konefka6 11.09.2014 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Dzień dobry Wszystkim użytkownikom Forum Muratora. Jestem tu nowa, chociaż Forum przeglądam od kilku lat Mamy zamiar położyć tynki Dolina Nidy Tynk cementowo-wapienny lekki, z agregatu, w nowo wybudowanym domu. Ściany są z Ytonga, a stropy z betonu. Przed tynkami pójdzie obrzutka cementowa. Wykonawca twierdzi że wystarczy sama obrzutka i nie ma potrzeby gruntowania. Ja natomiast dużo czytałam że gruntowanie to podstawa dobrych tynków. Dolina Nidy ma w swojej ofercie kilka rodzajów gruntów. Które z nich użyć żeby było ok... - jaki użyć grunt do zagruntowania bloczków YTONG - jaki grunt na powierzchnie betonowo wylewane w szalunkach, -jakie na strop betonowy z płyt kanałowych - jaki grunt na powierzchnie które są pokryte klejem cementowym z wtopioną siatką. Czy są wymagane przedziały czasowe w których po gruntowaniu trzeba zacząć tynkować (żeby drugi raz nie powtarzać gruntowania), czy to już nie ma znaczenia Ile czasu powinna prawidłowo dosychać obrzutka, przed tynkowaniem zasadniczym?! Bardzo proszę o podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 11.09.2014 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Doradcy techniczni z Doliny Nidy też milczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.09.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Przemysl swoją decyzję. Tynkarskie mi odradzali. Raczej stanowczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 11.09.2014 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Przemysl swoją decyzję. Tynkarskie mi odradzali. Raczej stanowczo. autorus .... nie rozumiem Twojej wypowiedzi ...mogłabym prosić o jej rozwinięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.09.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 sorki pisałem z komórki. Chodzi mi o to, że tynkarze z którymi rozmawiałem mieli kiepskie zdanie o tynkach które chcesz robić. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 11.09.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Dokładnie tak, lepiej pomyśl o Knaufie, Baumicie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 11.09.2014 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Czyli co Panowie...Baumit MPI 25 na ściany...na sufity Baumit c-w lekki, pod wszystko na początek obrzutka cementowa...a na dzień dobry- gruntować czy też nie ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konefka6 11.09.2014 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Jakich firm możecie polecić narożniki i listwy przyokienne? Czy listwy PCV przyokienne mają być z siatką czy też bez.. tynki oczywiście c-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 12.09.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Czyli co Panowie...Baumit MPI 25 na ściany...na sufity Baumit c-w lekki, pod wszystko na początek obrzutka cementowa...a na dzień dobry- gruntować czy też nie ??!! Nie kombinuj. Kup lekki też na ściany. Grunt....hm........jak solidnie nasycą wodą, to obejdzie się bez niego, ale jak masz chęć i parę 100 na wydanei, to gruntuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 12.09.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Jakich firm możecie polecić narożniki i listwy przyokienne? Czy listwy PCV przyokienne mają być z siatką czy też bez.. tynki oczywiście c-w Narożnik protektor - stal ocynkowana. Listwa - bez siatki, najlepiej też Protektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.09.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 U mnie tynki caparol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 12.09.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 U mnie tynki caparol. Też dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.09.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Anatak na tym robi. A ja nie protestował em. Mam do nich zaufanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feniks2012 21.03.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) Dolina Nidy lekka czy Knauf Cover-in slow? Który tynk cw lepszy i dlaczego? O Knaufie jest mało opinii w sieci, o Dolinie więcej ( jedne dobre, drugie złe). Edytowane 21 Marca 2015 przez Feniks2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 22.03.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Dolina Nidy lekka czy Knauf Cover-in slow? Który tynk cw lepszy i dlaczego? O Knaufie jest mało opinii w sieci, o Dolinie więcej ( jedne dobre, drugie złe). Daj spokój z nidą, Knauf - robimy na nim ok. roku, bez żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feniks2012 22.03.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Daj spokój z nidą, Knauf - robimy na nim ok. roku, bez żadnych problemów. Rozumiem. Tylko dlaczego Knauf lepszy? Mocniejszy? Ładniej wygląda czy mniej pęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 23.03.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Mocniejszy.Wygląd - oba są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 23.03.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Mi wykonawca poleca tynk c-w Kreisel 561L - jak oceniacie ten tynk? - tynkowane ściany wykonane są z silki. Plan jest taki - najpierw gruntobet potem obrzutka i na to 561L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.03.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Kreisel: skład: opkoło 5-7 procent cementu, w zależności od koloru biały lub szary, piasek kwarcowy też mniej więcej tyle samo, do tego wapno - stawiam, że circa 3-5%, reszta mączka wapienna 0-1 mmm lub 0-2 mm - możliwe że z Czatkowic, lub z okolic Kielc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 25.03.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Kreisel: skład: opkoło 5-7 procent cementu, w zależności od koloru biały lub szary, piasek kwarcowy też mniej więcej tyle samo, do tego wapno - stawiam, że circa 3-5%, reszta mączka wapienna 0-1 mmm lub 0-2 mm - możliwe że z Czatkowic, lub z okolic Kielc.... Czy to znaczy, że nada się i będzie wystarczająco twardy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts