Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła do parterówki poniżej 100m (CO i CWU)

gnsl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jakie to minimalne obroty i moc oddana vs ta 3kW PC?

Jaki jest minimalny pobor mocy w obydwu przypadkach?

Moze taniej wyjdzie Chinczyk za 5000:- i bufor do grzania w II taryfie....

I dlaczego T-CAP?

Ta 3kW jest do b. cieplych i do nie duzych domow.

Czy nowy dom powinnien potrzebowac 9kW przy -15*?

Tyle nawet nasz stary przy -20* nie chce.... ;)

Tak jak pisałem - te 3kW (ona ma 3,2kW nominalnie) przy -15 też zapewne wystarczy skoro przy -20 zapotrzebowanie wynosi ok. 4kW.

Ale przy -15 będzie wówczas pracować na max modulacji przez 24 godz/dobę.

9kW t-cap będzie już pracować 8 godzin na pełnej modulacji np w II taryfie lub dłużej na pół gwizdka. Nie musi być t-cap - zwykłe 9kW trójfazowe mają zbliżone parametry - 8,2kW dla -15.

Grzanie CWU na 3kW będzie dłuższe niż na t-capie, który ma >12,5kW w wysokich temp.

No i różnica w cenie - skoro 3kW kosztuje 13kzł a za 9kW dostałem wycenę 16kzl + montaż więc dopłacając 25% masz pompę o 300% wydajności, która nieżyłowana zapewne pożyje dłużej.

A i sąsiada można podłączyć przy okazji i inwestycja taniej wyjdzie ;)

A jakie to minimalne obroty i moc oddana vs ta 3kW PC?

Jaki jest minimalny pobor mocy w obydwu przypadkach?

Moze taniej wyjdzie Chinczyk za 5000:- i bufor do grzania w II taryfie....

I dlaczego T-CAP?

Ta 3kW jest do b. cieplych i do nie duzych domow.

Czy nowy dom powinnien potrzebowac 9kW przy -15*?

Tyle nawet nasz stary przy -20* nie chce.... ;)

Jaki jest minimalny pobor mocy w obydwu przypadkach? Przecież przy inwerterach to pytanie jest głupotą???? Tak przekonujesz wszystkich namawiając na PC. Na moje pytania o minimalny pobór prądu przez kompresor PC nigdy nie doczekały się odpowiedzi. Raz odpowiedział Arturo, by natychmiast podważyć własną uczciwą odpowiedz.

Gość Arturo72
Jaki jest minimalny pobor mocy w obydwu przypadkach? Przecież przy inwerterach to pytanie jest głupotą???? Tak przekonujesz wszystkich namawiając na PC. Na moje pytania o minimalny pobór prądu przez kompresor PC nigdy nie doczekały się odpowiedzi. Raz odpowiedział Arturo, by natychmiast podważyć własną uczciwą odpowiedz.

Ileż razy mam wstawiać tabelę wydajności ?

cwu.JPG

Pomór prądu odczytuje się z tabel PM i jak widać minimalny pobór przy pompie 9kW jest przy 25st.C gdzie wynosi 1,54kWh przy oddawanej mocy 13,6kW.

Zdecydowałem, że zostanę przy paliwie stałym i wybiorę 1 z 3 poniższych opcji:

-prosty kocioł + bufor

-ekogroszek z podajnikiem 7kW

-pellet 10kW

przy czym najbardziej mnie interesuje pellet do którego z początku nie byłem przekonany.

O ile praktycznie nie ma kotłów na ekogroszek o tak małej mocy to na pellety jest większy wybór.

Sam kocioł ma porównywalną cenę (niby są droższe ale co chwile są promocje, obniżki itp. - można upolować coś w cenie kotła z podajnikiem na ekogroszek), samo opalanie pelletem wyjdzie trochę drożej ale przy tak małym ogólnym zapotrzebowaniem na kW nie powinna to być drastyczna różnica - przynajmniej taką mam nadzieję :)

Na pewno jest czystszy i wygodniejszy, kwestia popiołu przy opalaniu węglem, a pelletem - pellet wygrywa no i to co mi się najbardzie spodobało - automatyczne wygaszanie i rozpalanie.

Czy macie może jakieś godne polecenia kotły na pellet i rozwiązania instalacji CO + CWU przy takim kotle (na pewno będę miał grzejniki w sypialniach i salonie, co do kuchni, łazienki i przedsionka zastanawiam się nad podłogówką wodną lub elektrycznymi matami grzewczymi)?

Mi na przykład wpadł w oko Mini Bio 10kW Kostrzewy (akurat znalazłem go w jakiejś promocji poniżej 7k PLN), ale jak już nadmieniłem jest całkiem spory wybór kotłów o mniejszych mocach zasilanych tylko pelletem, to jest tylko jeden z kilku które wydały mi się ciekawe.

Edytowane przez gnsl