gnsl 09.09.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Czy do ogrzania (CO) małego domu parterowego (naprawdopodobniej będzie to lekko zmieniony projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_majowy,2454,0,0.htm?sd_0=&sd_1=&knd_1=&pz_1=&pz_0=&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=&wk_1=&wk_0=&o=&q=m131&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=) wystarczy kocioł 10-12kW na ekogroszek z podajnikiem (inne źródła jak gaz, pompa ciepła, solary, prąd odrzucam z różnych przyczyn).Technologia wykonania i ocieplenia preferowane jak w tym projekcie (priorytet to niski koszt i prostota budowy domu).Odnośnie CWU, czy rozsądnym jest ogrzewanie CWU przez cały rok podgrzewaczami elektrycznymi przepływowymi (mocniejszy w łazience do prysznica i kranu i słabszy w kuchni) - 2 dorosłe osoby i dziecko?Czy może lepiej wykorzystać ciepłą wodę z kotła i tylko poza sezonem grzewczym używać podgrzewaczy (raczej nie jestem przekonany do palenia w piecu w lato tylko po to by podgrzać wodę na prysznic).W przypadku wykorzystania wody z kotła do CWU czy wystarczy kocioł 15-17kW?Przy powierzchni ok.90m nie wydaje mi się by potrzebne był kotły o większej mocy, ale to tylko moje zdanie - proszę o opinie osób lepiej znających temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.09.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Zaraz się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.09.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 10 kW wystarczy razem z cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnsl 09.09.2014 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) A to prawda ze czerwone kotly sa lepsze od zielonych? Czerwone grzeją lepiej - sam ognisty kolor o tym świadczy, za to zielone są ekologiczne A tak na poważnie, prosiłbym o poradę jakie mają być mniej więcej parametry kotła i rozwiązanie mojego dylematu z CO/CWU do projektu z pierwszego posta (inne projekty to praktycznie kalka tego +- 5m powierzchni i inny układ pokoi) - przy czym preferowałbym ekogroszek. Jako laik w tym temacie proszę o podanie prostych i tanich rozwiązań - pompa ciepła i inne drogie oraz zaawansowane rozwiązania jak domy pasywne zeroenergetyczne itp. mnie nie interesują. Kominek do dogrzewania w salonie też średnio mi się podoba. Edytowane 9 Września 2014 przez gnsl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 09.09.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Nie wiem czy jest sens inwestować w przepływowe ogrzewacze jak u mnie średni koszt miesięczny utrzymania kotła + CWU nie przekracza 60zł (2+2dzieci), podejrzewam że grzałka w bojlerze + Timer też dużo tej kwoty nie przekroczy. Co do pieca to u mnie 11Kw spokojnie wystarcza na 142m2. Nie wiem czy A......72 dzisiaj ma zły dzień i na prąd i pompę cie nie namawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.09.2014 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Gdzieś w wątkach na temat PC ktoś wrzucił fajny link do kalkulatora zapotrzebowania na energię, później ja go przy jakiejś okazji powieliłem, może go w tym przepastnym wątku służącym do nabijania postów odnajdziesz. Mnie w każdym razie wyszło z wyliczeń ok 6kW przy -20, ok. 3kW przy 1,6st. dla 150-160m2, Izolacja u mnie będzie raczej standardowa, zwykły dom na ławach, przy 100m2 bez fajerwerków w izolowaniu domu jak u mnie to i 6kW będzie zapewne z nadmiarem, tylko skąd wziąć tak mały piec na ekogroszek co da tyle ciepła co 2,5 czajnika elektrycznego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.09.2014 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Czy do ogrzania (CO) małego domu parterowego (naprawdopodobniej będzie to lekko zmieniony projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_majowy,2454,0,0.htm?sd_0=&sd_1=&knd_1=&pz_1=&pz_0=&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=&wk_1=&wk_0=&o=&q=m131&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=) wystarczy kocioł 10-12kW na ekogroszek z podajnikiem (inne źródła jak gaz, pompa ciepła, solary, prąd odrzucam z różnych przyczyn). ...... odpowiadając wprost na pytanie to będzie dwukrotnie za duży. jeśli już chcesz się w węgiel pchać to najmniejszy dostępny na rynku o mocy 7KW w połączeniu z buforem i podłogówka po całości. ja bym jednak rozważył inny sposób ogrzania tej rezydencji niż węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnsl 10.09.2014 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 (edytowane) odpowiadając wprost na pytanie to będzie dwukrotnie za duży. jeśli już chcesz się w węgiel pchać to najmniejszy dostępny na rynku o mocy 7KW w połączeniu z buforem i podłogówka po całości. ja bym jednak rozważył inny sposób ogrzania tej rezydencji niż węglem A jakie jest inne rozsądne i tanie w użykowaniu rozwiązanie do zasilenia CO i CWU w takim małym domu (ok .90m) zamiast węgla (gdzie na ruszcie dodatkowym mogę spalać też inne dostępne surowce jak np. drewno)? Gaz? W samą instalację i ocieplenie nie chcę ładować nie wiadomo jak dużych pieniędzy (rozumiem że są lepsze i bardziej wydajne systemy ogrzewania ale przy ograniczonych funduszach raczej ich nie rozpatruję). Jak mniej-więcej wygląda finansowo porównanie budowy podłogówki względem zwykłych grzejników? Edytowane 10 Września 2014 przez gnsl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 10.09.2014 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 gaz a przy wysokich kosztach przyłącza PCdo drewna sa kotły zagazujące + bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.09.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 A jakie jest inne rozsądne i tanie w użykowaniu rozwiązanie do zasilenia CO i CWU w takim małym domu (ok .90m) zamiast węgla (gdzie na ruszcie dodatkowym mogę spalać też inne dostępne surowce jak np. drewno)? Gaz? W samą instalację i ocieplenie nie chcę ładować nie wiadomo jak dużych pieniędzy (rozumiem że są lepsze i bardziej wydajne systemy ogrzewania ale przy ograniczonych funduszach raczej ich nie rozpatruję). Jak mniej-więcej wygląda finansowo porównanie budowy podłogówki względem zwykłych grzejników? W Twoim przypadku mniej/więcej wyjdzie to około 2x drożej. Tzn podłogówkę na gotowo zrobisz dla tego metrażu w kwocie do 6tys. zł, a instalację grzejnikową, wraz z grzejnikami za około 3tys. zł. Pamiętaj tylko, że decydując się na grzejniki zamykasz sobie drogę do niskotemperaturowych źródeł ciepła, które są przyszłością. Twój dom nawet z tym standardowym ociepleniem będzie potrzebował maksymalnie 7500kWh rocznie + powiedzmy 2500kWh na CWU, czyli razem około 10000kWh - to jest niewiele i nawet czystym prądem w dwóch taryfach ogrzejesz to w kwocie do 4tys. rocznie, więc węgiel nie ma tu najmniejszego sensu, tym bardziej, że porządny kocioł o "odpowiedniej" mocy tez w cale nie będzie tani. Na forum o pompach ciepła leci teraz wątek o taniej marketowej pompie JULA - do Twojego domu byłaby pewnie w sam raz - poczytaj może Cie to zaintaresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.09.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 napisz coś więcej o izolacji budynku.no ale przy 90 m2 domu to nawet przy średnim ociepleniu nawet nie myśl o większym piecu niż 6-7 kw zawwsze podziwiam fenomen ludzi którzy sumują zapotrzebowanie na co i cwu11kw w takim domku-makabra.cała reszta do przemyślenia jeszcze jednomap ma rację z podłogówką na przyszłość ja dorzucę że w takim małym domku podłogówka ułatwia ustawianie meblizrób zasypowca i jakieś grzałki w łazience.no ale przy 90 m2 to węgiel nigdy nie będzie najtańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.09.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Ja bym przy takim maluchu zrobił kable grzejne. Węgiel sobie od razu można darować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.09.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Ja bym przy takim maluchu zrobił kable grzejne. Węgiel sobie od razu można darować. Też można. Z tymże przy kablach żeby zejść do kwoty za ogrzewanie 2tys. zł rocznie trzeba by podwoić izolacje i nadal pozostaje problem CWU. A na przykład taka JULA, przy podobnym do kabli nakładzie inwestycyjnym raczej zmieści się w tych 2 kołach i jeszcze CWU zagrzeje i to bez ingerencji w izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.09.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 każdy z was ma racjęa kolega powyżej dla świętego sposobu weżnie węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnsl 10.09.2014 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 każdy z was ma rację a kolega powyżej dla świętego sposobu weżnie węgiel Jeszcze nie wiem co wybiorę ale nie ukrywam, że preferuję węgiel (ze względu na dostępność - okolice Katowic - i cenę). Do tej pory mieszkałem w domach opalanych piecami do których trzeba było dokładać co kilka-kilkanaście godzin i piec z podajnikiem będzie i tak olbrzymim ułatwieniem. Mam trochę rodziny i znajomych ogrzewających gazem (stare domy ocieplone i trochę nowsze lepiej zaizolowane) - wszystko super oprócz rachunków za gaz. Z koleji ci którzy opalają węglem/drewnem nie narzekają na koszty tylko na czas i pracę poświęconą temu sposobowi ogrzewania. Jeżeli chodzi o pompy ciepła, solary i ogrzewanie prądem - nie znam nikogo osobiście. Ogólnie widzę, że moje pierwotne zamierzenia zostały zmodyfikowane do małego pieca 6-7 kW do ogrzewania CO i CWU + awaryjnie mały przepływowy elektryczny w razie gdyby piec nie był rozpalony w lato. Większość projektów, które mnie interesują to ok.85-95m, parter, prosta bryła prostokątna i dach bez strychu użytkowego (bez stropu, sufit podwieszany gipsowo-kartonowy) - zazwyczaj jest to beton komórkowy lub silikaty 24cm + ok 15-20cm styropianu + tynk na ściany; ocieplenie sufitu to ok.25cm wełny mineralnej. Jedyna rozsądna alternatywa dla węgla (cena i prostota instalacji oraz koszty użytkowania) z mojego punktu widzenia to gaz + lepsza termoizolacja budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.09.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Każdy mierzy siły na zamiary, są też osoby preferujące grzejniki czy system mieszany, bo np. nie chcą w całym domu płytek czy inwestycji w takie panele, gdzie podłogówka wchodzi w rachubę ze względu na koszty. Tak szukać <10kW z podajnikiem skoro ma być węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.09.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Ja bym przy takim maluchu zrobił kable grzejne. Węgiel sobie od razu można darować. Jak widać nie potrzeba Arturo72,żeby inni,bardziej świadomi inwestorzy wytlumaczyli głupotę ekogroszka w takim domu. 90m2 trochę lepiej ocieplony niż w projekcie będzie potrzebował ok.3kW na ogrzewanie i to przy bardzo dużych mrozach i 1-2kW na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.09.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Jeszcze nie wiem co wybiorę ale nie ukrywam, że preferuję węgiel (ze względu na dostępność - okolice Katowic - i cenę). Do tej pory mieszkałem w domach opalanych piecami do których trzeba było dokładać co kilka-kilkanaście godzin i piec z podajnikiem będzie i tak olbrzymim ułatwieniem. Mam trochę rodziny i znajomych ogrzewających gazem (stare domy ocieplone i trochę nowsze lepiej zaizolowane) - wszystko super oprócz rachunków za gaz. Z koleji ci którzy opalają węglem/drewnem nie narzekają na koszty tylko na czas i pracę poświęconą temu sposobowi ogrzewania. Jeżeli chodzi o pompy ciepła, solary i ogrzewanie prądem - nie znam nikogo osobiście. Ogólnie widzę, że moje pierwotne zamierzenia zostały zmodyfikowane do małego pieca 6-7 kW do ogrzewania CO i CWU + awaryjnie mały przepływowy elektryczny w razie gdyby piec nie był rozpalony w lato. Większość projektów, które mnie interesują to ok.85-95m, parter, prosta bryła prostokątna i dach bez strychu użytkowego (bez stropu, sufit podwieszany gipsowo-kartonowy) - zazwyczaj jest to beton komórkowy lub silikaty 24cm + ok 15-20cm styropianu + tynk na ściany; ocieplenie sufitu to ok.25cm wełny mineralnej. Jedyna rozsądna alternatywa dla węgla (cena i prostota instalacji oraz koszty użytkowania) z mojego punktu widzenia to gaz + lepsza termoizolacja budynku. Ja jestem z Gliwic i również mam dobrą dostępność węgla i co ? Węgiel odrzucilem jeszcze przed budową i zamierzałem grzać prądem ale nie kablami tylko kociolkiem elektrycznym za ok.2,5tys zl Czemu ? Bo ekogroszek był dla mnie za drogi;droższy niż prąd. Czemu ? Kalkulator się kłania i znajomość fizyki budowli Policzysz,pomyślisz i samo ci wyjdzie,podobnie jak mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.09.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Kalkulator się kłania i znajomość fizyki budowli cały ambaras jest taki,że z tym masz największy problem ale szkoda z kolejnego wątku śmietnik robić Ty i tak gówno zrozumiesz, bo nie chcesz- a już cały wątek i tak obleziony przez pompki. Wolny kraj- piszta co chceta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.09.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 zaznaczam że nie jestem instalatorem/ sprzedawcą jakichkolwiek instalacji grzewczych kolego gaz ziemny wbrew pozorom wyjdzie drożej niz prądrobisz jedną mądrą rzecz-budujesz fajny domek [chodzi o wielkość ]nie spiernicz tego. nie upieram się na odcięciu fundamentów od murów przy ytongunatomiast popraw planowane ocieplenie stropu z 20 cm na 40 cm- koszt na poziomie 1 tony węgla no może 1,5tściany zrób 20 cm posadzki też i tyle wtemaciemasz już tą przewagę że na starcie nie musisz oszczędzać debilnie na izoolacji ponieważ nie masz 200m2 podejdż do tego takpolicz różnicę między ociepleniem ściany 15 a 20 cmposadzki 10 a 20 cm stropu 20 a 40 cmi podziel sumę przez obecną cenę węgla z ciekawości podziel to przez cenę z 2004 i zastanów się przez jaką cenę musisz podzielić to uwzględniając rok 2024. nie liczyłbym na odwrócenie tendencji z cenami węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts