map78 12.09.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Nie uważasz że 9kW na 300m2 standardowego (nie pasywnego) domu to z lekka za mało, szczególnie, że im niższa temperatura na zewnątrz tym mniejsza wydajność grzewcza powietrznej pompy? Kolejny co na siłę lobbuje pompę pomijając mega ważne aspekty. Potem koleś się natnie i będzie w brodę pluł, że jednak lepiej było co 3 dni pieca doglądać ale mieć ciepło. Na twój 190m2 dom to rozumiem, ale na 300 to już nie... Powierzchnia nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się obciążenie cieplne, a nawet w domu 300m2 można to zrobić poniżej 9kW. Mój dom to durszlak z instalacja mieszaną i WG, a tamten kolega ma wszystko w wysokim standardzie izolacji i 100% podłogówki. A i najważniejsze: ten model pompy nie traci mocy wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej. Utrzymuje stałe parametry pracy do temp -20st - to taki trick, bo zamontowano jej sprężarkę 16kW i elektronicznie ograniczono jej moc do 9kW:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 12.09.2014 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) Miałem rano spotkanie w jednej z lubelskich firm gdzie pytałem o kocioł ogniwo 10kw (zaczął mówić, że lepszy byłby 12-16kw z tego względu, że 10kw podawane przez producentów dotyczy najlepszego paliwa a często te ekogroszki są wilgotne lub słabej jakości i argumentował, że dlatego lepiej wziąć większą moc). Właściciel powiedział, że przy nowym dobrze docieplonym domu różnice pomiędzy gazem a ekogroszkiem nie powinna być za duża w skali roku (może 1000zł). Jak pisałem wcześniej - znajomy wybudował dom 2 lata temu ma piec kondensacyjny 2 funkcjny za ostatnią zimę co i cwu zapłacił 3000zł (jednak zimy prawie nie było...). Facet z tej firmy mówił dalej żeby się zastanowić bo przy takim piecu jest roboty trochę. Trzeba czyścić (nie wiem jak często), dorzucać itd. Mi to nie przeszkadza powiem szczerze, mogę to robić gdy będę miał jakieś oszczędności z tego powodu. Mówił, że zainstalowanie pieca i tych zaworów mieszających to koszt około 12tys zł. (nie wiem czy z bojlerem, czy bez). A koszt piecyka gazowego to z 7-8 (robota i wszystko wliczone) z tym, że jeszcze podłączenie gazu do budynku wycenili mi na 2500zł czyli gaz by kosztował 10-11 tysięcy. Moim głównym celem jest oszczędność i nie będzie to dla mnie problem by "pracować" przy piecu na eko żeby zaoszczędzić 2tyś rocznie w porównaniu do gazu. Mam pytanie czy gdybym chciał wyjechać na wakacje w lecie (2 tygodnie) czy piec, może zostać wyłączony zupełnie? Bo rozumiem, że tak to chodiz na ogrągło. Zima rozumiem, że nawet gdybym chciał wyjechać to ktoś by musiał raz na jhakiś czas dorzucić do pieca pod moją nieobecność żeby woda nie zamarzła w instalacji tak? Edytowane 12 Września 2014 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 12.09.2014 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Pompa ciepła rozumiem, że kosztowałaby ze 20 tysi i pracuje na prąd tak? Kurcze głupieję pwooli a decyzję muszę podjąć w następnym tygodniu... W weekend mnie nie będzie więc nie dam rady odpisywać (rekolekcje - mam nadzieję, że Duch św. pomoże ogarnąć kwestię ogrzewania ) Czy też uważacie, że koszt ogrzania mojego domu gazem byłby jedynie droższy o około 1000-1500zł rocznie w porównaniu do ekogroszku? Bo gdyby te różnice były większe 2-3 tysiące wtedy bez zastanowienia ruszyłbym w ekogroch (rozumiem, że w tych piecach można też palić drewnem węglem itd.?). Bardzo proszę o wypowiedzi - potrzebuję waszej pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.09.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Nikt ci nie odpowie, czy gaz bedzie droższy o 1000, 1500, czy 2000zł na sezonTo sie liczy i raczej nie w ciągu godziny. Za to wynik pozwala na określenie kosztów ogrzewania z dużą dokładnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 12.09.2014 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Wkleiłem to ozc na pierwszej stronie z którego wynika, że zapoptrzebowanie roczne to 120KW/m2. Jednak nie wiem czy nie było to robione na odczepnego w biurze gdzie kupowałem projekt. Gdzie mogę wyliczyć z dużą dokładnością co się będzie bardziej opłacało? Na stronie czy w jakimś biurze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.09.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 mam nadzieję, że Duch św. pomoże ogarnąć kwestię ogrzewania ) Czy też uważacie, że koszt ogrzania mojego domu gazem byłby jedynie droższy o około 1000-1500zł rocznie w porównaniu do ekogroszku? Bo gdyby te różnice były większe 2-3 tysiące wtedy bez zastanowienia ruszyłbym w ekogroch (rozumiem, że w tych piecach można też palić drewnem węglem itd.?). Bardzo proszę o wypowiedzi - potrzebuję waszej pomocy. Ja jestem ateistą, więc nie wiem czy TAKIEJ pomocy się nie przestraszysz;) Wracając do tematu, wiele tu będzie zależeć też od tego czym będziesz palił, czy jesteś w stanie przyjąć, zmagazynować opał niespakowany, jaka cenę gazu będziesz miał, itp, itd. Czyli dość dużo zmiennych:( Ale tak zupełnie na roboczo możesz przyjąć, że zapłacisz rocznie około: - 2000zł - przy powietrznej pompie ciepła; - 2000zł - paląc miałem węglowym, kupowanym po 500zł/t; - 2400zł - paląc ekogroszkiem, kupowanym po 800zł/t; - 3200zł - paląc pelletem, kupowanym po 800zł/t; - 3700zł - paląc gazem, kupowanym po 0,23zł za 1kWh; - 5100zł - ogrzewając się czystym prądem w II taryfie. W sensie instalacyjnym najtaniej wyjdzie cie czysty prąd - około 3-5tys. zł, czy to bufor, czy kocioł elektryczny, a najdrożej pompa ciepła - do Twojego domu będzie to koszt większy niż 20tys, bo tyle kosztuje sama pompa 9kW. Miłego wyboru:) Mam nadzieję, że coś pomogłem. P.S. Wyliczenia nie zawierają CWU:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.09.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) Pompa ciepła rozumiem, że kosztowałaby ze 20 tysi i pracuje na prąd tak? Kurcze głupieję pwooli a decyzję muszę podjąć w następnym tygodniu... W weekend mnie nie będzie więc nie dam rady odpisywać (rekolekcje - mam nadzieję, że Duch św. pomoże ogarnąć kwestię ogrzewania ) Max.25tys zl ze wszystkim i teraz masz dylemat Zrób OZC za ok.300zl to dowiesz się o przyszłych rachunkach za ogrzewanie i potrzebną moc urządzenia grzewczego. Dla mnie gaz był droższy od ekogroszka i nawet od prądu ale żeby to stwierdzić musisz wiedzieć ile energii potrzebuje dom do ogrzania i na tej podstawie możesz porównać sensownosc bezobslugowego źródła ciepła bo ejogroszek to raczej tak nie do dzisiejszych czasów nowych domów. kWh z: ekogroszka to ok.0,15zl z gazu 0,27zl z pompy gruntowej 0,11zl z pompy powietrznej 0,15zl z prądu 0,32zl Także musisz wiedzieć ile dom zuzyje kWh,na oko 70*200=14000kWh ale dokładnie to OZC powie. Garażu bym nie ogrzewa bo tam będzie ciepło czyli 70*150=10500kWh na ogrzewanie. Edytowane 12 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.09.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Miałem rano spotkanie w jednej z lubelskich firm gdzie pytałem o kocioł ogniwo 10kw (zaczął mówić, że lepszy byłby 12-16kw z tego względu, że 10kw podawane przez producentów dotyczy najlepszego paliwa a często te ekogroszki są wilgotne lub słabej jakości i argumentował, że dlatego lepiej wziąć większą moc). Właściciel powiedział, że przy nowym dobrze docieplonym domu różnice pomiędzy gazem a ekogroszkiem nie powinna być za duża w skali roku (może 1000zł). Jak pisałem wcześniej - znajomy wybudował dom 2 lata temu ma piec kondensacyjny 2 funkcjny za ostatnią zimę co i cwu zapłacił 3000zł (jednak zimy prawie nie było...). Facet z tej firmy mówił dalej żeby się zastanowić bo przy takim piecu jest roboty trochę. Trzeba czyścić (nie wiem jak często), dorzucać itd. Mi to nie przeszkadza powiem szczerze, mogę to robić gdy będę miał jakieś oszczędności z tego powodu. Mówił, że zainstalowanie pieca i tych zaworów mieszających to koszt około 12tys zł. (nie wiem czy z bojlerem, czy bez). A koszt piecyka gazowego to z 7-8 (robota i wszystko wliczone) z tym, że jeszcze podłączenie gazu do budynku wycenili mi na 2500zł czyli gaz by kosztował 10-11 tysięcy. Moim głównym celem jest oszczędność i nie będzie to dla mnie problem by "pracować" przy piecu na eko żeby zaoszczędzić 2tyś rocznie w porównaniu do gazu. Mam pytanie czy gdybym chciał wyjechać na wakacje w lecie (2 tygodnie) czy piec, może zostać wyłączony zupełnie? Bo rozumiem, że tak to chodiz na ogrągło. Zima rozumiem, że nawet gdybym chciał wyjechać to ktoś by musiał raz na jhakiś czas dorzucić do pieca pod moją nieobecność żeby woda nie zamarzła w instalacji tak? Dobry kocioł 12kW (Skamp 12kW z uniwersalnym palnikiem) i dobra elektroniką (SPP) to koszt około 6500zł. Bojler z 120-160L to około 500-600zł. Do tego z 2 pompy (jedna do podłógówki , druga do CWU) - powiedzmy łącznie od 400zł Zawór czterodrogowy - 100zł Czyli za sam kocioł z "osprzętem" wychodzi około 7500zł + robocizna. Z robocizną , rurami i nie wiem co jeszcze nie powinno przekroczyć 9 tys i to jest MAX. Oczywiście że GAZ jest bardziej komfortowy i jest całkowicie czysty i nie wymaga żadnej obsługi. Tyle że na 100% wyjdzie w eksploatacji drożej niż ekogroszek/miał ... Ja u siebie ładuję opał w zimę opał co 7-9 dni. Czym cieplej na dworze tym czasy między załadunkami coraz dłuższe , a w okresie letnim (tylko woda) załadunek opału nawet co miesiąc i dłużej ... (Przy moim zużyciu gdybym grzał wodę przy max załadunku kotła to mógłbym ładowac opał co 2 miesiące:) Na czas wyjazdu przekręcasz do minimum zawór czterodrogowy i idzie na podłogi jakaś minimalna temp (z 20-24 stopnie ?) i spalanie Ci od razu spada i to dość dratycznie i sądze że spokojnie 2 tygodnie wytrzyma kocioł bez załadunku Ale oczywiście wyjazdy w zimę przy kotle to pewne ryzyko i lepiej aby ktos jednak na kocioł spojrzał ... Chcesz komfort idź w gaz. Chcesz niższe rachunki niż przy gazie to węgiel (a jeszcze lepiej miał) Jak masz więcej kasy na inwestycję i chcesz komfort i taniej niż przy gazie to pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.09.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) Ja jestem ateistą, więc nie wiem czy TAKIEJ pomocy się nie przestraszysz;) Wracając do tematu, wiele tu będzie zależeć też od tego czym będziesz palił, czy jesteś w stanie przyjąć, zmagazynować opał niespakowany, jaka cenę gazu będziesz miał, itp, itd. Czyli dość dużo zmiennych:( Ale tak zupełnie na roboczo możesz przyjąć, że zapłacisz rocznie około: - 2000zł - przy powietrznej pompie ciepła; - 2000zł - paląc miałem węglowym, kupowanym po 500zł/t; - 2400zł - paląc ekogroszkiem, kupowanym po 800zł/t; P.S. Wyliczenia nie zawierają CWU:) Co to za bzdurne wyliczenia ? Czyli rozumiem , że mimo że ma dom niedużo większy od mojego i trochę lepiej ocieplony , to zużyje 4 tony miału po 500zł i to bez CWU ? To jakim cudem ja zużyłem 2,05 tony opału , łącznie z CWU i kosztował mnie to niecałe 1500zł i zużyłem jeszcze w tej cenie opał także po 800zł ... Do dupy z takimi wyliczeniami ... PS. Nie zobaczyłem że rocznie. U mnie poza sezon zużycie na samo CWU i "podtrzymanie" kotła było około 2kg na dobę (a nawet 1.8 kg na dobę) czyli powiedzmy 60 kg miału po 600zł czyli 36zł na miesiąc . Doliczmy więc do moich 1500zł te 4 miesiące czyli trochę ponad 1600zł za cały rok ... Edytowane 12 Września 2014 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.09.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ja jestem ateistą, Jak miło, pozdrawiam. Religie to ekskluzywne kluby. Utrwalają pojęcie inności, żeby było wiadomo, kogo nienawidzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.09.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Jak miło, pozdrawiam. Religie to ekskluzywne kluby. Utrwalają pojęcie inności, żeby było wiadomo, kogo nienawidzić. A ja głupi myślałem że pierwszym przykazaniem mojej religii jest miłość do Boga i Bliźniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 12.09.2014 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Map78, Wivaldi - nie ważne czy nazywacie siebie ateistami i nie wierzycie w (nawet jeżeli mówisz, że nie wierzysz to i tak wierzysz w to, że nie wierzysz - czyli jednak w coś tam wierzysz) Mało istotne. Bez względu na to czy wierzysz czy nie - Bóg Cię kocha, bez względu na wszystko, po prostu kocha... Sory za offtop Wychodzi na to, że w moim domu ogrzewanie ekogroszkiem, miałem lub drewnem, węglem - będzie tańsze niż ogrzewanie gazowe. Dla oszczędności rzędu 2000zł rocznie zainwestuję w piec na paliwo stałem jeżeli będzie tak w rzeczywistości. JEdnak gdy oszczędmności nie przekroczyłyby 1000zł zostałbym przy gazie. Mam to OZC jednak chyba jest źle wykonane, sam nie wiem 120kwh rocznie to sporo przy nowym domu dobrze ogrzanym. Podsumowując ogrzewanie piecem na eko (w moim domu, który ma podłogówkę 150m i grzejniki 2 garażu, kotłowni i drabinkowe w łazienkach): potrzebuję pieca 12kw? Czy większy/mniejszy? bijlera ok 150-200l (dla rodziny 3-5 osobowej), 2 pompy (jedna do podłogówki druga cwu Jedno co mnie bardzo piociesza gdybym zdecydoiwał się na piec ekogroszkowy to to, że na tym forum jest wielu takich użytkowników i z pewnością, miałbym w was wsparcie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.09.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) Co to za bzdurne wyliczenia ? Czyli rozumiem , że mimo że ma dom niedużo większy od mojego i trochę lepiej ocieplony , to zużyje 4 tony miału po 500zł i to bez CWU ? To jakim cudem ja zużyłem 2,05 tony opału , łącznie z CWU i kosztował mnie to niecałe 1500zł i zużyłem jeszcze w tej cenie opał także po 800zł ... Do dupy z takimi wyliczeniami ... Sorry, ale tak to wychodzi:( liczę dla normalnej zimy i dla 200m2 - nie wiem czy będzie grzał garaż. Przyjąłem mu stratę 80kWh/m2/rok, bo te 120 jest oczywiście nieporozumieniem. Wychodzi wiec, że musi dostarczyć 16000kWh. Z 1t miału 19MJ uzyskamy maksymalnie 4000kWh, więc wychodzą 4t. Nie porównuj wszystkiego do poprzedniej zimy, gdzie nie paliłeś samym miałem i nie było zimy. Zobaczymy jak to wyjdzie teraz. Poza tym Twój dom posiada WM z rekuperacją i leży w II strefie klimatycznej. Myślę, że u Ciebie strata będzie na poziomie 70kWh/m2/rok (u mnie jest 78 ) to teraz popatrz: 165m2 x 70kWh = 11550kWh dla normalnej zimy! Dla minionej poprawimy o 20% to wyjdzie 9240kWh. Teraz weźmy Twój opał: spaliłeś tonę miału 23MJ i tonę groszku 27MJ (jeśli dobrze pamiętam?) Czyli policzmy średnio dla opału 25MJ. Wyjdzie nam 6,9kWh z kg minus sprawność kotła 75% to daje około 5,2kWh z 1kg, czyli minionej zimy powinieneś spalić 9240 / 5,2 = 1780kg, a że liczyliśmy bez CWU to dlatego spaliłeś ponad 2t:) Mam nadzieję, że teraz wszystko się zgadza;) Edytowane 12 Września 2014 przez map78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.09.