Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania nowego domu. mam tylko tydzień na decyzję - proszę o pomoc

sruba014

Recommended Posts

Gość Arturo72
Kocioł na ekogroszek nie jest taki straszny jak go tu co niektórzy malują.

Wcale też nie trzeba mieć wielkich umiejętności w paleniu żeby ogarnąć mniej więcej temat.

Jeśli uważasz,że poniższy przykład to nic strasznego to spoko ;)

Takich przykładów jest mnóstwo :)

Witam. Czy może ostatnio ktoś testował jakieś miały/ekomiały?

Mam piec Stalmarka, szufladowy, 50kW i jestem z Chorzowa.

Co roku zawsze jest ten sam problem, czyli jaki opał wybrać na zimę. Przez wiele lat walczyłem z ekogroszkiem i raz bywało lepiej, raz gorzej, a innym razem wręcz tragicznie. Co roku ten sam produkt inaczej się sprawuje, do tego dochodzą różnice pomiędzy dostawcami i wychodzi tyle zmiennych, że głowa mała.

W zeszłym roku przerzuciłem się na miał siany z Kareny i w sumie złego słowa powiedzieć nie mogę. Może nie jest super idealnie, ale najważniejsze że piec działa stabilnie i bez większych niespodzianek. I zastanawiam się, czy w tym roku dalej iść tą drogą, czy poszukać czegoś innego, być może lepszego/tańszego. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie miałów?

Zwracam uwagę na słowa "przez wiele lat walczyłem z ekogroszkiem" :)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zacznij od tego, żeby się zorientować ile będziesz musiał zapłacić za węgiel. To znaczy - za tonę węgla. U Ciebie powinien być bardzo łatwo dostępny rusek po jakieś 6 stówek luzem i koło 7 w workach - to jest łatwy opał około 23 - 24 MJ, w sam raz dla początkującego. Nie ma tendencji do spiekania, nie produkuje sadzy, pali się wysokim płomieniem. Jeżeli te ceny o których piszę są realne, kWh wyjdzie Ci z niego 0,12 do 0,14 PLN. Zapłacisz za grzanie CO + CWU połowę kwoty którą wydasz na gaz. I mniej więcej tyle samo co wydasz na grzanie PC PW - jeżeli jej zużycie uda Ci się zamknąć w taniej taryfie. Komin i kotłownię już masz - więc tutaj nie zaoszczędzisz. Czyli za przyzwoity kocioł gazowy z przyłączem i zrobieniem kotłowni w inwestycji zapłacisz kwotę podobną do tej którą wydasz na dobry kocioł z podajnikiem wraz ze zrobieniem kotłowni. Za PC PW z montażem i dedykowanym bojlerem zapłacisz w inwestycji dwukrotnie więcej. Roboty owszem trochę jest. Zimą raz w tygodniu zasypać i wynieść szufladkę z popiołem, raz - góra 2 razy w miesiącu wyczyścić ( jakieś 5 do 10 minut przy poziomych kanałach ). Latem raz na półtora - dwa miesiące zasypać, przed rozpoczęciem sezonu grzewczego wyczyścić. No i znieść te 2,5 - max 3 tony raz w roku - albo dać kierowcy który w workach przywiezie ze 2 - 3 dychy i zniesie. Jak luzem to gorzej - z pół stówki jakiś bezrobotny weźmie za zniesienie jak Ci się samemu nie będzie chciało. No i tak jeszcze na koniec: Jeżeli się zdecydujesz na kocioł z podajnikiem nie montuj grzejnika w kotłowni - on tam jest zbędny i będzie tylko wisieć atrapa nigdy nie używana. Szkoda kasy. Pompy obiegowe sobie kup energooszczędne - są 2 do 3 razy droższe ale to akurat zwróci się szybciutko. Nie wiem jak rozległy jest ten dom i jak rozmieszczone łazienki względem kotłowni, ale przy tym metrażu moim zdaniem potrzebujesz też cyrkulacji do CWU., Tylko jakoś rozsądnie sterowanej, żeby nie pracowała na okrągło. Albo czasówką, albo ze sterownika kotła, albo choćby najprościej na przykład włączanie pompy cyrkulacyjnej wraz z zapalaniem światła w łazience czy osobnym wyłącznikiem obok tego od światła. To są groszówki, a brak strasznie upierdliwy jest w ciut większym domu. No i taki nieekologiczny - trzeba po kilkadziesiąt sekund lać wodę w kanał zanim się ciepła poleje. W kotłowni przy Twojej instalacji będziesz potrzebował 1 mieszacz - do podłogówki. Można dać taki jak na przykład ma Kaszpir - z siłownikiem i sterowaniem pogodowym, wtedy w zasadzie można by zrezygnować z tego Uponora. Twoja kotłownia na takim powiedzmy Skamie 12 kW z dobrym palnikiem i sterownikiem powinna się zamknąć z pompami, 150 litrów bojlerem dwupłaszczowym i mieszaczem no i oczywiście wpięciem do instalacji w tych 11 - 12 tysiącach wraz z robocizną. Na dobrych materiałach.

to są ceny węgla z naszej lubelskiej kopalni http://www.lw.com.pl/s21,cennik_wegla.html - myślę, że jest spoko. Koleżanka, mówiła, że kupowała z mężem ekogroszek za 5-6 stów zależy od mi8ejsca, rok temu kupili w tesco...

Co oznacza skrót PW i PC? Nie wiem także co to jest bojler dwupłaszczowy (zaznaczam, że nie mam płaszcza wodnego w kominku jeżeli o to chodzi).

Kaloryfer w kotłowni sobie podaruję. Składować ekogroszek czy inne paliwo mógłbym w pomieszczeniu gospodarczym obok kotłowni lub w blaszaku na zewnątrz domu.

Czym jest energooszczędna pompa obiegowa? Potrzebne mi są dwie tak? jedna do podłogówki, druga do grzejników?

Rozumiem, że przy sterowniku ecoal (lub tym drugim, nie pamiętam nazwy) i dzięki temu mieszaczowi będę mógł ustalać temperaturę podłogówki w każdym jednym pokoju osobno tak? Całość będę ustawiał w kotłowni przy piecu, czy dobrze rozumiem?

Sama obsługa kotła mnie nie przeraża, gdy zaoszczędzę dzięki temu to nie będzie to dla mnie problem, a nauczę się szybko mam nadzieję (Duch św. ogarnia wszystko, będziemy współpracować :) )

Rozumiem, że w lecie piec grzejąc tylko CWU nie będzie się jakoś dławił i "psuł" z tego powodu, że nie grzeje wody do podłogówki?

Bardzo proszę o odpowiedzi na te moje pytania.

Edytowane przez sruba014

Gość Arturo72
Sama obsługa kotła mnie nie przeraża, gdy zaoszczędzę dzięki temu to nie będzie to dla mnie problem, a nauczę się szybko mam nadzieję (Duch św. ogarnia wszystko, będziemy współpracować :) )

No tu jest problem bo przy ekogroszku nie zaoszczędzisz ;)

Sam system jest trochę tańszy ale na eksploatacji nie zaoszczędzisz nic,jak nie będziesz grzał najtańszym badziewiem :)

Sorry, ale tak to wychodzi:(

liczę dla normalnej zimy i dla 200m2 - nie wiem czy będzie grzał garaż. Przyjąłem mu stratę 80kWh/m2/rok, bo te 120 jest oczywiście nieporozumieniem. Wychodzi wiec, że musi dostarczyć 16000kWh. Z 1t miału 19MJ uzyskamy maksymalnie 4000kWh, więc wychodzą 4t.

Nie porównuj wszystkiego do poprzedniej zimy, gdzie nie paliłeś samym miałem i nie było zimy. Zobaczymy jak to wyjdzie teraz. Poza tym Twój dom posiada WM z rekuperacją i leży w II strefie klimatycznej.

Myślę, że u Ciebie strata będzie na poziomie 70kWh/m2/rok (u mnie jest 78 ) to teraz popatrz: 165m2 x 70kWh = 11550kWh dla normalnej zimy! Dla minionej poprawimy o 20% to wyjdzie 9240kWh. Teraz weźmy Twój opał: spaliłeś tonę miału 23MJ i tonę groszku 27MJ (jeśli dobrze pamiętam?) Czyli policzmy średnio dla opału 25MJ. Wyjdzie nam 6,9kWh z kg minus sprawność kotła 75% to daje około 5,2kWh z 1kg, czyli minionej zimy powinieneś spalić 9240 / 5,2 = 1780kg, a że liczyliśmy bez CWU to dlatego spaliłeś ponad 2t:) Mam nadzieję, że teraz wszystko się zgadza;)

Poprzedni sezon to spalone około 2,05 tonę opału.

Dwa lat wcześniej (normalna zima , czyli u mnie do -30 stopni , bo jak pisałem mimo że do miasta mam kilka km to przez to że jestem w "dolinie" mam obok 2 jeziora i rzekę to temperatura w zimę jest u mnie o 2-3 stopnie niższa niż w mieście ...).

Spaliłem wtedy około 2,7 tony opału ...

Czyli w tym roku przy bardzo łagodnej zimie miałem spalanie o 30% niższe ..

Tyle że od tego roku mam wreszcie zrobiony porządek z instalacja grzewczą i sądzę że powinno teraz to lepiej działać niż jeszcze kilka lat temu :)

Wątpie aby pytający grzał garaż a jak już to zapewne grzejnik na "1" , czyli z 8-10 stopni aby mu instalacje nie pozamarzały , bo po co grzać mocno garaż ?

Jeśli uważasz,że poniższy przykład to nic strasznego to spoko ;)

Takich przykładów jest mnóstwo :)

Zwracam uwagę na słowa "przez wiele lat walczyłem z ekogroszkiem" :)

Jeśli ktoś kupi opał bez wczesniejszego wypróbowania go to rózne rzeczy mogą się dziać.

Tu na forum są ludzie którzy pomagają więc nie jest tak strasznie jak to przedstawiasz.

Straszysz człowieka najgorszymi rzeczami. Nie twierdzę że jest super bezobsługowo i cacy ale jeśli ktoś się godzi na okresowe dosypywanie grochu, czyszczenie kotła i wybieranie popiołu to po co go przekonywać że to jest straszne?

Podsumowując ogrzewanie piecem na eko (w moim domu, który ma podłogówkę 150m i grzejniki 2 garażu, kotłowni i drabinkowe w łazienkach): potrzebuję pieca 12kw? Czy większy/mniejszy? bijlera ok 150-200l (dla rodziny 3-5 osobowej), 2 pompy (jedna do podłogówki druga cwu

Jedno co mnie bardzo piociesza gdybym zdecydoiwał się na piec ekogroszkowy to to, że na tym forum jest wielu takich użytkowników i z pewnością, miałbym w was wsparcie tak?

Tak jak pisałem ...

Spokojnie z kotłem na ekogroszek 12KW , z bojlerem , montażem , pompami zmieścisz się w 9000 zł.

Możesz też i wziąć te 10KW bo i tak palnik będzie 15KW , więc w najgorszym przypadku (jakaś zima stulecia) te dodatkowych kilka KW uda Ci się "uzyskać" ..

Tak jak pisałem , celuj w 10-12KW , ale WAŻNE jest aby był to palnik uniwersalny abys mógł tez palić miałem (i tym samym jeszcze obniżyć koszty) oraz aby był łatwy w czyszczeniu. Ważna jest też elektronika. Ta w Ogniwo Eko Plus też jest bardzo dobra.

Jak dla mnie powinieneś się zainteresować albo Skam-P 12KW z SPP lub Ogniwo Eko Plus 10KW z Ecoal.

Skamp będzie tańszy od Ogniwo ...

Ma lepsze "wsparcie" oraz poziome kanały (łatwo się czyści) , jest trochę tańszy i możesz sobie go "dopasować" do kotłowni (sposób wyprowadzenia spalin i itd).

Jednakże jak sam piszesz jesteś skłonny więcej płacić za komfort to był osobiście zdecydował się na gaz ...

Tyle jeśli dobrze pamiętam sam chyba abonament za gaz miesieczny to 50zł czyli 600zł płaci się w skali roku "za nic" ...

PS. Co do ludzi co grzeją gazem , to mam 2 znajomych. Domy dość nowe i dośc dobrze ocieplone (ale gorzej niż mój) , metrażowo zbliżone do moijegoi z tego co mi się chwalili to w skali roku płacą za ogrzewanie (łącznie z CWU) około 3000-4000zł.

Do niczego Cię nie namawiam , bo sam musisz podjąć decyzję.

Gaz to komfort , ale dość drogi komfort ...

Kocioł na węgiel to niższe koszty ogrzewania , ale trzeba si trochę napracować , namęczyć , pobrudzić.

Niestety coś za coś ...

Zastanawiam się jak można coś takiego umieścić na forum aby inny człowiek się tym sugerował. Proponuje aby autor tych słów jeszcze raz się zastanowił i sprostowanie napisał , a dokładnie to 3 punkty :

ukryta moc kotła

zawór czterodrożny za 100 zł

1,8 kg opału na dobę (75 gram na godzinę)

???

W moim podpisie masz jaki mam kocioł i jakiej mocy. Nawet jest link i można sobie zobaczyć mój sterownik i jego ostatnie spalanie (z końca kwietnia dobowe).

Zawór 4-drożny Womix (taki mam) , na Allegro widzę po 125zł brutto.

Moje dzienne spalanie jak kocioł działał przez chyba 2-3 tygodnie i grzał tylko wodę wynosiło 1.8 kg na dobę . Jak podzielisz przez 24 to wyjdzie Ci 75 gram opału na godzinę

Coś jeszcze ? ;-)

Dzwoniłem do firmy SKAM-P, starsza pani z informacji powiedziała mi, że proponuje mi piec 17kw bo gdy trafi się mało kaloryczne paliwo albo bardzo mroźna zima to piec 12 kw może nie wyrobić… Co wy na to? Cena kotła 12kw 6600zł a 17kw 7900zł z normalnym żeliwnym palnikiem (chyba) za obrotową głowicę jest dopłata 200zł (co to jest obrotowa głowica?) Standardowy sterownik IRYD dopłata za Bruli 500zł, piec wysłaliby w połowie października.

We wtorek mam spotkanie z właścicielem i monterem z firmy RBR ma być w Lublinie i podjedzie do mnie na budowę (starszy pan z tego co słychać). Kocioł 12kw 8100zł a 17kw 8400zł (mówił, że na mój metraż lepiej 17kw…), ale we wtorek się dowiem. Czas realizacji koniec września.

Ogniwo miałbym w Lublinie do kupienia ale montaż w połowie października więc chyba lepiej bezpośrednio od producenta.

Proszę napiszcie/wypunktujcie co jest mi potrzebne by to wszystko działało?

-piec z podajnikiem, sterowanie bluli lub ekoal co bym mógł sterować w necie i uzyskać od was pomoc

-bojler 160l? (na rodzin ę na razie 2 osoby ale w przyszłości z 5)

-zawór 3 czy czterodrożny tak? (on steruje podłogówką i kaloryferami, tzn puszczają odpowiednią temp na podłogę i grzejniki)?

-2 pompy (jedna do podłogówki, druga do kaloryferów) tak?

Co oznacza skrót PW i PC? Nie wiem także co to jest bojler dwupłaszczowy (zaznaczam, że nie mam płaszcza wodnego w kominku jeżeli o to chodzi).

Czym jest energooszczędna pompa obiegowa? Potrzebne mi są dwie tak? jedna do podłogówki, druga do grzejników?

Rozumiem, że przy sterowniku ecoal (lub tym drugim, nie pamiętam nazwy) i dzięki temu mieszaczowi będę mógł ustalać temperaturę podłogówki w każdym jednym pokoju osobno tak? Całość będę ustawiał w kotłowni przy piecu, czy dobrze rozumiem?

odpowiedzcie proszę na moje pytania.

Kolego, nie obraź się, ale Ty jesteś tak zielony, że na Twoim miejscu poszedłbym w ten gaz. Włączysz przycisk ON i zapomnisz o kwestii ogrzewania.

Forumowi sprzedawcy kotłów zaraz się na Ciebie rzucą, bo nie da się ukryć, że jesteś łatwym celem i w zimę będziesz płakał i to głośno, bo z Twoja wiedzą nie wróżę żadnych oszczędności na węglu:( Sorry, ale tak to wygląda...

Nie przesadzaj, że zielony to widać ale jak sądzisz, ile czasu potrzeba by ogarnąć głupi kocioł na węgiel lub jakikolwiek inny ? Tydzień, dwa ? A kotłownię wyposaża się na kilka-kilkanaście lat. Poza tym użytkowanie a znajomość konstrukcji instalacji to dwie różne sprawy, tą druga wiedza nie jest wymagana dla zwykłego użytkownika.

Masz rację, jestem zielony i mylę pojęcia, zupełnie się nie znam na ogrzewaniu kotłem na eko ale chcę się nauczyć, bo wierzę, że w perspektywie kilku/kilkunatsu lat ta inwestycja się zwróci. Wiem, ze sobie poradzę, wierzę w ludzi dobrej woli, którzy chcą bezinteresownie pomóc, jest to forum i tysiące użytkowników, którzy uczyli się na błędach. Może i w pierwszym sezonie przepłacę bo nie mam takiej wiedzy, ale nauczę się prędzej czy później bo jak pisałem, nie zarabiamy za dużo i chcę zaoszczędzić.

Wierzę, że nie każdy chce mi wcisnąć kit, by na mnie zarobić. Wiele rzeczy przychodzi z góry, wierzę w Bożą opatrzność i mam wielką nadzieję na szczere intencje forumowiczów, którzy się wypowiadają.

Muszę już wychodzić z pracy, będę w niedzielę wieczorem - bardzo proszę odpowiedzcie na moje wcześniejsze pytania.

Będziemy się za Was modlić.

Do usłyszenia w niedzielę!

Nie przesadzaj, że zielony to widać ale jak sądzisz, ile czasu potrzeba by ogarnąć głupi kocioł na węgiel lub jakikolwiek inny ? Tydzień, dwa ? A kotłownię wyposaża się na kilka-kilkanaście lat. Poza tym użytkowanie a znajomość konstrukcji instalacji to dwie różne sprawy, tą druga wiedza nie jest wymagana dla zwykłego użytkownika.

Olo, Ty się urodziłeś z pogrzebaczem w dłoni;) a palenie węglem masz we krwi:)

Wierz mi lub nie, ale dla blokersa nagły kontakt z takim kotłem jest jak wiadro zimnej wody wylane znienacka na głowę;) Wiem coś o tym, bo sam przez to przechodziłem i wypowiadam się jako były blokers i były posiadacz kotła na eko, a nie osoba wychowana na węglu.

No i o to chyba chodzi. Przerażenie głupim kociołkiem na wungiel niektórych blokersów paraliżuje a odrobina roboty przy nim wykańcza psychicznie i fizycznie nie jednego byłego mieszkańca "kurnika" ;)

A opinie cytowane tutaj z wątków ekogroszkowców rozwodzących się nad tym co do pieca wsadzić i gdzie go podrapać lub wycałować by było dobrze to też jakaś dewiacja.

Ja nie wiem, nie mam ekogroszku i pewnie mieć nie będę bo nie chcę, za mało z nimi roboty i za bardzo skomplikowane, ale mam znajomych co mają, kupują groszek, raczej luzem, ładują do pieca i jest ciepło. Nikt się nie zwierza, nie lamentuje i nie podnieca tym, ze coś tam się dzieje dobrego lub nie z kotłami i to przy kotłach totalnie źle dobranych mocowo.

