sarzyk 09.09.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Witam serdecznie.Zastanawiam się jakie na dzień dzisiejszy są możliwości zastosowania automatyki w instalacjach elektrycznych domowych.Potencjalna osoba chcąca dzisiaj wykonać instalacje w nowo budowanym budynku może zastosować szereg rozwiązań mogących poprawić komfort użytkowania budynku. Z tego co znalazłem to w kwestii zabezpieczeń wykorzystać można powszechnie już stosowany RCD, oraz ochronniki przepięciowe.Zauważyłem że są też ciekawe rozwiązania "automatyki"Jako że nie jestem elektrykiem nie znam się. Zainteresował mnie temat gdyż ostatnio byłem u znajomego który posiada przekażniki bistabilne. Tak więc na pewno istnieją przekazniki bistabilne które umożliwiają załączenie obw. oświetleniowego z różnych miejsc w domu.Przekazniki priorytetowe które odłączają przy zbyt dużym poborze prądu obwód nie priorytetowy.Różnego rodzaju wskazniki obecności napięcia (lampka)Zegary RTC umożliwiające sterowanie obwodami w zależności w czasie.Czujniki zmierzchowe - załączające obwód os natężenia światła. Co jeszcze można zastosować w rozdzielni w nowo budowanym domu by ułatwić sobie życie? Był bym wdzięczny wszelkim osobom za wyrozumiałość i podpowiedzi w temacie jakże mi obcym.Serdecznie dziekuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 09.09.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Przy nowo budowanym domu, ograniczeniami są Twoja fantazja i budżet. Poczytaj w internecie o domach "inteligentnych", określ, co chcesz mieć - potem myśl, jakie urządzenia czy gotowe systemy to zrealizują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarzyk 10.09.2014 00:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Witaj.Dziękuję za zainteresowanie.Zapomniałem dodać że nie pytam o rozwiązania typu "inteligentny dom" bo tam rzeczywiscie tylko fantazja nas ogranicza.Bardziej chodzi mi o elementy które na dzień dzisiejszy są montowane w systemach zasilania w rozdzielniach domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2014 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Poczytaj i tym co oferuje F&F.Tam masz komplet podzespołów, o których piszesz.Potem "pomysł na" i zamontować te klocki... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UmyjWiate 20.09.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 A sprawdzałeś Relpol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts