Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompy ciepła - grzeją jednocześnie CO i CWU?

drapek

Recommended Posts

witam!!! :)

jako że wdrażam się dopiero w temat pomp ciepła mam pytanie: czy pompa ciepła w czasie pracy podgrzewa jednocześnie CO i CWU czy jest może priorytet że najpierw dogrzewa CWU do jakiejś zadanej temp a potem dopiero ciepło jest kierowane na CO. Mam nadzieję że pytanie jest zrozumiałe - jeśli nie to będę starał się lepiej wytłumaczyć nad czym się zastanawiam ;)

Pompa ciepła grzeje albo CO, albo CWU. Priorytet i czas pracy dla obu odbiorców można ustawić dowolnie. Oddzielne grzanie wynika tu z faktu, że CO i CWU wymagają zupełnie rożnych temperatur, a dla pompy najkorzystniej jest pracować z jak najniższą temperaturą dlatego też dla CWU stosuje się zasobniki o odpowiednio dużym wymienniku żeby pompa w tych niekorzystnych dla siebie warunkach pracowała jak najkrócej.

...czyli tak jak przewidywałem;) Dzięki wielkie map78 za błyskawiczną odpowiedź.

Czyli zakładając: temp CWU 45stopni, temp CO 35stopni i priorytet ustawiony na grzanie CWU sprawa wygląda tak:

PC załącza się i pracuje (z niższym COP) dla potrzeb podgrzania CWU do zadanych 45stopni - po osiagnięciu tego zaczyna pracę na cele CO (z wyższym COP bo musi podgrzać górne źródło o mniejszą wartość). Dobrze to rozumiem?

A jak dokładniej odbywa się ta "zmiana sprawności" PC - poprzez sterowanie zaworem rozprężnym i jego odpowiednim dławieniu?

Edytowane przez drapek

Mniej, więcej tak to wygląda:)

Co do sterowania zaworem rozprężnym, itp to nie mam wiedzy jak to jest realizowane na poziomie samej pompy. Z punktu widzenia użytkownika wygląda to tak, że na zasilaniu pompy jest zawór 3D przełączający, który przełącza tryb pracy pompy na cele CO lub CWU, a temp zarówno CO, jak i CWU ustawia się po prostu na sterowniku.

Wyższa sprawność wynika właśnie, jak dobrze zauważyłeś z niższej temp zasilania.

...no bo właśnie zacząłem się zastanawiać czy to nie jest przypadkiem tak że PC grzeje do jakiejś tam "wysokiej" temp (np 50stopni) i nie ma w niej jakiegoś zaworu mieszającego z termostatem który puszcza wodę o zadanych parametrach na CO lub CWU - ale raczej nie wpłynęłoby to znacznie na COP ( który w takim przypadku byłby zapewne dość niski). Więc bardziej prawdopodobna jest wersja z dławieniem zaworu rozprężnego a co za tym idzie zmianą ciśnienia i w konsekwencji temperatury czynnika wewnątrz PC.

Po prostu dzisiaj za mocno zacząłem wgłębiać się w temat PC jako samego urządzenia i już w pewnym momencie zgłupiałem:wtf:

A co do zaworu 3D na zasilaniu w PC to nie wszystkie je mają. W schemacie Ecopower'a są osobne obiegi do CO i CWU a tylko wspólny powrót - między innymi to trochę mnie zakręciło...

Edytowane przez drapek