Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiego typu oświetlenia użyć przy malowaniu, cekolowaniu ścian ?

Recommended Posts

Witam, chciałbym zapytać jakiego typu oświetlenia używacie przy malowaniu i/lub cekolowaniu ścian.

Obecnie używam tradycyjnej lampy halogenowej na żarniki i ciągle denerwuje mnie to że albo się szybko przepalają, są słabe a w dodatku czasami jak się je przypadkowo uderzy po prostu pęka szyba lampy. Poleci ktoś jakieś dobre rozwiązanie ???

Niedawno kupiłem lampy halogenowe Led 20W i 50W bo już nie wyrabiałem na żarniki.Ze dwa razy ledowa spadła z wysokości ok.1,5m i nawet szkło nie pękło.I tak przycierając ściany trzymam w jednym ręku halogen przy scianie a w drugim packe z papierem.Ta 50W to daje niewiele więcej światła jak ta 20W a obudowa ze dwa razy więsza.

To ja już widziałem jak koles zwykłą żarówką w oprawce sobie przyświecał. Co z tego wyszło? Wylot z budowy. Podstawowa zasada: jak szlifujemy to zaslaniamy okna na amen. W pokoju ma byc ciemno. Wtedy wystarczy nawet mała lampka i szlifujemy.

Wylot z budowy za żarówke ,że chciał dokładnie zrobić... ? :) Szlifując żyrafą lampa jest na stojaku a póżniej ręcznie wykańczam narożniki i przeglądam ściany z lampą w ręku i gdzie trzeba to poprawiam ręcznie(okna cały czas zasłonięte :) ) Robie swój dom to nikt mnie z budowy nie wyrzuci :)

Ja tez miałem podobny problem. Z reguły kupowałem dobre żarniki ale czasem sie czlowiek potknie, albo uderzy drabiną i faktycznie zdarzylo mi sie pary razy ze przewrocilem lampe i po zarnikach. Ostatnio zastanawiam sie nad zakupem takich lamp http://tarantoola.pl/pl/p/LENA-MAGNUM-FUTURE-LED-32W-z-gniazdami-bez-wylacznika-247002/7465 podobno mozna je laczyc tez w zespoly swiatel. Znajomy ma podobne na ledach i jest zadowolony takze sam sie zastanawiam. Moze warto by bylo zainwestowac raz a dobrze.