kobra64 14.09.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Policz zarobek tej firmy co wysłała ofertę teresce na 14,5tys.zł a pisała jeszcze o drozszych firmach. na 14.500 to była Twoja oferta w opcji najdroższej. Czytaj co się pisze. Tak napisała Tereska - Twoja opcja najtańsza wyniosła 10.500 PLN. Twoja opcja najdroższa wyniosła 14.500 PLN. Inne firmy były droższe. Chyba rozważę sprzedaż i montaż WM z rekuperacją. Jak się zadowolę 50% zyskiem, będę nie do pokonania cenowo na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.09.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 W wypadku basenu nie jest to nic prostego. Woda basenowa jest agresywna i grzana jest przez wymiennik. Budowa basenu z taką temperaturą utrzymywaną non stop jest skomplikowaną inwestycją. Budowa w już istniejącym budynku (pierwotnie garaż) prawienie niewykonalna. Tam, gdzie mogłem - w niecce basenowej umieściłem twardy styropian - 10cm. Lecz ostatnie 15 cm ściany basenu to plaża, a więc beton. Basen jest przykrywany pokrywą izolowaną twardym styropianem 8 cm. Budynek basenu wykorzystywany jest przez godzinę na dobę, nie jest ogrzewany nawet przy -20. Ogrzewany jest przez wodę basenową - niedokładności izolacji. Budynek wewnątrz izolowany styropianem w celu zmniejszenia pojemności cieplnej pomieszczenia. Osobnym problemem jest wentylacja, itd itd.Problemem nie jest kilka dni potrzebnych do pierwszego 33 stopni. Problemem jest utrzymywanie takiej temperatury non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.09.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Tak napisała Tereska w wątku o opłacalności systemu itd: " Wiesz co, nigdy do tej pory tego nie wyciagalam na forum, ale dzisiaj za bardzo mi podniosles cisnienie Odnosnie kosztow wm. Najtansza oferta, jaka mialam na wm, to byla ta, ktora TY mi swego czasu przeslales. Opcja najtansza opiewala na 10.500pln, najdrozsza na 14.500pln. Pozostale, z innych firm, byly jeszcze drozsze.Daruje sobie dalsza wypowiedz na ten temat, bo obawiam sie, ze moglabym byc wredna....... p.s. bardzo milo bylo mi przeczytac Twoja wypowiedz, pamietajac o wczesniejszej relacji sprzedawca-inwestor.... kwa, kwa.... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 14.09.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Ale o co Ci kobra64 chodzi tak właściwie? Jak ktoś potrafi i ma czas to może sobie zrobić WM po kosztach i tanio. A jeśli ktoś jak ja nie ma czasu albo chęci i możliwości to musi zapłacić za zmontowanie tego wszystkiego. A, i dolicz do tego legalne wynagrodzenie pracowników i podatki bo na czarno to możesz sobie węgiel pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.09.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Ale o co Ci kobra64 chodzi tak właściwie? Jak ktoś potrafi i ma czas to może sobie zrobić WM po kosztach i tanio. A jeśli ktoś jak ja nie ma czasu albo chęci i możliwości to musi zapłacić za zmontowanie tego wszystkiego. A, i dolicz do tego legalne wynagrodzenie pracowników i podatki bo na czarno to możesz sobie węgiel pomalować. O ustalenie, kto doi nieświadomych inwestorów. I czy ten kto osiąga 75% zysk ze sprzedaży to już doi - czy może jeszcze nie. A co do pracowników na czarno - czytaj co jest napisane. Napisałem wyraźnie - dniówka 2 fizycznych z obciążeniami - 300 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.09.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Ale tak to wyglada w firmach robiacych instalacje WM. zawsze sie możesz przebranżowić i mieć 75% narzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 14.09.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Jurgonka, na pewno musisz porządnie zaizolować ściany z zewnątrz i grzać od środka inaczej w mrozy ściany przemarzną=pleśń w ogromnych ilościach nie do uniknięcia,również wentylacja musi sprawnie działać,przy takiej ilości wody w temp. 33 st.=wysoka wilgotność bezwzględna.Na pewno będą to też spore koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 14.09.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Napisałem wyraźnie - dniówka 2 fizycznych z obciążeniami - 300 PLN. Ja nie mówię o kopaniu rowów. Znajdź mi takich dwóch znających się na WM za taką cenę, którzy dadzą mi gwarancję, a biorę ich choćby i jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.09.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Jurgonka, na pewno musisz porządnie zaizolować ściany z zewnątrz i grzać od środka inaczej w mrozy ściany przemarzną=pleśń w ogromnych ilościach nie do uniknięcia,również wentylacja musi sprawnie działać,przy takiej ilości wody w temp. 33 st.=wysoka wilgotność bezwzględna.Na pewno będą to też spore koszty. Na dzień dzisiejszy basen funkcjonuje trzy lata i jedyny problem to koszty. Prąd i ogrzewanie. Ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.09.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Ale tak to wyglada w firmach robiacych instalacje WM. zawsze sie możesz przebranżowić i mieć 75% narzutu Wyżej napisałem, że muszę to rozważyć. Ograniczę się do 50% - nie opędzę się od zamówień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.09.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Wyżej napisałem, że muszę to rozważyć. Ograniczę się do 50% - nie opędzę się od zamówień. Robiąc instalacje WM należy oszukiwać - Patrz Liwko i Arturo - kominek wentylacja mechaniczna = nie możesz palić w kominku gdy brak prądu. Jak uczciwie poinformujesz inwestora, że w garażu nie wolno WM to mniej zarobisz.