Śruba, węgiel z Bogdanki się nie nadaje. Jest dość ciepły ale trudny, ma znaczną skłonność do spiekania, będziesz z nim miał masę kłopotów i sprawdzą się przewidywania pompiarzy - polegniesz w starciu z kotłem ku ich uciesze. Potrzebny Ci węgiel łatwy i niezbyt mocny. Tak 22 - 25 MJ wartości opałowej i liczba Rogi max 5 a najlepiej 0 do 1. Ja w Twojej lokalizacji szukałbym na składach węgla rosyjskiego. Bojler dwupłaszczowy - to rodzaj bojlera do grzania CWU, ma dwa płaszcze grzewcze zasilane ze źródła ciepła dzięki czemu skuteczniej i szybciej nagrzewa CWU niż jednopłaszczowy czy wężownica. PC PW - to Pompa Ciepła Powietrze - Woda. Pompy obiegowe energooszczędne - to takie które zużywają mało energii :). Są chińskie wcale przyzwoite, są i Grundfosy i inne. Generalnie żeby nie brała 50 i więcej watt tylko załóżmy 10. Sterownik kotła nie daje możliwości ustalania temperatury w każdym z pomieszczeń z osobna - wybierasz jedno wzorcowe i tam się ustala temperaturę zadaną pomieszczeń. Jeżeli masz wymaganie regulować temperatury w każdym z pomieszczeń osobno - no to jednak potrzebny Ci sterownik typu tego Uponora. chociaż moim zdaniem to tak trochę bezcelowe jest, bo jakichś znaczących różnic między poszczególnymi pomieszczeniami i tak nie uzyskasz a wywalać 3 koła żeby sobie zrobić stopień w tą czy w tamtą wydaje mi się kosztownym kaprysem. Mieszacz służy do obniżenia temperatury wody z kotła do temperatury zasilania podłogówki - bo na grzejniki i bojler będziesz potrzebował wyższej temperatury a na podłogę niższej. Kocioł może bez problemu grzać CWU latem, bez innego odbioru ciepła. Są tacy co twierdzą że to wydłuża żywotność kotła - ja do nich należę. 17 kW to przesada na 150 metrów przyzwoicie ocieplonego domku - jak rzeczywiście jesteś Skamem zainteresowany to znajdź na forum kolegę Jarecki79 i z nim pogadaj o kotle, palniku i sterownikach - będziesz miał fachową informację z pierwszej ręki.

Śruba z palcem w nosie 12-ka

jak nie musisz sterowac siłownikiem zaworu mieszającego z poziomu sterownika, to polecić mogę:

- z SPP i modułem internetowym BET jak chcesz obsłużyć przez neta, ten sterownik obsługuje 2pompy...

- albo Bruli, on potrafi obsłużyć 3pompy, ale też nie obsłuży siłownika zaworu jak Ci to potrzebne.

Zawór możesz obsługiwać innym urządzeniem, to nie problem, np. Kaszpir miał jakiś moduł z firmy Key, cały czas zapominam dokładniejszego symbolu

albo jak chcesz z obsługa zaworu to właśnie z Irydem PID, ten możesz rozbudować o czujnik spalin, pogodowy (cyfrowy, szczelna obudowa,przewód 10m) albo o panele domowe

Jak jesteś na forum, to tutaj zawsze pomoc od chłopaków znajdziesz na początku swojej przygody z kotłem jest to spore ułatwienie.

Jak będzie pasować z tylnym wyjściem spalin, powrotem z tyłu, to się od ręki takie 2szt powinny znaleźć, jeden z koszem z prawej a w drugim może być kosz z lewej. Inne wersje jak słyszałeś koniec października

Dzwoniłem do firmy SKAM-P, starsza pani z informacji powiedziała mi, że proponuje mi piec 17kw bo gdy trafi się mało kaloryczne paliwo albo bardzo mroźna zima to piec 12 kw może nie wyrobić… Co wy na to? Cena kotła 12kw 6600zł a 17kw 7900zł z normalnym żeliwnym palnikiem (chyba) za obrotową głowicę jest dopłata 200zł (co to jest obrotowa głowica?) Standardowy sterownik IRYD dopłata za Bruli 500zł, piec wysłaliby w połowie października.

We wtorek mam spotkanie z właścicielem i monterem z firmy RBR ma być w Lublinie i podjedzie do mnie na budowę (starszy pan z tego co słychać). Kocioł 12kw 8100zł a 17kw 8400zł (mówił, że na mój metraż lepiej 17kw…), ale we wtorek się dowiem. Czas realizacji koniec września.

Ogniwo miałbym w Lublinie do kupienia ale montaż w połowie października więc chyba lepiej bezpośrednio od producenta.

Proszę napiszcie/wypunktujcie co jest mi potrzebne by to wszystko działało?

-piec z podajnikiem, sterowanie bluli lub ekoal co bym mógł sterować w necie i uzyskać od was pomoc

-bojler 160l? (na rodzin ę na razie 2 osoby ale w przyszłości z 5)

-zawór 3 czy czterodrożny tak? (on steruje podłogówką i kaloryferami, tzn puszczają odpowiednią temp na podłogę i grzejniki)?

-2 pompy (jedna do podłogówki, druga do kaloryferów) tak?

odpowiedzcie proszę na moje pytania.

Grzeję tyle samo co TY (jeśli nie będziesz grzał garażu, Mam dom słabiej ocieplony. Kocioł chodził u mnie już przy mrozach -30 stopni i mocy starczyło a i było aż nadto , bo patrząc ile bym musiał spalić na dobę opału aby wykorzystać 12KW ...

W sprawie kotła Skam-P kontaktuj się z Jareckim (nick jarecki79 chyba) (nawet chyba tutaj w tym wątku się wypowiadał).

W Twoim przypadku polecam Skam-P 12KW ze sterownikiem SPP. Możesz jak chcesz dopłacić do trochę lepszego palnika te 200zł , ale nie musisz bo "standardowy" palnik APPM-1 też jest bardzo dobry.

Chociaż ten "obrotowy" ma trochę wyższą sprawność.

Jak kupisz Skam-Pa to Jarecki Ci go ustawi i sądzę że włączysz kocioł , wsypiesz opał i zapomnisz o ustawieniach ,...

Nie kupuj nic powyżej 12KW ...

A sprzedawca poleca często większej mocy , bo większy zysk ...

Według mnie aby nie przepłacać :)

A) Skam-P 12KW z SPP + BET (aby mieć dostep do obsługi kotła i ustawien przez internet)

B) Ogniwo Eko Plus 10KW z Ecoal.

łatwiej czyści się Skamp-Pa bo ma poziome kanały. Nie ubrudzisz się zbytnio ...

RBRa bym odpuścił bo płacić ponad 8000zł nie ma sensu jak za niższą cenę masz jak chcesz ecoal Ogniwo Eko 10 ...

A jeszcze trochę taniej (z też bardzo ciekawym sterownikiem) Skampa.

Ja mam bojler 80L i rodzinę 4 osobową i daję radę , ale nie używam (albo sporadycznie) wanny.

160L styknie aż nadto. Kocioł szybko potrafi nagrzać wodę ....

Zawór 4-drożny , bo potrzeba jest ochrona powrotu kotła (temperatury wody powrotnej)

2 pompy. Jedna do "ładowania" bojlera a druga do podłógówki.

Grzejnikową wykreśliłem , bo pisałem że grzejniki wywalić i dać jakąś pętlę podłógówki w garażu , albo nawet puścić taką samą wodę w grzejnik aby coś tam lekko grzał , aby nie zamarzł Ci garaż ...

Tak naprawdę uważam że u Ciebie wystarczy jedna pompa energooszczedna (dużo niższe zużycie pradu) . Pompa by ta była dla podłógówki bo ona działa nonstop. Druga do ładowania bojlera może być zwykła bo będzie działałał tylko przy "ładowaniu" wodą bojlera.

Heh, pisanie o "przygodzie z kotłem" to nie tylko u pompiarza sierść na plecach jeży.

e tam, jak dostajesz zestaw nie za wielki z ustawionym sterownikiem, to problemu wielkiego nikt nie powinien mieć, uważam,że wystarcza wówczas umiejętność czytania w języku polskim.

Są wątki, gdzie użytkownicy pomagają na początku z ogarnięciem tematu i nie widze w tym nic strasznego. To nie jest żadna wyższa fizyka jądrowa czy studium budowy bomby atomowej.

problem jest gdy się kupi smoka ze smoczym palnikiem i dostanie ster dwustanowy nie ustawiony z podawaniem 1:3 i dmuchawa ustawioną na 100%, wówczas to są cyrki