniejsze straty" rury zarówno CWU jak i cyrkulacji trzeba izolować, bez względu czy rurociąg ma 1m czy 100m. Straty na cyrkulacji będą - zimą oczywiście ogrzeją pomieszczenia latem biją po kieszeni. Ale jeśli chcemy mieć komfort ciepłej wody po odkręceniu kurka trzeba ponieść koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTG60 13.11.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Wilo- Star-Z NOVA 4.5W jest cicha jak cholera jednak nie ma to znaczenia jak jest zainstalowana w garażu hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts