Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła do parterówki poniżej 100m (CO i CWU)

gnsl

Recommended Posts

Czy do ogrzania (CO) małego domu parterowego (naprawdopodobniej będzie to lekko zmieniony projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_majowy,2454,0,0.htm?sd_0=&sd_1=&knd_1=&pz_1=&pz_0=&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=&wk_1=&wk_0=&o=&q=m131&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=) wystarczy kocioł 10-12kW na ekogroszek z podajnikiem (inne źródła jak gaz, pompa ciepła, solary, prąd odrzucam z różnych przyczyn).

Technologia wykonania i ocieplenia preferowane jak w tym projekcie (priorytet to niski koszt i prostota budowy domu).

Odnośnie CWU, czy rozsądnym jest ogrzewanie CWU przez cały rok podgrzewaczami elektrycznymi przepływowymi (mocniejszy w łazience do prysznica i kranu i słabszy w kuchni) - 2 dorosłe osoby i dziecko?

Czy może lepiej wykorzystać ciepłą wodę z kotła i tylko poza sezonem grzewczym używać podgrzewaczy (raczej nie jestem przekonany do palenia w piecu w lato tylko po to by podgrzać wodę na prysznic).

W przypadku wykorzystania wody z kotła do CWU czy wystarczy kocioł 15-17kW?

Przy powierzchni ok.90m nie wydaje mi się by potrzebne był kotły o większej mocy, ale to tylko moje zdanie - proszę o opinie osób lepiej znających temat.

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to prawda ze czerwone kotly sa lepsze od zielonych? :)

Czerwone grzeją lepiej - sam ognisty kolor o tym świadczy, za to zielone są ekologiczne :)

A tak na poważnie, prosiłbym o poradę jakie mają być mniej więcej parametry kotła i rozwiązanie mojego dylematu z CO/CWU do projektu z pierwszego posta (inne projekty to praktycznie kalka tego +- 5m powierzchni i inny układ pokoi) - przy czym preferowałbym ekogroszek.

Jako laik w tym temacie proszę o podanie prostych i tanich rozwiązań - pompa ciepła i inne drogie oraz zaawansowane rozwiązania jak domy pasywne zeroenergetyczne itp. mnie nie interesują.

Kominek do dogrzewania w salonie też średnio mi się podoba.

Edytowane przez gnsl

Nie wiem czy jest sens inwestować w przepływowe ogrzewacze jak u mnie średni koszt miesięczny utrzymania kotła + CWU nie przekracza 60zł (2+2dzieci), podejrzewam że grzałka w bojlerze + Timer też dużo tej kwoty nie przekroczy.

Co do pieca to u mnie 11Kw spokojnie wystarcza na 142m2.

Nie wiem czy A......72 dzisiaj ma zły dzień i na prąd i pompę cie nie namawia.

Gdzieś w wątkach na temat PC ktoś wrzucił fajny link do kalkulatora zapotrzebowania na energię, później ja go przy jakiejś okazji powieliłem, może go w tym przepastnym wątku służącym do nabijania postów odnajdziesz. ;) Mnie w każdym razie wyszło z wyliczeń ok 6kW przy -20, ok. 3kW przy 1,6st. dla 150-160m2, Izolacja u mnie będzie raczej standardowa, zwykły dom na ławach, przy 100m2 bez fajerwerków w izolowaniu domu jak u mnie to i 6kW będzie zapewne z nadmiarem, tylko skąd wziąć tak mały piec na ekogroszek co da tyle ciepła co 2,5 czajnika elektrycznego ?

Czy do ogrzania (CO) małego domu parterowego (naprawdopodobniej będzie to lekko zmieniony projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_majowy,2454,0,0.htm?sd_0=&sd_1=&knd_1=&pz_1=&pz_0=&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=&wk_1=&wk_0=&o=&q=m131&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=) wystarczy kocioł 10-12kW na ekogroszek z podajnikiem (inne źródła jak gaz, pompa ciepła, solary, prąd odrzucam z różnych przyczyn).

......

odpowiadając wprost na pytanie to będzie dwukrotnie za duży. jeśli już chcesz się w węgiel pchać to najmniejszy dostępny na rynku o mocy 7KW w połączeniu z buforem i podłogówka po całości.

ja bym jednak rozważył inny sposób ogrzania tej rezydencji niż węglem

odpowiadając wprost na pytanie to będzie dwukrotnie za duży. jeśli już chcesz się w węgiel pchać to najmniejszy dostępny na rynku o mocy 7KW w połączeniu z buforem i podłogówka po całości.

ja bym jednak rozważył inny sposób ogrzania tej rezydencji niż węglem

A jakie jest inne rozsądne i tanie w użykowaniu rozwiązanie do zasilenia CO i CWU w takim małym domu (ok .90m) zamiast węgla (gdzie na ruszcie dodatkowym mogę spalać też inne dostępne surowce jak np. drewno)?

Gaz?

W samą instalację i ocieplenie nie chcę ładować nie wiadomo jak dużych pieniędzy (rozumiem że są lepsze i bardziej wydajne systemy ogrzewania ale przy ograniczonych funduszach raczej ich nie rozpatruję).

Jak mniej-więcej wygląda finansowo porównanie budowy podłogówki względem zwykłych grzejników?

Edytowane przez gnsl

A jakie jest inne rozsądne i tanie w użykowaniu rozwiązanie do zasilenia CO i CWU w takim małym domu (ok .90m) zamiast węgla (gdzie na ruszcie dodatkowym mogę spalać też inne dostępne surowce jak np. drewno)?

Gaz?

W samą instalację i ocieplenie nie chcę ładować nie wiadomo jak dużych pieniędzy (rozumiem że są lepsze i bardziej wydajne systemy ogrzewania ale przy ograniczonych funduszach raczej ich nie rozpatruję).

Jak mniej-więcej wygląda finansowo porównanie budowy podłogówki względem zwykłych grzejników?

W Twoim przypadku mniej/więcej wyjdzie to około 2x drożej. Tzn podłogówkę na gotowo zrobisz dla tego metrażu w kwocie do 6tys. zł, a instalację grzejnikową, wraz z grzejnikami za około 3tys. zł. Pamiętaj tylko, że decydując się na grzejniki zamykasz sobie drogę do niskotemperaturowych źródeł ciepła, które są przyszłością.

Twój dom nawet z tym standardowym ociepleniem będzie potrzebował maksymalnie 7500kWh rocznie + powiedzmy 2500kWh na CWU, czyli razem około 10000kWh - to jest niewiele i nawet czystym prądem w dwóch taryfach ogrzejesz to w kwocie do 4tys. rocznie, więc węgiel nie ma tu najmniejszego sensu, tym bardziej, że porządny kocioł o "odpowiedniej" mocy tez w cale nie będzie tani. Na forum o pompach ciepła leci teraz wątek o taniej marketowej pompie JULA - do Twojego domu byłaby pewnie w sam raz - poczytaj może Cie to zaintaresuje.

napisz coś więcej o izolacji budynku.

no ale przy 90 m2 domu to nawet przy średnim ociepleniu nawet nie myśl o większym piecu niż 6-7 kw

zawwsze podziwiam fenomen ludzi którzy sumują zapotrzebowanie na co i cwu

11kw w takim domku-makabra.

cała reszta do przemyślenia

jeszcze jedno

map ma rację z podłogówką na przyszłość

ja dorzucę że w takim małym domku podłogówka ułatwia ustawianie mebli

zrób zasypowca i jakieś grzałki w łazience.

no ale przy 90 m2 to węgiel nigdy nie będzie najtańszy

Ja bym przy takim maluchu zrobił kable grzejne. Węgiel sobie od razu można darować.

Też można. Z tymże przy kablach żeby zejść do kwoty za ogrzewanie 2tys. zł rocznie trzeba by podwoić izolacje i nadal pozostaje problem CWU. A na przykład taka JULA, przy podobnym do kabli nakładzie inwestycyjnym raczej zmieści się w tych 2 kołach i jeszcze CWU zagrzeje i to bez ingerencji w izolację.

każdy z was ma rację

a kolega powyżej dla świętego sposobu weżnie węgiel

Jeszcze nie wiem co wybiorę ale nie ukrywam, że preferuję węgiel (ze względu na dostępność - okolice Katowic - i cenę).

Do tej pory mieszkałem w domach opalanych piecami do których trzeba było dokładać co kilka-kilkanaście godzin i piec z podajnikiem będzie i tak olbrzymim ułatwieniem.

Mam trochę rodziny i znajomych ogrzewających gazem (stare domy ocieplone i trochę nowsze lepiej zaizolowane) - wszystko super oprócz rachunków za gaz.

Z koleji ci którzy opalają węglem/drewnem nie narzekają na koszty tylko na czas i pracę poświęconą temu sposobowi ogrzewania.

Jeżeli chodzi o pompy ciepła, solary i ogrzewanie prądem - nie znam nikogo osobiście.

Ogólnie widzę, że moje pierwotne zamierzenia zostały zmodyfikowane do małego pieca 6-7 kW do ogrzewania CO i CWU + awaryjnie mały przepływowy elektryczny w razie gdyby piec nie był rozpalony w lato.

Większość projektów, które mnie interesują to ok.85-95m, parter, prosta bryła prostokątna i dach bez strychu użytkowego (bez stropu, sufit podwieszany gipsowo-kartonowy) - zazwyczaj jest to beton komórkowy lub silikaty 24cm + ok 15-20cm styropianu + tynk na ściany; ocieplenie sufitu to ok.25cm wełny mineralnej.

Jedyna rozsądna alternatywa dla węgla (cena i prostota instalacji oraz koszty użytkowania) z mojego punktu widzenia to gaz + lepsza termoizolacja budynku.

Gość Arturo72
Ja bym przy takim maluchu zrobił kable grzejne. Węgiel sobie od razu można darować.

Jak widać nie potrzeba Arturo72,żeby inni,bardziej świadomi inwestorzy wytlumaczyli głupotę ekogroszka w takim domu.

90m2 trochę lepiej ocieplony niż w projekcie będzie potrzebował ok.3kW na ogrzewanie i to przy bardzo dużych mrozach i 1-2kW na cwu.

Gość Arturo72
Jeszcze nie wiem co wybiorę ale nie ukrywam, że preferuję węgiel (ze względu na dostępność - okolice Katowic - i cenę).

Do tej pory mieszkałem w domach opalanych piecami do których trzeba było dokładać co kilka-kilkanaście godzin i piec z podajnikiem będzie i tak olbrzymim ułatwieniem.

Mam trochę rodziny i znajomych ogrzewających gazem (stare domy ocieplone i trochę nowsze lepiej zaizolowane) - wszystko super oprócz rachunków za gaz.

Z koleji ci którzy opalają węglem/drewnem nie narzekają na koszty tylko na czas i pracę poświęconą temu sposobowi ogrzewania.

Jeżeli chodzi o pompy ciepła, solary i ogrzewanie prądem - nie znam nikogo osobiście.

Ogólnie widzę, że moje pierwotne zamierzenia zostały zmodyfikowane do małego pieca 6-7 kW do ogrzewania CO i CWU + awaryjnie mały przepływowy elektryczny w razie gdyby piec nie był rozpalony w lato.

Większość projektów, które mnie interesują to ok.85-95m, parter, prosta bryła prostokątna i dach bez strychu użytkowego (bez stropu, sufit podwieszany gipsowo-kartonowy) - zazwyczaj jest to beton komórkowy lub silikaty 24cm + ok 15-20cm styropianu + tynk na ściany; ocieplenie sufitu to ok.25cm wełny mineralnej.

Jedyna rozsądna alternatywa dla węgla (cena i prostota instalacji oraz koszty użytkowania) z mojego punktu widzenia to gaz + lepsza termoizolacja budynku.

Ja jestem z Gliwic i również mam dobrą dostępność węgla i co ?

Węgiel odrzucilem jeszcze przed budową i zamierzałem grzać prądem ale nie kablami tylko kociolkiem elektrycznym za ok.2,5tys zl :)

Czemu ? Bo ekogroszek był dla mnie za drogi;droższy niż prąd.

Czemu ?

Kalkulator się kłania i znajomość fizyki budowli :)

Policzysz,pomyślisz i samo ci wyjdzie,podobnie jak mi :)

zaznaczam że nie jestem instalatorem/ sprzedawcą jakichkolwiek instalacji grzewczych

kolego gaz ziemny wbrew pozorom wyjdzie drożej niz prąd

robisz jedną mądrą rzecz-budujesz fajny domek [chodzi o wielkość ]

nie spiernicz tego.

nie upieram się na odcięciu fundamentów od murów przy ytongu

natomiast popraw planowane ocieplenie stropu z 20 cm na 40 cm- koszt na poziomie 1 tony węgla no może 1,5t

ściany zrób 20 cm

posadzki też i tyle wtemacie

masz już tą przewagę że na starcie nie musisz oszczędzać debilnie na izoolacji ponieważ nie masz 200m2

podejdż do tego tak

policz różnicę między ociepleniem ściany 15 a 20 cm

posadzki 10 a 20 cm

stropu 20 a 40 cm

i podziel sumę przez obecną cenę węgla

z ciekawości podziel to przez cenę z 2004

i zastanów się przez jaką cenę musisz podzielić to uwzględniając rok 2024.

nie liczyłbym na odwrócenie tendencji z cenami węgla