Altair1997 10.09.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Witam, Aktualnie jestem na etapie surowym zamkniętym domu z projektu z lat 80tych. Podczas budowy przez ojca zostały wprowadzone zmiany podczas budowy polegające na zmianie konstrukcji dachowej (podwyższenie kalenicy), wykonaniu piwnic oraz dobudowaniu na poziomie piwnic pomieszczenia na opał a także zmianę w zakresie pomieszczeń (przesunięcie ścian działowych). Oryginał projektu (jedyny egzemplarz) jest w stanie agonalnym i nie wszystko jest czytelne. Za rok lub dwa lata gdy przyjdzie czas na odbiór budynku przez inspekcję budowy chcę by wszystko poszło gładko i bez problemów. Ponieważ nie jestem doświadczony w tematach prawnych nie wiem jakie kroki mam podjąć by wszystko zalegalizować. Pomóżcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.09.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 sprawdź czy dom nie jest juz odebrany - z tego co mowił mi Pan Inspektor z Nadzoru budowlanego to przy końcu lat 90 jeździli po wsiach i odbierali budowy hurtem - sprawdzali czy budynek stoi i czy mniej wiecej przypomina ten z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 10.09.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Ojciec zaczął budowę w latach 80 -tych a ty teraz ją kończysz bez architekta, kierownika i pozwoleń ? Dobrze rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altair1997 10.09.2014 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Pozwolenie na budowę jest nadal aktualne - wpisy w dzienniku budowy były robione co 2 lata. Co więcej w ubiegłym roku przepisałem pozwolenie na budowę z ojca na mnie gdyż wymagał tego bank do udzielenia kredytu. Kierownika budowy "odziedziczyłem" po ojcu. Architekt już nie zajmuje się projektowaniem. Obecnie staram się go zlokalizować. coulignon: gdzie sprawdzić czy budynek jest już odebrany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.09.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 powiatowy inspektorat nadzoru budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.09.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 odebrany raczej nie jest, piwnica, podwyższenie kalenicy, zwiększenie powierzchni zabudowy to zmiany istotne, tutaj nie obejdzie się bez:a)inwentaryzacjab)projekt zamiennyc)i to jak najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altair1997 11.09.2014 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Dziękuję. Rozumiem, że inwentaryzacja musi zostać wykonana przez rzeczoznawcę budowlanego. Czy projekt zamienny musi zostać wykonany przez tego samego architekta, który projektował dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.09.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Dziękuję. Rozumiem, że inwentaryzacja musi zostać wykonana przez rzeczoznawcę budowlanego. Czy projekt zamienny musi zostać wykonany przez tego samego architekta, który projektował dom? inwentaryzacji na ogół dokonuje architekt - nie koniecznie dawny architekt. Zamienny też nie koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek-kuc 11.09.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Po prostu zatrudnij nowego architekta i po kłopocie. Moja teściowa miałam podobną sytuację i nowy architekt uporządkował wszystkie projekty itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altair1997 11.09.2014 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Słyszałem, że projekty objęte są prawem autorskim. Zastanawiam się czy z tego tytułu nie będzie problemów. Jeżeli będę miał już projekt zamienny wówczas jak dalej wygląda procedura? Występuję o zmianę pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altair1997 14.09.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 I jak? Ma ktoś doświadczenie lub wiedzę w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts