Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania nowego domu. mam tylko tydzień na decyzję - proszę o pomoc

sruba014

Recommended Posts

No widzisz,to klient ma wiedzieć dokładnie czego chce.Jeśli nie wie czego chce to doradca ze sklepu "nie dla idiotów" wciśnie mu makaron na uszy i wciśnie mu najgorszy badziew za kosmiczną cenę.

......

No to i doszliśmy do sedna. Wiesz na czym polega różnica między Tobą - ex ( chyba ) sprzedawcą pomp a mną - sprzedawcą węgla? Twoja deklaracja powyżej jasno ją oddaje. Jak do Ciebie przyjdzie Tereska - to jej wciśniesz za kosmiczną cenę ( 100% przebicia - pamiętasz? ) to co akurat masz w magazynie. Taka metoda - Hit and Run. A do mnie klient ma wrócić za rok. I za dwa. I dobrze żeby jeszcze ze dwóch nowych przyprowadził którzy też co rok wracać będą. Ja swoją firemkę od przeszło 25 lat prowadzę. Twoja nie przetrwała roku. To może jednak ja przy swojej metodzie pozostanę. Klient nie musi wiedzieć - dopytam, podrążę i dam mu to co się u niego sprawdzi. Z normalną 20% marżą. I zanotuję co wziął - za rok jak wróci mądrzejszy będę.

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
No to i doszliśmy do sedna. Wiesz na czym polega różnica między Tobą - ex ( chyba ) sprzedawcą pomp a mną - sprzedawcą węgla? Twoja deklaracja powyżej jasno ją oddaje. Jak do Ciebie przyjdzie Tereska - to jej wciśniesz za kosmiczną cenę ( 100% przebicia - pamiętasz? )

Teresce proponowałem w jej domu grzanie prądem zamiast pompy ciepła(wbij sobie do głowy to) to raz,dwa była i jest mało świadomym inwestorem bo kupiła pompę gruntową za kosmiczną cenę i jednak wybudowała komin w kotłowni i zrobiła sobie kotłownie z z wentylacją grawitacyjną gdzie w całym domu ma mechaniczną także jedna wielka bzdura,czyli Tereska to inwestor idealny dla Was,owca do strzyżenia bo nie ma zielonego pojęcia o budowie :)

I właśnie ona jest taką owcą,która nie ma zbytnio pojęcia o budowie i specyfice domu.

Edytowane przez Arturo72

Wszystko kwestia wyboru, rozmowy i normalnego, ludzkiego podejścia.

Jak się gdzieś źle trafi, to później nie ma się co dziwić, że z takiego auta, kotła, pompki czy kotła gazowego ktoś niezadowolony

Są produkty wymagające większej obsługi i mniejszej, są takie, które można bardziej dla pań polecić itd.

Jak wszędzie uważam, że ważny jest człowiek, wszystko można poprawić, tylko trzeba rozmawiać i mieć kontakt w dwie strony.

. Po powrocie dostałem ultimatum;) i żadne ogrzewanie obsługowe nie wchodziło w grę. Musiałem znaleźć alternatywę, a że gazu u mnie nie ma to tak doszedłem do pompy ciepła,.

A tańszym rozwiązaniem nie byłoby na czas Twojej nieobecności zatrudnić młodego, silnego,

niekoniecznie przystojnego PALACZA ?:)

Problemem jest,że sam właściciel firmy produkującej kotły RBR jest zielony w temacie i do domu gdzie potrzeba max.9kW(z garażem,bo bez garażu 6-7kW) chce wpakować smoka 17kW to co tu się dziwić 99% uzytkownikom...

Ale sprzedawca kotłów RBR karoka65 powiedział śrubie że 12kw to max co potrzebuje do tego domu.

Gość Arturo72
Ale sprzedawca kotłów RBR karoka65 powiedział śrubie że 12kw to max co potrzebuje do tego domu.

A czemu sprzedawca kotłów RBR karoka65 nie zaproponował śrubie,który potrzebuje 6-7kW mocy grzewczej czyli kotła o takiej mocy tylko polecił mu kocioł o 100% przewymiarowany ?

Z czym wiąże się przewymiarowanie mocne kotła ?

Jerecki pisał o "smoku",czy smok nie jest w powyższym dobraniu kotła przez karokę ?

Edytowane przez Arturo72

Arturek lepiej myślę 30 czy 40% niż jak Ty cymbał wszystko niby wiedzący który nie wiedział okazuje się nic o tym co sprzedawał i wstawił sobie pompkę o 300% przewymiarowaną.

Okop się człowieku igłą i nie wychodź z tej nory.

Aha dopiero mu wyliczyłeś 9kW ale jak karoka się odezwał to już liczydło inaczej liczy i jest 6 do 7KW.

Ale trep.

... Czy wie jak po prostu prowadzic samochod?

....

jak to do mnie miało być - to napisałem wyraźnie: ja nie o obsłudze tylko o technice jazdy. Jak masz manuala - musisz umieć operować gazem, sprzęgłem i lewarkiem. Więc nie wiem - czy chciałeś się pochwalić że parę skrótów motoryzacyjnych znasz czy jakiś inny cel Ci przyświecał?

Varme

odpowiem za Kobrę

użytkownik nie musi, ale sprzedawca tego auta czy jego producent ma zas.. obowiązek wiedzieć co to jest abs, afu itd. tym bardziej jak go klient pyta.

a Arturek, sprzedawca pomp nie wie co w pompce piszczy, też dlatego firemka mu zbańczyła i v-ce prezes od pompek lata sfrustrowany po forum i zap.... głupotami kolejne wątki

Gość Arturo72

Już zlecieli się jarecki,karoka,kobra czyli łowcy owcy/jeleni,sprzedawcy ekosyfu i dymania zielonych inwestorów :)

Dopóki nie będziecie szanować inwestora i nie zaproponujecie mu rozwiązania odpowiedniego do jego obciążenia cieplnego lub dopóki nie zaproponujecie jemu korzystniejszego pod względem ekonomicznym rozwiązania doputy ja będę istniał i ostrzegał inwestorów przed wami czyli przed bycia owcą do strzyżenia.

Żebyś Ty miał chociaż 30% świadomości skali debilizmu jaki wypisujesz, to byś uciekał z forum

Dziecko w przedszkolu by przyswoiło jak miało tłumaczone tyle razy co Ty, do Ciebie nie dociera ani tłumaczenia ani proszenie abyś nie pisał n/t spraw o których pojęcia nie masz. Widocznie tak głupi jesteś,żę nawet po dobroci nie dociera i trzeba wprost jak do barana ze wsi po 2klasach podstawówki

pisz debilu techniczny o tym co używasz, bo może masz minimalne o tym pojęcie o całej reszcie to bladego pojęcia nie masz nie wspominając choćby o odrobinie doświadczenia, bo co interes, to Cię plajta dopada

Ale kolega map... Nie jest ani tym ani tym...

Jest jak wiekszosc z nas , zwyklym uzytkownikiem....

Ja sie moja akurat interesuje, tak jak samochodami... Zona juz nie ...

A korzysta bez problemu... ;)

mowa o Arturku była, v-ce prezesie od sprzedaży pompek, co nie wie z czego się pompa składa...

bo go to nie interesowało, to zbańczył, bo inwestorzy wyczuli z kim mają do czynienia

Już zlecieli się jarecki,karoka,kobra czyli łowcy owcy/jeleni,sprzedawcy ekosyfu i dymania zielonych inwestorów :)

Dopóki nie będziecie szanować inwestora i nie zaproponujecie mu rozwiązania odpowiedniego do jego obciążenia cieplnego lub dopóki nie zaproponujecie jemu korzystniejszego pod względem ekonomicznym rozwiązania doputy ja będę istniał i ostrzegał inwestorów przed wami czyli przed bycia owcą do strzyżenia.

kwa kwa.

Varme

jak chcesz to przenieść na grunt mapa, to on miał takiego pecha, że robiąc wcześniejszy zakup trafił na takiego sprzedawcę typu Arturek, tyle, że pracującego w innej branży, wiedział tyle, że ma sprzedać, bo widocznie z tego był rozliczany albo mu akurat nie zależało, nie wnikam.

Jak mówiłem zależy wszystko od ludzi, chęci itd. w każdej branży są ludzie z pasją i zapewniam Cię, że jak na takiego trafisz, to tak Ci młotek dobierze, że będziesz z tego młotka zadowolony jak z ferrari i wrócisz do tego człowieka po inne rzeczy. Jak trafisz na matołka, to Ci poda do łapy, odburknie i więcej do tego sklepu nie zajdziesz

No widzisz,to klient ma wiedzieć dokładnie czego chce.Jeśli nie wie czego chce to doradca ze sklepu "nie dla idiotów" wciśnie mu makaron na uszy i wciśnie mu najgorszy badziew za kosmiczną cenę.

To jaka jest pojemność bębna rozumiem ale pozostałe rzeczy są przynajmniej dla mnie nie istotne.

To ma prać i nic poza tym :)

Podobnie jak lodówka,która ma chłodzić,zmywarka,która ma zmywać,żelazko,które ma prasować,mikrowela,która ma grzać

Chociaż przy zmywarce najważniejsza dla mnie była głośność,która wiedziałem jaka jest z danych producenta ale nie pytałem się jaki ona ma silnik...

To rozumiem :) Źródło Ciepła ma grzać i nic poza tym. Dla Ciebie nieważne ile kosztuje, nieważne czy jest ekonomiczne... ma grzać! Tak jak pralka ma mieć wymarzoną pojemność bębna, nieistotna jest jej cena, zużycie energii czy wody, mało istotny okres gwarancji.

W sumie to trudno Ci się dziwić, wystarczy tylko przytoczyć takie wypowiedzi:

dwa zwykle wentyle będą o wiele lepszym rozwiązaniem niż wentylacja grawitacyjna a dodatkowo podpięte pod GWC,którego można zrobić za 400zl podczas budowy,jako ja to zrobilem,mogą zastąpić rekuperacje.

Dla mnie akurat GWC przy reku nie ma sensu

a na pytanie, czy używa "bezsensownego" GWC odpowiada:

Praktycznie cały czas.

Życzę jeszcze wielu tak przemyślanych wyborów w życiu.

Jak chciałeś kupić kombinerki, to historia taka sama, trafisz na buca, to do sklepu nie wrócisz, trafisz na człowieka z pasją - wrócisz

Idąc dalej jak kupujesz kombinerki, o których się naczytałeś, to paplasz bez ładu i składu na ten przykładowy młotek? Ma to sens jakiś?

Co do aut, miałem kiedyś forda, trafiłem na tak pechowy egzemplarz, że wiem,że nigdy w życiu więcej forda nie kupię. "cały" rok się z potworem męczyłem.

Jeżdżę francuzami, na które sporo osób narzeka, jeździłem ok.9lat 306 w wersji saint tropez i złego słowa nie powiem, nic się z tym nie działo, od 2008 śmigam 308sw i też spokój, a-4 zjeździłęm chyba z 5lat i wszyscy straszyli kosztami remontu zawieszenia, cholera 2wachacze tylko wymieniłem i nic mi nie waliło... od 2012 śmigam także megane grand tour i spokój...

Powiedz znafco PC co trzeba dogrzewac Kotlem....

Czy przecietny kierowca wie co to ACC, DGS, Twin Turbo, CC, Common Rail... Odma, filtr czastek itd.

Wie co to i jak dziala... Czy wie jak po prostu prowadzic samochod?

Myslisz ze zawsze szuka najtanszej stacji, sprawdza z ktorej spala najmniej...

Ba... Ile razy zaglada pod maske... Pomiedzy servisami...

Rozumiesz... Czy nie bardzo....

Ma go dowiesc od A do B...

Moze nie wczuwa sie czy to 1.4 czy 1.6.... Diesel czy benzyna...

Cieszy sie ze to nie bryczka ;)

Czy Ty naprawdę uważasz, że przeciętny kierowca wie, jak prowadzić auto, ba, zna przepisy ruchu drogowego? Bo moim zdaniem tak samo Tobie się wydaje, że tak jest, jak przeciętnemu kierowcy wydaje się, że potrafi i zna.

Z całą pewnością natomiast pojemność silnika auta czy wyposażenie tudzież inne cechy auta ogranicza zasobność portfela nabywcy przy kupnie, więc nie pitol o "wczuwaniu się", bo aż w oczy szczypie. W cechy swoich samochodów się nie wczuwałeś, gdy kupowałeś?

Tobie obojętne jest czy diesel, czy benzyna? Po pierwszym tankowaniu możesz zmienić zdanie.

Chyba, że Ty nie jesteś "przeciętnym kierowcą", bo nawet przeciętny ma o tym pojęcie i jednak się interesuje.

Kaszpir, bo znowu wkleję tu twoje posty z przed roku i dwóch, gdzie pisałeś, że jesteś załamany i głośno krzyczałeś "help";) Widzę, że już zapomniał wół jak cielęciem był:(

Wiem, zaraz powiesz, że to była wina instalacji, itp, ale jakoś tak się składa, że przy kotle to zawsze jest czyjaś wina tylko nie kotła i broń boże węgla:cool:

U mnie winnym okazał się palnik, bo producent się pomylił i dla kotłów do domów 150-200m2 wkładał palnik 40kW:)

Nie chcę być złym prorokiem, ani siać tu jakiś defetyzmów, ale z mojego i nie tylko mojego doświadczenia wynika, ze z węglem są zawsze jakieś problemy:(

Możesz wklejać , ale prawda jest taka że winna była zła instalacja grzewcza i gdyby była wykonana na grubszych rurach i przy zachowaniu "grawitacji" to problemów by nie było. Niestety dopiero przypadkowo po 2 latach na zupełnie innym forum ktoś powiedział mi gdzie jest problem i dopiero w tym roku udało mi się przerobić trochę instalacja aby problem zminimalizować , choć do końca już nie mogę naprawić całej instalacji bo wymagało by to całkowitej wymiany wszystkich miedzianych rur , zawór , i itd a to zbyt duża kwota ...

Problem był taki że zimna woda z bojlera zalewała kocioł i kocioł głupiał jak nagle w ciągu kilku minut temp. powrotu spadała o 30 stopni ...

Cięzko zwalać winę na kocioł jak winna jest instalacja , tyle że żaden hydraulik nie potrafi znaleźć czemu jest źle , bo wykonana była ze schematem i itd ...

Z tego co pamiętam też miałeś "zwaloną" instalację i wyszło to przy przeróbce instalacji pod pompę ...