Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania nowego domu. mam tylko tydzień na decyzję - proszę o pomoc

sruba014

Recommended Posts

Mam ogromne zastrzeżenia co do sposobu używania kominków, są one bardzo często podręczną "utylizatornią". Nie ma potrzeby wynoszenia "pampersa" do kotłowni można go zutylizować w kominku + 2 PET.

Serio:jawdrop: Masz takie doświadczenia? Osoba, która czerpałaby przyjemność ze spalenia pampersa, czy plastikowej butelki w pięknym salonowym kominku musiałaby być na prawdę niespełna rozumu. Takie rzeczy to raczej w śmieciuchach się odbywają, albo na ruszcie awaryjnym;)

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na forum jest wielu klakierów sprzedawców kotłów typu zbigmasy,qimy,bobasy i inne udające zadowolonych inwestorów ale jakoś z inwestorami mają mało wspolnego i tylko inteligentni się w tym zorientują a prawda jest taka,że oprócz tych klakieró wszyscy inni czyli 99,9% użytkowników mają problemy z ekogroszkiem i kotłami.

Tak jak poprzednicy pisali, potrafisz to udowodnić ? Jeśli nie, to odszczekaj.

Tak bardzo Cię to boli, że ktoś może być zadowolony posiadając inny system ogrzewania niż PC ?

Map rozumiem że Twój kocioł był wyposażony w ruszt awaryjny? Nieładnie, nieładnie...

Był:yes: I bez bicia przyznaję, że latem, kiedy podajnik był wygaszony spaliłem na nim pocięte palety po budowie i kartony. Później bardzo tego żałowałem, bo wyczystka tak się zasmoliła od tych palet, że kilka godzin to musiałem skrobać. No ale na pampersy, czy PET to bym nie wpadł;) Wystarczy już, że mój sąsiad tym pali:(

5hdj.jpg

Tak bardzo Cię to boli, że ktoś może być zadowolony posiadając inny system ogrzewania niż PC ?

Może:) Pod warunkiem, że PC widział tylko na obrazku i nie miał z tym do czynienia. Gwarantuję Ci, że jakbyś zobaczył różnicę w użytkowaniu na własne oczy to już tak bardzo zadowolony byś nie był;) Wszystko jest kwestią perspektywy:)

No to sytuację mamy taką: sam nie używałeś rusztu awaryjnego do palenia śmieci, pampersów etc. Użyłeś go do spalenia mokrego drewna i przekonałeś się że nie warto. Nie przeszkadza Ci to doświadczenie zarzucać innym użytkownikom kotłów z podajnikiem że awaryjny ruszt wykorzystują do palenia śmieci, pampersów etc. No coraz bardziej nieładnie.

No to sytuację mamy taką: sam nie używałeś rusztu awaryjnego do palenia śmieci, pampersów etc. Użyłeś go do spalenia mokrego drewna i przekonałeś się że nie warto. Nie przeszkadza Ci to doświadczenie zarzucać innym użytkownikom kotłów z podajnikiem że awaryjny ruszt wykorzystują do palenia śmieci, pampersów etc. No coraz bardziej nieładnie.

Oj kobra, myślałem, ze dopatrzysz się że ta wypowiedź miała charakter ironiczny, żartobliwy - jako nawiązanie do teorii krążących po forum. Dlatego skwitowałem ją tym chyba dość wymownym znaczkiem ";)"

Takie rzeczy to raczej w śmieciuchach się odbywają, albo na ruszcie awaryjnym;)

Doskonale zdaję sobie sprawę, że ruszt awaryjny w eko nie nadaje się do spalania butelek, ani tak na prawdę niczego, ale sam musisz chyba przyznać, że przyszli użytkownicy wiążą z nim pewne nadzieje;) - jakie? to już musisz sobie sam odpowiedzieć:)

Może:) Pod warunkiem, że PC widział tylko na obrazku i nie miał z tym do czynienia. Gwarantuję Ci, że jakbyś zobaczył różnicę w użytkowaniu na własne oczy to już tak bardzo zadowolony byś nie był;) Wszystko jest kwestią perspektywy:)

Przecież zdaję sobie doskonale sprawę z tego że PC to jest 100 % komfortu, nigdy tego nie negowałem,

ale ciągłe wciskanie każdemu jej na chama i pisanie że użytkownicy ekogroszku to debile, a jak już ktoś ma mieszaną instalację to już całkiem dno, jest wg mnie poniżej poziomu krytyki.

To kierujcie swoje zale do tych co debilami was nazywaja.....

Nie uwazasz?

A chyba mozna miec prawo uwazac ze w 2014 zalozenie ze sie bedzie palilo w weglem jest zle i nie na miejscu....

Mozna tak uwazac?

Smrod ma prawo przeszkadzac?

Kierujemy, przynajmniej ja.

Prawo żeby tak uważać także można mieć, tak samo jak zakładać ze się będzie paliło węglem.

Tak, smród ma prawo przeszkadzać, jak Ci tak bardzo przeszkadza, to pogadaj z sąsiadem i spróbuj go przekonać, żeby zaczął czysto spalać węgiel.

Kurcze ale się porobiło... Przejrzałem wszystkie strony i trochę się uśmiałem (przez łzy). Panowie (i panie jeżeli takowe są) proszę!! NIE UBLIŻAJMY SOBIE!! Wyzywanie siebie do niczego nie prowadzi, to nie jest już dyskusja, ani pomoc (za wyjątkiem 2,3 wpisów po moim ostatnim poście) w wyborze pieca na paliwo stałe lub pieca gazowego. To jakaś chora atmosfera gdzie, jedni, próbują przekonywać siebie do swoich racji i do tego "żeby moje było na wierzchu". Proszę, szanujmy siebie nawzajem...

Arturo cytując ciebie - nie wiedziałem czego chcę, ponieważ tydzień temu dowiedziałem się, że będę dom zamieszkiwał ja a nie moi rodzice (oni chcieli gaz bo zarabiają sporo więcej niż ja). Ja szukam oszczędności i dlatego myślałęm o piecu na eko. Jutro będę się widział z Panem z firmy RBR.

Jedno jest pewne-nie mam pojęcia czym jest pompa ciepła, nigdy się nawet nad nią nie zastanawiałem. Znałem tylko 2 rodzaje ogrzewania domu - gazowe i na paliwo stałe. Wybieram spośród dwóch (eko lub gaz) bo jak pisałem ogranicza mnie czas. Muszę wybrać do środy/czwartku kupić jakiś piec i wstawić go jak najszybciej.

Dziękuję za Twoją pomoc jednak nie jestem zainteresowany PC.

WRACAJĄC DO TEMATU

Do pieca na Eko i mojej konkretnej sytuacji (podłogówka, CWU i kaloryfery (z których nie mogę już zrezygnować) potrzebne mi są 2 czy 3 pompy? (1 do bojlera, 1 do podłogówki i 1 do grzejników i CWU tak? z czego jedna z trzech ma być energooszczędna)?

Jarecki napisałeś „jak nie musisz sterowac siłownikiem zaworu mieszającego z poziomu sterownika”. Co to znaczy dokładnie? Tzn, że mam wybór czy mogę sterować siłownikiem lub nie? Do czego byłaby mi potrzebna obsługa sterownika siłownika zaworu mieszającego? (sorry za banalne pytanie jednak nie rozumiem o co chodzi dokładnie). Myślałem, że mając podłogówkę, grzejąc CWU, kaloryfery i wodę w bojlerze steruje się jedynie tym sterownikiem elektronicznym na szczycie kotła (z tego co wyczytałem na forum BRULI lub Ecola). Czy SPP jest równie dobry (tak popularny jak poprzednicy i prosty w obsłudze?

