Barth3z 10.09.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Pod podłogę planuję dać 30cm EPS 80 - http://www.austrotherm.pl/produkty/austrotherm-eps/austrotherm-eps-dach-podloga-premium.html. Na to 8-10cm wylewki zbrojonej siatką z drutu fi6 o oczkach 10x10. Na takiej podłodze chcę stawiać ściany wewnętrzne z bloczków silikatowych. Czy powinienem miejsce posadowienia ścian jakoś dodatkowo zbroić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.09.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Moim zdaniem występują tu trzy niekorzystne zależności:- EPS 80 podłogowa półka o najniższej wytrzymałości na obciążenia mechaniczne,- 30 cm to grubość izolacji podatna na odkształcenia z tytułu obciążeń mechanicznych,- silikaty to jedne z najcięższych materiałów ściennych.Zbrojenie rozłoży nieco obciążenia, ale nie załatwi pełnej stabilności.Proponuje zmienić styropian na wytrzymalszy i silkę na suporex a zbrojenie z prętów 6mm też tu się przyda.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.09.2014 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Z karty tego styro - http://www.austrotherm.pl/upload/deklaracje/WU1309/ktp_apl_eps_DACHPODLOGA_PREMIUM_01.09.2013.pdf można wyczytać: Odkształcenie względne pełzania przy ściskaniu ≤ 2% przy równomiernym obciążeniu użytkowym nie przekraczającym 24 kPa. czyli 2,4tony / m2. Nawet z silikatowymi działówkami nie jestem w stanie zbliżyć się do takiego obciążenia. EPS'a raczej nie zmienię, prędzej działówki zrobię z płyt g-k. Ale czy rzeczywiście jest to za duży ciężar ? Podobno wylewają płyty fundamentowe na EPS100 i nie ma z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.09.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Płyty fundamentowe dają równomierne obciążenie, ścianki już nie. Pomysł z płytami GK jest ok.Często widzę osiadajace podłogi (kilka mm) nawet bez obciążeń stąd preferuję ostrożność.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.09.2014 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Płyty fundamentowe dają równomierne obciążenie, ścianki już nie. Posadzka 10cm zbrojona to już prawie jak płyta fundamentowa. Tym bardziej u mnie, gdzie będzie wylana na całości domu - 150m2. Pytanie jak zbroić, żeby spokojnie rozłożyło ciężar na odpowiednią płaszczyznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.09.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Posadzka 10cm zbrojona to już prawie jak płyta fundamentowa. Tym bardziej u mnie, gdzie będzie wylana na całości domu - 150m2. Pytanie jak zbroić, żeby spokojnie rozłożyło ciężar na odpowiednią płaszczyznę. To "prawie" czyni różnicę. Jednorodna, gruba płyta z konkretnym zbrojeniem, przeciw delikatniejszej płycie, poprzecinanej dylatacjami, ułożonej na mniej wytrzymałym styropianie. Po co wychodzić problemom na przeciw? Lepiej omijać je z daleka i zastosować płytę GK lub suporex. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.09.2014 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Jednorodna gruba płyta utrzymuje również ściany zewnętrzne wraz ze stropem i dachem. Ja chcę tylko podtrzymać działówki. A chcę zastosować bloczki silikatowe z dwóch względów: dzwiękochłonność oraz duża akumulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.09.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Jednorodna gruba płyta utrzymuje również ściany zewnętrzne wraz ze stropem i dachem. Dokładnie. Dodatkowo nieprawdą jest, że płyta fundamentowa rozkłada równomiernie obciążenie po całej powierzchni. Można poszukać przykładowe wizualizacje w wątku o płytach. W narożnikach po 130 kPa, w nieobciążonych miejscach 60 kPa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.09.2014 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Nie trzeba daleko szukać, bo miałem mieć płytę w pierwotnym projekcie. A tak wygląda rozkład obciążenia na płycie:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=222119&d=1383425289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.09.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Powinieneś odróżnić obciążenia przejmowane przez płytę od obciążeń przekazywanych na podkład -styropian. Całość z uwzględnieniem grubości płyty, jej zbrojenia i właściwości styropianu (EP200 to nie EPS 80).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.09.2014 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Odróżniam. Mi chodzi o możliwość dozbrojenia wylewki do posadowienia na niej ścian wewnętrznych z silki 8cm. Tutaj przykład płyty fundamentowej i domu posadowionego na EPS80: http://www.pasyvusnamas.klezys.lt/wp-content/uploads/2011/11/Grundbroschyr.pdf , więc chyba się da posadowić te ścianki działowe z silki. Tylko jak dobrać zbrojenie? Brać takie jak w tym linku (drut fi6 i oczka 150mm) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.09.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Odróżniam. Mi chodzi o możliwość dozbrojenia wylewki do posadowienia na niej ścian wewnętrznych z silki 8cm. Tutaj przykład płyty fundamentowej i domu posadowionego na EPS80: http://www.pasyvusnamas.klezys.lt/wp-content/uploads/2011/11/Grundbroschyr.pdf , więc chyba się da posadowić te ścianki działowe z silki. Tylko jak dobrać zbrojenie? Brać takie jak w tym linku (drut fi6 i oczka 150mm) ? Zwróć uwagę na układ zbrojenia w prezentowanym przykładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 11.09.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Może pod ścianami działowymi wykonać "fundament" z XPSa w warstwie styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.09.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Niezły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.09.2014 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Może pod ścianami działowymi wykonać "fundament" z XPSa w warstwie styropianu? Zbyt kosztowna sprawa przy 30cm styropianu grafitowego który chcę zastosować. Nie dość, że będzie drożej to jeszcze U przegrody spadnie. Wolałbym jednak dozbroić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.09.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 A nie chciałbyś aby Ci U spadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts