Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany wewn. z silki stawiane na posadzce

Barth3z

Recommended Posts

Pod podłogę planuję dać 30cm EPS 80 - http://www.austrotherm.pl/produkty/austrotherm-eps/austrotherm-eps-dach-podloga-premium.html. Na to 8-10cm wylewki zbrojonej siatką z drutu fi6 o oczkach 10x10. Na takiej podłodze chcę stawiać ściany wewnętrzne z bloczków silikatowych. Czy powinienem miejsce posadowienia ścian jakoś dodatkowo zbroić ?

Moim zdaniem występują tu trzy niekorzystne zależności:

- EPS 80 podłogowa półka o najniższej wytrzymałości na obciążenia mechaniczne,

- 30 cm to grubość izolacji podatna na odkształcenia z tytułu obciążeń mechanicznych,

- silikaty to jedne z najcięższych materiałów ściennych.

Zbrojenie rozłoży nieco obciążenia, ale nie załatwi pełnej stabilności.

Proponuje zmienić styropian na wytrzymalszy i silkę na suporex a zbrojenie z prętów 6mm też tu się przyda.

Pozdrawiam.

Z karty tego styro - http://www.austrotherm.pl/upload/deklaracje/WU1309/ktp_apl_eps_DACHPODLOGA_PREMIUM_01.09.2013.pdf można wyczytać: Odkształcenie względne pełzania przy ściskaniu ≤ 2% przy równomiernym obciążeniu użytkowym nie przekraczającym 24 kPa. czyli 2,4tony / m2. Nawet z silikatowymi działówkami nie jestem w stanie zbliżyć się do takiego obciążenia.

EPS'a raczej nie zmienię, prędzej działówki zrobię z płyt g-k. Ale czy rzeczywiście jest to za duży ciężar ? Podobno wylewają płyty fundamentowe na EPS100 i nie ma z tym problemu.

Płyty fundamentowe dają równomierne obciążenie, ścianki już nie.

Posadzka 10cm zbrojona to już prawie jak płyta fundamentowa. ;) Tym bardziej u mnie, gdzie będzie wylana na całości domu - 150m2. Pytanie jak zbroić, żeby spokojnie rozłożyło ciężar na odpowiednią płaszczyznę.

Posadzka 10cm zbrojona to już prawie jak płyta fundamentowa. ;) Tym bardziej u mnie, gdzie będzie wylana na całości domu - 150m2. Pytanie jak zbroić, żeby spokojnie rozłożyło ciężar na odpowiednią płaszczyznę.

To "prawie" czyni różnicę.

Jednorodna, gruba płyta z konkretnym zbrojeniem, przeciw delikatniejszej płycie, poprzecinanej dylatacjami, ułożonej na mniej wytrzymałym styropianie.

Po co wychodzić problemom na przeciw?

Lepiej omijać je z daleka i zastosować płytę GK lub suporex.

Pozdrawiam

Jednorodna gruba płyta utrzymuje również ściany zewnętrzne wraz ze stropem i dachem.

Dokładnie. Dodatkowo nieprawdą jest, że płyta fundamentowa rozkłada równomiernie obciążenie po całej powierzchni. Można poszukać przykładowe wizualizacje w wątku o płytach. W narożnikach po 130 kPa, w nieobciążonych miejscach 60 kPa.

Odróżniam. Mi chodzi o możliwość dozbrojenia wylewki do posadowienia na niej ścian wewnętrznych z silki 8cm.

Tutaj przykład płyty fundamentowej i domu posadowionego na EPS80: http://www.pasyvusnamas.klezys.lt/wp-content/uploads/2011/11/Grundbroschyr.pdf , więc chyba się da posadowić te ścianki działowe z silki. Tylko jak dobrać zbrojenie? Brać takie jak w tym linku (drut fi6 i oczka 150mm) ? ;)

Odróżniam. Mi chodzi o możliwość dozbrojenia wylewki do posadowienia na niej ścian wewnętrznych z silki 8cm.

Tutaj przykład płyty fundamentowej i domu posadowionego na EPS80: http://www.pasyvusnamas.klezys.lt/wp-content/uploads/2011/11/Grundbroschyr.pdf , więc chyba się da posadowić te ścianki działowe z silki. Tylko jak dobrać zbrojenie? Brać takie jak w tym linku (drut fi6 i oczka 150mm) ? ;)

Zwróć uwagę na układ zbrojenia w prezentowanym przykładzie.