Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

zastanawiam się nad zakupem zabudowanej działki i budową drugiego domu.

Na działce stoi stary drewniany dom (patrz zalacznik map.jpg). Docelowo do rozbiórki, ale właściciel dysponuje warunkami zabudowy umożliwiającymi wybudowanie drugiego domu z wjazdem od drugiej ulicy (ul. Górnej). W warunkach jest mowa o nieprzekraczalnej linii zabudowy i jeżeli dobrze rozumiem to dom musi być odsunięty od granicy działki od ul. Górnej o 7m oraz ul. Słonecznej o 6m.

Ale nie wiem jakie odstępy należny zachować od istniejącego już domu.

Dzialka nie jest podzielona, wiec jak rozumiem nie mają tutaj zastosowania przepisy typu 3m sciana bez otworów a 4m ściana z otworami..... Urzędnik w gminie wspominał coś o zacienieniu, przepisach przeciwpożarowych (istniejący dom jest drewniany), etc.... ale sam nie był pewien a jak obserwuje niektóre budowy w okolicy to mam wrażenie, że nie obowiązuje tutaj żadne prawo Wink widziałem odstępy 2-3 metrowe.

Jak blisko istniejącego domu można wybudować nowy? Docelowo ten stary jak pisałem jest do wyburzenia, ale zanim załatwię nowe warunki zabudowy, pozwolenie na rozbiórke, itp... to stracę kolejne miesiące.....

Dziękuje za odpowiedz

map.jpg

https://forum.murator.pl/topic/193367-drugi-dom-na-dzia%C5%82ce/

Przeczytaj i przeanalizuj do stanu istniejącego paragraf 273 warunków technicznych jaki powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Myślę , że nikt nie odpowie Ci tutaj wprost czytając ten paragraf.

:jawdrop: Bo ?

Jak blisko istniejącego domu można wybudować nowy? Docelowo ten stary jak pisałem jest do wyburzenia, ale zanim załatwię nowe warunki zabudowy, pozwolenie na rozbiórke, itp... to stracę kolejne miesiące.....

Dziękuje za odpowiedz

w WZiZT powinno być napisane, ale jeśli nie jest, to sytuujesz dom tam gdzie Ci pasi i załatwiasz na jednej decyzji pozwolenie na rozbiórkę z pozwoleniem na budowę.

Dla takich budynków na tej samej działce, nie mają zastosowania przepisy p.poż. co do odległości między nimi.

Ale uwaga, jeśli rzeczony dom jest niższy niż 8m, a odległość od granicy jest nie mniejsza niz połowa wysokości domu, to nie jest potrzebne PnB na rozbiórkę tego domu, tylko zgłoszenie

Ps. Musisz zachować minimalne odległości od pozostałych granic działki czyli 3m dla ściany bez okien i 4m dla ściany z oknami (drzwiami).

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem Ps.
https://forum.murator.pl/topic/193367-drugi-dom-na-dzia%C5%82ce/#findComment-6572447