grzesiek2 11.09.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Witam. Bardzo proszę o radę jak się zabrać do tego tematu. Chciałbym zrobić dzieciakom łóżka, które łączą rozwiązania łóżka na antresoli i łóżka wiszącego.Polegać to ma na tym, że jedna strona łóżka (dłuższa) ma nogi a druga strona jest zawieszona na linach zaczepionych do sufitu. Łóżka stałyby dłuższym bokiem, tym z nogami, wzdłuż ściany. Jedna z kwestii, którą muszę tutaj rozwiązać, to zamocowanie haków w stropie. Mieszkam w bloku z lat 70-tych, wielka płyta, 4 piętra, ostatnie piętro. Nie mam dostępu do dokumentacji budynku, ale operat sporządzony przy zakupie mieszkania stwierdza (na podstawie wglądu w dokumentację), że stropy są z płyt kanałowych. Nie wiem z jakiego betonu. Wiem już, że są kotwy (stalowe) specjalnie do takich płyt, ale nie wiem, czy do zastosowania w tym przypadku. Myślałem, żeby haki w suficie umieścić w odległości do ściany mniejszej niż szerokość łóżka, w taki sposób, żeby łóżko było “dociskane” do ściany oraz nieco rozstawione względem długości łóżka, żeby ograniczyć ewentualną “chybotliwość” konstrukcji.To wymagałoby wprowadzenia sił na ścinanie (czy zginanie?), a dokumentacja tych kotew zaleca ograniczanie takich sił. Jeśli chodzi o wiercenie dziur w takiej płycie, tutaj dokopałem się do takiego stwierdzenia: “W płytach kanałowych lokalizację cięgien, wielkość i położenie kanałów wymusza technologia produkcji elementu. Na etapie projektowania wszelkie otwory i ich lokalizacja powinny być uzgodnione z producentem płyt. Dodatkowe wiercenie otworóww płytach możliwe jest tylko za wyraźną zgodą projektanta i dostawcy elementów.”. Czy to oznacza, że mogę się pożegnać z tym rozwiązaniem?Dodatkowy problem to to, że w tej płycie nie można wiercić w dowolnym miejscu, tylko trzeba znaleźć środek kanału.Czy do tego wystarczy “namierzyć” zbrojenie przyrządem do wykrywania przewodów/rur? Czy da się to zbrojenie wykryć jakimś tanim urządzeniem (takim, które sięga 25-35 mm wgłąb)?Czy wymiary takiej płyty mają wpływ na jej nośność? Przyjmując, że maksymalne obciążenie statyczne, wraz z osobą, wyniosłoby jakieś 200 kg, to przy równomiernym rozłożeniu się obciążenia na wszystkie punkty podparcia, na każdy punkt wyszłoby po 50 kg. Należałoby pewnie pszeszacować tą wartość w górę. Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts