Maher 17.09.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Odnośnie rusztu awaryjnego go mam i też myślałem że go wykorzystam po budowie, ale drewna się pozbyłem a papier wrzucam do segregowanych worków (paliłem papierem pół dnia i przyoszczędziłem na CWU 2zł).Odnośnie sterownika to bym brał jakiś najpopularniejszy na forum i obowiązkowo z dostępem do neta (nie przesiadujesz w kotłowni) i z zapisem historii palenia (nie musisz obserwować go na okrągło, tylko wieczorem przeanalizujesz palenie jak jest coś nie tak i wprowadzisz drobne korekty i na następny dzień sprawdzisz czy posuwasz się w dobrym kierunku), a dlatego popularny bo zawsze możesz spytać i porównać ustawienia.Ecoal ma fajnie rozwiązane statystyki i zapis historii, nie wiem jak SPP ma to rozwiązane, ale podobno piecem lepiej steruje tylko czy podoła tak jak u mnie całym sterowaniem w domu (4 pompy ( jedna po-za sterownikiem) 100% podłogówki + ręcznikowce, niezależna temperatura na 2 poziomach, automatyczne przełączanie zima-Lato, tygodniowy program CWU). Możesz poszukać mojego schematu CO na forum i porównać z tym co chcesz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 17.09.2014 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Kobra - na 90% w otwartym. Czy możesz mi napisać o co mam zapytać? Wtedy wszystkie odpowiedzi instalatora wrzucę do postu. Z góry dziękuję. Cześć Maher! U ciebie jaki jest piec, sterownik? Jak rozwiązałeś sprawę podłogówki i "ręcznikowców"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 17.09.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Wysłałem Ci priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 17.09.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Kobra - na 90% w otwartym. Czy możesz mi napisać o co mam zapytać? Wtedy wszystkie odpowiedzi instalatora wrzucę do postu. Z góry dziękuję. Cześć Maher! U ciebie jaki jest piec, sterownik? Jak rozwiązałeś sprawę podłogówki i "ręcznikowców"? Ręcznikowce podłączone są bezpośrednio do pieca razem z CWU, grzeją kiedy CWU grzeje bojler, dodatkowo mają ręczne zawory. Piec mam RBR-a , skusiłem się że on oferował ecoala, teraz trochę żałuje bo z trybu automatycznego w ecoalu nie korzystam, a tryb grupowy i ręczny i resztę bajerów oferuje bruli. Poniżej masz schemat mojej instalacji, jak cię zainteresuje to podam ci trochę zmian które zrobiłem w trakcie instalacji (na schemacie ręcznikowce są niezależnie, u mnie podłączyłem je za pompą do CWU). Edytowane 17 Września 2014 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.09.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Smrod ma prawo przeszkadzac? Trafiłeś w sedno! Ostatnio trochę czasu przebywałem w ogródku, w domku gdzie mieszkam obecnie. Mimo tego że w kotle nie było rozpalone, było czuć wyrażny smród "sadzy" lub mazi z komina. Aktualnie jest rozpalne średnio 3x na 4 dni. Wyraźnie czułem smród z komina, mimo tego że od wygaszenia kotła minęło przeszło 12 godzin. Kocioł to viadrus u22 górnego spalanie. W okresie letnim grzanie wody do CWU drewnem. Edytowane 17 Września 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.09.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Otwórz sobie okna z zawietrznej.Same cuda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.09.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) Śruba nie jestem instalatorem, ale z doświadczenia powiem Ci, że na kaloryfery tzw. ręcznikowce szkoda kupować pompę i jeszcze płacić za prąd, który pociągnie. Ja mam u siebie na jednej pompie podłogówkę i kaloryfer. Jest to wg mnie komfortowe rozwiązanie. Temp. 30℃ w zupełności wystarczy na wysuszenie ręcznika. Krzaczka nie kupuj. Kup kocioł od ludzi, którzy są tu na forum. Ja kupiłem od karoki65 i jeszcze wczoraj z nim rozmawiałem telefonicznie bo miałem małą zagwostkę. Także takie wsparcie jest nieocenione. A kocioł chyba kupowałem w maju 2013 albo 2012 już sam nie wiem, straciłem rachubę czasu. Edytowane 18 Września 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 18.09.2014 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Spoko. Dziękuję za info. Większość uwag porzekazałem instalatorowi. W poniedziałek będę się z nim widział i wszystko mi powie. Zeskanuję też schemat jaki dostanę od niego. Grzejników mam w sumie 5 na cały dom (2 drabinkowe w łazienkach i tam też jest podłogówka, 2 w garażu 1 w kotłowni i 1 w pomieszczeniu gospodarczym) Myślę, że podłączenie ich do CWU to dobre rozwiązanie. Zobaczymy co na to instalator. Obawiam się jedynie tego, że jest spory czas oczekiwania na Skampa. Wykończeniówka zaczyna się od poniedziałku, a słyszałem, że dobrze jest wygrzać podłogi przed kładzeniem płytek. U mnie posadzka leży już prawie 2 miesiące ale obawiam się kłaść płytki przed wygrzaniem posadzki i uruchomieniem pieca. Czy myślicie, że ma to sens aby czekać na wygrzanie podłogi czy można już układać płytki na podłogach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.09.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Kiedy były robione wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 18.09.2014 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) prawie 2 miesiące temu, zapomniałem dodać, że jest to miksokret Edytowane 18 Września 2014 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.09.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Na Twoim miejscu bałbym się wykańczać podłogi po tak krótkim okresie czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.09.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) prawie 2 miesiące temu, zapomniałem dodać, że jest to miksokret Jaka posadzka,materiał? Zrezygnuj z kotła na eko.Dla własnego dobra.Dobrze ci radzę.Nie pchaj się w syf w nowym domu.Eko dla ciebie ,to żadne oszczędności. Pomyśl gdzie urwać 20-30k pln i styknie ci to na lata na prąd. Edytowane 18 Września 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 23.09.2014 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Cześć! Jutro będę miał rozrysowany plan instalacji więc wrzucę na forum. Rozmawiałem z sąsiadami mieszkającymi w pobliżu mnie. 90% zrezygnowało z gazu na rzecz pieców ekogroszkowych (zbyt wysokie rachunki płacili za gaz). domy to tak 50 na 50 połowa jest "starych" a połowa to nowe budownictwo (nie starsze niż 5 lat). Jestem w trakcie zamawiania SKAM-P plus premium. Pytają się mnie czy potrzebne mi będzie osobne gniazdo zasilające do samego bojlera? Potrzebne? Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.09.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Gniazdo to rozumiesz przez to elektryczne do pompy bojlera czy tam grzałki - czy osobne wyjście z kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 23.09.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Czyli wybrałeś "eko"-syf bo większość sąsiadów ma średniowieczną świadomość na temat ogrzewania a jako jedyną alternatywę dla gazu znają smoluchy? Gratulacje. Za Łysiakiem: jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 23.09.2014 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Kobra "czy życzy Pan sobie osobne wyjście zasilające do samego bojlera (bez dopłat)" A czy osobne wyjście z kotła także będzie potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Rozmawiałem z sąsiadami mieszkającymi w pobliżu mnie. 90% zrezygnowało z gazu na rzecz pieców ekogroszkowych (zbyt wysokie rachunki płacili za gaz). domy to tak 50 na 50 połowa jest "starych" a połowa to nowe budownictwo (nie starsze niż 5 lat). Jestem w trakcie zamawiania SKAM-P plus premium. Masakra Piszesz że rachunki 1500-200zł wyższe przy gazie nie stanowiły by dla ciebie problemu a pakujesz się w węgiel? Zrobiłeś OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 23.09.2014 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 2000zł różnicy w skali roku to dla nas spora oszczędność. Popytałem także sąsiadów, którzy (wszyscy) ogrzewali gazem na początku gdy się wprowadzili. Wszyscy przerzucili się na ekogroszek. Jeden z sąsiadów ma stary dom (ok 300m pow). słabo docieplony i w zeszłym sezonie spalił 4tony ekogroszku na samo co także to niewiele. Nie zrobiłem ozc (jedyne wyliczenia, mam ze strony czysteogrzewanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.09.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Kobra "czy życzy Pan sobie osobne wyjście zasilające do samego bojlera (bez dopłat)" A czy osobne wyjście z kotła także będzie potrzebne? Tak Cię zapytał sprzedawca kotła? No to jemu chodzi o wyjście z kotła. Pisałem Ci - ja bym brał kocioł z 3 -ma wyjściami. Jedno 5/4 cala i dwa calowe. To większe do podłogówki, te mniejsze do bojlera + grzejniki i do zapięcia rury wznośnej do naczynia wyrónawczego. Jak to od Jareckiego ten kocioł bierzesz - tak mu powiedz. A w ogóle to wstrzymaj się aż schemat dostaniesz od instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 23.09.2014 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Tak mnie zapytał sprzedawca (kocioł od Jareckiego). Ok jutro wrzucę schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts