Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór domu

Recommended Posts

Witam,

Aktualnie jestem na etapie surowym zamkniętym domu z projektu z lat 80tych. Podczas budowy przez ojca zostały wprowadzone zmiany podczas budowy polegające na zmianie konstrukcji dachowej (podwyższenie kalenicy), wykonaniu piwnic oraz dobudowaniu na poziomie piwnic pomieszczenia na opał a także zmianę w zakresie pomieszczeń (przesunięcie ścian działowych).

Oryginał projektu (jedyny egzemplarz) jest w stanie agonalnym i nie wszystko jest czytelne. Za rok lub dwa lata gdy przyjdzie czas na odbiór budynku przez inspekcję budowy chcę by wszystko poszło gładko i bez problemów. Ponieważ nie jestem doświadczony w tematach prawnych nie wiem jakie kroki mam podjąć by wszystko zalegalizować.

Pomóżcie proszę.

sprawdź czy dom nie jest juz odebrany - z tego co mowił mi Pan Inspektor z Nadzoru budowlanego to przy końcu lat 90 jeździli po wsiach i odbierali budowy hurtem - sprawdzali czy budynek stoi i czy mniej wiecej przypomina ten z projektu.

Pozwolenie na budowę jest nadal aktualne - wpisy w dzienniku budowy były robione co 2 lata. Co więcej w ubiegłym roku przepisałem pozwolenie na budowę z ojca na mnie gdyż wymagał tego bank do udzielenia kredytu. Kierownika budowy "odziedziczyłem" po ojcu. Architekt już nie zajmuje się projektowaniem. Obecnie staram się go zlokalizować.

coulignon: gdzie sprawdzić czy budynek jest już odebrany?

Dziękuję. Rozumiem, że inwentaryzacja musi zostać wykonana przez rzeczoznawcę budowlanego. Czy projekt zamienny musi zostać wykonany przez tego samego architekta, który projektował dom?

inwentaryzacji na ogół dokonuje architekt - nie koniecznie dawny architekt. Zamienny też nie koniecznie