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 14.09.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Robiąc instalacje WM należy oszukiwać - Patrz Liwko i Arturo - kominek wentylacja mechaniczna = nie możesz palić w kominku gdy brak prądu. Jak uczciwie poinformujesz inwestora, że w garażu nie wolno WM to mniej zarobisz.itd. Kominek z zamkniętą komorą spalania. Zawsze można rozszczelnić okna. Od czego masz kierownika budowy? W garażu nie wolno robić WM i o tym każdy kierbud wie.. Coście się tego Arturo przyczepili? Ma chłop swoje jazdy, ale generalnie dobrze radzi. Przede wszystkim, żeby włączyć myślenie. A ekosyfu też bym w domu choćby nie wiem, co to nie chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.09.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Robiąc instalacje WM należy oszukiwać - Patrz Liwko i Arturo - kominek wentylacja mechaniczna = nie możesz palić w kominku gdy brak prądu. Jak uczciwie poinformujesz inwestora, że w garażu nie wolno WM to mniej zarobisz.itd. Dwa fakty: 1. W przeciagu ostatniego roku na mojej ulicy zdażyła sie jedna przerwa w dostawie prądu - przez 2h, kiedy robili przyłącze do mojego domu. 2. Mój rekuperator pobiera 17W pracując na 30% Wnioski wyciągnij sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.09.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Kominek z zamkniętą komorą spalania. Zawsze można rozszczelnić okna. Od czego masz kierownika budowy? W garażu nie wolno robić WM i o tym każdy kierbud wie.. Coście się tego Arturo przyczepili? Ma chłop swoje jazdy, ale generalnie dobrze radzi. Przede wszystkim, żeby włączyć myślenie. A ekosyfu też bym w domu choćby nie wiem, co to nie chciał. Kominek z zamkniętą komorą spalania. ????? Patrzysz i oceniasz, czy w dokumentacji kominka gwarantują szczelność. Rozszczelnienie okien nie jest wystarczające, tak pisząc możesz kogoś skrzywdzić. Arturo ma w garażu WM i innym też tak radzi.. Po odbiorze budynku kierownik budowy jest "wolny". Inwestor nie otrzymuje informacji o zakazie używania kominka przy nie działającej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.09.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Dwa fakty: 1. W przeciagu ostatniego roku na mojej ulicy zdażyła sie jedna przerwa w dostawie prądu - przez 2h, kiedy robili przyłącze do mojego domu. 2. Mój rekuperator pobiera 17W pracując na 30% Wnioski wyciągnij sam Proszę o uczciwość - czy masz czynne zasilanie awaryjne. Czy każdy użytkownik WM mający kominek ma zasilanie awaryjne i wie o konieczności jej użycia w wypadku awarii prądu i rozpaleniu w kominku. Moje doświadczenie to więcej niż Twój rok. Edytowane 14 Września 2014 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.09.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Czy kazdy majacy WM ma kominek? Czy trzeba palic w kominku podczas braku pradu? Nie każdy Liwko i Arturo ma. Gdy brak prądu (ogrzewania) aż prosi się o rozpalenie w kominku, nawet zastępuje TV. (przy prawidłowej wentylacji mniej ogłupia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.09.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Proszę o uczciwość - czy masz czynne zasilanie awaryjne. Czy każdy użytkownik WM mający kominek ma zasilanie awaryjne i wie o konieczności jej użycia w wypadku awarii prądu i rozpaleniu w kominku. Moje doświadczenie to więcej niż Twój rok. A czy dla jednej przerwy w dostawie prądu, dla urzadzenia, ktore używa się sporadycznie (30 dni w roku), dla relaksu, jest konieczne posiadanie zasilania awaryjnego ? Nie. Jak mnie podczas palenia w kominku "zlapie" przerwa w dostawie prądu, to sobie okno uchylę i poczekam, az się wypali. Jeśli przerwy w dostawie energii elektrycznej miałbym kilka razy w miesiacu, to bym w zasilanie awaryjne zainwestowal. Poki co, nie widzę takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 14.09.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Kominek z zamkniętą komorą spalania. ????? Patrzysz i oceniasz, czy w dokumentacji kominka gwarantują szczelność. Np: http://www.spartherm.pl/art/kominki-do-domow-energooszczednych-i-pasywnych-spartherm-rlu Po odbiorze budynku kierownik budowy jest "wolny". Inwestor nie otrzymuje informacji o zakazie używania kominka przy nie działającej wentylacji. Mądry inwestor o tym wie. Mądry inwestor w pomieszczeniu gdzie jest ogień montuje czujnik CO/ tlenku węgla/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.09.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Jeśli w dokumentacji kominka (nie materiałach handlowych) gwarantują szczelność taki kominek jest OK do WM. Jest oczywiście pytanie na jak długi okres użytkowania jest gwarancja szczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.09.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Jaki % ludnosci ma kominki? Nie wiem lecz jeśli wiedza uratuje się choć jedna osoba to sukces!!! Nie szukam wyznawców, nic nie sprzedaje. Moja aktywność dotyczy tylko bezpieczeństwa użytkowania ognia. Mam ogromne zastrzeżenia co do sposobu używania kominków, są one bardzo często podręczną "utylizatornią". Nie ma potrzeby wynoszenia "pampersa" do kotłowni można go zutylizować w kominku + 2 PET. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts