Liwko 23.09.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Nie zrobiłem ozc (jedyne wyliczenia, mam ze strony czysteogrzewanie). To wiesz, że nic nie wiesz. A wystarczyło wydać kilka stówek, żeby niemal dokładnie wiedzieć ile będzie cię kosztowało ogrzewanie w zależności od systemu. Dla ciebie to pieniądze wyrzucone w błoto i wolisz słuchać sąsiadów i eksperymentować. Brawo. Ile jeszcze wody upłynie w kraju nad Wisłą, zanim ludzie zaczną najpierw myśleć, a dopiero później robić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Tak mnie zapytał sprzedawca (kocioł od Jareckiego). Jarecki już owieczkę przytulił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Proponuję abyś najpierw poczytał sobie ten wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek&p=6616628#post6616628 Póki nie jest za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 23.09.2014 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 niestety nie znalazłem w internecie żadnej firmy, która by wykonywała takie obliczenia na terenie Lublina. Z tego tematu i wątku, który mi wysłałeś nie za wiele wynika przyjacielu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 niestety nie znalazłem w internecie żadnej firmy, która by wykonywała takie obliczenia na terenie Lublina. Z tego tematu i wątku, który mi wysłałeś nie za wiele wynika przyjacielu... A pytałeś choćby tu na forum kto oblicza OZC? A z tamtego wątku wynikają twoje przyszłe dylematy i problemy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 23.09.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Jarecki już owieczkę przytulił Owieczka to rodzaj żeński. A jak zwie się rodzaj męski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.09.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 I już zleciały się trole pompowe pastwić się nad człowiekiem.Już za to bym Was pobanował.Skoro pisze że się zdecydował to wara Wam do tego.Nie będzie kolejnej pompki a następny kociołek, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Owieczka to rodzaj żeński. A jak zwie się rodzaj męski ? Chciałbym się pośmiać, ale tu nie ma z czego Nie rozumiem jak ludzie mogą to robić sobie i swoim nowym domom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 23.09.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Już za to bym Was pobanował. To pobanuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.09.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Owieczka to rodzaj żeński. A jak zwie się rodzaj męski ? Owiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Owiec ? Tak, owiec olo, owiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.09.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 To pobanuj. No niestety nie mam tu takiej władzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.09.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 no na szczęście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.09.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Tak, owiec olo, owiec Może być jeszcze banan czy jakoś tak podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnDek 23.09.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Panie śruba, wybrać z tym palnikiem ardo i będzie Pan miał spokój. Niech się pan też przyzwyczaja do dziwnego kręgu osób na tym forum. Czasami lepiej tylko czytać, człowiek bardziej zrelaksowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 25.09.2014 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Tak miała by wyglądać instalacja. Instalator mówi, że nie chce instalować grzejników razem z CWU. Pompy do podłogówki spiąłby w jedno (jedna pompa na poddasze jedna na parter) i sterownik widziałby jako jedną pompę. Pompa przy kotle miałaby podobno jakieś własne sterowanie. Grzejniki są tak dobrane by można byłoby je podłączyć do podłogówki, ale dopuszczalne też byłoby podpięcie do tej pompy przy kotle (tak mówił instalator). Proponuje mi za 6500zł piec Krzaczek SKP3d 14kw ze sterownikiem st480. Cena spoko, jednak chyba zostanę przy skampie. Dajcie znać proszę co sądzicie o tej instalacji. Edytowane 25 Września 2014 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 25.09.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Dla mnie dziwne wydaje się włączenie bojlera za wymiennikiem/sprzęgłem(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 25.09.2014 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Czy możecie mi powiedzieć czym jest "obsługa stref czasowych" przez sterownik? Wyczytałem, że spp nie obsługuje a bruli obsługuje strefy czasowe. Czym są "strefy czasowe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 25.09.2014 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Aha i chciałem jeszcze zapytać o zasobnik CWU. Co polecacie? nie chciałbym więcej niż 150l ? myślałem o tym QUATTRO stojącym 150l podobno wodę grzeje w 20 minut. http://www.biawar.com.pl/pl/ogrzewacze-wody/zasobniki-c-w-u-i-wymienniki-pionowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.09.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Aha i chciałem jeszcze zapytać o zasobnik CWU. Co polecacie? nie chciałbym więcej niż 150l ? myślałem o tym QUATTRO stojącym 150l podobno wodę grzeje w 20 minut. http://www.biawar.com.pl/pl/ogrzewacze-wody/zasobniki-c-w-u-i-wymienniki-pionowe Nie wiem jakie masz zapotrzebowanie na ciepłą wodę ... Sam mam bojler pionowy 80L i nam to styka (rodzina 4 osobowa). Kocioł ma także duży własny "płaszcz wodny" i po wychłodzeniu wody w bojlerze jest szybko woda nagrzewana. Dodatkowo pamiętaj że przy kotle wodę grzeję się w większości do wyższej temeperatury niż przy pompie i dzięki temu "ciepłej wody" jest więcej. Osobiście uważam że nie ma sensu brać niczego większego niż 120-160L i to naprawdę jak masz już jakieś olbrzymie zapotrzebowanie na ciepłą wodę nonstop Co do tego bojlera , to spokojnie możesz zainteresować się także tańszą wersją bojlera od tego producenta ... Bo ten co podałeś jak dla mnie jest bardzo drogi , no chyba że te ceny jakie podaje producent są zupelnie inne niż te za ile masz kupić Ja mam taki "bojlerek" http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/18/venus-plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts