Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka rura wodociągowa za licznikiem

kazikto

Recommended Posts

Witam,

wreszcie dociągnęli mi wodociąg i mogę zrezygnować z hydroforu. Dociągnięto mi wodę do piwnicy, pod fundamentem i zakończono licznikiem. Za licznikiem jest filtr przeciwzakarzeniowy zakończony gwintem 3/4". Rura która doprowadza wodę z ulicy ma srednicę 50mm i jest niebieska (PE). Problem polega na tym, że między licznikiem a hydroforem jest jakieś 20m. i dwa pomieszczenia piwniczne. Najlogiczniej jest wciąć się z nową wodą od razu za hydroforem (uprzednio go oczywiście odłączając). Pytanie jaką rurę zastosować? Myślę o 32mm, wystarczy? Tych rur PE jest masa, która będzie odpowiednia? Dodam, że muszę przekuć się przez 4 ściany, z których dwie mają 40cm. grubości, więc im mniejsze tym mi będzie łatwiej ;)

Z góry bardzo dziękuję za radę.

Do domu jednorodzinnego (jak rozumiem) fi32 spokojnie wystarczy. Nie musi to być rura PE, może być dowolna inna, np. PP, kwestia tylko dobrania sposobu jej łączenia i mocowania.

Co do kucia - szczerze mówiąc nie widzę wielkiej różnicy między kuciem dziury na rurę 32 a 40mm, jedna robota w zasadzie :) Kwestia tylko dobrania narzędzia do materiału, z którego jest ściana zbudowana. Jeśli to pustak, to wystarczy młotowiertarka, a jeśli ściany betonowe, to może sensownie byłoby pomyśleć nad wypożyczeniem wiertnicy do betonu?

w sumie słusznie, te 8mm, to juz bez znaczenia. Gazobeton niestety, więc pomyślę o pożyczeniu wiertnicy. Do połączenia z filterm 3/4 przy liczniku na pewno znajdę jakieś łączniki z jednej strony 3/4 z drugiej plastikowy zacisk. Do podłączenia do starej instalacji w kotłowni chyba wezmę hydraulika, wolę żeby mi to nie strzeliło jak będę np. na urlopie;)

Jeszcze jedno pytanie, przez sciany które będę dziurawił przechodzą stalowe rury od CO, myślę że łatwiej bedzie mi przebić się w tym miejscu gdzie już kiedyś ktoś przebijał się z nimi. Czy jak PE lub PP będzie dotykało rury CO, która rozgrzewa się do 60 - 70st. to może wydarzyć się coś złego? Jakoś je od siebie odizolować i czym?

Dzięki Jarek za odp. :)