Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż dwustanowiskowy - POMOCY!!!

Recommended Posts

prosze ludziska doradzcie mi co mam robic. Mam zaprojektowany garaż o wymiarach 7.5 x 8.12 i mam wrazenie jest bardzo duzy w porownaniu do domu (d12 - przytulny wymiary 11x15) i do jutra musze podjac decyzje czy go zmniejszyc. Boje sie ze bedzie wygladal jak stodola w stosunku do parterowego domku. Do jakich wymiarów ewentualnie moglabym go zmniejszyc - ma byc na 2 samochody.

Pozdr

Nie wiem czy są normy na wielkość garaży, architekt który Ci to przeprojektuje powinien wiedzieć. Samochód osobowy nie jest szerszy niż 2 m (częściej 1,8 m). Dla stanowisk parkingowych minimum szerokości to 2,3 metra. Ja mam 3 m szerokości na jeden samochód; powiedziałbym że absolutne minimum dla dwóch to 5 m, 6-6,5 byłoby już dość wygodnie. Minimalna długość to jakieś 5,5 m, chyba że nigdy nie będziesz mieć samochodu dłuższego niż Fabia czy Punto.

W moim projekcie jest 6.7 x6.8. Myślę że są to wygodne wymiary jeśli chodzi o swobodę wprowadzania dwóch samochodów z możliwoscią zabudowy jednego stanowiska nawet do 1m. Wymiar długości zmniejsza się wtedy do 5.7 co pozwala wprowadzić chyba każdy standardowy samochód osobowy łącznie z kombi. Myślę, że twój garaż jest bardzo duży, ale może taki ma być. Pozdrawiam

W moim projekcie jest 6.7 x6.8. Myślę że są to wygodne wymiary jeśli chodzi o swobodę wprowadzania dwóch samochodów z możliwoscią zabudowy jednego stanowiska nawet do 1m. Wymiar długości zmniejsza się wtedy do 5.7 co pozwala wprowadzić chyba każdy standardowy samochód osobowy łącznie z kombi. Myślę, że twój garaż jest bardzo duży, ale może taki ma być. Pozdrawiam

wsumie nie mam pomieszczen gospodarczych, ale mimo wszystko zdecydowalam pomniejszyc do wymiarow 6.5 x 7 zeby nie wygladal jak stodola w stosunku do naszego malego patrerowego domku. Dzialke mamy dosc duza i najwyzej zrobi sie w przyszlosci jakas mala altanke jak bedzie brakowalo miejsca na rowery, kosiarke itp.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Chcemy budować z blaskiem C64 a/b.

Też myśleliśmy o podwójmym garażu, ale ponieważ chcemy przemianować pomieszczenie gospodarcze na mieszkalne to obetniemy z C64b około 1/2 garażu na rzecz ww. pomieszczenia i zmienimy na jedno stanowisko za to duże (wjedzie minivan i otworzy drzwi, a nadto będą stały urządzenia lekki i ruchome tj. rowery, a jak narybek podrośnie to i inne jednoślady).

Przyszłościowo jak bedzie drugi dwuślad to dostanie pergolę :lol: (bez pozwolewnia na budowę/ osłona od słońca w lecie) lub wiatę :) (z pozwoleniem na budowę, ale bez wilgoci z góry). Albo jak kaski zbraknie to będzie na podjeździe lub innym utwardzonym pod chmurką :( w końcu będzie roboczy (znaczy o innych priorytetach).

Jeżeli zdecydujemy się na a to garaż będzie i tak zbliżony do rozwiazania jak wyżej.

wsumie nie mam pomieszczen gospodarczych, ale mimo wszystko zdecydowalam pomniejszyc do wymiarow 6.5 x 7 zeby nie wygladal jak stodola w stosunku do naszego malego patrerowego domku. Dzialke mamy dosc duza i najwyzej zrobi sie w przyszlosci jakas mala altanke jak bedzie brakowalo miejsca na rowery, kosiarke itp.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

bardzo rozsądna decyzja pozdrawiam janzar

a ja uważam że garaż jest zbytecznyw domu. na mojej ulicy na siedem domów tylko dwie osoby wjeżdząją do garażu, ja mam u siebie garaż który służy na magazyn rzeczy niepodtrzebnych, może 5 razy wjechałem do domu. samochód stoi przed domem i nic mu nie jest, a złodzieje chciałbym żeby mi go ukradli...:)