Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczeliny w dachówce ROBEN

nowy122

Recommended Posts

Dach jest przez dekarza zrobiony dobrze, dachówka ma prawo mieć odchyłki wymiaru i koloru tak jak drewno. Jest to materiał szlachetny i naturalny.

Wymagania dotyczące dachówek ceramicznych wg PN-B:12020:1997

3. Odchyłki wymiarów – w zależności od gatunku 1% lub 1,5% dla długości, szerokości i grubości.

4.1. Skrzywienia powierzchni i krawędzi 3 lub 5 mm;

Wybrałeś dachówkę tanią i brzydką. Mogłeś wybrać dachówkę staroklasztorną - w Warszawie jest za 27 pln netto. Miałbyś przynajmniej ładnie.

Na podstawie tego zdjęcia można stwierdzić, że dach bardzo przyzwoicie wykonany. Wypalona glina ma zawsze pewne nierówności co jest naturalną cechą tego produktu. Masz przyzwoitą dachówkę dobrze prezentującą się na dachu za rozsądną cenę. Pojęcie brzydki czy ładny to tylko rzecz gustu. Dachówka Staroklasztorna jak sama nazwa wskazuje nadaje na dachy starych klasztorów:). Pozdrawiam.

Dach mi się podoba i wiadomo, że teraz jest tyle rozwiązań rodzajów dachówki ,że głowa boli.

Najgorsze że jak na dach patrzy się z daleka to widać że są place dachówki trochę ciemniejszej, niby dachówka z jednej partii a tu takie zaskoczenie.

Czy to normalne ?Jakoś patrzę na inne dachy nie widzę tego...

Dekarz mów, iże w kolorze kasztan często są przebarwienia ale w miedzianym angobowanym to jeszcze nie widzieli.

Czy to też jest zgodne z normą ?

nowy122 - mam taką samą dachówkę, (kolor TOBAGO) i jedynie Ci mnie skusiło to cena tej dachówki inne wychodziły (glazury) dużo drożej.

Też mam w niektórych miejscach takie niedolegania dachówki... próbowałem to sam popawic tam gdzie sięgłem i ni cholery nie chciała ładnie leżeć ...

Dobrze że z dołu nic nie widać ...