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Map78, Wivaldi - nie ważne czy nazywacie siebie ateistami i nie wierzycie w (nawet jeżeli mówisz, że nie wierzysz to i tak wierzysz w to, że nie wierzysz - czyli jednak w coś tam wierzysz) Mało istotne. Bez względu na to czy wierzysz czy nie - Bóg Cię kocha, bez względu na wszystko, po prostu kocha... Sory za offtop Wychodzi na to, że w moim domu ogrzewanie ekogroszkiem, miałem lub drewnem, węglem - będzie tańsze niż ogrzewanie gazowe. Dla oszczędności rzędu 2000zł rocznie zainwestuję w piec na paliwo stałem jeżeli będzie tak w rzeczywistości. JEdnak gdy oszczędmności nie przekroczyłyby 1000zł zostałbym przy gazie. Mam to OZC jednak chyba jest źle wykonane, sam nie wiem 120kwh rocznie to sporo przy nowym domu dobrze ogrzanym. Podsumowując ogrzewanie piecem na eko (w moim domu, który ma podłogówkę 150m i grzejniki 2 garażu, kotłowni i drabinkowe w łazienkach): potrzebuję pieca 12kw? Czy większy/mniejszy? bijlera ok 150-200l (dla rodziny 3-5 osobowej), 2 pompy (jedna do podłogówki druga cwu Jedno co mnie bardzo piociesza gdybym zdecydoiwał się na piec ekogroszkowy to to, że na tym forum jest wielu takich użytkowników i z pewnością, miałbym w was wsparcie tak? ozc masz z d..y,a wsparcie będzie ci potrzebne i to bardzo do czasu zanim nie wypieprzysz kotła za okno I nie nastawiaj się na oszczędności z ekogroszka,sąsiad w pierwszym sezonie w domu 108m2 spalił 3t ekogrochu po 900zl/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 12.09.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Dodatkowo kocioł 12KW może chwilowo działać z mocą nawet 15KW więc w razie czego ma "ukryty" zapas mocy , choć sądze że i tak nigdy nawet 12KW nie wykorzystasz ... Jak masz podłógówkę to hydraulik zamontuje zawór czterodrożny (koszt około 100zł) i tyle. I wtedy masz inną temp. na kotle i inną na podłogówce. Żadnych buforów nie trzeba. Kocioł z podajnikiem to nie śmieciuch i potrafi dostarczać ciepło w bardzo dużym zakresie mocy (moje minimalne spalanie tylko na samą ciepłą wodę to było 1.8 kg na dobę opału) czyli 75 gram na godzinę ... Zastanawiam się jak można coś takiego umieścić na forum aby inny człowiek się tym sugerował. Proponuje aby autor tych słów jeszcze raz się zastanowił i sprostowanie napisał , a dokładnie to 3 punkty : ukryta moc kotła zawór czterodrożny za 100 zł 1,8 kg opału na dobę (75 gram na godzinę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.09.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Mam to OZC jednak chyba jest źle wykonane, sam nie wiem 120kwh rocznie to sporo przy nowym domu dobrze ogrzanym. Ty nie masz OZC:no: To co masz to jest Świadectwo Energetyczne i to w dodatku liczone z pały. Nie przejmuj się tym, bo tak to niestety w rzeczywistości wygląda - chcesz mieć porządne wyliczenia OZC to musisz to zlecić profesjonaliście, który policzy to dokładnie i zapewniam Cię że różnice w wartościach mogą wynosić nawet 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 12.09.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Powierzchnia nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się obciążenie cieplne, a nawet w domu 300m2 można to zrobić poniżej 9kW. Mój dom to durszlak z instalacja mieszaną i WG, a tamten kolega ma wszystko w wysokim standardzie izolacji i 100% podłogówki. A i najważniejsze: ten model pompy nie traci mocy wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej. Utrzymuje stałe parametry pracy do temp -20st - to taki trick, bo zamontowano jej sprężarkę 16kW i elektronicznie ograniczono jej moc do 9kW:) I zawsze bierze tyle samo prądu... no bardzo ciekawy trik i ta cena. Na innych wątkach pisali, że w pompie to sprężarka jest najdroższym elementem a tu o dziwo za tak małe pieniądze prawie dwukrotne przewymiarowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.09.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 I zawsze bierze tyle samo prądu... no bardzo ciekawy trik i ta cena. Na innych wątkach pisali, że w pompie to sprężarka jest najdroższym elementem a tu o dziwo za tak małe pieniądze prawie dwukrotne przewymiarowanie... Panasonic jest producentem sprężarek na bardzo szeroką skalę, dlatego może sobie na to pozwolić w swoich własnych pompach. Większość firm produkujących pompy, sprężarki musi kupić u innych producentów - najczęściej Copeland, Sanyo, Panasonic, Hitachi. Pobór prądu jest uzależniony od modulacji z jaką pracuje i temp zewnętrznej, także oczywiście nie zawsze jest taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 12.09.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Kocioł na ekogroszek nie jest taki straszny jak go tu co niektórzy malują.Wcale też nie trzeba mieć wielkich umiejętności w paleniu żeby ogarnąć mniej więcej temat.Jeśli nie ma kasy to co tu się dziwić że kolega chce coś taniego. Zawsze kiedyś będzie mógł zmienić opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 12.09.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Map78, Wivaldi - nie ważne czy nazywacie siebie ateistami i nie wierzycie w (nawet jeżeli mówisz, że nie wierzysz to i tak wierzysz w to, że nie wierzysz - czyli jednak w coś tam wierzysz) Mało istotne. Bez względu na to czy wierzysz czy nie - Bóg Cię kocha, bez względu na wszystko, po prostu kocha... Sory za offtop Wychodzi na to, że w moim domu ogrzewanie ekogroszkiem, miałem lub drewnem, węglem - będzie tańsze niż ogrzewanie gazowe. Dla oszczędności rzędu 2000zł rocznie zainwestuję w piec na paliwo stałem jeżeli będzie tak w rzeczywistości. JEdnak gdy oszczędmności nie przekroczyłyby 1000zł zostałbym przy gazie. Mam to OZC jednak chyba jest źle wykonane, sam nie wiem 120kwh rocznie to sporo przy nowym domu dobrze ogrzanym. Podsumowując ogrzewanie piecem na eko (w moim domu, który ma podłogówkę 150m i grzejniki 2 garażu, kotłowni i drabinkowe w łazienkach): potrzebuję pieca 12kw? Czy większy/mniejszy? bijlera ok 150-200l (dla rodziny 3-5 osobowej), 2 pompy (jedna do podłogówki druga cwu Jedno co mnie bardzo piociesza gdybym zdecydoiwał się na piec ekogroszkowy to to, że na tym forum jest wielu takich użytkowników i z pewnością, miałbym w was wsparcie tak? Odnośnie pieców to kup produkt sprawdzony. Czyli Ogniwo,Skampa lub Rbr. Będziesz miał gwarancje zadowolenia. Mieszkam w górach i tamtej zimy [w sumie czy to była zima?] spaliłem miału za 1600zł . Dom po podłogach 240m2,ocieplony mamy podobnie.W domu 23-24 stopnie ciepła. Na samo cwu idzie mi dziennie opału od 2 do max 3,5kg..Czyli mając piec na eko dobrze ustawiony nawet nie masz co myśleć o solarach,szkoda kasy. Aha pale opałem za 500zl tona [zwykły jaret,miał] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts