Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania nowego domu. mam tylko tydzień na decyzję - proszę o pomoc

sruba014

Recommended Posts

Kaszpir płaci się za to czego nie masz Ty :)

A to że Ty masz siłownik to też nie znaczy że nie można bez niego i nie lepiej i taniej.

Do czego Ci potrzebny ten zawór z siłownikiem ? policz ile to kosztuje a ile kosztuje zawór z głowicą termostatyczną na rozdzielaczu.

Nigdy nie pchałbym się większe koszty tylko dla tego żeby mieć więcej pierdół w instalacji.

To tak po krótce.

Wiesz moja "skrzynka" podłogówki nic nie ma , jest "goła" ...

Kosztuje zapewno duuużo mniej niż mocno "uzbrojona".

Jeśli hydraulik montuje u niego w skrzynce cały "osprzęt" łącznie z głowica termostatyczną , to nie jest mu to potrzebne , bo będzie to miał.

Jak ja się orientowałem , to fachowcy od podłogówki i w literaturze fachowej specjaliście polecali do podłogówki właśnie sterowanie pogodowe jako najlepsze , bo działające z wyprzedzeniem ...

I takie mam :)

U mnie w czasie sezonu tempperatura wody w podłogówce waha się od około chyba 23 stopni do około 34 stopni ?

Więc nie jest taka sama. Czasami w ciągu dnia zmienia się o kilka stopni ...

W domu panuje bardzo zbliżona temperatura cały dzień ...

Nie mam doświadczenia i nie wiem jak zachowuje się taka głowica termostatyczna w skrzynce rozdzielczej i co ona mierzy i jak to reguluje i na jakiej zasadzie ...

Nie mam doświadczenia. Tutaj sądzę że klient powinien pogadac z hydraulikiem i zapytać się co lepsze , choć dla hydraulika napewno zamontowanie w skrzynce bo mniej roboty ...

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie Zdecydowałem się na piec e „kogroszkowy”. Po przeczytaniu info na czyste ogrzewanie.pl i sprawdzeniu rankingów pieców wybiorę 1 z 2 tj:

AD1. Piec

1. SKAM-P Plus Premium 12kw (palnik Ardeo 15kw z obrotową głowicą) Sterownik SPP z podłączeniem do netu lub Bruli i tutaj pytanie. Interesuje mnie „bezobsługowość i prostota” oraz to, żeby sterownik obsłużył podłogówkę na całym domu, bojler na CWU i kaloryfery (które będą używane sporadycznie zapewne {no może te w łazienkach częściej niż te w garażu}.

Rozumiem, że mogę mieć termostaty w tych szafkach i tam sobie ustawić jakąś temp ażeby np. w salonie mieć 25 a w pokojach na górze 18?

Ruszt awaryjny montowany w dolnej części zakrywając palnik (wg zaleceń ze strony czyste ogrzewanie), może być?

2. Ogniwo Eko plus 10kw z Ecoal. Na stronie tej pisali,m że jest to NAPRAWDĘ bezobsługowy piec jak i sterownik. Tzn dla laika jak ja w sam raz (zaznaczam, że z czasem będę chciał się nauczyć wszystkiego co potrzebne bo palić „mądrzej i oszczędniej”.

Jeżeli SKAMP ze sterownikiem spp lub bruli jest również tak „bezobsługowy” jak Ogniwo o którym piszą na tej stronie to zdecyduję się na SKAMPA.

Ps. Rozmawiałem dziś z Panem Ryszardem (konstruktorem i sprzedawcą) z RBR. Zachwalał piec, obejrzałem go ze wszystkich stron. Mówił, że można go czyścić w krawacie i się nie pobrudzę  Widziałem tą wajchę do czyszczenia pionowego pionowej ścianki. Generalnie bardzo przyjemny człowiek. Cena 8200 za 12kw (troszkę za drogo) z Ecoal.

AD2. Jak wyobrażam sobie działanie kotła (proszę skorygujcie moje błędy w myśleniu) 

W zimie będę grzał podłogówką raczej we wszystkich pomieszczeniach (w łazienkach będę chciał odpalać grzejniki od czasu do czasu, i czasem pewnie w garażu i pomieszczeniu gosp).

W lecie będę chciał używać tylko ciepłej wody do mycia – wiadomo 

Teraz pytanie, który z tych pieców wraz ze sterownikiem ma takie ustawienia jak np.: tryub letni do grzania tylko cwu czy zimowy by grzał cwu i co?

Ad 3. Co i ile jest mi potrzebne.

-1 piec

-2 pompy (1 do grzania CO i 1 na bojler który ogrzeje CWU i grzejniki tak?) czy 3 pompy 1 co 1 cwu i 1 do grzejników? Podkreślam, że grzejniki nie będą tak często używane jak podłogówka.

-1 bojler z 2 wężownicami czy płaszczami (nie wiem dokładnie ale taki co szybko grzeje wodę) 

-1 zawór mieszający 4 drożny by regulował gdzie ma iść jaka temperatura o ile dobrze rozumiem.

-1 czujnik do pokoju żebym mógł przy piecu ustawić jaka temp ma być w pokojach tak?

-1 czujnik pogodowy (do czego to ustrojstwo służy?)

Jeden z użytkowników napisał: „Do czego Ci potrzebny ten zawór z siłownikiem ? policz ile to kosztuje a ile kosztuje zawór z głowicą termostatyczną na rozdzielaczu.

Nigdy nie pchałbym się większe koszty tylko dla tego żeby mieć więcej pierdół w instalacji.

To tak po krótce” A ktoś zripostował „Bez sterowania nie ma szansy na utrzymanie stałej temepratury ...” .” Nie wiem ocb powiem szczerze…

AD 3. Sprawa sterowników

Rozumiem, że nie wszystkie sterowniki będą mi obsługiwały temp podłogówki, temp CWU i grzejników tak? Gdybym wybrał SPP będę musiał dokupić jeszcze jakiś dodatkowy sterownik do podłogówki tak? W takim razie gdybym wziął ogniwo z ecoal czy on ogarnie tą moją instalację? Lub bruli w spakmpie?

Czym są rotametry?

Jeszcze jedna prośba. Czy ktoś mógłby mi wyszczególnić co i ile muszę kupić żeby obsługa tego była jak najprostsza (mam na myśli obsługę temp w podłogówce, cwu w kranach i kaloryferach) Ile pomp, jaki zawór o ile to w ogóle potrzebne…

Jutro rano widzę się z hydraulikiem i zapytam o jego „wizję” i wtedy dam wam znać. Zaznaczam tylko, że on robiąć mi instalację był nastawiony na ogrzewanie gazowe bo takowe miało być.

sruba014, Ty masz tam z tego co pamiętam jakieś dobre kontakty z duchem świętym:) Idź się lepiej pomódl żeby ta zima była równie łagodna jak poprzednia, albo najlepiej żeby jej wcale nie było;) bo jak będzie, to będzie to najgorsza zima w Twoim życiu:D

I kup ten kocioł od któregoś z forumowych sprzedawców, bo oni przynajmniej Ci pomogą, a tak to nie wiadomo na kogo trafisz. Po zakupie weź od razu w komórkę wklep telefon Twojego wybrańca, bo w zimę będziecie raczej bardzo częstymi konwersatoriami. I niech Cię bóg prowadzi, bo lekko nie będzie;)

Dziękuję Map :) Tobie także niech Bóg błogosławi!! Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze z piecem i jego obsługą. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i propozycję co do PC :) Pompa ciepła niestety to nie mój pułap finansowy jak na 1 raz.

Czy kocioł SKAMPa lub OGNIWO byłby dostępny od ręki?

Raczej nie zmienię bo chcę się nauczyć obsługi tego kotła, zasypać i spać spokojnie przez kilka dni :)

A Pana /boga właśnie trzeba zapraszać do swojego życia, nawet do najbardziej banalnych spraw takich jak wybór tego kotła. Wierzę, że jest wszechmogący ale przede wszystkim dobry więc pomoże - bo wierzę, że jeżeli chce to tak będzie :)

Raczej nie zmienię bo chcę się nauczyć obsługi tego kotła, zasypać i spać spokojnie przez kilka dni :)

A Pana /boga właśnie trzeba zapraszać do swojego życia, nawet do najbardziej banalnych spraw takich jak wybór tego kotła. Wierzę, że jest wszechmogący ale przede wszystkim dobry więc pomoże - bo wierzę, że jeżeli chce to tak będzie :)

Dasz radę bez problemu. Trzeba tylko kupić w miarę bezproblemowy węgiel. Poczytaj trochę forum, popytaj tych co sprzedają węgiel i na pewno coś wybierzesz. A obsługa kotła to nic trudnego. W Ogniwie kanały pionowe to trochę gorsze czyszczenie ale do tego też pewnie można przywyknąć. Ja bym wybrał poziome kanały.

Panowie Zdecydowałem się na piec e „kogroszkowy”. Po przeczytaniu info na czyste ogrzewanie.pl i sprawdzeniu rankingów pieców wybiorę 1 z 2 tj:

AD1. Piec

1. SKAM-P Plus Premium 12kw (palnik Ardeo 15kw z obrotową głowicą) Sterownik SPP z podłączeniem do netu lub Bruli i tutaj pytanie. Interesuje mnie „bezobsługowość i prostota” oraz to, żeby sterownik obsłużył podłogówkę na całym domu, bojler na CWU i kaloryfery (które będą używane sporadycznie zapewne {no może te w łazienkach częściej niż te w garażu}.

Rozumiem, że mogę mieć termostaty w tych szafkach i tam sobie ustawić jakąś temp ażeby np. w salonie mieć 25 a w pokojach na górze 18?

Ruszt awaryjny montowany w dolnej części zakrywając palnik (wg zaleceń ze strony czyste ogrzewanie), może być?

2. Ogniwo Eko plus 10kw z Ecoal. Na stronie tej pisali,m że jest to NAPRAWDĘ bezobsługowy piec jak i sterownik. Tzn dla laika jak ja w sam raz (zaznaczam, że z czasem będę chciał się nauczyć wszystkiego co potrzebne bo palić „mądrzej i oszczędniej”.

Jeżeli SKAMP ze sterownikiem spp lub bruli jest również tak „bezobsługowy” jak Ogniwo o którym piszą na tej stronie to zdecyduję się na SKAMPA.

Ps. Rozmawiałem dziś z Panem Ryszardem (konstruktorem i sprzedawcą) z RBR. Zachwalał piec, obejrzałem go ze wszystkich stron. Mówił, że można go czyścić w krawacie i się nie pobrudzę  Widziałem tą wajchę do czyszczenia pionowego pionowej ścianki. Generalnie bardzo przyjemny człowiek. Cena 8200 za 12kw (troszkę za drogo) z Ecoal.

AD2. Jak wyobrażam sobie działanie kotła (proszę skorygujcie moje błędy w myśleniu) 

W zimie będę grzał podłogówką raczej we wszystkich pomieszczeniach (w łazienkach będę chciał odpalać grzejniki od czasu do czasu, i czasem pewnie w garażu i pomieszczeniu gosp).

W lecie będę chciał używać tylko ciepłej wody do mycia – wiadomo 

Teraz pytanie, który z tych pieców wraz ze sterownikiem ma takie ustawienia jak np.: tryub letni do grzania tylko cwu czy zimowy by grzał cwu i co?

Ad 3. Co i ile jest mi potrzebne.

-1 piec

-2 pompy (1 do grzania CO i 1 na bojler który ogrzeje CWU i grzejniki tak?) czy 3 pompy 1 co 1 cwu i 1 do grzejników? Podkreślam, że grzejniki nie będą tak często używane jak podłogówka.

-1 bojler z 2 wężownicami czy płaszczami (nie wiem dokładnie ale taki co szybko grzeje wodę) 

-1 zawór mieszający 4 drożny by regulował gdzie ma iść jaka temperatura o ile dobrze rozumiem.

-1 czujnik do pokoju żebym mógł przy piecu ustawić jaka temp ma być w pokojach tak?

-1 czujnik pogodowy (do czego to ustrojstwo służy?)

Jeden z użytkowników napisał: „Do czego Ci potrzebny ten zawór z siłownikiem ? policz ile to kosztuje a ile kosztuje zawór z głowicą termostatyczną na rozdzielaczu.

To tak po krótce” A ktoś zripostował „Bez sterowania nie ma szansy na utrzymanie stałej temepratury ...” .” Nie wiem ocb powiem szczerze…

AD 3. Sprawa sterowników

Rozumiem, że nie wszystkie sterowniki będą mi obsługiwały temp podłogówki, temp CWU i grzejników tak? Gdybym wybrał SPP będę musiał dokupić jeszcze jakiś dodatkowy sterownik do podłogówki tak? W takim razie gdybym wziął ogniwo z ecoal czy on ogarnie tą moją instalację? Lub bruli w spakmpie?

Czym są rotametry?

Jeszcze jedna prośba. Czy ktoś mógłby mi wyszczególnić co i ile muszę kupić żeby obsługa tego była jak najprostsza (mam na myśli obsługę temp w podłogówce, cwu w kranach i kaloryferach) Ile pomp, jaki zawór o ile to w ogóle potrzebne…

Jutro rano widzę się z hydraulikiem i zapytam o jego „wizję” i wtedy dam wam znać. Zaznaczam tylko, że on robiąć mi instalację był nastawiony na ogrzewanie gazowe bo takowe miało być.

Widzę że odpowiedzi mnóstwo , ale żaden nawet nie postarał się klientowi pomóc ...

Postaram się odpowiedzieć na większośc Twoich pytań , więc będzie lekki chaos ;)

1. Ja bym wybrał Skamp-a , bo tańszy , większy wybór sterowników a także możliwość wyboru palnika. Dodatkowy plus poziome kanały spalinowe a co za tym idzie bardzo komfortowe i czyste czyszczenie kotła , a to też bardzo ważne ...

RBRa bym sobie darował bo za drogi i nic według mnie nie przemawia za tak wysoką ceną ...

Ja bym wybrał SPP + BET , bo sterownik dzięki temu że ma nowatorski algorytm naprawdę sobie świetnie radzi , nawet z ciężkimi w spaleniu opałami ,a dodatkowo ma świetne wsparcie techniczne a do tego jest tani.

Bruli według mnie bez sensu. Sterownik z bardzo dużą ilością bajerów i funkcji , tylko po co ? Ma lepsza oprawę graficzną , ładniejsza obsługę przez internet ale jest stanowczo za drogi do tego co oferuje ...

2. Co do podłógówki. termostaty to możesz mieć na grzejnikach a nie na podłogówce. Obniżyć możesz temperaturę regulując zaworem na danej pętli , ale nie jest to precyzyjne i nikt się w to nie bawi , choć możesz po prostu w pomieszczeniach "nieużytkowych" skrecić do minimum zawory w skrzynce rozdzielczej i będzie w tych pomieszczeniach zimniej ...

Można oczywiści dorzucić elektroniki i do każdej pętlki dać siłownik i będziesz miał precyzję i lepsza kontrolę , tylko to wcale nie małe koszty i mało kto się na to decyduje , bo to po prostu wyrzucona kasa.

3. Każdy sterownik ma tryb "letni" a jak nawet nie ma , to po prostu wyłącza się w nim grzanie CO i mamy tryb "letni" :)

SPP nie ma trybu "letniego" , ale po prostu wyłącza się CO i mamy tryb "letni" ;)

4. Według mnie potrzebne są 3 pompy. Pisałem już do czego więc nie będe się powtarzał , tak aby było zgodnie z zasadami i schematami i abyś w lato mógł grzać samą wodę bojlera ...

5. Zawór czterodrożny , bo tym różni się od zaworu trójdrożnego że ma dodatkowa ochronę temeperatury powrotu kotła , czyli aby kocioł Ci szybko nie zardzewiał i abys nie stracił gwarancji ...

6. Czujnik do pokoju nie potrzebny. na grzejnikach głowice termostatyczne.

7.

Ze zdjęcia jakie pokazałeś masz "gołe" skrzynki rozdzielcze , tak jak u mnie więc musisz mieć całe sterowanie i itd w kotłowni Czyjnik pogodowy. Służy właśnie do tego że steruje podłógówką , czyli tak reguluje temepraturę wody w podłógówce aby dopasować ją do temepratury zewnętrznej. Czym zimniej na dworze , tym cieplesza woda idzie w podłogę , bo zwiększa się zapotrzbowanie na ciepło domu.

Ty ustawiasz w sterowniku "krzywą grzania" a sterownik sam zajmuje się utrzymaniem komfortowej temperatury w domu.

Do tego musisz mieć sterownik pogodowy + siłownik za zaworze czterodrożnym aby elektornika sterowała tym czymś ...

Jak masz "gołe" skrzynki to musisz jakoś sterować podłógówką. Możesz ręcznie krecić sobie zaworem czterodrożnym ale sądze że bardzo szybko Ci się znudzi , bo nigdy nie będziesz wiedział jak mocno przykręcić/odkręcić zawór czterodrogowy albo kupić sterownik "pogodowy" i siłownik za ten zawór aby on sobie sam krecił za ciebie.

Ale tutaj pogadaj z hydraulikiem , bo być może masz coś już.

Po prostu zapytaj jak będzie odbywała się regulacja temepratury podłógówki i tyle ...

8. Rotametr to taki "wskaźnik" który pokazuje jak duży jest przepływ wody w litrach. Na dolnej listwie masz "pokrętełko" i możesz regulować poziom przepływu i widzisz zmiany właśnie na rotametrze.

Co do problemów to bym się nie przejmował zbytnio.

najważniejsze kupić dobrany mocowo kocioł i jakąs dobra a zarazem prostą w obsłudze elektronikę.

Na forum jest dużo ludzi którzy bezinteresownie pomogą , w tym i ja.

Taka jest idea forum ...

Edytowane przez kaszpir007

[b

I kup ten kocioł od któregoś z forumowych sprzedawców, bo oni przynajmniej Ci pomogą, a tak to nie wiadomo na kogo trafisz. Po zakupie weź od razu w komórkę wklep telefon Twojego wybrańca, bo w zimę będziecie raczej bardzo częstymi konwersatoriami.

Map sprzedam kocioł i przeważnie to ja dzwonię do klienta po jakimś czasie z pytaniem czy już podłączony, jak się sprawuje czy wszystko jest ok.

Zdarza że ktoś chce dopytać czy potrzebuje jakiejś porady ale nie ładuję komórki dwa razy dziennie :)

Jeśli są sterowniki z dostępem przez internet i mam go udostępnionego to sam siądę wieczorkiem i coś poprawię jak jest taki sygnał, często nawet ludzie nie wiedzą co zrobiłem a kocioł przestaje np. wygasać latem po zmianie np. paliwa.

Tak jest to uciążliwe :)

Trzeba tylko mieć na tyle oleju we łbie żeby wiedzieć co ruszyć.

Czy kocioł SKAMPa lub OGNIWO byłby dostępny od ręki?

Ogniwo kupisz pewnie gdzieś bez problemu.

Zamówienia na Skama jarecki każe przyjmować jak na dzisiaj na około 20-ty październik, wolną 12-stkę mam u siebie ale już dwóch ludzi dzisiaj dzwoniło z zapytaniem.

RBR na początek przyszłego tygodnia.

Na forum jest dużo ludzi którzy bezinteresownie pomogą , w tym i ja.

Taka jest idea forum ...

No Kaszpir trochę przesadziłeś chyba :)

Poapatrz tylko na ostatnie 11 stron tego wątku.

Niektórzy są chyba w innych celach, podrzeć łacha z kogoś bo chce inaczej, ponaśmiewać się, nawet jak znowu polegli w tych działaniach to już nawet z wiary sobie drwią.

Niech każdy wierzy w co chce jak nie wierzy w nic to niech zamilknie, to indywidualna sprawa każdego człowieka, zresztą jak ktoś przeczytał regulamin takie wpisy nie są z nim zgodne.

To chyba nie taka jest idea tego forum ?

Kaszpir! Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!! Dużo pomogła przy rozmowie z instalatorem. Wczoraj rozmawiałem z Panem Jarkiem z firmy SKAM-P. Opowiadał o kotrle i jak pisaliście dostępny będzie dopiero około 20stego października. Bardzo rzeczowy i konkretny człowiek, wszystko dokładnie wyjaśnił i poświęcił sporo czasu na rozmowę ze mną.

na 90% jestem zdecydowany na skampa. Jednak co do sterowników mam pewne obiekcje. Do wczoraj jeszcze myślałem, że będzie to spp z BET. Jednak dziś po rozmowie z instalatorem jestem w kropce i proszę o waszą opinię.

Instalator zaproponował mi piec Krzaczek SKP 3D http://www.krzaczek.eu/produkty/kotly-z-podajnikiem/skp-3d/ palnik żeliwny retorowy II gen, sterownik ST 880 z PID (co to jest pid?) dodatkowo można zakupić moduł do internetu ST 500. Za ten kocioł 14kw z tym sterownikiem 880 chcą odemnie 6700zł. Piec 14kw pewnie z tym modułem internetowym z 7000 by wyszło.

Co sądzicie o tym kotle (o palnikach, wykonaniu, ruszcie awaryjnym i całej reszcie) i o tym sterowniku st880 - czy jest też tak prosty w obsłudze jak spp, ecoal czu bruli i rzeczywiście jest podobnie bezobsługowy?

Pytam bo sprawdziłem ceny tego kotła w necie i są dużo wyższe niż ta cena, którą mi zaproponował instalator. Piec 14kw - tylko czy to nie za dużo...

Co do rozmowy z instalatorem - rozrysował mi ten układ i wg niego: pompy 4 (bojler, kaloryfery i 2 na podłogówki {1 na górę i 1 na dół, mówił, że dzięki temu nawet gdy 1 padnie to zawsze jedna jest w "zapasie" i wg niego to lepsze rozwiązanie niż 1 duża pompa na parter i poddasze} Zawór 3 drożny bo schłodzoną wodę, która wróci z podłogówki ma ogrzewać jakieś inne urządzenie (nie pamiętam nazwy dokładnie) Sterowanie pokojowe ma się odbywać na piecu poprzez czujnik pogodowy (mówił, że rotametrem broń Boże nie kręcić) lub ewentualnie na oko można dokręcić w rozdzielaczach (ale radził jednak ten czujnik pogodowy bo prościej tak).

Co o takim rozwiązaniu sądzicie?