Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kończą mi się (wreszcie) ścinki drewna sosnowego i powoli zaczynam myśleć o zakupie drewna lub ... brykietu ...

Drewno (cięte i rozłupane) za 1 mp kosztuje u mnie od 200 zł wzwyż (za 200zł klon). Drewno zapewne mokre.

Z tego co się orientowałem to takie drewno musi minimum 2 lata schnąć aby było bezpieczne dla komina (murowanego) jak i kaloryczne.

Z tego co wyczytałem wyschnięte drewno waży ponad 300kg na mp.

Zainteresowałem się też brykietem , tyle że brykiety są od około 750zł za tonę. Patrząc na wagę brykietu i porównując do drewna (całkowicie wysuszonego) wychodzi że 1 tona brykietu = 3 mp drewna (wysuszonego , tylko że chyba drewna poniżej 20% wilgotności nie uzyska się w warunkach jakie drewno normalnie schnie).

Czyli wychodzi więc około 600zł ...

Brykiet jednak jest droższy a dodatkowo trochę boje się aby wewnątrz brykietu nie było zmielonych płyt paździerzowych , sklejek i innych odpadów po meblowych.

Zastanawiam się też czemu brykiet jest taki drogi ? Przecież brykiet powstaje z ODPADÓW po produkcji mebli , cięcia drewna i itd ...

Powinie więc być duuużo tańszy od drewna , bo to odpad który normalnie powinien być zutylizowany i jeszcze tartak za niego powinien zapłacić ..

Ale ok ...

Rozumiem że brykiet jest mocno "skompresowany" i dzięki także temu ma taką suchość które jest niedostępne dla "normalnego" drewna ..

Zastanawia mnie czemu sprzedawcy brykietu podają duuużo większą "różnicę" na korzyść brykietu ?

Widziałem że średnio opisują że 1t brykietu to od 4 do nawet 8 mp drewna , ale jakoś mi to nie wychodzi takie wyliczenie :)

Czytałem że aby optymalnie i oszczednie spalać brykiet trzeba dawać mało powietrza , kiedyś kilka brykietów paliłem ale szczerze mówiąc zbyt "efektownie" się nie spalał a raczej tlił , żarzył ...

Nie ukrywam że zainteresowałem się brykietem , bo czyściutki , suchutki , bez robaków , bez zgnilizny a także chyba jego palenie powinno być czystsze, bo nie palimy kora która jest przecież na normalnym drewnie i dodatkowo drewno te jest suche ...

Palę bardzo sporadycznie i raczej dla klimatu i nastroju i nie wiem czy mimo wszystko warto interesować się brykietem , czy jednak kupić normalne drewno (klon po 200zł za mp) i poczekać te z 2-3 lata a w tym czasie używać "awaryjnie" brykietu

Czy może jednak tylko i wyłącznie brykiet ...

Czy są jakieś sposoby aby brykiet spalić oszczędnie i aby długo się palił a i same palenie był dość "efektowne" jak przy spalaniu drewna ?

Czy może mimo wszystko brykiet nie jest najsensowniejszym pomysłem i mimo potrzeby suszenia drewna pomyśleć o drewnie ...

Nie ukrywam że "upakowanie" brykietu mi się podoba. Nie mam drewutni a jesli bym kupił to taką na max 2mp drewna , więc i tak ilość tego drewna by odpowiada trochę więcej niż pół tony brykietu ...

Czy ktoś z Was pali brykietem ???

Jakie obserwacje ? Jak wychodzi to realnie w porównaniu z normalnym drewnem ?

Czy warto więcej płacić za brykiet ???

https://forum.murator.pl/topic/193445-brykiet-czy-drewno/

Kup drewna, ułóż z danej strony budynku pod dachem i niech sobie te 2lata poleży i doschnie. (jak podawałeś opcję zakupu świeżo ścinanego)

Można też kupić drewno sezonowane, są tez proste przyrządy do badania wilgotności drewna, taki mały gadżet z "igłami", które wbijasz w drewno i na małym wyświetlaczu pokazuje Tobie jaka jest wilgotność.... kupisz na allegro za niewielkie pieniążki, jak wilgotność będzie <20% to można palić.

https://forum.murator.pl/topic/193445-brykiet-czy-drewno/#findComment-6576141

Jak dla klimatu to bardzo ładnie się pali Pinikay. Taki sześciokątny z dziurą w środku - " ołówki " na to mówią. U teściowej jest kominek ( kobita gazem grzeje no i jak to normalnie - niewyróbka ) i sporo tego pali. Bukowy jest też bardzo jak na brykiet kaloryczny. Dość drogi - u nas od 7 do nawet 8,5 stówki tona. Ale wygodny w użyciu no i jak mu dać ciut powietrza to rzeczywiście ładnym wysokim płomieniem się pali.
https://forum.murator.pl/topic/193445-brykiet-czy-drewno/#findComment-6576153

Jeżeli jak mówisz ma to być wyłącznie dla klimatu to polecam brzozę. Jest mało kaloryczna, szybko schnie i pięknie się pali. Palenie brykietem dla ozdoby jakoś tak kłuci się z moim poczuciem estetyki - jednak polano drewna znacznie ładniej w tym kominku wygląda. U mnie brzoza jest po 160zł za mp, brzoza po roku będzie już na tyle sucha, że będzie można nią spokojnie palić.
https://forum.murator.pl/topic/193445-brykiet-czy-drewno/#findComment-6576180

W każdym razie wybierając brykiet z daleka się trzymaj od wszelkiej maści wałków a już szczególnie krótkich o małej średnicy. Znaczna część ich produkcji pochodzi z większych zakładów stolarskich i jest robiona przy użyciu najtańszych prasek ( słabo sprasowane - będą się rozpadać jak je płomień obliże i palacz poruszy ) z wszystkiego co w takim zakładzie zostaje - z trociny wszelakiej, MDF -u, paździerza, HDF -u, smród i syf gwarantowany. Tylko RUF, Pinikay albo polano.
https://forum.murator.pl/topic/193445-brykiet-czy-drewno/#findComment-6576187

• 9 months później...
  • 2 weeks później...
Drewno twarde - buk - mokre"z liśćmi" 1 cm rocznie, schnie tylko z zewnątrz - do wilgotności 20%. Poprawne ułożenie - przewiew, skraca ten czas, ale bez przesady, kora utrudnia schnięcie. Cięte w plasterki max 15 cm grubości bez względu na średnicę 2 lata, kora nie ma znaczenia.
https://forum.murator.pl/topic/193445-brykiet-czy-drewno/#findComment-6872061