Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom E 116 lustrzane odbicie pracowni edomy.pl

Recommended Posts

• 4 months później...

lilo1111 Witam serdecznie

Mój projekt E-116 zakupiony, teraz kończę załatwianie papierologi.

Następny etap to wprowadzenie zmian - a będzie tego troszkę :)

Mój dom to wersja standardowa a widzę że u Ciebie jest odbicie lustrzane.

Skąd jesteś i na jakim etapie jest budowa?

Edytowane przez jerrry1

Witam , dom buduje koło Wałbrzycha, już 6 miesięcy załatwiam papiery , chcę zacząć na początku kwietnia , zmiany w moim projekcie to:

-kąt dachu z 30 na 35 stopni warunki zabudowy

-rezygnacja z małego tarasu , chyba będzie tam garderoba

- jeden pustak wyżej na poddaszu

-schody lane z betonu , potem chyba obłożone drewnem

- robię też drenaż fundamentów

-strop teriva

- no i okna w sypialniach chyba nie będą do podłogi, bo zastanawiam się w sypialniach na grzejniki pod oknami, a reszta podłogówka

Niestety u mnie taras bedzie właśnie od północy, wjazd mam od połudnowej (słoniecznej strony).

Z takich ważniejszych zmian:

W związku z tym salon będzie w miejscu kuchni i spiżarki a kuchnia w miejscu salonu ;-)

- garaz będzie dłuższy o 1 m, może wydłużę salon żeby zachować proporcję - ale to jeszcze nie jest pewne.

- poddasze będzie nieużytkowe,

- wysokość pomieszczeń zmiejszona z 2,95 na ok. 2,80 jeszcze nie ustalone dokładnie

- też rezygnuję z małego tarasu na rzecz garderoby

- dużą łazienkę powiększę o szafę, szafa powędruje do wiatrołapu

- drzwi w witrołapie będą bardziej na środku by zmieścić szafę + małe okno obok drzwi

- okna wielkość standardowa a pod nimi kaloryfery, drzwi tarasowe tylko w salonie

- rezygnuję z okien narożnych nie podobają mi się

- podłogowe ogrzewanie tylko w łazienkach, kuchni, wiatrołapie

- obok małego WC zamiast schodów planuję małą pralnię + kącik na jakieś pierdoły typu odkurzacz czy mop

- kotłownia będzie na paliwo stałe dlatego doją drzwi na zewnątrz zamiast okna

kolejne zmiany jeśli będą to już po obejrzeniu domu użytkownika baha130

Moim zdaniem zmienianie wysokości to zły pomysł, przy takiej przestrzeni salonu i kuchni będzie się wydawać bardzo niskie , ale to moje zdanie.

U mnie kotłownia na gaz , chcę piec kondensacyjny ale jeszcze nie wiem czy to się da połączyć podłogówkę i grzejniki,myślałem o kominku z płaszczem ale nie jest dobry pomysł, mi się podobają pieco - kominki , rozwiązało by to sprawę w razie awarii z ogrzewaniem domowym , napaliło by się i było by ciepło w kuchni i salonie, wiem że to można wszystko połączyć ale jakie koszty,chcę dobrze ocieplić ten dom to najważniejsze . Dachówka cementowa płaska Tegalit Protegon kolonialny brąz, bez deskowania tylko dobra folia dachowa, bo muszę zrobić dach w odcieniach brązu takie wytyczne zagospodarowania terenu .

Czy macie już ekipę budowlaną i jak cena u was ?

Moim zdaniem zmienianie wysokości to zły pomysł, przy takiej przestrzeni salonu i kuchni będzie się wydawać bardzo niskie , ale to moje zdanie.

U mnie kotłownia na gaz , chcę piec kondensacyjny ale jeszcze nie wiem czy to się da połączyć podłogówkę i grzejniki,myślałem o kominku z płaszczem ale nie jest dobry pomysł, mi się podobają pieco - kominki , rozwiązało by to sprawę w razie awarii z ogrzewaniem domowym , napaliło by się i było by ciepło w kuchni i salonie, wiem że to można wszystko połączyć ale jakie koszty,chcę dobrze ocieplić ten dom to najważniejsze . Dachówka cementowa płaska Tegalit Protegon kolonialny brąz, bez deskowania tylko dobra folia dachowa, bo muszę zrobić dach w odcieniach brązu takie wytyczne zagospodarowania terenu .

Czy macie już ekipę budowlaną i jak cena u was ?

Mam już zaklepanego murarza, bedzie odpowiadać od fundamentu aż po kominy.

Co do ceny to jeszcze nie dogadałem tematu, muszę podjechać z projektem i ma dopiero policzyć ile potrzeba materiał i ile za robotę jak coś to dam znać.

Z tą wysokością to pewnie jeszcze temat przemyślę.

Poza piecem na paliwo stałe alternatywnie bedę miał piec na gaz ziemny pewnie kondensacyjny, na pewno kominka nie będę wstawiał.

Ja również chcę zrobić ciepły dom, palnuje budowac z pustaka 24cm + 20 cm styropian, na podłodzę pewnie jeszcze więcej ale tego jeszcze nie określiłem.

Dach pewnie będzie blachodachówka.

Wentylację będzie mechaniczna.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Nie kupowałem nie wiedziałem nawet że mają w ofercie.

Projekt przygotuje mi szwagier kosztów jeszcze nie liczyłem, bo nie podjąłem jeszcze decyzji jaki rekuperator i jakie przewody.

lilo1111 będziesz robić WM ?

Znasz może koszt projektu od e-domy?

P.S. wrzuć fotki jak wygląda budowa (bo ściany to pewnie masz już zrobione)

W e domy 300 zł projek WM, zdięcie które dałem nie jest z mojej budowy, tylko chciałem pokazać jak zrobię , zaczynam dopiero gdzieś za tydzień , najpierw humus potem geodeta. U nie poddasze będzie użytkowe i z WM nie będzie tak łatwo, może wstawie rekuperatory takie małe przez ścianie w kuchni i łazięce

http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/rekuperator-scienny-marley-z-ceramicznym-wymiennikiem-ciepla-p-1151.html

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...