zgrzytojajeczny 09.09.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) Witajcie, W celu uzyskania większego oddawania ciepła do otoczenia, rozebrałem zimną obudowę wkładu kominkowego (jak na zdjęciu). Planuje obudowanie wkładu (w miejscu profili stalowych i powyżej) trzema ściankami w formie prostokąta cegłą szamotową o gr. 3 cm. Czy umieszczona tak daleko od rury cienka ściana z cegły szamotowej będzie pełniła funkcję akumulacyjną i przewodnika? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/39b121bbd92a8c65.html Proszę o pomoc. Edytowane 9 Września 2014 przez zgrzytojajeczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 18.09.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Za nim odpowiem na zasadnicze pytanie, chciałbym się zastanowić nad usytuowaniem kominka. Czy jego zasadnicza część nie powinna być trochę wyżej ? To też może wpłynąć na sprawność. Opływ zimnego powietrza będzie lepszy; tak mi się wydaje.Czy ściana musi być cienka, jak cegły będą na poziomo - to będzie gruba. Fakt , zabierze więcej miejsca, ale za to jaka masa do akumulacji.Problem widziałbym gdzie indziej: bez wsparcia rekuperatora , jakiś pierścieni akumulacyjnch na rurze dymnej lub nawet dodatkowej podkowy, będziesz grzał przede wszystkim , u Tego co na górze. A zdaje się nie o to tu chodzi?!!! Ciepło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliciel1719512194 19.09.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 (edytowane) Fakt, ten wkład aż prosi się o jakieś CMA. Na moje oko ścianki nie będą za daleko od kominka tylko zastanawiam się czy faktycznie ten szamot nie powinien być grubszy? P.S. zgrzytojajeczny: Co ma wspólnego Twój temat z opisem problemu? Edytowane 19 Września 2014 przez Myśliciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts