Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania nowego domu. mam tylko tydzień na decyzję - proszę o pomoc

sruba014

Recommended Posts

6tyś?jakim cudem? Sama centralka około 4k [najtańsza..o lunie nie wspominam] do tego kanały,skrzynki rozprężne ,ocieplić to należy..ty zawsze masz dziwnie tanio!

Ja zapłaciłem 7500 za centralkę, skrzynki, anemostaty, kanały PE.

Centralka ze sprawnością do 92%

Jak bym robił to na kanałach miękkich i jeszcze bez skrzynek rozprężnych nad anemostatami, to bym się w 6000-6500zł zmieścił.

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
6tyś?jakim cudem? Sama centralka około 4k [najtańsza..o lunie nie wspominam] do tego kanały,skrzynki rozprężne ,ocieplić to należy..ty zawsze masz dziwnie tanio!

Wyżej masz odpowiedź.

Ja zmieściłem się w 5,5tys.zł przy reku za 4tys.zł

Myśleć,liczyć i uczyć się panowie ekogroszkowie a nie już po wybudowaniu chałupy narzekać,ze drogo.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Nie rozumiem.... Wykonanie OZC dla kogos, kto planuje pompe, czy gaz to dobrze, a wykonanie OZC pod wybór kotla na ekogroszek to źle ?

Asolt sie stoczył ? Wyniki zawyża ?

Ty jakieś frustracje rozladowywujesz na tym forum ?

Przeciętny inwestor nie bedzie liczył OZC, zreszta lepiej, żeby tego bie robil, bo może sobie kuku zrobić.

Pic na wodę fotomontaż i zabieg marketingowy karoki bo liczenie OZC dla kazdego domu skończy się tym,że karoka nie sprzeda już żadnego swojego kotła do nowego domu pon.200m2 gdyż najmniejszy RBR ma 12kW a taką moc grzewczą potrzebuje nowy dom ok.250m2.

a asolt ? Zamiast doradzać i dzielić się swoją wiedzą sprzedał się.

Pic na wodę fotomontaż i zabieg marketingowy karoki bo liczenie OZC dla kazdego domu skończy się tym,że karoka nie sprzeda już żadnego swojego kotła do nowego domu pon.200m2 gdyż najmniejszy RBR ma 12kW a taką moc grzewczą potrzebuje nowy dom ok.250m2.

Karoka sprzedawał, sprzedaje coraz więcej i będzie sprzedawał jeszcze bardzo i to bardzo długo kotły groszkowe do nowych domów Arturek.

Przestań pierdzielić o sprzedawaniu, bo jak coś chcesz sprzedawać co musisz coś o tym wiedzieć a Ty sam przyznałeś że nawet tam gdzie klepiesz banialuki bo twierdzisz że jesteś fachman nie wiesz nic o cudzie techniki które próbowałeś wciskać ludziom za ciężkie pieniądze.

Dlatego jak szybko zacząłeś tak szybko skończyłeś swoją przygodę z biznesem bo jak ktoś wyczuje że trafił na trepa bez żadnej wiedzy to ucieka od niego gdzie pieprz rośnie.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie co do tego OZC, czy inaczej się to liczy dla gazu, pompy, oleju czy groszka ?

Co nie może Ci przejść przez gardło ?

A co, nie doradza ?

Oszukuje licząc OZC dla klientów karoki ?

poza tym, sporo jeżdzę po Śląsku spoglądam na przydrożne budowy - wciąż buduje się wiele domów w technologii 1W, o metrażu na oko 150-180m2

Dla takiego inwestora karoka i OZC u asolta to wybawienie, bo zwykły instalator na dzień dobry wciśnie mu 20kW.

Nie każdy buduje na płycie, nie każdy inwestuje w 20cm grafitu, nie każdy potrafi rozłożyć samodzielnie instalację WM, a na firmę go nie stać. Zresztą WM traktowana jest przez takich inwestorów jako kosztowny "zbytek".

To ja już wolę, żeby takiemu inwestorowi doradzał duet karoka-asolt, niż instalator z mottem życiowym "20kW - bo ma być ciepło", albo gość z Castoramy.

A co, nie doradza ?

poza tym, sporo jeżdzę po Śląsku spoglądam na przydrożne budowy - wciąż buduje się wiele domów w technologii 1W, o metrażu na oko 150-180m2

Dla takiego inwestora karoka i OZC u asolta to wybawienie, bo zwykły instalator na dzień dobry wciśnie mu 20kW.

Nie każdy buduje na płycie, nie każdy inwestuje w 20cm grafitu, nie każdy potrafi rozłożyć samodzielnie instalację WM, a na firmę go nie stać. Zresztą WM traktowana jest przez takich inwestorów jako kosztowny "zbytek".

To ja już wolę, żeby takiemu inwestorowi doradzał duet karoka-asolt, niż instalator z mottem życiowym "20kW - bo ma być ciepło", albo gość z Castoramy.

Właśnie dlatego poprosiłem kolegę Asolta żeby mieć mniej roboty i gadania przez fona z inwestorami bo naprawdę trzeba się mocno nagimnastykować słownie żeby takiego człowieka przekonać że na 160 dobrze ocieplonego domu nie potrzebuje kotła 25 czy 30kW którym chce go uraczyć jakiś pan insztalator tylko 7 czy 10kW.

Arturkowi gula rośnie jak widzi karokę i RBRa a karoka nie sprzedaję tylko tego kotła, sprzedaje kotły 4 producentów ale ten najbardziej go boli.

Teraz realizuję zamówienie na peleciaka 12kW, doradzając bufor, stary dom 220m2, przechodzi właśnie termomodernizację.

W piątek zawoziłem RBRa 12kW na coś około 200m2, doradzając wcześniej młodemu chłopakowi podłogówkę po całości i w przyszłości pompę ciepła jak się odbije trochę od dna po budowie, był zainteresowany jak wspomniałem mu wcześniej o takim systemie ale w tej chwili nie stać go po prostu.

Ma dobrą pracę, jakiś czas przetrwa z kociołkiem a później pompka.

Czy coś w tym jest nieuczciwego ?

Tak dla Arturka chyba tylko.

A co, nie doradza ?

Nie każdy buduje na płycie, nie każdy inwestuje w 20cm grafitu, nie każdy potrafi rozłożyć samodzielnie instalację WM, a na firmę go nie stać. Zresztą WM traktowana jest przez takich inwestorów jako kosztowny "zbytek"

Takie mam same zdanie. Dużo domów jest stawiane z "kiepskim " ociepleniem. WM uważane jest za przesadę,wręcz dziwactwo :) . I nasi sprzedawcy kotłów z forum pod tym względem są OK. Zresztą przykład z mojego podwórka ,w czwórkę w pracy w tym samym czasie zaczęliśmy stawiać domy.Moją izolacje nazwali przesadną, WM już całkiem uznali za szaleństwo.Takie są realia..ludzie dają minimum ocieplenia itd bo tną koszta .Dla takich domków małe piece na eko są idealne.

Wuwok zaraz Ty będziesz kolejnym sprzedawcą :)

Wszyscy którzy napiszą coś o kotle w oczach pleciugi są zaraz sprzedawcami :)

Widzisz sam kiedyś przyznałeś że jako jedyny zaproponowałem Ci kocioł najmniejszy mocą, pisałeś też nie raz że w tej chwili byłoby Ci znacznie łatwiej podjąć inną decyzję i zastąpić Twoją 16-tkę, dziesiątką. W sumie wtedy to chyba jeszcze nie miałeś wyboru bo chciałeś konkretny kocioł a 10-tki jeszcze nie było na rynku.

Ważne jesteś zadowolony z tego co masz :)

Takie mam same zdanie. Dużo domów jest stawiane z "kiepskim " ociepleniem. WM uważane jest za przesadę,wręcz dziwactwo :)

Jak Ty i fotohobby podkreślacie normy normami a ludzie robią po swojemu i jakoś te domy im odbierają ale żeby to wiedzieć trzeba wytrzeźwieć i wystawić nos za parapet a nie siedzieć cała dobę przed lapkiem i klepać dyrdymały.

Jutro będę przejeżdżał koło takiego nowego domku na "oko" :) jak zwykle będzie ze 140m, bardzo ładny domek, na placu leży od jesieni tamtego roku sterta styro 8cm z Casto, już pogoda zrobiła swoje bo jutowe plandeki poździerało, styropian żółty, wróble mają raj dziobią sobie ile chcą i kiedy chcą.

Jak myślicie co tam wiedzą o normach i ociepleniu ?

Czy ten budynek nie będzie odebrany, czy nikt go nie zamieszka ?

Bzdura na resorach, obok stoją jeszcze takie trzy i już tam mieszkają, widzę je dwa albo 4 razy dziennie jak tam przejeżdżam autobusem i to od fazy jak na tym polu rosło zboże a później podzielono je na działki pod te budynki, wylewano fundamenty, rosły mury, pokrywano dachy itp.

Czemu Arturo ciągle powtarzasz jak mantrę te bzdury ?

Taki kocioł 12KW też może działać w sporym zakresie mocy. Palniki przez lata się zmieniły ...

Ewidentnym dowodem na to jest spalanie opału poza sezonem dla tylko CWU.

Jeśli kocioł potrafi zużyć od 1.8kg na dobę czyli 75 gram na godzinę to o jakich my mówimy stratach ?

Naprawdę , jeśli nawet dom ma 4-7KW zapotrzebowania na ciepło to można kupić od Sekomu kocioł 7KW ...

Oczywiście ma palnik 12KW bo mniejszego nie ma , ale poza palnikiem ma zapewne inną konstrukcję (sądzę że wielkość wymiennika) niż jego większy 12KW braciszek ...

Najważniejsze aby do nowych domów nie dawać kotłów większych niż 7-12KW , bo większe kotły to naprawdę do gigantyczych domów lub o bardzo nędznym ociepleniu starych domów ..

Wuwok zaraz Ty będziesz kolejnym sprzedawcą :)

Wszyscy którzy napiszą coś o kotle w oczach pleciugi są zaraz sprzedawcami :)

Widzisz sam kiedyś przyznałeś że jako jedyny zaproponowałem Ci kocioł najmniejszy mocą, pisałeś też nie raz że w tej chwili byłoby Ci znacznie łatwiej podjąć inną decyzję i zastąpić Twoją 16-tkę, dziesiątką. W sumie wtedy to chyba jeszcze nie miałeś wyboru bo chciałeś konkretny kocioł a 10-tki jeszcze nie było na rynku.

Ważne jesteś zadowolony z tego co masz :)

TAK ,ty pisałeś o 10kw że będę miał aż za dość.Chciałem konkretny kociołek i wtedy najmniejsza była 16ka. Zresztą ciężko było mi dać wiarę że 10ka podołała by ogrzaniu domu. A teraz? bez wahania kupił bym 10ke :).

Tylko ciężko uwierzyć gdy instalator ,rodzina znajomi mówią że 25kw musi być [instalator widząc 16ke powiedział że w zimę zmarznę :) ] . Ale zmierzam do tego że ludzie często oszczędzają na ociepleniu,cześć z niewiedzy [ile mogą taniej grzać ] a większą częścią z powodu kosztów.Wtedy taka 10ka- 12ka nie czyni nikomu krzywdy. Po prostu jest stosunkowo dopasowana.

Dokładnie,10,5tys.zł za wentylację mechaniczną z rekuperatorem to jest niska kwota jeśli ktoś chce zapłacić komuś za rozłożenie kanałów i za rekuperator.

.....

5,5 tysia za materiały piszesz. I jedna dniówka roboty 2 chłopów - bo pisałeś że w dwa dni sam ułożyłeś. Z obciążeniami dniówka 2 ludzi - niech będzie 3 stówki. 2 stówki koszty operacyjne. Razem 6 koła koszt materiału i robocizny. Przy 10500 cenie sprzedaży mamy 75% zysku. Chwała niech będzie Łowcy. Kwa kwa.

Pewnie,wystarczy znać fizykę i matematykę.

Są odpowiednie wzory do tego.

Moja znajomość matematyki i fizyki jest niewystarczająca. Proszę o pomoc. Muszę utrzymać 33 stopnie dla poprawnej rehabilitacji syna. Nie wiem jak wydajne źródło ciepła potrzebuje. Nie mogę podjąć optymalnej decyzji.

Jurgonka, ciepło właściwe wody wynosi 1,163 Wh/kg xK co oznacza żeby podgrzać 1 kg= 1 l. o jeden stopień potrzeba takiej energii,czyli żeby podgrzać wodę o 1 st. i wadze 20000 kg. potrzeba: 1,163 x 20000=23260 Wh lub 23,26 kwh,inaczej kocioł o mocy 25 kw. pracując na pełnej mocy podgrzeje tą ilość wody o 1 st. w ciągu godziny,lub utrzymie tą temperaturę jeśli strata ciepła nie będzie większa niż 1 stopień.To pytanie zadaj adamowi mk na pewno pomoże.Pozdrawiam.

Gość Arturo72
5,5 tysia za materiały piszesz. I jedna dniówka roboty 2 chłopów - bo pisałeś że w dwa dni sam ułożyłeś. Z obciążeniami dniówka 2 ludzi - niech będzie 3 stówki. 2 stówki koszty operacyjne. Razem 6 koła koszt materiału i robocizny. Przy 10500 cenie sprzedaży mamy 75% zysku. Chwała niech będzie Łowcy. Kwa kwa.

Widać,że jesteś ze wsi zabitej dechami co to ludzie znają tylko chrust,miał i wungiel bo nie wiesz ile kosztuje WM z rekuperatorem zlecona firmie.

10,5tys.zl za całość to jest wręcz bardzo niska kwota:

Ja za sama instalacje (rekuperatora jeszcze nie mam) zaplacilam prawie 5 tys.

Odnosnie kosztow wm. Najtansza oferta, jaka mialam na wm, to byla ta, ktora TY mi swego czasu przeslales. Opcja najtansza opiewala na 10.500pln, najdrozsza na 14.500pln. Pozostale, z innych firm, byly jeszcze drozsze.

Nie raz powtarzałem,że WM to zrobienia jest prosta jak układanie klocków lego i dlatego zawsze polecam wykonanie jej samemu.

Podobnie jak zresztą OZC,tylko tutaj trzeba trochę posiedzieć.

Może zacznij bardziej polewać swój wungiel bo inwestorzy zaczynają myśleć

Edytowane przez Arturo72

ja nie wnikam ile kosztuje. Z tego co z Tereski zacytowałeś dobitnie do mnie przemawiają słowa " opcja najtańsza opiewała na 10.500, najdroższa na 14.500". Taką jej złożyłeś ofertę. Z tego co pisałeś materiał na tą najtańszą opcję wyniósł Cię 5.500 PLN. Reszta obliczenia jak wyżej - 3 stówki dla dwóch fizycznych ( z obciążeniami ), max 2 stówki kosztów operacyjnych. I mamy piękne 75% zysku, w liczbach 4500 PLN zysku na jednej Teresce. A czy 10.500 to kwota niska czy też nie - to jest bez znaczenia. Chociaż właściwie to nie - ma to ogromne znaczenie. Jeżeli to jest kwota niska ( w najtańszej opcji ) - to jasno pokazuje jak bezlitośnie darłeś skórę ze złowionych na FM jeleni. 75% - i kwotowo 4500 PLN zysku na najtańszej opcji. Brawo - prawdziwy Łowca z Ciebie.

Gość Arturo72
Z tego co pisałeś materiał na tą najtańszą opcję wyniósł Cię 5.500 PLN. Reszta obliczenia jak wyżej - 3 stówki dla dwóch fizycznych ( z obciążeniami ), max 2 stówki kosztów operacyjnych. I mamy piękne 75% zysku, w liczbach 4500 PLN zysku na jednej Teresce. A czy 10.500 to kwota niska czy też nie - to jest bez znaczenia. Chociaż właściwie to nie - ma to ogromne znaczenie. Jeżeli to jest kwota niska ( w najtańszej opcji ) - to jasno pokazuje jak bezlitośnie darłeś skórę ze złowionych na FM jeleni. 75% - i kwotowo 4500 PLN zysku na najtańszej opcji. Brawo - prawdziwy Łowca z Ciebie.

Jakie kanały miała tereska ? Jaki rekuperator miała tereska ? Jakie anemostaty miała tereska ? jaki dom ma tereska ?

Czy naprawdę jesteś tak ograniczony,że nie odróżniasz wozu drabiniastego od auta ?

Policz zarobek tej firmy co wysłała ofertę teresce na 14,5tys.zł a pisała jeszcze o drozszych firmach.

W moim domu WM z rekuperatorem wyniosła mnie 5,5tys.zł z centralą za 4tys.zł ,jarzysz czy może pył na dobre zagościł w szarych komórkach ?

Edytowane przez Arturo72