Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania nowego domu. mam tylko tydzień na decyzję - proszę o pomoc

sruba014

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ja wiem w jakim celu Ty byłeś i jesteś.

Ja się z niczym nigdy nie ukrywałem a Ty jak szuja latałeś i niby doradzałeś bezinteresownie po budowach a tłukłeś kaskę, teraz znowu pewnie wyczułeś biznesik i wbrew zapowiedziom dalej kołujesz ludzi za kasę i za baźgranie głupot.

Jak ktoś chce usłyszeć prawdę o Tobie to wystarczy kilka wątków przejrzeć w tym dziale i zobaczyć jak proszą Cię ludzie o nie trolowanie i to bardzo dosadnie czasami.

Czy widziałeś żeby mnie gonili jak psa ?

To daje do myślenia.

Domy budują raczej ludzie dorośli którzy wiedzą na co ich stać w danej chwili i czego chcą.

Nie każdy chce płacić za swoje fanaberie do końca życia byle go tylko Arturek poklepał po plecach.

W nowych domach każdy system grzewczy,począwszy od gazu ziemnego,poprzez COP a skończywszy na prądzie będzie tańszy niż system grzewczy na ekogroszek.

I tu nie trzeba żadnych filozofii tylko wystarczy znać to co się buduje i to co się uczyło na matematyce i fizyce.

O tym pisze i będę pisał.

Zatem jestem szuja i każdy system grzewczy poza paliwami stałymi a w szczególności poza syfiastym ekogroszkiem będę polecał do nowych domów.

Czemu ?

Bo obciążenie cieplne nowych domów dyskwalifikuje ekogroszek jako system grzewczy !

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czlowieku, czy tylko zbudowanie nowego domu warunkuje obecnosc na tym forum ?

Może wejdż sobie na strone główną i przeczytaj tematy wszystkich działow, jaki tu istnieja ?

No fotohobby naraziłeś się na gniew "Największego doradcy hu..plota"

Ty wymagasz od niego żeby nauczył się czytania i rozumienia tematów wątków ?

Idź spać, szkoda Twojego czasu, to tylko taki bezrozumny mały trolek który swój niepokaźny wzrost i maleńkie ego chce podnieść na tym forum.

To jest taki malutki móżdżek który nie pojmuje że nie każdy kto tu czyta ma nowy dom a już całkowicie nie może się pomieścić w tej bardzo chorej, malutkiej i puściutkiej główce że ktoś niema dostępu do gazu, nie chce z pewnych względów jego pompki, a zdecydował się na ten paskudny węgiel, hehe

Arturek, podpierdziel mnie teraz za to że Cię obraziłem, jak robi to Twój kolega niedoli Liwko a później mnie nazywa podpier..czem.

Te maleńkie trolki ukryte za ekranami swoich malutkich komputerków tak mają, myślą że jak szczekają głośno to urosną, hehe

Gość Arturo72
No fotohobby naraziłeś się na gniew "Największego doradcy hu..plota"

To drążmy temat :)

fotohobby jakie masz obciążenie cieplne domu ?

Sądzę,że ok.3kW

Czy chciałbyś,żeby taki karoka wcisnąłby Ci swój kocioł 12kW to twojego domu co próbuje wciskać do innych a nawet mniejszych domów ?

Jakbyś się wtedy poczuł wiedząc po fakcie,że ktoś zrobił Cię w ch..a ?

Edytowane przez Arturo72

Chodziło mi o to,żeby inwestorzy wiedzieli z kim mają do czynienia czyli dla kogoś kto coś sprzedaje,profile płatne,bo może to bardzo zmylić inwestorów z niskimi licznikami jak ktoś do 90m2 proponuje kocioł o mocy 12kW.

Tak Arturek masz rację, szkoda że nie wykupiłeś dalej profilu, żeby inwestorzy wiedzieli kto im doradza, w Twoim przypadku panie V-ce prezesie, sprzedawco pomp ciepła :)

Pisałeś że farelką 2kW z marketu ogrzejesz swój "cud" kurniczek za 300 tysięcy a skończyło się na pompie ciepła 9kW.

To jak to Arturek jest ? jak ja burak bez szkoły i Twojego liczydła przewymiarowuję kocioł o 100% gdzie pan insztalator buc jak i Ty chciał przewymiarować o 300 czy 400% jestem tym złym to jak Ty tu wyglądasz i czego się boisz skoro pisałeś o farelce 2kW i końcowo wyszła pompa 9kW.

Owego czasu nie było kotłów mniejszych mocą jak 12kW to co ja biedny miałem sprzedać ?

Ty miałeś za to wybór bo pompki mniejszej mocy są na rynku, a co zrobiłeś u siebie o "Oświecona góro Rankingu) ?????????

Gość Arturo72

Ty miałeś za to wybór bo pompki mniejszej mocy są na rynku, a co zrobiłeś u siebie o "Oświecona góro Rankingu) ?????????

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5229177&viewfull=1#post5229177

I chyba wszycho w temacie.

No może dla ułatwienia osobom bez szkoły-3,5*24=84kW/10=8,4kW

Człowieku,mam wszystko w dzienniku budowy,bo jestem inwestorem a nie tak jak wy tylko sprzedawcami kitu zielonym inwestorom.

Edytowane przez Arturo72

Oczywiście dowodów nie będzie,ale obecność na forumach ecoali i boleckiego i bardzo fachowe wypowiedzi mogą o czymś świadczyć.
Jaki mam nick na forum ecoali?

I o to chodzi,im większy zamęt tym inwestor będzie bardziej myślał bo będzie mocno skołowany,a jak będzie myślał to policzy sam sobie dokladnie. I właśnie o to chodzi.Inwestor ma myśleć i ma liczyć samodzielnie i ma wybrać samemu pod przemyśleniach i po przeliczeniach a nie opierac się na wciskających mu kity sprzedawcach kotłów na ekogroszek.

Albo zadzwoni do Jareckiego lub Karoki lub po prostu do kogoś, kto bez udowadniania mu na każdym kroku jakim to ignorantem jest w dziedzinie budowania domu, po prostu za jego pieniądze weźmie odpowiedzialność za to, by było mu ciepło w domu.

OZC to podstawa w wyborze.

A czy ktoś temu przeczy?

O instalacji mieszanej,pozwól,że się nie wypowiem bardziej bo musiałbym użyć bardzo brzydkich słów w stronę takiegoż inwestora posiadającego taką instalację :)

Jakieś problemy emocjonalne? Frustracja? Gniewasz się na niego?

=Arturo72

No może dla ułatwienia osobom bez szkoły-3,5*24=84kW/10=8,4kW

Człowieku,mam wszystko w dzienniku budowy,bo jestem inwestorem a nie tak jak wy tylko sprzedawcami kitu zielonym inwestorom.

Proponuję żebyś ten dziennik sobie wydrukował na jakimś gorszym papierze bo kredowy jest za śliski do podtarcia tyłka i do tego celu go zastosował ( ten wydruk )

tam wszystko jest nadszarpnięte faktami jak i Twoja niechlubna działalność na tym forum.

Napisałeś w nim o swojej przygodzie i prezesowaniem w firmie parającej się sprzedażą pompek ?

Odpowiesz w końcu raz na moje pytanie ?

Co z tą fakturą na 0 złotych ?

ujrzy ją ktoś ?

Już wiem na pewno że nie było to 15 tysięcy o których pisałeś żebym nie przesadził ze dwa lata.

Z resztą, czego Ty tu nie wypisywałeś.

asolt po prostu się sprzedał za drobne,bo też czerpie z tego kasę...

Dla mnie jest już nikim,tym bardziej,że OZC można samemu wykonac za darmo.

Za darmo ? A czas na to poświęcony to darmo ? On to robi załóżmy 30 minut a np ja najpierw bym/bedę kombinował jak, uczył się a potem robił nie wiadomo czy dobrze.

Wszystko można zrobić za darmo - i węgiel wykopać, kiełbasę zrobić czy PC na częściach z Chin za pół albo ćwierć ceny złożyć. Za darmo, pod warunkiem, że się przyjmie, że czas jest nic nie wart.

Edytowane przez _olo_

Gość Arturo72
Za darmo ? A czas na to poświęcony to darmo ? On to robi załóżmy 30 minut a ja najpierw bym kombinował jak, uczył się a potem zrobił nie wiadomo czy dobrze.

Wszystko można zrobić za darmo - i węgiel wykopać, kiełbasę zrobić czy PC na częściach z Chin za pół albo ćwierć ceny złożyć. Za darmo, pod warunkiem, że się przyjmie, że czas jest nic nie wart.

Proszę :

http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne

Demo wystarczy dla jednego domu.

Sory asolt,ale stoczyłeś się do poziomu sprzedawczyków syfu ekogroszkowego zamiast radzić bezinteresownie inwestorom.

Sądze,że straciłeś na tym sporo...

Asolt ?

To Ty tracisz w oczach czytelników tego forum.

Nie potrafisz już napisać posta żeby nie użyć w nim słowa karoka, szlak Cię chce trafić że karoka dalej kociołki sprzedaje a Ty popłynąłeś a długami na fanaberiach które Ci głową zawładnęły.

To że Asolt robi dobrze swoją robotę to stracił na czymś ?

Jak liczy dla pompiarza to Asolt jest ok ?

Jak liczy pod kocioł to jest sprzedawczykiem ?

Pod PCi, gaz, olej czy węgiel to jakieś inne wyliczenia się robi, matematyku i fizyku z Bożej łaski ?

Co raz nowszych teorii w Twoim wykonaniu się tu doczytujemy, ty nie powinieneś mieć w podpisie "Olimp forum-oświecona góra..)

tylko: "zanim zapytasz, poszukaj odpowiedzi"

Opamiętaj się trepie co piszesz !!!

Ośmieszasz się i pogrążasz dalej sam w pisaniu dalszych debilizmów.

Asolt ? to może ja Artura muszę przeprosić że tak brzydko go nazwałem ?

Ja to tylko brudas węglowy bez szkoły jestem to i Ciebie może lepiej zapytam ?

Czy pod pompę ciepła, gaz, olej opały czy węgiel to to OZC jakoś inaczej się oblicza czy inne wychodzą wartości w obciążeniu dla danego budynku ?

Gdyby nie Artur to bym się nie wahał ale wiesz, to Olimp forum, oświecona góra, czegoś tam.

Gość Arturo72
Asolt ?

To Ty tracisz w oczach czytelników tego forum.

Mnie to wali bo ja nie zarabiam na forum ale asolta zaboli,oj zaboli ;)

Każde pytanie o OZC będzie odpowiedzią z linkiem darmowego wykonania we własnym zakresie.

Mnie to wali bo ja nie zarabiam na forum ale asolta zaboli,oj zaboli ;)

Każde pytanie o OZC będzie odpowiedzią z linkiem darmowego wykonania we własnym zakresie.

Nie potrafię wyliczyć ile ciepła potrzeba do utrzymania temp.33 stopni w basenie krytym o pojemności 20m sześciennych. Jakie dodatkowe dane są potrzebne, czy można to wyliczyć "za darmo"

Gość Arturo72
Nie potrafię wyliczyć ile ciepła potrzeba do utrzymania temp.33 stopni w basenie krytym o pojemności 20m sześciennych. Jakie dodatkowe dane są potrzebne, czy można to wyliczyć "za darmo"

Pewnie,wystarczy znać fizykę i matematykę.

Są odpowiednie wzory do tego.

Sory asolt,ale stoczyłeś się do poziomu sprzedawczyków syfu ekogroszkowego zamiast radzić bezinteresownie inwestorom.

.......

Na przykład Teresce doradzić bezinteresownie można. Oferta na 10500 PLN to przecież jest wzór altruizmu. Kwa kwa.

OZC można wykonać we własnym zakresie,za darmo,bez konieczności płacenia komukolwiek.

Wystarczy pobrac program ze strony producenta OZC czyli sankom-u:

http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne

Nie rozumiem.... Wykonanie OZC dla kogos, kto planuje pompe, czy gaz to dobrze, a wykonanie OZC pod wybór kotla na ekogroszek to źle ?

Asolt sie stoczył ? Wyniki zawyża ?

Ty jakieś frustracje rozladowywujesz na tym forum ?

Przeciętny inwestor nie bedzie liczył OZC, zreszta lepiej, żeby tego bie robil, bo może sobie kuku zrobić.

Za darmo ? A czas na to poświęcony to darmo ? On to robi załóżmy 30 minut a np ja najpierw bym/bedę kombinował jak, uczył się a potem robił nie wiadomo czy dobrze.

Olo i kto to pisze;) Ten co twierdzi, że codzienna obsługa śmieciucha to żadna robota. Czyli nisko cenisz własną pracę:(

Gość Arturo72
Oferta na 10500 PLN to przecież jest wzór altruizmu.

Dokładnie,10,5tys.zł za wentylację mechaniczną z rekuperatorem to jest niska kwota jeśli ktoś chce zapłacić komuś za rozłożenie kanałów i za rekuperator.

Samemu można było zmieścić się w 6tys.zł na tańszych kanałach a w 8tys.zł na wypasie.

Wystarczy chcieć się uczyć:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-kto%C5%9B-sam-policzy%C5%82

Ja tam się nauczyłem właśnie z forum i dzięki temu samemu wykonałem WM.

Dokładnie,10,5tys.zł za wentylację mechaniczną z rekuperatorem to jest niska kwota jeśli ktoś chce zapłacić komuś za rozłożenie kanałów i za rekuperator.

Samemu można było zmieścić się w 6tys.zł na tańszych kanałach a w 8tys.zł na wypasie.

Wystarczy chcieć się uczyć:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-kto%C5%9B-sam-policzy%C5%82

Ja tam się nauczyłem właśnie z forum i dzięki temu samemu wykonałem WM.

6tyś?jakim cudem? Sama centralka około 4k [najtańsza..o lunie nie wspominam] do tego kanały,skrzynki rozprężne ,ocieplić to należy..ty zawsze masz dziwnie tanio!