Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła do parterówki poniżej 100m (CO i CWU)

gnsl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Przeanalizowałem dotychczasowe posty i skonfrontowałem to z osobami aktualnie budującymi domy.

Większość (domy 120-160m2) instaluje kocioł na paliwo stałe + mieszane ogrzewanie podłogowe z grzejnikami.

Kilku znajomych z mniejszymi domami (poniżej 100m) ma gaz + kominek.

Osoby z kominkiem i DGP strasznie narzekają - twierdzą że to porażka, jeden mający gaz i kominek z płaszczem wodnym ogrzewa samym kominkiem, a gazu używa tylko do pogrzewania CWU - bo gaz za drogi, a sam kominek wystarczająco ogrzewa dom (z wentylacją grawitacyjną).

Czy rezygnując z mojego wymarzonego :D kotła na ekogroszek jest możliwe oprzeć ogrzewanie domu na kominku (dalej paliwo stałe ale drewno zamiast węgla)?

Dodam tylko, że ten dom ma 75m2, ja planuję ok.90m2, reszta taka sama - parterówka bez strychu użytkowego.

Gazu ziemnego niestety nie mam możliwości podłączyć, a płynny mnie odrzuca ze względu zbiornik znajdujący się na terenie posesji (który oprócz tego jest drogi, dzierżawa od dostawcy gazu też mnie zbytnio nie zadowala).

Nie wierzę własnym oczom :)

nie przesadzaj. ty też czasem polecasz nie iść w węgiel, a ja nie jestem sprzedawcą, więc dlaczego nie? :). wielokrotnie pisałem, że miałem do czynienia z różnymi typami ogrzewania i wiem jak wygląda palenie w kominku. kotłownia w salonie to dla mnie nic przyjemnego. w dodatku to drogie rozwiązanie. gdybym sam wybierał między kominkiem a węglem, to wolałbym nawet śmiechiucha

Gość Arturo72

Dodam tylko, że ten dom ma 75m2, ja planuję ok.90m2, reszta taka sama - parterówka bez strychu użytkowego.

Czy zdajesz sobie sprawę z tego jaką moc grzewczą urządzenia potrzebujesz ? Czy wiesz ile dom 90m2 będzie potrzebował energii do ogrzania i ile za tą energię zapłacisz ?

Jeśli nie wiesz to się dowiedz robiąc lub zlecając OZC i wtedy wybieraj system grzewczy bo inaczej widze,że chcesz sobie zrobić kuku na własne życzenie.