Gość Arturo72 10.09.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 (edytowane) Ten komin w projekcie z kotłowni to bym sobie zrobił, on również będzie wentylacyjnym z łazienki i z tej kotłowni, nie jest to jakiś kolos kosztochłonny a w łazience dobra wentylacja się przyda, gdyby tam była nie kotłownia a pralnia/suszarnia to również komin się przyda do wentylacji. Jeśli tniemy koszty,to reku Luna za 1500zł do tego domku będzie idealny a wentylacja będzie o wiele wydajniejsza niż ta z kominem a przy okazji mamy jakiś odzysk ciepła i nie wiem czy nie tańsza. Edytowane 10 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.09.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Jeśli tniemy koszty,to reku Luna za 1500zł do tego domku będzie idealny a wentylacja będzie o wiele wydajniejsza niż ta z kominem a przy okazji mamy jakiś odzysk ciepła i nie wiem czy nie tańsza. Tylko, że wówczas trzeba się zdecydować przed budową a jak się ten komin zrobi tu przed samym wprowadzaniem gdy się kocioł/pompę instaluje. Poza tym to jakaś patologia, dom bez komina ? Twoje dzieci mają ciężko jak rysują obrazek - normalnie to mama, tata, domek z dymkiem z komina, twoje muszą rekuperator namalować i PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.09.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Arturo nie proponuj gościowi rozwiązań na które Ty sam się nie zdecydowałeś i zamiast wydać 2500zł wydałeś kilka razy więcej ... Co z tego że kupi tanio jak potem co roku będzie płacił sporo ? Gdybym miał mocno ograniczony budżet kupiłbym Lunę bez dwóch zdań,kilka Lun na forum już śmiga,między innymi u BrygadyRR grzejacym prądem i chwali sobie. Jeśli to taki tanie i opłacalne to czemu sam nie masz kotła za 2500 zł ? Po co więc Ci pompa jesli niby za nie duże wyższe koszty miałbyś grzejąc czystym pradem ?. Ponieważ mam spore zużycie cwu bo mam tylko wannę,gdybym grzał prądem i licząc COP3 to na ogrzewanie zużyłby 1900kWh*3=5700kWh a to dawałoby ok.1700zł w pierwszym sezonie grzewczym z mostkami termicznymi a za samą cwu z COP2,5 zapłaciłbym 1400*2,5=3500kWh tj.ok.1200zł czyli w sumie 2700zł czyli jak najbardziej do przyjęcia. Pompą grzejąc w II taryfie te 3300kWh dałoby ok.1000zł czyli 1700zł mniej. Czyli albo wyższa inwestycja w pompę na początku i nizsze rachunki albo niższa inwestycja w prąd na poczatku i wyzsze rachunki. Jedno i drugie jest bezobsługowe ogrzewanie i jak najbardziej polecane,jedno i drugie nie wymaga komina i kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.09.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Trochę mi daliście do myślenia, do tej pory paliwo stałe z podajnikiem wydawało mi się najtańsze, a wychodzi na to że do tak małego i prostego domu dobrze by było dać kilka cm więcej izolacji z każdej strony, gaz i podłogówka w całym domu, ewentualnie kominek do dogrzewania. Pytanie tylko jak to wpłynie na całkowity koszt budowy, wstępnie liczyłem, że do max. 250tyś. PLN będę mógł się wprowadzić i mieszkać w takim domku (część prac wykonując sam), nie wiem na ile te kalkulacje były realne ale przy zmianie izolacji i ogrzewania nie mam kompletnie pojęcia ile cała ta inwestycja może mnie kosztować (mam na myśli samą budowę - pozwoleń, projektów, adaptacji i przyłączy mediów itp. nie liczę). Wiesz sądzę że w Twoim przypadku (dostęp ze względu na lokalizację do taniego opału) masz spore szansę zmieścić się w ogrzewaniu (łącznie z CWU) w nawet 1000zł paląc miałem ... Tylko pytanie czy zależy Ci głównie na jak najniższych kosztach ogrzewania czy jesteś skłonny płacić więcej ale mieć komfortowe ogrzewanie ... Jeśli możesz więcej płacić , to osobiście nie robiłbym podłogówki , nie dawał grzejników a kupił do każdego pokoju grzejnik akumulacyjny , czyli taki który ładuje się w taniej taryfie (w nocy) a oddaje ciepło przez resztę dnia. Dzięki temu grzałbyś tylko w II taryfie i miał naprawdę spore oszczędności bo nie musiałbyś instalować podłogówki a wykonana przez firmę (łącznie z materiałem) to koszt około 80-120zł za m2 powierzchni domu ... Dodatkowo w salonie wstawić kocioł (kozę) aby awaryjnie móc ogrzać dom ... To będą najniższe koszty za instalację CO , bo nie trzeba kłaść podłogówki (dla pompy tylko i wyłącznie podłogówka , która jest w "montażu" dużo droższa niż grzejniki ...) Mowa oczywiście jak wykonuje to fachowiec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.09.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 (edytowane) Jeśli możesz więcej płacić , to osobiście nie robiłbym podłogówki , nie dawał grzejników a kupił do każdego pokoju grzejnik akumulacyjny , czyli taki który ładuje się w taniej taryfie (w nocy) a oddaje ciepło przez resztę dnia. Dzięki temu grzałbyś tylko w II taryfie i miał naprawdę spore oszczędności bo nie musiałbyś instalować podłogówki a wykonana przez firmę (łącznie z materiałem) to koszt około 80-120zł za m2 powierzchni domu ... Dla mnie niezbyt roztropne rozwiązanie,jeśli nie Kospel i nie pompa to bufor z grzałką i wodna podłogówka w cenie 60-70zł/m2 bo taka jest realna cena do osiągnięcia bez problemu i bez proszenia się. I jedynie nad tymi trzema rozwiązaniami bym się zastanawiał w tym domu. Poza tym to jakaś patologia, dom bez komina ? Twoje dzieci mają ciężko jak rysują obrazek - normalnie to mama, tata, domek z dymkiem z komina, twoje muszą rekuperator namalować i PC Moje nie muszą rysować bo jedyne ma prawie 20 lat Poza tym u mnie ten jeden komin od komina szpeci moją czterospadówkę i psuje wrażenie Edytowane 10 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.09.2014 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 arturku dlaczego sam sobie luny nie zalożyłeś a polecasz tego grata innym?przecież ty tak dokładnie każdą złotówkę liczyłeś podczas budowy?nie wciskaj ludziom śmieci bo potem sa pretensje że miało być tak tanio i fajnie a jest drogo i ch...ozastanów się nad bzdurami które wypisujesz byle tylko poprawić wizualnie twoją koncepcję świata.sam sobie wsadz lunę i pompkę z Juli i potem proponuj innym - będziesz wiarygodny. na razie to się zamknij i ucz bo nadal nic nie potrafisz poza cytowaniem siebie i podbijaniem licznika postów,. przypomnę ci tez na koniec że od roku mialo cię tu nie być a jak widac chyba żonka sobie znalazła lepszy model a ty jedną łapkę na pompce trzymasz a druga posty klepiesz w swojej pralniosuszarni. na koniec już w temacie do autora wątkuzwiększenie grubości izolacji przy tak niewielkiej powierzchni nie pociągnie wysokich kosztów a da wymierne korzyści w postaci niższych rachunków za ogrzewanie niezależnie jakim czajnikiem to zrobisz. dodatkowo jesli planujesz domek bez poddasza to izolację od góry nie w dach a w strop lub na strop i to możesz zrobić samemu oszczędzając na ilości potrzebnych materiałów, koszcie robocizny oraz zmniejszając grzana powierzchnie co dodatkowo obniży rachunki. pochyl się nad podłogówką bo daje ona nieograniczone możliwości wyboru czajnika a kalafiory sprawią że niektóre ze źródeł ciepła będą pracować na niższej sprawności i generować wyższe rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 11.09.2014 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 (edytowane) przypomnę ci tez na koniec że od roku mialo cię tu nie być a jak widac chyba żonka sobie znalazła lepszy model a ty jedną łapkę na pompce trzymasz a druga posty klepiesz w swojej pralniosuszarni. Hehehhe. Ale urwał. Edytowane 11 Września 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 (edytowane) arturku dlaczego sam sobie luny nie zalożyłeś a polecasz tego grata innym? przecież ty tak dokładnie każdą złotówkę liczyłeś podczas budowy? nie wciskaj ludziom śmieci bo potem sa pretensje że miało być tak tanio i fajnie a jest drogo i ch...o zastanów się nad bzdurami które wypisujesz byle tylko poprawić wizualnie twoją koncepcję świata. sam sobie wsadz lunę i pompkę z Juli i potem proponuj innym - będziesz wiarygodny. na razie to się zamknij i ucz bo nadal nic nie potrafisz poza cytowaniem siebie i podbijaniem licznika postów,. przypomnę ci tez na koniec że od roku mialo cię tu nie być a jak widac chyba żonka sobie znalazła lepszy model a ty jedną łapkę na pompce trzymasz a druga posty klepiesz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171227-Rekuperator-LUNA-zestaw-Kto-ma-i-czy-zdaje-u-Was-egzamin&p=4538409&viewfull=1#post4538409 A może jest tak że ludzie pokroju twojego,pawka i innych posiadających smierdziele w domu z zascianka nie macie pojęcia o szerszym świecie ? Może zamiast klepac bzdury pora wyjść z kotłowni,poczytać,popytać to może skonczycie plesc bzdury ? Dla was jeśli coś jest tańsze od waszego prymitywnego kotła klepanego w garażu musi być złe ale świat jednak poszedł do przodu od wojny. Każda wentylacja mechaniczna,nawet ta najtańsza,nawet bez odzysku będzie o wiele lepszym rozwiązaniem niż grawitacyjna ale o tym nie macie pojęcia bo przecież w domach macie oddychające ściany. Jula też jest tańsza od waszego kotła i jak widać ludzie wolą grzać nią i prądem aniżeli pakować się w wasze smierdziele,bo myślą. .. Co do kosztów budowy,wy robicie wszystko bezmyślnie,pierwsze lepsze rozwiązania,dajecie się strzyc jak owce,bez zastanawiania a potem zdziwko ze ktoś wybudowal tanio,taniej niż wy i bez smierdziela w domu i z wentylacją mechaniczną. Pokażcie i pochwalcie się waszymi budowami. Ja mam opisane od a do z od pierwszego wykopu łącznie z kosztami. Ktoś z was wybudowal taniej ode mnie nawet z syfem w domu oprócz adkwapniewskiego który budował sam ? Jak nie to się uczcie jak można budować tanio,dobrze,ciepło i bezobslugowo. Edytowane 11 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Czyli pelciuga-techniczny dyletant rozpieprzył kolejny wątek wmawiając ponownie a przepraszam dyskutując na zasadzie kopiuj-wklej z innych wątków... Dla przypomnienia, pisze z pamięci, bo nie mam zamiaru kopać w debilizmach tego mistrza. 1. Dobrał sobie pompke 3x za dużą, twierdząc,że ma zapotrzebowanie na 3kW kupił pompkę 9kW, tłumaczył to:(tak, tak, wiem,że jest inaczej, ale skoro on na kolejnym wątku mając tłumaczone setki razy zależności zaczyna wypisywanie tych samych kretyznimów, to nie widze powodu, aby w podobny sposób nie odbić piłeczki w druga stronę)a) taryfą prądowa dzieląca prąd na tańszy i droższy- argument padł, jak mu przypomniano,że takiej taryfy osobnik nie posiada a dopiero ją planuje.....b) podawał kilka wersji kosztów budowy komina- zgubiłem się, nie wiem ile to teraz jego zdaniem kosztuje, w każdym razie sam komin tez posiada, bo ma kominek "dla klimatu"c) podawał cenę pompki ok.16tysięcy, teraz ceny są inne a gdzieś w między-czasie podał przypadkiem,że jednak za swoją pompke to nie płacił, dostał ją w gratisie, bo za długo czekał (to na początku przygody w sprzedaż pompek) i dostał ją inną nieco większą od tego, co niby miał kupic (czy dostać, bo już się idzie zgubić w jego zeznaniach)d) koszty budowy domu też mu się w danych wpisach zmieniały, co mu wczesniej kilka osób przypomniało ot fachurate wszystkie wypowiedzi nie trzymają się kupy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 11.09.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171227-Rekuperator-LUNA-zestaw-Kto-ma-i-czy-zdaje-u-Was-egzamin&p=4538409&viewfull=1#post4538409 A może jest tak że ludzie pokroju twojego,pawka i innych posiadających smierdziele w domu z zascianka nie macie pojęcia o szerszym świecie ? Może zamiast klepac bzdury pora wyjść z kotłowni,poczytać,popytać to może skonczycie plesc bzdury ? Dla was jeśli coś jest tańsze od waszego prymitywnego kotła klepanego w garażu musi być złe ale świat jednak poszedł do przodu od wojny. Każda wentylacja mechaniczna,nawet ta najtańsza,nawet bez odzysku będzie o wiele lepszym rozwiązaniem niż grawitacyjna ale o tym nie macie pojęcia bo przecież w domach macie oddychające ściany. Jula też jest tańsza od waszego kotła. .. Co do kosztów budowy,wy robicie wszystko bezmyślnie,pierwsze lepsze rozwiązania,dajecie się strzyc jak owce,bez zastanawiania a potem zdziwko ze ktoś wybudowal tanio,taniej niż wy i bez smierdziela w domu i z wentylacją mechaniczną. Pokażcie i pochwalcie się waszymi budowami. Ja mam opisane od a do z od pierwszego wykopu łącznie z kosztami. Ktoś z was wybudowal taniej ode mnie nawet z syfem w domu oprócz adkwapniewskiego który budował sam ? Jak nie to się uczcie jak można budować tanio,dobrze,ciepło i bezobslugowo. Różnica jest taka że Ty masz 100m2 a ja mam 2x tyle z piwnicą za 220kPLN, nie mam kafelek w piwnicy, kasy na takie fanaberie nie mam w tej chwili. adkwapniewski zbudował tak że w każdej chwili może kociołek i nawet komin zdemontować (zostawiłem sobie kawał przyciętej trapezówki do zamaskowania otworu + rolka wełny Nie trzeba pruć połowy instalacji - wystarczy "odkręcić" kociołek i "przykręcić" pompkę czy co innego mi się zamarzy - twierdzisz że zrobiłem to bezmyślnie ? Domek z WM+reku , tylko podłogówka , okna 3szyby , styro tylko 15grafitu,30cm wełny, indukcja w kuchni i duży problem ze spadkami napięcia ... po stronie ZE -> jak super pompka jedynego słusznego producenta znosi spadki poniżej 180V ? (pomiary wykonane brymen + sonel mpi511) Ogrzewanych 140-145m2 (na razie ) zużyłem 2T syfnego groszku za 1500PLN, w tym sezonie mam dostęp do odsiewki z wungla 25MJ , workowany z teleportacją do kotłowni za 400PLN/T 2T zużyłem bo się bawiłem kociołkiem,instalacją , wygrzewaniem wylewek, robieniem sauny pod 30*C w domu itd , do tego dochodził brak zysków bytowych Teraz już się "wybawiłem" - zobaczymy czy 1,5T odsiewki za 600PLN wystarczy czy jednak dobiję do 800PLN za sezon grzewczy W tej chwili koszt CWU to 60PLN na miesiąc - faktycznie bezmyślnie Jak się odkuję finansowo to zrobię ogrodzenie i może zamontuję Julkę (można samemu zamontować - to jest wielki plus ! )- zobaczymy jakie wyniki wyjdą qubic`owi - trzymam kciuki (mam nadzieję że nie przekręciłem nicka) , na 100% nie kupię pompki droższej niż 8k PLN , zresztą ko-generatory wodorowe może już wejdą i wtedy cały ten syf z pompkami,panelami pv, kociołkami pójdzie w zapomnienie Różnica między julcią a kociołkiem jest taka że przy spadkach napięć i -25*C kociołek z palcem w czopuch da radę ... nie oglądając się na taryfę - grzeje wtedy kiedy potrzeba nie wtedy kiedy jest tanio ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Czyli pelciuga-techniczny dyletant rozpieprzył kolejny wątek wmawiając ponownie a przepraszam dyskutując na zasadzie kopiuj-wklej z innych wątków... Dla przypomnienia, pisze z pamięci, bo nie mam zamiaru kopać w debilizmach tego mistrza. 1. Dobrał sobie pompke 3x za dużą, twierdząc,że ma zapotrzebowanie na 3kW kupił pompkę Masz wyjątkowo słabą pamięć i piszesz bzdury bo jak można przewymiarowac moc czajnika elektrycznego ; ) 3,5*24/10=8,4kW,mówi ci to coś ? Poza tym pochwal się swoją budowa,jakie rozwiązania u siebie zastosowales ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.09.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Dyskusja z Arturo jest bezprzedmiotowa. Ma ogromne kłopoty (nie tylko on) z myśleniem. Wybudował jeden komin wstawił kominek i pali dla klimatu. Natomiast jego wentylacja nie pozwala używać kominka gdy brak prądu. Lecz On z trzy letnim doświadczeniem (???) nie przewiduje takiej sytuacji.Ma skopaną wentylacje w garażu, lecz zamiast użyć rozumu i poprawić szuka uzasadnienia dla własnego nie-myślenia. Ale jest jedynym wyznawcą PC, który przez nieuwagę podał rzeczywiste minimalne (chwilowe) pobory prądu swojego źródła szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.09.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Przykład myślenia z mojej budowy (1983) Na osiedlu nie ma kanalizacji, muszę wybudować szambo. Ponieważ mieszkam w środku miasta kanalizacja będzie, więc szambo jest inwestycją tymczasową. Na dzień dzisiejszy nie ma szamba jest skład opału. Węgiel, zrębki, trociny wsypuje przez otwory w stropie dawnego szamba. Mam skład opału bez straty powierzchni domu. Pierwsze lata grzałem gazem, lecz myślenie to nie tylko "dziś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.09.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 . Węgiel, zrębki, trociny wsypuje przez otwory w stropie dawnego szamba. Mam skład opału bez straty powierzchni domu. Pierwsze lata grzałem gazem, lecz myślenie to nie tylko "dziś". A jak później wybierasz ten urobek? Wygląda na to, że pomyślałeś i poszedłeś z duchem czasu;) pozostaje pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.09.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 A jak później wybierasz ten urobek? Wygląda na to, że pomyślałeś i poszedłeś z duchem czasu;) pozostaje pogratulować Schodami z kotłowni przechodzę do składu opału, jest niżej niż reszta domu. Schody, przejścia zaplanowano już budując dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 11.09.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Trochę mi daliście do myślenia, do tej pory paliwo stałe z podajnikiem wydawało mi się najtańsze, a wychodzi na to że do tak małego i prostego domu dobrze by było dać kilka cm więcej izolacji z każdej strony, gaz i podłogówka w całym domu, ewentualnie kominek do dogrzewania. Pytanie tylko jak to wpłynie na całkowity koszt budowy, wstępnie liczyłem, że do max. 250tyś. PLN będę mógł się wprowadzić i mieszkać w takim domku (część prac wykonując sam), nie wiem na ile te kalkulacje były realne ale przy zmianie izolacji i ogrzewania nie mam kompletnie pojęcia ile cała ta inwestycja może mnie kosztować (mam na myśli samą budowę - pozwoleń, projektów, adaptacji i przyłączy mediów itp. nie liczę). Myślę i uważam że owe 100m2 śmiało zbudujesz za 250 K. Przed Tobą zima. Idealny termin na wertowanie cenników, kosztorysów. W tym roku już byś niewiele wybudował. W pierwszej kolejności sprawdź czy tam gdzie chcesz budować jest MPZP - jak jest to droga do pozwolenia będzie szybka; jak trzeba wystąpić o warunki zabudowy to zrób to już teraz bo w niektórych gminach trwa to bardzo długo i możesz je dostać na wiosnę Do zimy zdecyduj co chcesz w tym domu: dach z dachówki czy blachodachówki; strop drewniany czy inny? Co planujesz na piętrze -strych- bo to może determinować sposób ocieplenia dachu i szans na tanią rekuperację. Sądzę, że przy niedrogim wykończeniu i reżimie w budżecie będzie cię stać na porządne ocieplenie. Wszak to są wydatki tylko na materiał bo majster bierze taką samą stawkę czy klej 12cm styro czy 20 cm, podobnie czy kładzie pod posadzkę 10cm czy 20 cm. Policz sobie różnicę w cenie 10 a 20cm styro pod posadzkę (z 10m3), i zamiast 15(?) do 20 cm na ścianie. Policz co z dachem - gdzie, jak i ile dać wełny. Jak dajesz na podłodze ... u to pojedź grubo taniej wełny 3x15cm. Wyjdzie tanio i ciepło. To są koszty rzędu kilka tysięcy złotych dodatkowo na izolację, jeśli dołożysz do tego najtańszą rekuperację i kanały flex, nawet układając je samemu co jest najprostsze w parterówce to jesteś w stanie zejść do życia bez problemu maks 60kWh/m2, i to z temperatura z +23. Co w twoim domu oznacza 6000kWh ( może i być mniej). Jak sam dołożysz pracy to ten zabieg będzie cię kosztował (dodatkowe ocieplenie i prosta rekuperacja) ok 10 000 zł. Bez tego budując dość tradycyjnie (pod węgiel) wyjdzie ci ok 100kWh/m2 i 10 000kWh rocznie na CO. Różnica 4000kWh rocznie. Przy cenie ....22 groszy - taka średnia cena na rożne paliwa, dość niska - to rocznie oszczędzasz 880 zł. Zwrot z inwestycji zakładając podwyżki cen energii nastąpi za 10 lat maksymalnie. Skoro pisałeś że chcesz dom na 20 lat to znaczy - opłaca się Ci ocieplać, a komfort z rekuperacji masz w gratisie Mając zużycie na poziomie 6K kWh to wyjdzie Ci że czysty prąd w II taryfie ogrzej Ci dom za mniej niż 2500zł rocznie, pewnie w realu koło 2200zł. Wystarczy bufor aby ogrzać to w 2 taryfie. Praktycznie bufor i grzałka na prąd - trudno o prostszą instalację i mniej awaryjną. Gaz z abonamentem nie będzie wiele taniej, tym bardziej, ze nie zrobisz gazu tak tanio jak prądu: przyłącze, opłata za przyłącze, kocioł, zbiornik itp. Ale nawet gaz w takim domu wyjdzie tanio - bo mało weźmiesz kWh i to winien być Twój priorytet. Pompa ciepła powietrzna może i w cenie 16K być za całą kotłownie, ale czy tu warto ...? Sam sobie licz. Na pewno na forum każdy Ci powie, że dodatkowy cm styropianu i prosta, tania rekuperacja to dobry wydatek kasy i do tego domu w 250K jest na to miejsce i najważniejsze winna znaleźć się i kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.09.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Jeśli tniemy koszty,to reku Luna za 1500zł do tego domku będzie idealny a wentylacja będzie o wiele wydajniejsza niż ta z kominem a przy okazji mamy jakiś odzysk ciepła i nie wiem czy nie tańsza. Polecasz a sam nie kupiłeś i znów kupiłeś zamist Luny za 1500zł inny reku za kilka razy wyższą kasę , a podobno każdą złotówkę liczyłeś ... Widziałeś kiedykolwiek Lunę ??? Ja sam chciałem kupić Lunę , bo ładnie na zdjęciu wyglądała , i ładne miała parametry i niską cenę ... Jednakże po rozmowie z TB okazało się że Luna to wielka kolubryna , zbudowana (obudowa) ze cienkiego łamiącego się styropianu , nieszczelna , z prądożernymi silnikami prądu zmiennego pobierająca 120W i mająca naprawdę niską wydajność ... Dodatkowo posiadająca filtry których wymienić bez zniszczenia obudowy nie można i od razu powinno się wywalić te filtry i kupić zewnętrzne. Także ten rekuperator nie ma żadnej elektroniki ani sterowania , czyli zawsze działają wentylatory na 100% i znów trzeba kupić elektronikę i sterownik aby sterować wydajnością silników. I znów tania elektonika jest na triaku i będzie powodować spore hałasy i powinna być sterowana dobrym transoformatorem toroidalnym z odpowiednim układem. I znów następne koszty ... I jedziemy dalej ... Wymiennik jest jakiś chiński plastikowy , który firma zmieniła od czasu premiery rekuperatora. Teraz jest tak jakiś najtańszy wymiennik nieznanego producenta o nieznanych parametrach ... Obudowę trzeba by sklejać , uszczelniać i itd aby jako to działało ... Ja się "wyleczyłem" z tego rekuperatora bo widziałem go na własne oczy (a sam chciałem go kupić) i wcale nie jest to tani rekuperator , bo jest małej mocy , bardzo prądożerny , głośny , nieszczelny , z niewiadomej jakości wymiennikiem (dane jakie zamieszcza producent nie są od tego wymiennika i nijak nie mają się do rzeczywostości) , wymaga od razy zakupu zewnętrznych filtrów bo te "własne" do niczego się nie nadają ani nie da ich się wymienić , wymagający dokupienia jakiegoś sterowania i itd ... To DROGI rekuperator , bo odzysk będzie bardzo kiepski a pobór prądu bardzo duży .... Arturo widzę u Ciebie jakąś obłudę ... Polecasz ludziom coś na co się sam nie zdecydowałeś , nie liczysz się z kosztami dalszej eksploatacji , byle tylko nie kupili kotła ... Polecić byle co , by wyglądało i w zakupie było tańsze , a potem to .... problem inwestora ... Polecasz coś na co sam się nie zdecydowałeś zapewne z jakiś powodów , więc nie było to najlepsze ... Ale najważniejsze że klient nie kupi kotła , a jeśli potem będzie płacił dużo więcej to nie jest już problem , najważniejsze że nie ma kotła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Poczytaj wrażenia użytkowników tego reku nie słuchaj opowieści TB.Jeszcze raz,nawet taka Luna jest o wiele lepszym rozwiązaniem niz wentylacja grawitacyjna,więcej,dwa zwykle wentyle będą o wiele lepszym rozwiązaniem niż wentylacja grawitacyjna a dodatkowo podpięte pod GWC,którego można zrobić za 400zl podczas budowy,jako ja to zrobilem,mogą zastąpić rekuperacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.09.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Poczytaj wrażenia użytkowników tego reku nie słuchaj opowieści TB. Jeszcze raz,nawet taka Luna jest o wiele lepszym rozwiązaniem niz wentylacja grawitacyjna,więcej,dwa zwykle wentyle będą o wiele lepszym rozwiązaniem niż wentylacja grawitacyjna a dodatkowo podpięte pod GWC,którego można zrobić za 400zl podczas budowy,jako ja to zrobilem,mogą zastąpić rekuperacje. Masz racje trzeba wiedzy by zbudować poprawnie działającą wentylacje grawitacyjną i jeszcze o zgrozo trzeba rozumieć dlaczego działa. Dwa wentyle zastępują myślenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.09.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Poczytaj wrażenia użytkowników tego reku nie słuchaj opowieści TB. Jeszcze raz,nawet taka Luna jest o wiele lepszym rozwiązaniem niz wentylacja grawitacyjna,więcej,dwa zwykle wentyle będą o wiele lepszym rozwiązaniem niż wentylacja grawitacyjna a dodatkowo podpięte pod GWC,którego można zrobić za 400zl podczas budowy,jako ja to zrobilem,mogą zastąpić rekuperacje. Ale co mam czytać ? Czytać opinie ludzie którzy kupili bo było najtańsze i są zachwyceni że działa ? Opinie ludzi którzy nie wiedzą jaka realną wydajnośc ma wymiennik , ile realnie zżerają im prądu przestarzałe pradożerne wentylatory ? To że "połakomili" się na specyfikacje techniczną , która od kilku lat jest nic nie wartym świstkiem papieru , bo producent wymienił wymiennik na inny ? Oczywiście napewno ludzie są zadowoleni bo ten rekuperator dział i jakiś tam odzysk ciepła daje (sądze że jak jest 50-60% to jest już sukces) , ale za to mnóstwo prądu zżerają wentylatory (120W) i nie ma zbytnio możliwości dużego manewrowania , bo sam reku ma słabą wydajność .. Ale na pewno nawet taki reku jest lepszy od niedziałającej lub źle działającej wentylacji grawitacyjnej .. Sam kupiłeś reku ma wymienniku sprawdzonym i bardzo nowoczesnych (Recair RS160) bo zależało Ci na jak możliwie najwyższych odzysku ciepła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts