Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygłuszenie i ocieplenie ścian wełną ROCKTON - ROCKWOOL

wojmat89

Recommended Posts

Witam

Wziąłem się za adaptacje strychu. Bardzo zależy mi na wygłuszenie go ponieważ na dole mieszkają rodzice i strasznie noszą się rozmowy po domu.

Robiąc wylewki użyłem matu wygłuszającej ale wiadomo ściany powinno sie również wygłuszyć bo głównie przez nie niesie sie hałas.

Postanowiłem obłożyć ściany wełną ROCKTON - ROCKWOOL 5cm stelaż i regips . 2 pokoje mam wytynkowane ale reszta w takim stanie mury jak na foto grubość 35 cm nie otynkowane.

Z racji tego, że w przyszłym roku będę robił ocieplanie styropianem od zewnątrz boje się że może pojawić się grzyb bo takich informacji naczytałem się w internecie.

Co radzicie zrobić w tej sytuacji?

http://images67.fotosik.pl/172/0650330c285076ecm.jpg

mpoplaw

1. Rodzice budowali dom "za komun" sami robili pustaki bo nie było do nich dostępu w tamtych latach ameryki tu nie było:rolleyes:

2. Raczej wolałbym wełnę + stelaż + regips albo kleić płyte na ściane.

3. Mój tata widział na własne oczy jak jego kolega miał wełnę na ścianie a kiedy zrobił elewacje na wewnętrznej stronie ściany pojawił się grzyb musiał zrywac regips i kuć tynk.

Żeby wykluczyć możliwość pojawienia się kondensatu w przegrodzie bądź też możliwość rozwojów grzybów lub pleśni należałoby przeprowadzić analizę cieplno-wilgotnościową przegrody. Można dokonać tego za pomocą programu Obliczeniowego znajdującego się na stronie http://www.rockwool.pl w zakładce do pobrania, bądź też poprosić o przeprowadzenie takiej analizy. Aby móc ją przeprowadzić należałoby określić z jakiego materiału jest wymurowana ściana (np. pustak żużlobetonowy lub inny ) oraz podać jakie warstwy w przegrodzie się przewiduje. Np. idąc od środka płyta gk, paroizolacja, wełna ROCKTON, pustka powietrzna, pustak żużlobetonowy, styropian, tynk akrylowy. Oczywiście będą potrzebne grubości poszczególnych warstw ( wystarczą pustaka, styropianu, wełny). Niezbędne jest również określenie miejscowości w której znajduje się obiekt.

Przeprowadzenie takiej analizy pozwoli na określenie czy przegroda jest zaprojektowana prawidłowo.

• 5 months później...