Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto kombnowac? Gaz, PC, Solar, Kominek?

andrewlato

Recommended Posts

Witam forumowiczow.

Mam pytanie do wszystkich tych ktorzy maja pojecie o sprawie lub tych ktorzy przez wlasne (dobre lub zle doswiadczenia) moga sie wypowiedziec na temat czy warto jest kombinowac i laczyc ze soba systemy ogrzewania.

Wiec krotko o moim domku:

Domek jest w UK, parterowy 4pokoje kuchnia, salon, 2 lazienki plus jeden pokoj w szczycie dachu. Docieplony- podwojna cegla z docieplona przerwa 6cm pomedzy scianami do tego izolacja wewnetrzna 6cm kingspan, dach 12cm kingspan, podloga 5-12cm kingspan(czesc jest dobudowana wiec tam jest wiecej). 100m2 na parterze ogrzewanie podlogowe(floating floor), na gorze jeden grzejnik przewymiarowany o 100%.W domu jest kominek 14kw(najtanszy z LM-palimy od czasu do czasu w zimie) w centralnie umieszczonym salonie. Drewno z odpadow mam za darmo. W domu jest juz zainstalowany solar: 4xsolar plus 120ltr zbiornik: cpc 6 oem firmy Ritter Solar ze sterowaniem Simplee Solar(essa.de model Sonja). W domu jest tez gaz, kociol dwufunkcyjny(nadaje sie do wymiany ponad 10letni ledwo zipie).

Nabylem okazyjnie nastepujacy sprzet:

PC 230v Danfoss dhp-aq 9kw, zbiornik 300ltr Ecocat, dwie spirale, dwa solary Ecotube+Resol Delta kontroler :

Ecotube™ Panel Specifications

Performance:

Switzerland (testing station)

949 kWh / panel / year 852 kWh / m² / year

UK

810 kWh / panel / year 727 kWh / m² / year

Gas displacement - 153.9kg CO2 / year

Electricity displacement - 348.3kg CO2 / year

Measurements

Dimensions - 2230 x 720 x 135

Weight - Empty - 40kg - Full - 42kg

Net aperture area - 1.114m²

Net absorber area - 1.069m²

Number of tubes - 6

Diameter of tube – 100mm

Mam do tego caly osprzet-zawory, przeplywomierze,zbiornik wyrownawczy, sensory itp wszystko oprocz rur.

Wyliczone zapotrzebownie na ogrzewanie to 7kw , w domu dwoje doroslych i dziecko okazyjnie dodatkowe dwie dorosle osoby.

Kociol gazowy mam do wymiany - koszt ok 1100 funtow plus 50funtow rocznie za serwis.

Moim celem jest zbudowanie instalacji ktora bedzie najtansza w uzytkowaniu a jednoczesnie malo awaryjna oraz w miare bezobslugowa.

Miejsce na dachu jeszcze mam (na pld-zach stronie), 4 solary ktore byly juz zamontowane(gdy kupilismy dom) sa na pld stronie dachu. Instalacje Solar+PC jestem w stanie podlaczyc sam.

Pytanie jest nastepujace:

Czy przy moim domu, gdzie OZC wynosi ok 70w warto jest bawic sie w dodatkowe solary, zbiornki, PC instalacje itp czy po prostu zamontowac nowy kociol gazowy i dac sobe spokoj z reszta?

Wszelkie opinie mile widziane.

Andrzej

• 2 weeks później...
W domu jest tez gaz, kociol dwufunkcyjny(nadaje sie do wymiany ponad 10letni ledwo zipie).

Czy przy moim domu, gdzie OZC wynosi ok 70w warto jest bawic sie w dodatkowe solary, zbiornki, PC instalacje itp czy po prostu zamontowac nowy kociol gazowy i dac sobe spokoj z reszta?

Wszelkie opinie mile widziane.

Andrzej

Zatem na ogrzewanie potrzebujesz rocznie 7000kWh - to niewiele, kocioł gazowy w takich warunkach na pewno nie jest "wykończony" - przecież to zaledwie 700m3/rok gazu, z czego sporo zaoszczędzasz paląc drewnem i wykorzystując darmową energię ze słońca.

Osobiście zadbałbym o istniejący kocioł gazowy (nie podałeś mocy, ale przypuszczam że ok 20kW) - przecież jego wymiana niewiele może zmienić a przegląd i ewentualna wymiana zużytych części w starym będzie o wiele tańsza. Przy tak małym zapotrzebowaniu domku na energię modernizacja systemu wydaje się ekonomicznie nieuzasadniona - zbyt małe oszczędności w kWh i jego koszcie nie pokryją kosztu wspomnianej modernizacji systemu.

PS mój kocioł gazowy ma ponad 20 lat - i nie myślę o jego wymianie.

• 2 months później...
Zatem na ogrzewanie potrzebujesz rocznie 7000kWh - to niewiele, kocioł gazowy w takich warunkach na pewno nie jest "wykończony" - przecież to zaledwie 700m3/rok gazu, z czego sporo zaoszczędzasz paląc drewnem i wykorzystując darmową energię ze słońca.

Osobiście zadbałbym o istniejący kocioł gazowy (nie podałeś mocy, ale przypuszczam że ok 20kW) - przecież jego wymiana niewiele może zmienić a przegląd i ewentualna wymiana zużytych części w starym będzie o wiele tańsza. Przy tak małym zapotrzebowaniu domku na energię modernizacja systemu wydaje się ekonomicznie nieuzasadniona - zbyt małe oszczędności w kWh i jego koszcie nie pokryją kosztu wspomnianej modernizacji systemu.

PS mój kocioł gazowy ma ponad 20 lat - i nie myślę o jego wymianie.

Nie zebym sie czepiał, ale jezeli sie podaje zapotrzebowanie w W (a dokładnie 70 W) biorąc pod uwagę ze dom ma 10 lat to jest wątpliwe aby ten dom miał zapotrzebowanie ok 7000 kWh, mi to wygląda na moc strat czyli projektowe obciązenie cielpne, ok 7000 W, wielkosci te mylone są nagminnie przez co nie mozna prawidłowo doradzić i wyciąga sie niewłasciwe wnioski.