Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wkład kominkowy do zabudowania, czy może koza

zgrzytojajeczny

Recommended Posts

Witajcie,

W celu uzyskania większego oddawania ciepła do otoczenia, rozebrałem zimną obudowę wkładu kominkowego (jak na zdjęciu). Planuje obudowanie wkładu (w miejscu profili stalowych i powyżej) trzema ściankami w formie prostokąta cegłą szamotową o gr. 3 cm. Czy umieszczona tak daleko od rury cienka ściana z cegły szamotowej będzie pełniła funkcję akumulacyjną i przewodnika?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/39b121bbd92a8c65.html

Proszę o pomoc.

Edytowane przez zgrzytojajeczny

• 2 weeks później...

Za nim odpowiem na zasadnicze pytanie, chciałbym się zastanowić nad usytuowaniem kominka. Czy jego zasadnicza część nie powinna być trochę wyżej ? To też może wpłynąć na sprawność. Opływ zimnego powietrza będzie lepszy; tak mi się wydaje.

Czy ściana musi być cienka, jak cegły będą na poziomo - to będzie gruba. Fakt , zabierze więcej miejsca, ale za to jaka masa do akumulacji.

Problem widziałbym gdzie indziej: bez wsparcia rekuperatora , jakiś pierścieni akumulacyjnch na rurze dymnej lub nawet dodatkowej podkowy, będziesz grzał przede wszystkim , u Tego co na górze. A zdaje się nie o to tu chodzi?!!! Ciepło pozdrawiam

Fakt, ten wkład aż prosi się o jakieś CMA. Na moje oko ścianki nie będą za daleko od kominka tylko zastanawiam się czy faktycznie ten szamot nie powinien być grubszy?

P.S.

zgrzytojajeczny: Co ma wspólnego Twój temat z opisem problemu?

Edytowane przez Myśliciel