Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania nowego domu. mam tylko tydzień na decyzję - proszę o pomoc

sruba014

Recommended Posts

Nie zrobiłem ozc (jedyne wyliczenia, mam ze strony czysteogrzewanie).

To wiesz, że nic nie wiesz.

A wystarczyło wydać kilka stówek, żeby niemal dokładnie wiedzieć ile będzie cię kosztowało ogrzewanie w zależności od systemu. Dla ciebie to pieniądze wyrzucone w błoto i wolisz słuchać sąsiadów i eksperymentować. Brawo.

Ile jeszcze wody upłynie w kraju nad Wisłą, zanim ludzie zaczną najpierw myśleć, a dopiero później robić...?

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niestety nie znalazłem w internecie żadnej firmy, która by wykonywała takie obliczenia na terenie Lublina. Z tego tematu i wątku, który mi wysłałeś nie za wiele wynika przyjacielu...

A pytałeś choćby tu na forum kto oblicza OZC?

A z tamtego wątku wynikają twoje przyszłe dylematy i problemy. Powodzenia :bye:

IMG-20140925-00202.jpg

Tak miała by wyglądać instalacja. Instalator mówi, że nie chce instalować grzejników razem z CWU. Pompy do podłogówki spiąłby w jedno (jedna pompa na poddasze jedna na parter) i sterownik widziałby jako jedną pompę. Pompa przy kotle miałaby podobno jakieś własne sterowanie.

Grzejniki są tak dobrane by można byłoby je podłączyć do podłogówki, ale dopuszczalne też byłoby podpięcie do tej pompy przy kotle (tak mówił instalator).

Proponuje mi za 6500zł piec Krzaczek SKP3d 14kw ze sterownikiem st480. Cena spoko, jednak chyba zostanę przy skampie.

Dajcie znać proszę co sądzicie o tej instalacji.

Edytowane przez sruba014

Aha i chciałem jeszcze zapytać o zasobnik CWU. Co polecacie? nie chciałbym więcej niż 150l ? myślałem o tym QUATTRO stojącym 150l podobno wodę grzeje w 20 minut. http://www.biawar.com.pl/pl/ogrzewacze-wody/zasobniki-c-w-u-i-wymienniki-pionowe

Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na ciepłą wodę ...

Sam mam bojler pionowy 80L i nam to styka (rodzina 4 osobowa). Kocioł ma także duży własny "płaszcz wodny" i po wychłodzeniu wody w bojlerze jest szybko woda nagrzewana.

Dodatkowo pamiętaj że przy kotle wodę grzeję się w większości do wyższej temeperatury niż przy pompie i dzięki temu "ciepłej wody" jest więcej.

Osobiście uważam że nie ma sensu brać niczego większego niż 120-160L i to naprawdę jak masz już jakieś olbrzymie zapotrzebowanie na ciepłą wodę nonstop :)

Co do tego bojlera , to spokojnie możesz zainteresować się także tańszą wersją bojlera od tego producenta ...

Bo ten co podałeś jak dla mnie jest bardzo drogi , no chyba że te ceny jakie podaje producent są zupelnie inne niż te za ile masz kupić ;)

Ja mam taki "bojlerek"

http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/18/venus-plus