Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania nowego domu. mam tylko tydzień na decyzję - proszę o pomoc

sruba014

Recommended Posts

Olo, Ty się urodziłeś z pogrzebaczem w dłoni;) a palenie węglem masz we krwi:)

Wierz mi lub nie, ale dla blokersa nagły kontakt z takim kotłem jest jak wiadro zimnej wody wylane znienacka na głowę;) Wiem coś o tym, bo sam przez to przechodziłem i wypowiadam się jako były blokers i były posiadacz kotła na eko, a nie osoba wychowana na węglu.

A ja wychowałem się całe zycie w bloku. I jakoś od kilku lat użytkuję i kominek jak i kocioł i szczerze mówiąc nie jestem jakoś załamany ..

Wiedziałem w co się ładuje i szczerze mówiąc takiej tragedii nie ma.

Naprawdę to nie jest jakaś katorga ...

Najważniejsze aby na początku się zainteresować tematem i kupić dopasowany kocioł z dobrym sterownikiem i odpowiednim palnikiem. Wtedy nawet ciężkie opały nie sa problemy bo palnik sobie poradzi ...

Problem mają ludzie którzy kupili kocioł w ciemno , bez jakiegokolwiek zainteresowania , często od hydraulika "który zajmuje się tym kilkadziesiąt lat" i ciągle jego wiedza została w latach 70-80 i oferuje kotły 25-50KW do domów ...

A zbyt mocno przewymiarowany kocioł , z prymitywnym palnikiem i archaiczną elektroniką to tragedia dla takiego człowieka. Tragedia finansowa (zakup) i w użytkowaniu bo będzie zużywał opału duuuuuużo więcej niż powinien i miał same problemy wynikające ze zbyt dużą mocą kotła ...

Dlatego jak już kocioł to wybrać z "głową" aby później jego obsługa nie była katorgą ...

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

problem jest gdy się kupi smoka ze smoczym palnikiem i dostanie ster dwustanowy nie ustawiony z podawaniem 1:3 i dmuchawa ustawioną na 100%, wówczas to są cyrki

Problemem jest,że sam właściciel firmy produkującej kotły RBR jest zielony w temacie i do domu gdzie potrzeba max.9kW(z garażem,bo bez garażu 6-7kW) chce wpakować smoka 17kW to co tu się dziwić 99% uzytkownikom...

We wtorek mam spotkanie z właścicielem i monterem z firmy RBR ma być w Lublinie i podjedzie do mnie na budowę (starszy pan z tego co słychać). Kocioł 12kw 8100zł a 17kw 8400zł (mówił, że na mój metraż lepiej 17kw…),

Edytowane przez Arturo72

A ja wychowałem się całe zycie w bloku. I jakoś od kilku lat użytkuję i kominek jak i kocioł i szczerze mówiąc nie jestem jakoś załamany ..

Wiedziałem w co się ładuje i szczerze mówiąc takiej tragedii nie ma.

Naprawdę to nie jest jakaś katorga ...

Kaszpir, bo znowu wkleję tu twoje posty z przed roku i dwóch, gdzie pisałeś, że jesteś załamany i głośno krzyczałeś "help";) Widzę, że już zapomniał wół jak cielęciem był:(

Wiem, zaraz powiesz, że to była wina instalacji, itp, ale jakoś tak się składa, że przy kotle to zawsze jest czyjaś wina tylko nie kotła i broń boże węgla:cool:

U mnie winnym okazał się palnik, bo producent się pomylił i dla kotłów do domów 150-200m2 wkładał palnik 40kW:)

Nie chcę być złym prorokiem, ani siać tu jakiś defetyzmów, ale z mojego i nie tylko mojego doświadczenia wynika, ze z węglem są zawsze jakieś problemy:(

Nie zmierzam - dziwię się. No bo ma sprzęt w którym starczy nacisnąć ON, na sterowaniu zadać temperaturę w pomieszczeniach i ma być ciepło. A tyle o nim wie. A jak miał kocioł, gdzie wiadomo że trzeba nasypać, wybrać, parametry spalania ustawić i jeszcze kilka razy skontrolować zanim się uzna że jest prawidłowo - to nawet mocy palnika nie znał. Jakbym go spytał jaką miał dmuchawę - jaki spręż i wydatek - pewnie nie wiedziałby o czym mówię. To pozwolę sobie na motoryzacyjne porównanie. Jeździł zwykłym autem z niesynchronizowaną skrzynią biegów - i chciał żeby mu jak super automat z tempomatem się spisywało. Zadać prędkość i nogi przez boczną szybę wyciągnąć. Teraz sobie kupił super automat z tempomatem - i studiuje na czym polega łagodne puszczanie sprzęgła, jak wykonać międzygaz przy redukcji i na czym polega podwójne wysprzęglanie przy zmianie biegu na wyższy. Jak na moje - to sowsiem naabarot. Edytowane przez kobra64

Gość Arturo72
Map -teraz poważnie Cię zapytam. Sporo wiesz o swojej pompie, prawda? Jakie zasilanie, jak sprężarka, co to inwerter, jaka moc grzałek, jakie cykle odszraniania itp itd - sporo, prawda?

Ja nie map ale ja swojej nie znam zupełnie i to poważnie.

O tym,że jest tam sprężarka 16kW dowiedzialem się od mkm silesi,o inwenterze wiem tyle,że zmniejsza moc grzewczą jeśli pompa stwierdzi,że jest jej za dużo,o grzałce,instalator wprowadził mnie w błąd mówiąc,że jest tam 9kW a ja organoleptycznie stwierdziłem,że jest tam tylko 3kW,cykle odszraniania nie interesują mnie zupełnie,mogłoby być ich ze 24/dobę byleby ciepło było w domu :)

Podstawowa wiedza jaka mnie interesowała przy wyborze źródła ciepła to obciążenie cieplne domu i zapotrzebowanie domu na ciepło,nic więcej.

Znając to,mogłem wybierać to co najbardziej odpowiednie,ekonomiczne itp.Bez poznania w/w parametrów nie wiemy nic i wybieramy na ślepo lub stajemy się w większości przypadków owcami do strzyżenia.

Źródło ciepła miało tylko zapewnić ciepło w domu,tylko tyle.

Na początku też byłem jeleniem i chciałem ekogroszek do domu(na dwa lata przed rozpoczęciem budowy),po zaznajomieniu się z tematem stwierdziłem,że ogrzewanie prądem będzie dla mnie najtańsze i najodpowiedniejsze.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ty swoje ble ble - a ja naprawdę się dziwię. I mam nadzieję że jakoś oświecony zostanę.

Nie zamierzam Cię oświecać,chociaż uważam,że Duch Św istnieje ;)

Będąc inwestorem trzeba samemu na to wpaść,wystarczy poczytać,pouczyć się trochę fizyki,matematyki i samo wyjdzie :)

Nie mam pojęcia nic o swojej pompie,to ma grzać,najważniejsze dla mnie było,że bezobsługowo i taniej niż prąd bo po wyliczeniach inne media grzewcze nie były dla mnie zasadne ekonomicznie pomimo,że gaz mam przy działce a wungiel wiadomo :)

Edytowane przez Arturo72

Nie zamierzam Cię oświecać,chociaż uważam,że Duch Św istnieje ;)

Będąc inwestorem trzeba samemu na to wpaść,wystarczy poczytać,pouczyć się trochę fizyki,matematyki i samo wyjdzie :)

Nie mam pojęcia nic o swojej pompie,to ma grzać,najważniejsze dla mnie było,że bezobsługowo i taniej niż prąd.

Od Ciebie to ja oświecenia nie oczekuję - cóż niby mógłbyś mi powiedzieć czego nie wiem? Skoro nawet o pompie niczego nie wiesz... No ale to dość jasno tłumaczy katastrofę finansową Twojego przedsięwzięcia - jak niby miało Ci się powieść skoro nie wiedziałeś co chcesz sprzedawać? Z drugiej strony - bezczelność takiego wyznania jest wręcz powalająca. Bo jak mogłeś próbować sprzedawać i doradzać w zakresie doboru czegoś o czym nie masz pojęcia? Ja sprzedaję węgiel - i wiem o nim wszystko co jest potrzebne w zakresie jego stosowania w przydomowych kotłowniach. I tak jest wobec klienta uczciwie.

Edytowane przez kobra64
dopisek

Jeździł zwykłym autem z niesynchronizowaną skrzynią biegów - i chciał żeby mu jak super automat z tempomatem się spisywało. Zadać prędkość i nogi przez boczną szybę wyciągnąć. Teraz sobie kupił super automat z tempomatem - i studiuje na czym polega łagodne puszczanie sprzęgła, jak wykonać międzygaz przy redukcji i na czym polega podwójne wysprzęglanie przy zmianie biegu na wyższy. Jak na moje - to sowsiem naabarot.

Jeździł, a ja niestety jeżdżę dalej, bo kurna kupił / kupiłem zwykłe auto.

Kto by pomyślał że kupiliśmy archaiczne auto a wymaga obsługi jak do Merc.

Jak wiem że kupuje Merca to się interesuję się i czytam.:)

Gość Arturo72
Od Ciebie to ja oświecenia nie oczekuję - cóż niby mógłbyś mi powiedzieć czego nie wiem? Skoro nawet o pompie niczego nie wiesz... No ale to dość jasno tłumaczy katastrofę finansową Twojego przedsięwzięcia - jak niby miało Ci się powieść skoro nie wiedziałeś co chcesz sprzedawać? Z drugiej strony - bezczelność takiego wyznania jest wręcz powalająca. Bo jak mogłeś próbować sprzedawać i doradzać w zakresie doboru czegoś o czym nie masz pojęcia?

A bo ja jestem zwykłym inwestorem wiedzącym na czym polega budowa domu,jego zużycie energii i zapotrzebowanie na moc.To są podstawy przy budowie domu i wyborze źródła ciepła i to powinno być mottem każdego inwestora budującego dom.

Jak kupujesz pralkę to nie pytasz się jaki zastosowano w niej agregat czy z jakiego plastiku została obudowana.

Jeździł, a ja niestety jeżdżę dalej, bo kurna kupił / kupiłem zwykłe auto.

Kto by pomyślał że kupiliśmy archaiczne auto a wymaga obsługi jak do Merc.

Jak wiem że kupuje Merca to się interesuję się i czytam.:)

Ja nie o obsłudze - ja o technice jazdy. jak kupiłeś auto z tradycyjną skrzynią i bez tempomatu - musisz umieć zmieniać biegi , naciskać gaz i sprzęgłem się posługiwać. A jak się upierasz że to automat i tylko jedynkę wrzucasz i gaz do podłogi - cóż, pańska sprawa i chłopa nie dotyczy.

Map -teraz poważnie Cię zapytam. Sporo wiesz o swojej pompie, prawda? Jakie zasilanie, jak sprężarka, co to inwerter, jaka moc grzałek, jakie cykle odszraniania itp itd - sporo, prawda?

Przyznam, że o pompie (mojej) wiem sporo, bo bardzo dużo czytałem na te tematy przed jej zakupem. A dlaczego? Nie chcę cytować swoich własnych postów;) ale już Ci odpowiedziałem na to pytanie w innym wątku. Powtórzę tylko samą ideę tamtej wypowiedzi - nauczony złym doświadczeniem z ogólnie mówiąc ciepłownikami postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce by drugi raz się nie wpakować. Jestem człowiekiem, który uczy się na błędach i stara się ich ponownie nie popełnić. Gdyby mój kocioł działał tak jak i obiecywano i jego obsługa była taka jak wy tu piszecie to pewnie temat ogrzewania w ogóle by mnie nie interesował. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi...

A bo ja jestem zwykłym inwestorem wiedzącym na czym polega budowa domu,jego zużycie energii i zapotrzebowanie na moc.To są podstawy przy budowie domu i wyborze źródła ciepła.

Jak kupujesz pralkę to nie pytasz się jaki zastosowano w niej agregat czy z jakiego plastiku została obudowana.

Jak zapytam sprzedawcę - ma wiedzieć. Jaką ma silnik moc, ile zużyje prądu, jaka jest prędkość wirowania, ile bierze wody na cykl, czy da się ciepłą wodą zasilić, jaka jest pojemność bębna - ma wiedzieć. Od tego jest.

Gość Arturo72
Jak zapytam sprzedawcę - ma wiedzieć. Jaką ma silnik moc, ile zużyje prądu, jaka jest prędkość wirowania, ile bierze wody na cykl, czy da się ciepłą wodą zasilić, jaka jest pojemność bębna - ma wiedzieć. Od tego jest.

To ty jakiś maniak jesteś ;)

To jaka jest pojemność bębna rozumiem ale pozostałe rzeczy są przynajmniej dla mnie nie istotne.

To ma prać i nic poza tym :)

Podobnie jak lodówka,która ma chłodzić,zmywarka,która ma zmywać,żelazko,które ma prasować,mikrowela,która ma grzać

Chociaż przy zmywarce najważniejsza dla mnie była głośność,która wiedziałem jaka jest z danych producenta ale nie pytałem się jaki ona ma silnik...

Edytowane przez Arturo72

Przyznam, że o pompie (mojej) wiem sporo, bo bardzo dużo czytałem na te tematy przed jej zakupem. A dlaczego? Nie chcę cytować swoich własnych postów;) ale już Ci odpowiedziałem na to pytanie w innym wątku. Powtórzę tylko samą ideę tamtej wypowiedzi - nauczony złym doświadczeniem z ogólnie mówiąc ciepłownikami postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce by drugi raz się nie wpakować. Jestem człowiekiem, który uczy się na błędach i stara się ich ponownie nie popełnić. Gdyby mój kocioł działał tak jak i obiecywano i jego obsługa była taka jak wy tu piszecie to pewnie temat ogrzewania w ogóle by mnie nie interesował. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi...
A powiedz - co byś zrobił gdybyś nie miał kasy na PC. Tak teoretycznie rozważmy taką sytuację. Paliłbyś dalej tak jak wcześniej - czy może próbowałbyś coś zmienić? Poczytać, popytać, dokształcić się? Zrozumieć co się w kotle dzieje? I dlaczego masz jak masz? Kilka prostych operacji by starczyło żeby Twój kocioł ucywilizować. Nawet z tym smokiem ogniem zionącym się da.