Czym są „panele domowe”?

Kaszmir Rozważam te 2 w zasadzie SKAM-P i Ogniwo (chociaż jestem też otwarty na RBRa – jutro mam spotkanie z właścicielem firmy więc coś mi poopowiada). Nie kupię nic powyżej 12Kw to na pewno : )

Bojler 150l pewnie wezmę (tylko nie wiem jaki) – słyszałem, że są takie, które grzeją te 150l w 20 minut bo mają 2 grzałki w sobie…

Zawór 4 drożny (lepsza opcja niż 3 drożny tak)?

czy 2 pompy wystarczą? 1 jak piszesz podłogówka (to ta energooszczędna ma być tak)? A 1 do bojlera (i grzejników tak? Czy grzejniki potrzebują oddzielnej pompy? Czasem będę je włączał)

Rozumiem, że sterowanie Uponor nie jest mi potrzebny w takim układzie tak?

Zaznaczam, że na razie tylko 2 osoby będą mieszkały w tym domu (do momentu, kiedy nie zapragniemy mieć dzieci). I czy muszę ogrzewać już cały dom? Tzn wszystkie pomieszczenia jeżeli będziemy na razie zamieszkiwać salon? A górę będę spokojnie wykańczał (planowany koniec wykończeniówki za około rok). Bo rozumiem, że im mniej pomieszczeń grzeję tym bardziej oszczędzam jednak dom z tego co wiem trzeba grzać „po całości” i dlatego takie pytanie zadaję bo gdy będziemy zamieszkiwać na razie salon to tam chcemy mieć gorąco a w innych pokojach już nie musi być tak ciepło (czy tak mogę ustawić te sterowniki spp ecoal cvzy bruli? Że w salonie mam np. 25 a w innych pokojach 20-15?)

W załączniku zdjęcia kotłowni

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez sruba014

Jeden z użytkowników napisał, że nie potrzebne mi są zawory 3 czy 4 drożne. Czy to prawda? "Widomo że jeśli centralka to rozdzielacze z siłownikami na kżdej sekcji i czujnik w każdym pomieszczeniu i zawory najlepiej termostatyczne na rozdzielaczach. Poza tym nie potrzebne są jakieś zawory 3d cz4d."

ani ecoal ani bruli ani też spp nie sterują siłownikiem zaworu mieszającego.

Sterowanie zwykłe lub pogodowe siłownikiem zaworu pozwala na płynne ustawianie temp. za zaworem, zawór się w odpowiedni sposób przymyka i otwiera, aby utrzymac zadaną na dany układ temp.

Jak instalator planował (musisz go zapytać) obsłużenie podłogówki poprzez zawór mieszający i siłownik, to w przypadku wyboru tych konkretnych sterowników musisz kupic osobny sterownik do obsługi tego zaworu i pompy za zaworem na podłogówkę, tutaj instalatorzy korzystają często albo z modułów frisko albo właśnie z firmy key.

coś takiego np.:

http://pwkey.eu/index.php?s=oferta&st=ums-4p

http://pwkey.eu/index.php?s=oferta&st=ums-4ps

Kaszpir ma teraz SPP z BET oraz posiada któryś z tych sterowników firmy KEY, bo także posiada zawór mieszający i podłogówkę. Rozwiązał to u siebie przy pomocy tego sterownika pogodowego. Nie pamiętam ile posiada pomp w swoim układzie, ale myślę,że jak zajrzy, to może Ci w skrócie opisać.

Głównym zadaniem sterownika kotła jest "palenie w kotle" tj. utrzymanie temp. zadanej, ew. naładowanie bojlera.

Obsługa np. siłownika zaworu mieszającego i pompy za zaworem to już sa dodatki, których nie posiada każdy sterownik kotłowy (to np. obsługuje Iryd PID, ale na chwilę obecną nie ma z kolei przy nim internetu, jak Ci to potrzebne), podobnie jak nie wszystkie mogą być sterowane przez internet. Trzeba się na coś zdecydować a rzeczy, których dany sterownik nie obsługuje - obsłużyć inną jednostka sterującą.

Jak chcesz miec inne temp. w różnych pomieszczeniach, to sam sterownik kotła tego nie zapewni, bo ewentualnie będzie posiadał jeden czujnik wewnętrzny i dążył do zapewnienia temp. powietrza w jednym, referencyjnym pomieszczeniu.

Jak chcesz inne temp. w różnych pomieszczeniach, to w przypadku grzejników najprościej to głowice termostatyczne na grzejnikach i tam doregulowanie....

Nie wiem jak ma Kaszpir u siebie w kwestii regulacji innych temp. przy podłogówce.

Możesz też zapytać swojego instalatora jak to widział i czym chciał wysterować inne temp. w pomieszczeniach z podłogówką.

Rozwiązań instalacji jest sporo, także najlepiej to w pierwszej kolejności ze swoim instalatorem konsultować i jak się czegoś nie będzie wiedziało wówczas dopytać.

Edytowane przez Jarecki79

Jarek kolega pisał że podłogówką ma zarządzać centralka także żadne dodatkowe bzdety nie są potrzebne. żadne zawory 3D czy 4D z siłownikiem czy z jakąś pogodówką to tylko wywalanie kasy.

Nawet gdyby nie było centralki, wystarczy rozdzielacz na termostacie i rotametry, wyreguluje przepływy jak zamieszka i nigdy ich ruszał nie będzie.

Szkoda kasy na bzdety :)

Co do reszty to trzeba by wiedzieć jaką "wizję" ma instalator bo to tylko gdybanie.

Z doświadczenia wiem że ja się nagadam a oni i tak zrobią jak się 30 lat robiło :)

Ostatnio miałem taki przypadek, gościu czekał 2,5 tygodnia na kocioł z 3 krućcami, zajechałem mu odpalić bo insztalator tylko Defro i jednego producenta z Pleszewa tylko potrafił odpalić :) a miałem nie daleko to podjechałem.

Pierwsze były że za mały i nie da rady ale to pikuś.

Załadował gościowi 4 pompy Grundfos Alpha2 nawet nawet mieszająca była.

To jeszcze nic, miał tyle "dziur" na które klient czekał a wszystkie 4 pompki na jednej rurce 28, reszta króćców zasilających i powrotnych zaślepiona korkami.

I po co było tyle gadać ?

Edytowane przez karoka65

Kaszmir Rozważam te 2 w zasadzie SKAM-P i Ogniwo (chociaż jestem też otwarty na RBRa – jutro mam spotkanie z właścicielem firmy więc coś mi poopowiada). Nie kupię nic powyżej 12Kw to na pewno : )

Bojler 150l pewnie wezmę (tylko nie wiem jaki) – słyszałem, że są takie, które grzeją te 150l w 20 minut bo mają 2 grzałki w sobie…

Zawór 4 drożny (lepsza opcja niż 3 drożny tak)?

czy 2 pompy wystarczą? 1 jak piszesz podłogówka (to ta energooszczędna ma być tak)? A 1 do bojlera (i grzejników tak? Czy grzejniki potrzebują oddzielnej pompy? Czasem będę je włączał)

Rozumiem, że sterowanie Uponor nie jest mi potrzebny w takim układzie tak?

Zaznaczam, że na razie tylko 2 osoby będą mieszkały w tym domu (do momentu, kiedy nie zapragniemy mieć dzieci). I czy muszę ogrzewać już cały dom? Tzn wszystkie pomieszczenia jeżeli będziemy na razie zamieszkiwać salon? A górę będę spokojnie wykańczał (planowany koniec wykończeniówki za około rok). Bo rozumiem, że im mniej pomieszczeń grzeję tym bardziej oszczędzam jednak dom z tego co wiem trzeba grzać „po całości” i dlatego takie pytanie zadaję bo gdy będziemy zamieszkiwać na razie salon to tam chcemy mieć gorąco a w innych pokojach już nie musi być tak ciepło (czy tak mogę ustawić te sterowniki spp ecoal cvzy bruli? Że w salonie mam np. 25 a w innych pokojach 20-15?)

W załączniku zdjęcia kotłowni

Osobiście nie brałbym RBRa bo jest za drogi a naprawdę nie mam pojęcia za co się tam płaci :)

Skamp 12KW jest duzo tańszy , a po co przepłacać ;)

Zawór musisz mieć 4-drożny. Zawór 4-drożny ma ochronę temp. powrotu kotła , a to bardzo ważne bo przedłuża żywotnośc kotła i wielu producentów żąda montażu zaworu 4 drożnego inaczej od razu traci się gwarancję ...

Bojler najlepiej aby miał jak najdłuższą wężownicę , bo to ona wewnątrz ogrzewa wodę. Czym krótsza wężownica w bojlerze tym dłużej się woda grzeje , więc kup taki który ma podwójną wężownica , czy tez spiralną , ale to w sklepie napewno doradzą.

Jak masz grzejniki + podłogówka + bojler to powinieneś mieć 3 pompy. Osobiście uważam że najlepiej aby 2 pompy były energooszczedne , bo zarówno grzejnikowa jak i podłogówkowa będzie działała nonstop. Pompa do bojlera uważam że może być zwykła , bo działa tylko podczas ładowania wody. Oczywiście możesz kupić zwykłe pompy i jest duża szansa że będą działały poprawnie na pierwszym biegu i pobierały dużo mniej prądu niż na max wydajności.

osobiści tego Unpora bym sobie darował. Szkoda kasy.

Ale pamiętaj że do sterowania podłogówką potrzebujesz jakiegoś sterownika który będzie sterował siłownkiem na zaworze czterodrogowym.

Możesz kupić dodatkowy sterownik tak jak ja mam. Ja mam chyba najtańszy na rynku polski sterownik UMS-4P , ale możesz kupić też sterownik do kotła z obsługa siłownika , czyli np. Iryd.

Jest on dostępny ze Skampem ...

Ale osobiście chyba bym wolał sterownik SPP z BET (czyli bramką dostępową do internetu) + dodatkowy sterownik pogodowy do podłogówki.

Co do regulacji temp w pomieszczeniach ...

Można przykręcić pętle rotametrami i tam będzie zimniej ...

Nie musisz mieć wszędzie tak samo ciepło ...

Kaszpir ma teraz SPP z BET oraz posiada któryś z tych sterowników firmy KEY, bo także posiada zawór mieszający i podłogówkę. Rozwiązał to u siebie przy pomocy tego sterownika pogodowego. Nie pamiętam ile posiada pomp w swoim układzie, ale myślę,że jak zajrzy, to może Ci w skrócie opisać.

Jak chcesz miec inne temp. w różnych pomieszczeniach, to sam sterownik kotła tego nie zapewni, bo ewentualnie będzie posiadał jeden czujnik wewnętrzny i dążył do zapewnienia temp. powietrza w jednym, referencyjnym pomieszczeniu.

Jak chcesz inne temp. w różnych pomieszczeniach, to w przypadku grzejników najprościej to głowice termostatyczne na grzejnikach i tam doregulowanie....

Nie wiem jak ma Kaszpir u siebie w kwestii regulacji innych temp. przy podłogówce.

Możesz też zapytać swojego instalatora jak to widział i czym chciał wysterować inne temp. w pomieszczeniach z podłogówką.

Rozwiązań instalacji jest sporo, także najlepiej to w pierwszej kolejności ze swoim instalatorem konsultować i jak się czegoś nie będzie wiedziało wówczas dopytać.

Ja mam obecnie 2 pompy , bo u mnie instalacja jest przerobiona i woda w bojlerze grzana jest nonstop do takiej samej temperaturze jak kocioł. Ale nie jest to idealne rozwiązanie , ale u mnie hydraulik dał za małe przekroje rur + zwężki i źle instalacja działała i musiałem szukać sposobu aby jak najniższym kosztem usprawnić przepływy i itd , więc mną nie należy się kierować ...

Tak naprawdę jeśli hydraulik dobrze wykonana instalację to starczą 3 pompy. Jedna "ładująca" do bojlera , jedna na grzejniki , jedna na podłogówkę.

Ale jeśli zaoszczędzi i źle dobierze średnice rur i itd , to będzie potrzebna jeszcze jedna pompa - kotłowa , czyli taka na powrocie kotła ...

U mnie właśnie hydraulik "zaoszczedził" na średnicach rur i były za duże opory wody i wtedy aby to działało potrzebna by była pompa kotłowa ...

Ale jak nie schrzani to 3 pompy starczą :)

U mnie tak jak Jarecki pisał , podłógówką steruje dodatkowy tani sterownik firmy KEY (UMS 4P). Jak nie będziesz miał sterownika z siłownikiem to będziesz musiał latać do kotłowni i kręcić zaworem sam bo będziesz miał albo przegrzaną chałupę albo niedogrzaną ...

Ja mam wszędzie taką samą temp w domu. U mnie regulować się nie da z powodu zbyt małych przekrojów rur i zbyt małego przepływu cieczy ...

Ale można dokręcając rotametry zmniejszyć przepływ cieczy a co za tym idzie zmniejszyć temperaturę w danym pomieszczeniu.

Na grzejnikach mam głowice termostatyczne i stawiam ile chce :)

Kaszpir płaci się za to czego nie masz Ty :)

A to że Ty masz siłownik to też nie znaczy że nie można bez niego i nie lepiej i taniej.

Do czego Ci potrzebny ten zawór z siłownikiem ? policz ile to kosztuje a ile kosztuje zawór z głowicą termostatyczną na rozdzielaczu.

Nigdy nie pchałbym się większe koszty tylko dla tego żeby mieć więcej pierdół w instalacji.

To tak po krótce.

Jarek kolega pisał że podłogówką ma zarządzać centralka także żadne dodatkowe bzdety nie są potrzebne. żadne zawory 3D czy 4D z siłownikiem czy z jakąś pogodówką to tylko wywalanie kasy.

Nawet gdyby nie było centralki, wystarczy rozdzielacz na termostacie i rotametry, wyreguluje przepływy jak zamieszka i nigdy ich ruszał nie będzie.

Znajomy ma w domu podłogówke bez sterownika. Co pewien czas chodzi do kotłowni i kreci zaworem , bo albo za ciepło albo za zimno ...

U mnie z tego co obserowałem temperatura wody w podłodze zmienia się od 24 stopni do około 34 stopni zależnie od temepratury na zewnątrz.

Bez sterowania nie ma szansy na utrzymanie stałej temepratury ...

Bez sterowania nie ma szansy na utrzymanie stałej temepratury ...

Dlaczego nie.

Skoro chcesz zmieniać temp. zasilania podłogówki wg. temp. zewnętrznej to nawet nie musisz mieć termostatu, wystarczy zwykły mieszający i do tego ustawienie temp. kotła wg pogodówki, masz to samo ale zależy jaki jest sterownik.

To wszystko jak pisałem wyżej, tylko gdybanie bo nie wiadomo co się instalatorowi w nocy przyśni :)

Instalacja może pracować na 4 pompach, na 3 pompach, na 2 pompach a może i dobrze pracować na jednej, zależy od zasobności portfela, oraz na czym zależy inwestorowi i aby nikt tam maniany nie odpierdzielił :) bo wtedy może być nawet 6 pomp i będzie kiszka panie :)