Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Budowy U Jaśków

Recommended Posts

Ja to powiem Wam dziewczyny cieszę się, że Polacy to taki wesoły naród... i z wyobraźnią.... ale czemu akurat tacy pracują u mnie na budowie ?!? Fantazja ich poniosła, na jednorożcu po tęczy galopem zasuwali układając tą podłogówkę :) zostaje mi tylko śmiać się a Panom poprawiać... ja to mam szczęście :(

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Ale postępy, aż miło patrzeć. :)

Ciekawy masz kolor okien. Chyba jeszcze takiego nie widziałam.

A z podłogówką to im rzeczywiście radosna twórczość wyszła. Dobrze, że poprawili, a nie upierali się, że tak ma być. My właśnie teraz robiliśmy, ale własnymi rękami. Jeśli nam coś nie wyszło, to najwyżej będziemy do siebie mieli pretensje.

Na kiedy planowana przeprowadzka?

Kolor okien to macore, takie też są bramy garażowe. A jeśli chodzi o przeprowadzkę to teraz tempo prac znacznie spadnie - choć nigdy nie porywało też szybkością - niestety trzeba liczyć każdą złotówkę. Stąd też i przeprowadzka nastąpi nie wiem kiedy - nic nie planuję, póki chata nie będzie w jakimś logicznym stopniu wykończona. Idzie zima, a w starej chałupie to kolejny odcinek dreszcowca - ale co zrobić?

• 10 months później...
Jak tam koszty ogrzewania za sezon? Pompa dała radę?

Po wszystkich awariach, które trwały od listopada do lutego ciężko stwierdzić czy dała radę... dopiero nadchodzący sezon będzie tak naprawdę pierwszym.

Kiedy ją wyłączałam na wiosnę, na podliczniku energii było 3992 kW. (mam taryfę G12w i część czasu chodziła w tych cyklach w taniej taryfie). Grzałki niestety wtedy kiedy były potrzebne nie działały, pewnie gdyby pracowały prawidłowo pobór prądu byłby większy, ale i pompa nie siłowała by się tak jak to miało miejsce. Tamten sezon to jeden wielki dramat. Zapowietrzone dolne źródło, zamarznięcie parownika, SERIO!... odłączone grzałki, awarie typu za niskie ciśnienie albo za niska temp. dolnego źródła non stop. A firma która to montowała - śmiech na sali.

Uuuu, nasz pierwszy sezon grzewczy przed nami. Na razie tylko CWU i jesteśmy zadowoleni. Teraz zimą jestem ciekaw jakie mostki / problemy / niedoróbki wyjdą.

Trzymam kciuki! My jeszcze z cwu nie korzystaliśmy (jeszcze nie mieszkamy). Zastanawiam się jak ustawić cyrkulację, żeby nie chodziła cały czas, ale żeby ciepła woda leciała od razu. Czy starczy jakieś wyprzedzenie czasowe np. 15 -30 min przed kąpielą / lub innymi głównymi godzinami korzystania z wody? Nas by interesowała ciepła woda na godz.6, 15 i 21. A poza tymi godzinami to niekoniecznie. Masz jakieś sprawdzone tricki w tym temacie? Dopiero będę się wczytywać w temat cyrkulacji... PS. Mostki termiczne sprawdzał nam koleś od pompy jak robił ustawienia na rotametrach dolnego źródła, miał w telefonie CAT kamerkę termo... koniec listopada i z wyników byłam bardziej niż zadowolona, nawet przy balkonie wyszło ok. Może zamiast płacić za wynajem się okaże że ktoś u Was taki bajer posiada ;) Powodzenia!

Też teraz studiuję temat cyrkulacji i sam się zastanawiam co tu wybrać (hydraulik ma nam podłączyć pompę w ciągu tygodnia.). Jeśli chodziłoby tylko o stałe godziny to wystarczy zasilanie podłączyć przez jakiś sterownik godzinowy. Takie wyprzedzenie pewnie jest nawet za duże i wystarczy z 5 min. max.

Cóż to za ustawienia dolnego źródła Wam robił?! Ja nie kojarzę nic, ale pewnie coś tam robili.

Co do kamerki to szukam teraz czegoś u chińczyków. Może coś się znajdzie a później odsprzeda.

W przypadku cyrkulacji mam możliwość ustawienia zegara na pompie, spróbuję tak jak radzisz z tymi 5 minutami... jak się pójdę już tam kąpać ;) pewnie w listopadzie... ;(

Cóż to za ustawienia dolnego źródła Wam robił?! Ja nie kojarzę nic, ale pewnie coś tam robili.

Ustawiał przepływy na DZ i sprawdzał kamerką temperaturę w rurach z DZ, czy wszystkie działają, czy któraś jest zapowietrzona, czy wszystkie odwierty działają.