To ty jakiś maniak jesteś ;)

To jaka jest pojemność bębna rozumiem ale pozostałe rzeczy są przynajmniej dla mnie nie istotne.

To ma prać i nic poza tym :)

Podobnie jak lodówka,która ma chłodzić,zmywarka,która ma zmywać,żelazko,które ma prasować,mikrowela,która ma grzać

Chociaż przy zmywarce najważniejsza dla mnie była głośność,która wiedziałem jaka jest z danych producenta ale nie pytałem się jaki ona ma silnik...

No widzisz - o głośności zapomniałem. I tysiąc klientów może to olać - ale kiedy przychodzi jeden który chce to wiedzieć - sprzedawca ma być gotowy udzielić mu takiej informacji. A już szczególnie kiedy klient oczekuje porady jaki sprzęt będzie dla niego dobry - a do tego też ma prawo. Ty się więcej za handel nie bierz - zawsze musisz polec z takim podejściem. Na etacik - i aby do emeryturki.

Gość Arturo72
No widzisz - o głośności zapomniałem. I tysiąc klientów może to olać - ale kiedy przychodzi jeden który chce to wiedzieć - sprzedawca ma być gotowy udzielić mu takiej informacji. A już szczególnie kiedy klient oczekuje porady jaki sprzęt będzie dla niego dobry - a do tego też ma prawo. Ty się więcej za handel nie bierz - zawsze musisz polec z takim podejściem. Na etacik - i aby do emeryturki.

No widzisz,to klient ma wiedzieć dokładnie czego chce.Jeśli nie wie czego chce to doradca ze sklepu "nie dla idiotów" wciśnie mu makaron na uszy i wciśnie mu najgorszy badziew za kosmiczną cenę.

Podobnie jest z budową,to inwestor powinien wiedzieć dokładnie czego chce.Jeśli nie wie to sprzedawca wciśnie mu makaron na uszy i wciśnie mu najgorszy badziew za kosmiczną cenę,co widać powyżej na przykładzie właściciela RBR,który potraktował inwestora śrubę jako owcę do strzyżenia.

Gdyby śruba był świadomym inwestorem to wyśmiałby w głos tego pożal się Boże właścicielka kotłów klepanych w garażu marki RBR.

Wiedza na temat obciążenia cieplnego domu i zapotrzebowania domu na ciepło tworzy świadomego inwestora,który znając te dane w żaden sposób nie wybierze ekogroszka bo nijak nie będzie zasadny ekonomicznie.

A powiedz - co byś zrobił gdybyś nie miał kasy na PC. Tak teoretycznie rozważmy taką sytuację. Paliłbyś dalej tak jak wcześniej - czy może próbowałbyś coś zmienić? Poczytać, popytać, dokształcić się? Zrozumieć co się w kotle dzieje? I dlaczego masz jak masz? Kilka prostych operacji by starczyło żeby Twój kocioł ucywilizować. Nawet z tym smokiem ogniem zionącym się da.

Gdybym nie miał kasy to pewnie coś bym z tym kombinował. Tak na prawdę gdyby nie małżonka to pewnie dalej bym tym palił, bo ja już mniej więcej mojego smoka:) ogarniałem i jak już wcześniej pisałem z kosztów eksploatacji na poziomie 4tys rocznie byłem zadowolony, bo i podobne, a często gorsze wyniki osiągają moi sąsiedzi i znajomi. Tak się nieszczęśliwie złożyło, że całą zimę 2012/13, która była dość sroga musiałem spędzić za granicą i wszystko zostało na głowie małżonki, która kompletnie sobie z tym nie radziła, a jak zerwało jej zawleczkę to spakowała dzieci i przeprowadziła się do rodziców. Po powrocie dostałem ultimatum;) i żadne ogrzewanie obsługowe nie wchodziło w grę. Musiałem znaleźć alternatywę, a że gazu u mnie nie ma to tak doszedłem do pompy ciepła, znalazłem to forum i później zacząłem się tu udzielać;)

U mnie pompa wyszła dość drogo, jak to bywa przy konwersjach, dlatego staram się doradzać przyszłym inwestorom żeby o takich rzeczach myśleli wcześniej, bo w nowych niewielkich domach to na prawdę nie jest duży wydatek, a komfort jest po prostu nieoceniony.