wojmat89 11.09.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Witam Wziąłem się za adaptacje strychu. Bardzo zależy mi na wygłuszenie go ponieważ na dole mieszkają rodzice i strasznie noszą się rozmowy po domu.Robiąc wylewki użyłem matu wygłuszającej ale wiadomo ściany powinno sie również wygłuszyć bo głównie przez nie niesie sie hałas. Postanowiłem obłożyć ściany wełną ROCKTON - ROCKWOOL 5cm stelaż i regips . 2 pokoje mam wytynkowane ale reszta w takim stanie mury jak na foto grubość 35 cm nie otynkowane. Z racji tego, że w przyszłym roku będę robił ocieplanie styropianem od zewnątrz boje się że może pojawić się grzyb bo takich informacji naczytałem się w internecie. Co radzicie zrobić w tej sytuacji?http://images67.fotosik.pl/172/0650330c285076ecm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojmat89 12.09.2014 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 mpoplaw1. Rodzice budowali dom "za komun" sami robili pustaki bo nie było do nich dostępu w tamtych latach ameryki tu nie było:rolleyes:2. Raczej wolałbym wełnę + stelaż + regips albo kleić płyte na ściane.3. Mój tata widział na własne oczy jak jego kolega miał wełnę na ścianie a kiedy zrobił elewacje na wewnętrznej stronie ściany pojawił się grzyb musiał zrywac regips i kuć tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 12.09.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Żeby wykluczyć możliwość pojawienia się kondensatu w przegrodzie bądź też możliwość rozwojów grzybów lub pleśni należałoby przeprowadzić analizę cieplno-wilgotnościową przegrody. Można dokonać tego za pomocą programu Obliczeniowego znajdującego się na stronie http://www.rockwool.pl w zakładce do pobrania, bądź też poprosić o przeprowadzenie takiej analizy. Aby móc ją przeprowadzić należałoby określić z jakiego materiału jest wymurowana ściana (np. pustak żużlobetonowy lub inny ) oraz podać jakie warstwy w przegrodzie się przewiduje. Np. idąc od środka płyta gk, paroizolacja, wełna ROCKTON, pustka powietrzna, pustak żużlobetonowy, styropian, tynk akrylowy. Oczywiście będą potrzebne grubości poszczególnych warstw ( wystarczą pustaka, styropianu, wełny). Niezbędne jest również określenie miejscowości w której znajduje się obiekt.Przeprowadzenie takiej analizy pozwoli na określenie czy przegroda jest zaprojektowana prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 18.09.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Ścianę możesz dociążyć materiałem Mustwall potem stelaż, wełna i gk. Lub pokryć panelami Rewall. Parametry tech. na stronie cichydom.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcisio 05.03.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Od roku mam dwie ściany (od sąsiada) wygłuszone ROCKTONem i przysłonięte płytą regipsową i jak na razie wszystko jest ok. Wygłusza bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts