Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania nowego domu. mam tylko tydzień na decyzję - proszę o pomoc

sruba014

Recommended Posts

No widzisz,to klient ma wiedzieć dokładnie czego chce.Jeśli nie wie czego chce to doradca ze sklepu "nie dla idiotów" wciśnie mu makaron na uszy i wciśnie mu najgorszy badziew za kosmiczną cenę.

Podobnie jest z budową,to inwestor powinien wiedzieć dokładnie czego chce.Jeśli nie wie to sprzedawca wciśnie mu makaron na uszy i wciśnie mu najgorszy badziew za kosmiczną cenę,co widać powyżej na przykładzie właściciela RBR,który potraktował inwestora śrubę jako owcę do strzyżenia.

Gdyby śruba był świadomym inwestorem to wyśmiałby w głos tego pożal się Boże właścicielka kotłów klepanych w garażu marki RBR.

Wiedza na temat obciążenia cieplnego domu i zapotrzebowania domu na ciepło tworzy świadomego inwestora,który znając te dane w żaden sposób nie wybierze ekogroszka bo nijak nie będzie zasadny ekonomicznie.

Jesteś idealistą ...

Sprzedawca sprzedaje towar , ma w gdzieś klienta. On ma sprzedać towar , towar na jakim ma największy zysk , jakiego najwięcej mają na stanie , jaki im nie schodzi , jaki jest przestarzały i trzeba go opchnąć ..

Podejdź do jakiegoś sklepu RTV to sam zobaczysz jaki poziom "profesjonalizmu" jest ...

Sprzedawca nie musi się znać na tym co sprzedaje , on nie jest "doradcą" ...

Sam widzisz że na forum zarówno Jarecki jak i wielu innych nie poleca kotłów po 25-50KW do nowych domów a 7-12KW max. Do naprawdę potężnych domów , słabo ocieplonych może 15-17KW ,ale głównie 7-12KW ...

A przeciez mógłby polecać wyższe moce , bo zysk większy ...

Niemalże w każdym sklepie jak zobaczą że nie masz żadnego pojęcia i nie wiesz co chcą to Cię oszukają albo naciągną ...

Dlatego warto się przed zakupem zainteresować i iść już z pewną wiedzą ...

To samo jest z pompami.Jak się nie znasz to zaproponują Ci zapewne jakąś pompe PW na której mają największy zarobek ...

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co pamiętam też miałeś "zwaloną" instalację i wyszło to przy przeróbce instalacji pod pompę ...

Instalacji nie miałem skopanej, tylko dla PCi nie był optymalna. Na eko działała bez zarzutu, ale do PCi sie nie nadawała, bo tam jest to prościej rozwiązane, bez mieszaczy, 3 pomp obiegowych, grawitacji, itp. Za to na grubszych rurach - przy eko była miedź 25mm, a teraz mam na miedzi 28.

Gość Arturo72
Jesteś idealistą ...

Sprzedawca sprzedaje towar , ma w gdzieś klienta. On ma sprzedać towar , towar na jakim ma największy zysk , jakiego najwięcej mają na stanie , jaki im nie schodzi , jaki jest przestarzały i trzeba go opchnąć ..

Podejdź do jakiegoś sklepu RTV to sam zobaczysz jaki poziom "profesjonalizmu" jest ...

Sprzedawca nie musi się znać na tym co sprzedaje , on nie jest "doradcą" ...

Dokładnie,dlatego też Ty jako klient i jako inwestor musisz wiedziec czego chcesz i jak to się ma do tego co chcesz mieć.

Inaczej trafisz na takiego karokę,jareckiego,kobrę co Ci wciśnie swój badziew bez wzglądu na Twoje dobro.

W przypadku jeśli jesteś świadomym klientem media marktu mówisz takim sprzedawcom walcie się,ja chce to bo wiem,że to jest dla mnie najlepsze i nie wsadzajcie mi kitu.

Jeśli jesteś inwestorem i masz OZC mówisz takiemu jareckiemu,karoce,kobrze,walcie się,chcecie mi wcisnąć badziew,który nijak nie nadaje się do mojego domu.

Pytanie,którym rodzajem klienta/westora jesteś ?

Tym,który mówi walcie się,ja wiem lepiej od was czy jesteś owcą i łykasz jak pelikan to co ci wcisną kobra,jarecki,karoka ?

Jeśli nie masz OZC jesteś pelikanem...

Sam widzisz że na forum zarówno Jarecki jak i wielu innych nie poleca kotłów po 25-50KW do nowych domów a 7-12KW max. Do naprawdę potężnych domów , słabo ocieplonych może 15-17KW ,ale głównie 7-12KW ...

No właśnie nie widzę,jarecki próbował wcisnąć ostatnio do 90m2 swój kocioł,karoka gdyby nie ja i paru innych wciskał by do 70m2 swoje kotły bo co ma biedny zrobić jak mu klient na klęczkach błaga o kocioł.

Nowy dom 90m2 potrzebuje ok.3kW,czyżby istniały kotły o mocy nominalnej 3kW ?

Ale niestety jestem też na forum ja i na takie robienie w h..ja inwestorów będę reagował.

Bez OZC nie ma prawa być odpowiednio dobrane źródło ciepła.

Widać to po reakcji tej trójcy bo im biznes psuje uświadamiając inwestorów,że chcą im wcisnąć badziew absolutnie nie nadający się do domów tychże inwestorów.

OZC to podstawa a wtedy wyjdzie,że żaden kocioł o mocy pow.10kW do nowego domu do 200m2 nie nadaje się z uwagi na znacznie większą moc grzewczą niż dom potrzebuje.

A może tak jak właściciel RBR tak jego sprzedawcy i przy okazji jarecki są aż tak niedouczeni ?

Na forum jest wielu klakierów sprzedawców kotłów typu zbigmasy,qimy,bobasy i inne udające zadowolonych inwestorów ale jakoś z inwestorami mają mało wspolnego i tylko inteligentni się w tym zorientują a prawda jest taka,że oprócz tych klakieró wszyscy inni czyli 99,9% użytkowników mają problemy z ekogroszkiem i kotłami.

Jak mantrę będę pisał,dopiero po OZC wybiera się źródło ciepła do domu,najlepiej,najtaniej jest jak OZC robi się przed budową !

Bez OZC jesteśmy narażeni na kity sprzedawców czegokolwiek,zwłaszcza sprzedawców kotłów na ekogroszek bo żaden kocioł na rynku nie nadaje się do nowego domu do 150m2 z obciążeniem cieplnym 5kW.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
To rozumiem :) Źródło Ciepła ma grzać i nic poza tym. Dla Ciebie nieważne ile kosztuje, nieważne czy jest ekonomiczne... ma grzać! Tak jak pralka ma mieć wymarzoną pojemność bębna, nieistotna jest jej cena, zużycie energii czy wody, mało istotny okres gwarancji.

W sumie to trudno Ci się dziwić, wystarczy tylko przytoczyć takie wypowiedzi:

a na pytanie, czy używa "bezsensownego" GWC odpowiada:

Życzę jeszcze wielu tak przemyślanych wyborów w życiu.

Oczywiście inteligentni inwestorzy zrozumieją ale widocznie Ty masz w tym zakresie braki...

Masz instalację mieszaną ? To wszystko tłumaczy ;)

Kretynie ciężkiej wody

n-ty raz Ci tłumaczę jak krowie na rowie i zrozum wreszcie ćwolu, co się do Ciebie pisze.

Nie odzywaj się n/t o którym bladego pojęcia nie masz, boś zwyczajnie głupi.

Kotły dobiera się do mocy znamionowej. Dwa w/g otgs przez zdecydowaną większość sezonu (w/g ich ponad 80%) na uzupełnianie start ciepła wystarcza 30%tej mocy i wówczas żaden palnik kalafiorów nie zwali a użytkownik nie będzie się wkurzał,że wywala raz na dobę figurki. Trzy jak podaje inny instytut w większości przypadków rzadko bywa, aby w mrozy było zapotrzebowanie powyżej 60%znamionowej. Cztery należy pamiętać o zapotrzebowaniu na cwu. Pięć, to, że średnia dobowa wychodzi 2 czy 3kW nie oznacza, że chwilowe zapotrzebowanie na moc nie może dochodzić do 10kW choćby przy uzupełnianiu ubytków z bojlera. Sześć, aby do Ciebie debilu coś dotarło, to jak pisałes wcześniej,że taki kocioł w trybie letnim wywala wszystko kominem- kretynie ciężki jak spalasz na dobe 2,4kg, to na godzinę średnio jest to 100gram, zastanów się ćwolu ile spalin wyrzucisz z kotła ze 100gram paliwa spalanego na godzinę i jak tymi gramami chcesz grzac komin? Kmiocie ten komin będzie miał temp. równa lub niższą temp. wody w wymienniku przez większą część dnia w trybie letnim i jedyne czym możesz ten komin wygrzac to jest chyba prąd i kable czy maty grzejne czy może jakaś pompa ciepła, bo kocioł tego komina nie wygrzeje pomijając dwa-trzy piki na dobę aby dobić temp. w bojlerze.

Już rozumiesz jaki jesteś kretyn, czy nadal informacje zbiorcze nie trafiają?

Mam ogromną prośbę do administracji forum. Proszę o usunięcie z tego wątku wszystkich wpisów poczynając od 4-tej strony. Na pierwszych trzech zostało zawarte właściwie wszystko, co można było doradzić założycielowi wątku. Od czwartej są już tylko nasze bezsensowne wymiany uprzejmości.

Arturek Tobie to już całkiem chyba z zawiści móżdżek wypaliło, nie chce mi się już nawet tych debilizmów i Twoich matactw cytować.

Błaganie na kolanach, Tobie może jakiś lekarz jeszcze pomoże ale na pewno nie psychiatra.

Ludzie jest sobota, żonkę pod pachę i na grzyby, zaprosić na obiad a nie pierdzielić bez sensu cały weekend i przeprzykiwać się z takim ćwokiem.

Nie jest mi obojetne czy diesel czy benzyna....

Dlatego nigdy nie mialem diesla i nie zanosi sie :)

To chyba zależy ile się jeździ, w przypadku aut osobowych mi to było obojętne.

Forda miałem w benzynie, ale nie pamiętam ile w rok zrobiłem km, tak mnie wkurzał,że nie chce o nim myśleć.(prywatne)

306 było 1.6benzyna w prawie najbogatszej na tamte czasy wersji, ale przez 9lat przejechałem tym raptem 75tkm (firmowe)

308SW od 2008 ma teraz 80tkm, 1.6hdi, owszem mało pali, ale to chyba ostatni diesel osobowy jakim jeżdżę, tez taka bogatsza wersja (firmowe)

a-4 była na 1.9tdi i przejechałem nią 100tkm, tutaj taka średnio wyposażona wersja (prywatne)

megi ma 1.6benzyna, ale od 2012r przejechałem raptem 13tkm (prywatne)

w osobowych zatem mi tito czy jest benzyna 1.4 czy 3.0 czy w przypadku używanego trafi się diesel (byle bez filtra), bo przy takich przelotach jak mam w prywatnych autach, to...

ale np. dwoma boxerami przejechałem >1mln km i tutaj juz mi obojętne nie było,- do auta pracującego diesel.

...

Na forum jest wielu klakierów sprzedawców kotłów typu zbigmasy,qimy,bobasy i inne udające zadowolonych inwestorów ale jakoś z inwestorami mają mało wspolnego i tylko inteligentni się w tym zorientują a prawda jest taka,że oprócz tych klakieró wszyscy inni czyli 99,9% użytkowników mają problemy z ekogroszkiem i kotłami.

....

Tyle razy pisałem abyś mnie nie tykał. Za cienki bolek jesteś i każdy ci to udowadnia a ty dalej swoje. Pomp to już nikt od ciebie nie kupi to chociaż napisz ile za post ci płacą bo ciężko zrozumieć siedzenie od rana do nocy przed kompem za darmo. Chociaż może to już uzależnienie?

Może napisz jakim to klakierem jestem, co ja piszę nieprawdziwego? Czy to że w budynku 320m2 budowanego przez niemca z dziesięcioma osobami ogrzewam kotłem 17kW to jest kłamstwo? Czy to że odpowiadam na pytania to to jest klaka? Zaproponuj jakąś pompę do mojego domu, może zamienię a jak będę zadowolony to będę promował i sprzedawał tak jak ty

Pisałem do ciebie abyś mnie nie tykał, nie cytował a ty dalej swoje.

Nawiedzony jakiś czy co? Następny Kaszpirowski ?

Tobie już ta pompa pomieszała całkowicie w tej głowie? Mieszasz już tak że sam nie nadążasz za tym co piszesz.

Może już najwyższy czas skorzystać z porady lekarza?

(...)

Na forum jest wielu klakierów sprzedawców kotłów typu zbigmasy,qimy,(...)

Dowody poproszę na to, że coś komuś gdzieś sprzedaję czy rekomenduję.

Oczywiście inteligentni inwestorzy zrozumieją ale widocznie Ty masz w tym zakresie braki...

Masz instalację mieszaną ? To wszystko tłumaczy ;)

Nie obrażaj inteligentnych inwestorów. Twoja "inteligentna" paplanina wprowadza tylko zamęt.

A instalację? Mam całkowicie jednorodną - stalową :)

Jesteście szkodnikami i w głowie Wam tylko własna kasa a nie dobro inwestorów.

Swoje dobro dla nowych inwestorów pokazałeś sprzedawczyku chcąc zerżnąć koleżankę z forum na 10500plm za reku która ja sam piszesz kosztowała Cię 5 tysi.

Naprawdę dbasz o dobro inwestorów rżąc ich jak barany a nie owieczki.

Jak powiedziałem, okop się igłą i nie wychodź nigdy z tej nory.

Do psychiatry nie idź jak radziłem, jest już stanowczo za późno, także strata Twojej kasy i jego cennego czasu, lepiej spłać jeszcze jakąś ratę za domek albo pompkę bo Cię bank zaje...e i będziesz musiał zainwestować w kawałek sznurka.

Gość Arturo72
Dowody poproszę na to, że coś komuś gdzieś sprzedaję czy rekomenduję.

Oczywiście dowodów nie będzie,ale obecność na forumach ecoali i boleckiego i bardzo fachowe wypowiedzi mogą o czymś świadczyć.

Nie obrażaj inteligentnych inwestorów. Twoja "inteligentna" paplanina wprowadza tylko zamęt.

A instalację? Mam całkowicie jednorodną - stalową :)

I o to chodzi,im większy zamęt tym inwestor będzie bardziej myślał bo będzie mocno skołowany,a jak będzie myślał to policzy sam sobie dokladnie. I właśnie o to chodzi.Inwestor ma myśleć i ma liczyć samodzielnie i ma wybrać samemu pod przemyśleniach i po przeliczeniach a nie opierac się na wciskających mu kity sprzedawcach kotłów na ekogroszek.

OZC to podstawa w wyborze.

O instalacji mieszanej,pozwól,że się nie wypowiem bardziej bo musiałbym użyć bardzo brzydkich słów w stronę takiegoż inwestora posiadającego taką instalację :)

Gość Arturo72
Swoje dobro dla nowych inwestorów pokazałeś sprzedawczyku chcąc zerżnąć koleżankę z forum na 10500plm za reku która ja sam piszesz kosztowała Cię 5 tysi.

Naprawdę dbasz o dobro inwestorów rżąc ich jak barany a nie owieczki.

Jak powiedziałem, okop się igłą i nie wychodź nigdy z tej nory.

Do psychiatry nie idź jak radziłem, jest już stanowczo za późno, także strata Twojej kasy i jego cennego czasu, lepiej spłać jeszcze jakąś ratę za domek albo pompkę bo Cię bank zaje...e i będziesz musiał zainwestować w kawałek sznurka.

Cały czas powtarzam,że instalacja wentylacji mechanicznej to jak układanie klocków lego.

W moim dzienniku budowy jest pokazane również od A do Z jak to można wykonać samemu w cenie 5,5tys.zł

Ale jeśli ktoś ma dwie lewe ręce lub jest leniem to musi płacić za czyjąś robotę,kto lenia wyręczy w tym.

Ciekawy jestem jak Ty wykonałeś u siebie wentylację ?

Pochwalisz się swoją budową ? Wyjaśnisz czemu tak a nie inaczej ?

No chyba,że masz za zadanie jedynie zielonych inwestorów wysysnąć z kasy.

Wstyd...

Jarecki,kobra,karoka,gdzie płatne profile lub dzienniki budów ?

Niech inwestorzy mają pojęcie,że mają do czynienia z ludźmi których jedynym celem jest wydojenie inwestora z kasy.

Z chęcią bym zobaczył jak budowaliście...zresztą nie tylko Wy,dotyczy to także zbizmasów,quimów,bobasów i innych przydupas...ów

Moje budowanie(dla inwestorów) macie od A do Z w stopce.

Na pytania dot.budowy,każdego etapu odpowiem z chęcią a Wy ?

Jaki jest powód Waszej obecności na forum budowlanym ?

Dojenie kasy ?

Ja mam w opisie że nie buduję.

Ty latałeś jako doradca, nie przyznając się że jesteś Artuow72 i doiłeś swoje owieczki aż wyszło to na forum jakim jesteś doradcą.

Doiłeś jak wytrawny rolnik swoje krówki naganiając Mikiemu który Ci działeczkę od jelonka odpalał.

Arturek a kto to był ArturoWii jak sprawa na forum o Twym "dobrym" sercu najlepszego doradcy na wierzch w forum wyszła ?

Napisz jaki jest Twój powód skoro już w zeszłym roku z forum się żegnałeś ?

Wykasowałeś ze wstydu kilka tysięcy swoich postów które były dowodem Twojego debilizmu jakim szkodziłeś czytelnikom tego forum i szkodzisz dalej, po za szczekaniem i chęcią zaszkodzenia mnie innym znowu napisałeś następne chyba dwa tysiące a krótkim czasie.

Podobno 2pln za post bierzesz ?

W sumie to nawet Cię rozumiem, za co za te fanaberie spłacać raty co Ci w głowie świtały, hehe.

Arturek to kto doił tych inwestorów z kasy ?

Ja czy Ty sprzedawca pompek pod płaszczykiem forumowego "Olimpa forum"

Teraz kto pali groszkiem czyli zbigmaz, Qim, Bobas to wg. Twojej chorej wyobraźni też sprzedawcy kotłów ?

Pierdzielnij się ciężkim młotkiem w to tępe czółko.

Poza Qim, reszta kupiła kociołki u mnie.

Musieli by być niezłymi świrami żeby sprzedając kupowali u kogoś innego.

Ty masz nieźle nasra.e pod pokrywką.

Naprawdę jest mi Cię żal.

Dobrej nocki, wyśpij się troszkę, sen poprawia poczytalność.

Gość Arturo72
Ja mam w opisie że nie buduję.

To w jakim celu jesteś na forum jak masz dom sprzed wojny i nie masz pojęcia o współczesnym budowaniu i wciskasz coś co nie jest w żaden sposób zasadne do nowych domów ?

Doić jedynie zielonych inwestorów ?

Polecam dla nauki i oprzytomnienia:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4776212#post4776212

Edytowane przez Arturo72

W moim dzienniku budowy jest pokazane również od A do Z jak to można wykonać samemu w cenie 5,5tys.zł

Ale jeśli ktoś ma dwie lewe ręce lub jest leniem to musi płacić za czyjąś robotę,kto lenia wyręczy w tym.

Twój dziennik fantasy powinien być zakopany głęboko pod ziemią razem z Tobą żeby nikomu więcej krzywdy nie zrobić.

Dopiero pisałeś że 5 teraz już Ci skoczyło do 5,5 ?

To tak jak z ceną Twojej pompki, pisałeś że 15, na następnej albo jeszcze na tej stronie że jakiś cud sprzedawca ze Szczecina sprzedał Ci na 8%, później że 20 do 25 tysi, a póżniej że dostałeś ją w gratisie za zwłokę :)

Pokaż w końcu tą fakturę na 0 złotych i może w końcu powiedz jaka jest prawda choć znając Twoją niechlubną forumową przeszłość nie liczę na to.

Stuknij sobie jeszcze z jednego posta, zawsze to 2pln, hehe

Arturek powiem Ci w sekrecie że po takich konwersacjach z Tobą strasznie wzrasta mi ilość wejść na stronę, hehe

W sumie to dziękuję opatrzności że tak mnie uwielbiasz, hehe

To w jakim celu jesteś na forum jak masz dom sprzed wojny i nie masz pojęcia o współczesnym budowaniu i wciskasz coś co nie jest w żaden sposób zasadne do nowych domów ?

Czlowieku, czy tylko zbudowanie nowego domu warunkuje obecnosc na tym forum ?

Może wejdż sobie na strone główną i przeczytaj tematy wszystkich działow, jaki tu istnieja ?

Ja wiem w jakim celu Ty byłeś i jesteś.

Ja się z niczym nigdy nie ukrywałem a Ty jak szuja latałeś i niby doradzałeś bezinteresownie po budowach a tłukłeś kaskę, teraz znowu pewnie wyczułeś biznesik i wbrew zapowiedziom dalej kołujesz ludzi za kasę i za baźgranie głupot.

Jak ktoś chce usłyszeć prawdę o Tobie to wystarczy kilka wątków przejrzeć w tym dziale i zobaczyć jak proszą Cię ludzie o nie trolowanie i to bardzo dosadnie czasami.

Czy widziałeś żeby mnie gonili jak psa ?

To daje do myślenia.

Domy budują raczej ludzie dorośli którzy wiedzą na co ich stać w danej chwili i czego chcą.

Nie każdy chce płacić za swoje fanaberie do końca życia byle go tylko Arturek poklepał po plecach.

Gość Arturo72
Czlowieku, czy tylko zbudowanie nowego domu warunkuje obecnosc na tym forum ?

Może wejdż sobie na strone główną i przeczytaj tematy wszystkich działow, jaki tu istnieja ?

Chodziło mi o to,żeby inwestorzy wiedzieli z kim mają do czynienia czyli dla kogoś kto coś sprzedaje,profile płatne,bo może to bardzo zmylić inwestorów z niskimi licznikami jak ktoś do 90m2 proponuje kocioł o mocy 12kW.