Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka aparatura w instalacji elektrycznej

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Zastanawiam się jakie na dzień dzisiejszy są możliwości zastosowania automatyki w instalacjach elektrycznych domowych.

Potencjalna osoba chcąca dzisiaj wykonać instalacje w nowo budowanym budynku może zastosować szereg rozwiązań mogących poprawić komfort użytkowania budynku.

Z tego co znalazłem to w kwestii zabezpieczeń wykorzystać można powszechnie już stosowany RCD, oraz ochronniki przepięciowe.

Zauważyłem że są też ciekawe rozwiązania "automatyki"

Jako że nie jestem elektrykiem nie znam się. Zainteresował mnie temat gdyż ostatnio byłem u znajomego który posiada przekażniki bistabilne.

Tak więc na pewno istnieją przekazniki bistabilne które umożliwiają załączenie obw. oświetleniowego z różnych miejsc w domu.

Przekazniki priorytetowe które odłączają przy zbyt dużym poborze prądu obwód nie priorytetowy.

Różnego rodzaju wskazniki obecności napięcia (lampka)

Zegary RTC umożliwiające sterowanie obwodami w zależności w czasie.

Czujniki zmierzchowe - załączające obwód os natężenia światła.

Co jeszcze można zastosować w rozdzielni w nowo budowanym domu by ułatwić sobie życie?

Był bym wdzięczny wszelkim osobom za wyrozumiałość i podpowiedzi w temacie jakże mi obcym.

Serdecznie dziekuję i pozdrawiam

• 2 weeks później...